Transamerika / Transamerica - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 21 julij 2024
Transamerika (2005)Datum izzida: 20. 10. 2006
(Transamerica) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Transamerika - Transamerica
komedija / pustolovski   |  103 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Duncan Tucker
SCENARIJ: Duncan Tucker
IGRALCI: Felicity Huffman, Fionnula Flanagan, Graham Greene, Kevin Zegers, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Stephen Kazmierski
PRODUCENT: Rene Bastian , Sebastian Dungan
IZVRŠNI PRODUCENT: William H. Macy
Zgodba

Bree (Felicity Huffman) je visoko izobražena transseksualka, ki živi v revni četrti Los Angelesa in gara v dveh službah, da bi privarčevala denar za operacijo, s katero bi dokončno spremenila spol. Načrte ji prekriža telefonski klic Tobyja (Kevin Zegers), ki je skregan z zakonom in tiči v zaporu. Fant išče svojega očeta. Bree pride do neverjetnega spoznanja, da je Toby rezultat njenega heteroseksualnega razmerja iz časov, ko je bila še moški. Želi zabrisati preteklost, toda njena terapevtka vztraja, da bo zeleno luč za operacijo dobila le, če se sreča s sinom. Bree poseže v svoje dragocene prihranke za operacijo in za najstnika plača kavcijo. Toby ne prejme pojasnila za svojo izpustitev, zato glede na Breejin konzervativen izgled predvideva, da gre za misijonarko, ki rešuje pocestnike in jih obrača k Jezusu. Bree tej razlagi ne ugovarja. Ko izve, da njen prevarant načrtuje pot v Los Angeles, nov vlom in iskanje svojega očeta, jo zgrabi panika. Noče, da bi ji uničil načrte za varno, neopazno novo življenje. Ponudi mu izlet z avtom s skrito željo, da bi ga vrnila očimu, od katerega je zbežal. Toby sprejme ponudbo, saj je vajen tega, da mu odrasli nudijo usluge v zameno za seks. Med vsemi temi lažmi in manipulacijami se "oče" in sin znajdeta na nepričakovanem popotovanju po Ameriki.


"Bi Bree spremljala Razočarane gospodinje? Bi. Z veseljem. Prirejala bi zabave v stilu Razočaranih gospodinj. Morda bi celo razmišljala o tem, da bi postala blondinka."
Felicity HuffmanDUNCAN TUCKER (scenarist/režiser) o transseksualkah in svojem celovečercu Transamerika

Pred nekaj leti sem spoznal prijetno žensko, ki mi je po nekaj mesecih najinega prijateljstva povedala, da je v resnici moški, ki čaka na zadnjo operacijo. Prestala je že elektrolizo, številne operacije obraza, dolgoletno hormonsko terapijo. Ni se mi niti sanjalo. Njeno življenje je bilo izredno težko. Prijatelji in družina so jo zlorabljali in zavračali. Nenehno se je spopadala z osamljenostjo, bolečo preteklostjo in negotovo prihodnostjo. Ob vseh teh žalostnih zgodbah pa je vedno našla kakšno zabavno. Najbolj od vsega si je želela "normalno življenje". Povsem sem bil ganjen. Spraševal sem se, ali ji bo kdaj uspelo uresničiti svoje želje.

In odtod zamisel za celovečerec. Med pisanjem scenarija sem govoril s številnimi ženskami, ki so prestale ali so čakale na operacijo za spremembo spola. Včasih sem opazil neverjetno jezo, pogosteje pa neizmerno moč in voljo. Pogovarjal sem se tudi s številnimi fanti, katerih situacija je bila podobna Tobyjevi. Navdih za moj kratki film The Mountain King so bili prav ti pogovori. Toby ima velike težave s samopodobo. Igra se z nevarnimi drogami. Večina njegovih stikov z odraslimi vključuje seks. Fant ti lahko vzbuja strah in lahko ti zlomi srce.

Dr. Spikowsky pove Bree, da je Gender Dysphoria (nesposobnost najti se v prirojenem spolu) vključena v Diagnostičnem in statističnem priročniku za duševne motnje, ki ga je izdala in potrdila Ameriška psihiatrična zveza. Sam sem mnenja, daj je transseksualnost biološko stanje, povezano z genetiko ali kromosomi ali rezultat posebnih okoliščin med razvojem zarodka. NI duševna motnja, seveda pa ni dvoma o tem, da odraščanje transseksualca v družbi, ki zavrača transseksualnost, povzroča izjemno čustveno stisko.


Igralska zasedba


FELICITY HUFFMAN (Bree) je ena izmed najbolj iskanih igralk, saj navdušuje tako na velikih platnih kot malih zaslonih. Trenutno igra v izredno uspešni ABC-jevi seriji Desperate Housewives. Leta 2004 je prepričala v dveh komedijah, ob Timu Allenu in Jamie Lee Curtis v Christmas with the Kranks ter ob Kate Hudson in Johnu Corbettu v Raising Helen. Istega leta se je preizkusila tudi v televizijskem filmu Reversible Errors. Med njene televizijske projekte sodijo še filmi Out of Order, Door to Door, Path to War, The Heart Department, Harrison, Cry of the City, Quicksand, Heart of Justice, The Water Engine in Underworld ter serije Chicago Hope, X-files, Law and Order, Bedtime Stories, The Human Factor, Sports Night, Thunder Alley, Early Edition, Jules in The Golden Years. Huffmanova je soustanoviteljica nebroadwayske gledališke družbe Atlantic Theater Company, v okviru katere je med drugim nastopila v igrah Dangerous Corner, Shaker Heights in The Joy of Definitely Going Somewhere. Med njenimi drugimi gledališkimi dosežki izstopajo vloge v igrah Oh hell, Boy's Life, The Loop, Grotesque Love Songs in Speed the Plow. Vloga Donnie v igri Davida Mameta Cryptogram ji je prinesla nagrado obie.

KEVIN ZEGERS (Toby) ima kljub rosnim letom, šteje jih 19, za seboj že precej bogato igralsko kariero. Leta 2004 je zaigral Terryja v grozljivki Dawn of the Dead, najbolje pa ga poznamo po vlogi Josha v družinski komediji Air Bud iz leta 1997. Pred kratkim je sodeloval s hollywoodskima legendama Geno Rowlands in Jamesom Caanom v televizijskem filmu The Incredible Mrs. Ritchie. Leta 2000 je nastopil v celovečercu MVP: Most Valuable Primate, pred tem pa je nanizal vloge v filmih Komodo, Four Days, It Came from the Sky, Treasure Island in Nico the Unicorn. Čeprav se največ pojavlja v celovečercih, ga dobro poznajo tudi gledalci pred televizijskimi zasloni, zlasti po serijah Smallville in Titans ter filmih A Call to Remember, Sex, Lies & Obsession in Timeshare.

Med številnimi vlogami FIONNULE FLANAGAN (Elizabeth) gre omeniti zlasti tiste v celovečercih The Others, Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood, Waking Ned Devine in Some Mother's Son. Svoj izjemni talent je potrdila z igro James Joyce's Women, v kateri igra vloge šestih različnih žensk, ki so močno vplivale na Joyceovo življenje. Zaslužna je tudi za priredbo scenarija in produkcijo. Kasneje je zaigrala še v istoimenskem celovečercu.

Filmska ekipa


DUNCAN TUCKER (scenarij / režija)
TRANSAMERICA je Tuckerjev prvi celovečerec. Njegov kratki film The Mountain King (2000) se je zavrtel na več kot 30 filmskih festivalih po vsem svetu in je bil vključen v številne programe najboljših filmov s festivalov. The Mountain King (distribucija Jour De Fete/Rialto Films) je prišel v kinematografe leto kasneje kot eden izmed štirih kratkih filmov z naslovom Boys to Men. Napisal je kratko zgodbo Many Fish, ki je bila objavljena v reviji Ascent. Njegove fotografije in slike je mogoče videti v newyorških galerijah Civilian Warfare Gallery in The Patrick Fox Gallery ter v galeriji White Columns v Sohu.
 Poletna nevihta / Sommersturm
Poletna nevihta
(Sommersturm)
 Slaba vzgoja / Bad Education
Slaba vzgoja
(Bad Education)
 Nekaj samo za punce / Barfuss
Nekaj samo za punc...
(Barfuss)
 Gora Brokeback / Brokeback Mountain
Gora Brokeback
(Brokeback Mountain)
Še dva dni do oskarjev
Kar 24 nominacij za nagrade oscar
Nominacije za zlate globuse


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT