Zvesti vrtnar / The Constant Gardener - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 25 junij 2024
Zvesti vrtnar (2005)Datum izzida: 19. 05. 2006
(The Constant Gardener) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Zvesti vrtnar - The Constant Gardener
drama / romantični / triler   |  129 min
DRŽAVA: Velika Britanija
REŽIJA: Fernando Meirelles
SCENARIJ: Jeffrey Caine , John Le Carré
IGRALCI: Bill Nighy, Rachel Weisz, Ralph Fiennes, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: César Charlone
PRODUCENT:
IZVRŠNI PRODUCENT: Jeff Abberley , Julia Blackman


Zgodba


Fernando Meirelles se po režiji izredne uspešnice Božje mesto (City of God) vrača z zgodbo o čustvenem in globalnem popotovanju, iskanju resnice in zaroti svetovne razsežnosti. Dvakratni oskarjev nominiranec Ralph Fiennes in Rachel Weisz vodita igralsko zasedbo romantičnega trilerja Zvesti vrtnar, posnetega po istoimenski knjižni predlogi Johna le Carréa.

V odmaknjenem kraju severne Kenije je brutalno umorjena izredno zavzeta aktivistka Tessa Quayle (Rachel Weisz). Na poti jo je spremljal lokalni zdravnik, ki pa je zbežal, in vse kaže na zločin iz strasti. Sandy Woodrow (Danny Huston), Sir Bernard Pellegrin (Bill Nighy) in drugi člani Britanskega veleposlaništva domnevajo, da bo njihov sodelavec, miren in neambiciozen vdovec Justin Quayle (Ralph Fiennes), zadevo prepustil njim. Toda zelo se motijo …

Diplomatovo ravnovesje je ob izgubi ljubljene ženske povsem porušeno. Nenehni spomini na njuno ljubezen in govorice o ženini nezvestobi so Justinu več kot zadostna vzpodbuda, da prvič v svojem življenju in karieri stvari vzame v svoje roke in se celo na svoje presenečenje poda na skrajno nevarno odisejado. Odločen, da bo opral ženino ime, išče resnico, ki ji je bila Tessa očitno preblizu. Kmalu ugotovi, da gre za zaroto svetovne razšežnosti, ki je terjala življenja nedolžnih, zdaj pa je v veliki nevarnosti tudi njegovo.

Izjava režiserja Fernanda Meirellesa:
"Zgodba o farmacevtski industriji je le eden izmed razlogov, da sem hotel režirati Globalno zaroto. Ponudila se mi je priložnost za snemanje v Keniji. Gre tudi za izredno izvirno ljubezensko zgodbo; moški se poroči z mlajšo žensko, v katero se zares zaljubi šele po njeni smrti."

Izjava koordinatorja ZN za humanitarne naloge, Jana Egelanda
"Najbolj dramatični dogodki na svetu"
"Najbolj dramatičnim dogodkom nismo priča v Evropi, na Srednjem vzhodu ali v Severni Ameriki - največje izzive in najbolj dramatične dogodke najdemo v Afriki."


Igralska zasedba


RALPH FIENNES (Justin Quayle) je dvakratni nominiranec za oskarja in sicer za vlogo v celovečercih The English Patient Anthonyja Minghelle in Schindler's List Stevena Spielberga. Svojo igralsko kariero je začel na odru, med drugim je nastopil v izredno uspešnih igrah Henry VI, King Lear in Love's Labour's Lost. Po gostovanju v miniseriji Prime Suspect je od režiserja Christopherja Menaula prejel še ponudbo za vlogo legendarnega T.E. Lawrencea v televizijskem filmu A Dangerous Man: Lawrence after Arabia. Sledila je še ena televizijska vloga, tokrat v filmu Petra Markhama The Cormorant. Fiennesov prvi celovečerec je Emily Brontë's Wuthering Heights Petra Kosminskyja. Vloga Amona Goetha v Schindler's List mu je poleg nominacij za oskarja in zlati globus prinesla tudi nagrade BAFTA, New York Film Critics Circle, National Society of Film Critics, Boston Society of Film Critics, Chicago Film Critics Association in London Critics Circle. Nato je upodobil Charlesa Van Dorena v uspešnici Roberta Redforda Quiz Show. Sledili so filmi Strange Days Kathryn Bigelow, The English Patient (poleg nominacije za oskarja nominacije za nagrade BAFTA, zlasti globus in Screen Actors Guild), Oscar and Lucinda Gillian Armstrong, Onegin Marthe Fiennes (zaslužen tudi za izvršno produkcijo). S soigralko Rachel Weisz iz Globalne zarote je zaigral tudi v filmu Istvána Szaba Sunshine ter si prislužil evropsko filmsko nagrado za najboljšega igralca. V njegovo filmografijo sodijo še The End of the Affair in The Good Thief Neila Jordana, Red Dragon Bretta Ratnerja, Maid in Manhattan Waynea Wanga, Spider Davida Cronenberga in nazadnje The Chumscrubber Arieja Posina.

V zadnjem desetletju je nastopal v različnih gledališčih v številnih odličnih igrah, med katerimi so tudi Hamlet, Richard II, Coriolanus, The Talking Cure, Brand, Julius Caesar, naslednje leto pa se bo preizkusil v igri Faith Healer.
Njegovi najnovejši in prihajajoči projekti na velikem platnu so The White Countess Jamesa Ivoryja, Chromophobia Marthe Fiennes (svetovna premiera na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu), Land of the Blind Roberta Edwardsa; Wallace & Gromit - The Curse of the Were-rabbit Stevea Boxa in Nicka Parka ter Harry Potter and the Goblet of Fire Mikea Newella.

RACHEL WEISZ (Tessa Quayle) je nazadnje zaigrala in navdušila v uspešnici Francisa Lawrencea Constantine. Naklonjenost občinstva po vsem svetu si je priigrala z vlogo v filmih Stephena Sommersa The Mummy in The Mummy Returns. Zaigrala je še v celovečercu Garyja Flederja Runaway Jury, Jamesa Foleyja Confidence; Chrisa in Paula Weitz About a Boy, Jean-Jacquesa Annauda Enemy at the Gates, Michaela Winterbottoma I Want You; Davida Lelanda The Land Girls; Beeban Kidron Swept from the Sea in Bernarda Bertoluccija Stealing Beauty. Producirala je celovečerec The Shape of Things.
Na gledališkem odru se je med drugim dokazala z vlogo v igri Design for Living (nagrada London Drama Critics Circle za izredno novinko) in Suddenly Last Summer.
Naslednje leto jo bomo lahko videli v celovečercu The Fountain Hugha Jackmana.

DANNY HUSTON (Sandy Woodrow) je svojo prelomno vlogo odigral v filmu Bernarda Rosea Ivansxtc in bil nominiran za nagrado Independent Spirit v kategoriji najboljši igralec. Navdušil je tudi v filmih Mikea Figgisa Leaving Las Vegas, Timecode in Hotel; Jonathana Glazerja Birth, Bernarda Rosea Anna Karenina; Johna Saylesa Silver City; Martina Scorseseja The Aviator in Alejandra Gonzáleza Inárrituja 21 Grams. Sledijo vloge v filmu The Proposition Johna Hillcoata, Marie Antoinette Sofie Coppole in Fade to Black Oliverja Parkerja.
Filmska ekipa


FERNANDO MEIRELLES (režija) je navdušil tako kritike kot občinstvo z režijo celovečerca City of God, ki mu je prinesla nominacijo za oskarja. Mojstrovina, posneta po knjižni predlogi Paula Linsa Cidade de Deus, je poleg še treh nominacij za oskarja prejela več kot 50 nagrad po vsem svetu. Že med študijem arhitekture je Meirelles produciral številne projekte, nato pa skupaj s prijatelji ustanovil inovativni studio Olhar Eletrônico in v 80-ih prejšnjega stoletja precej preoblikoval brazilsko televizijo. Ustvarjal je različne programe za številne televizijske postaje. Leta 1989 je zasnoval in režiral priljubljeno in večkrat nagrajeno otroško serijo Rá-Tim-Bum. Zvrstilo se je kar 190 delov. Nato je pričel z režijo reklam in promocijskih spotov. Njegov neodvisni studio O2 Filmes je postal največji v Braziliji in v 10-letnem obdobju prejel številne domače in mednarodne nagrade, tudi pet levov na festivalih v Cannesu. Leta 1997 je Meirelles režiral svoj prvi celovečerec O Menino Maluquinho (Wacky, Wacky Boy). Tri leta kasneje je sledila režija epizode Palace II (Golden Gate) televizijske serije Brava Gente Brasileira. Za Palace II kot kratki film je prejel nagrado za najboljši kratki film na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Leta 2000 je režiral svoj drugi celovečerec Domesticas (Maids). Po režiji City of God se je O2 Filmes dogovoril z Globo Television za produkcijo petih epizod televizijske serije Cidade dos Homens (City of Men) letno. Meirelles je zaslužen za produkcijo, hkrati pa je nekaj epizod tudi režiral. Njegov tretji režiserski projekt je celovečerec Intolerance, kot producent pa sodeluje s številnimi izrednimi režiserji.

JEFFREY CAINE (scenarij) piše scenarije tako za televizijske filme in serije kot za celovečerce. Pohvali se lahko s scenariji za policijsko serijo The Chief, ki se je v Britaniji uspešno vrtela pet sezon, in nominacijo za nagrado British Television Society. Zaslužen je za scenarij celovečerca Martina Campbella GoldenEye in Damiena O'Donnella Rory O'Shea Was Here. Za slednjega je prejel nagrado IFTA (irska filmska in televizijska nagrada) za najboljši scenarij.
 Morilca na kolektivca / In Bruges
Morilca na kolekti...
(In Bruges)
 Strogo zaupno / Confidence
Strogo zaupno
(Confidence)
 Pajek / Spider
Pajek
(Spider)
 Moje borovničeve noči / My Blueberry Nights
Moje borovničeve n...
(My Blueberry Night...)
Oskarji podeljeni
Bafte za Goro Brokeback in Zvestega vrtn...
Kar 24 nominacij za nagrade oscar
Zvesti vrtnar za nestrpneže že v Kolose...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT