Vražja eskadrilja / Flyboys - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 17 junij 2024
Vražja eskadrilja (2006)Datum izzida: 20. 07. 2007
(Flyboys) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Vražja eskadrilja - Flyboys
akcija / pustolovski / vojni   |  139 min
DRŽAVA: Velika Britanija | ZDA
REŽIJA: Tony Bill
SCENARIJ: Blake T. Evans , Phil Sears
IGRALCI: James Franco, Jean Reno, Martin Henderson, Tcheky Karyo, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Henry Braham
PRODUCENT: Dean Devlin , Marc Frydman
IZVRŠNI PRODUCENT: David Brown , James Clayton
Visoko nad tlemi v krhkem, vnetljivem dvokrilcu boj z mnogo bolje opremljenim sovražnim letalom. Povprečna dolžina življenja je največ šest mesecev: to je izredno tvegana in junaška zgodba mož eskadrilje Lafayette, ki se je v prvi svetovni vojni bojevala proti Nemcem. To je zgodba o pogumnih mladih prostovoljcih, ki so se podali v boj za demokracijo, zgodba o ljubezni, izgubi, pustolovščini, zgodba o bliskovitem razvoju letalstva in začetkih moderne dobe zračnega bojevanja, zgodba, ki jo spremljajo izredni posebni efekti in najnovejša digitalna tehnologija.

Vražja eskadrilja je prava mojstrovina režiserja Tonyja Billa (Bodyguard, Five Corners), pri kateri sta za produkcijo poskrbela Dean Devlin (Independence Day, The Patriot) in Marc Frydman (Scenes of the Crime). Za scenarij je zaslužen David S. Ward (The Sting), Igralsko zasedbo vodijo James Franco (James Dean, Spider-Man 2), Martin Henderson (The Ring, Bride and Prejudice) in Jean Reno (The Da Vinci Code, Mission: Impossible). Vražja eskadrilja je posneta po izvirnem scenariju Phila Searsa in Blakea Evansa.


O likih


Resnični možje v resnični vojni
Resnični eskadrilji je poveljeval francoski poveljnik Georges Thenault. Pod njegovim vodstvom so se borili izjemo pogumni piloti Kiffin Rockwell, James McConnell, Norman Prince, Victor Chapman, Laurence Rumsey, Bert Hall, William Thaw in Elliot Cowdin. Tem možem so se kmalu pridružili novi piloti in skupaj so tvorili skupino 38 mož. Med najbolj zvenečimi imeni so James Norman Hall (soavtor klasičnega romana Mutiny on the Bounty), legendarna Frank Luke in Raoul Lufbery. Nazadnje je za Francijo v okviru razširjene eskadrilje Lafayette letelo 265 mladih Američanov. Vražja eskadrilja se osredotoča na skupino mladeničev, ki so se bojevali med letoma 1916 in 1918.


O produkciji


Pred začetkom snemanja so se morali ustvarjalci in igralci dodobra seznaniti z zgodbo iz prve svetovne vojne, toda filmski prikaz vsakršne zračne bitke je bil v preteklosti izredno zahteven, nevaren, celo nemogoč. Do sedaj. Devlin pravi, da je bila največja težava filmskih ustvarjalcev, ki so želeli prikazati zračno bitko, letenje tik nad tlemi. "V prvi svetovni vojni je skoraj toliko pilotov, kot se jih je ubilo v bitki, izgubilo življenje zaradi prenizkega letenja. In ravno tega v preteklosti ni bilo mogoče prikazati, saj bi bilo prenevarno. Z digitalno tehnologijo je to mogoče. Lahko posnamemo manevre, kakršne so izvajali piloti. Lahko pokažemo, kako blizu so bili eden drugemu. Lahko ustvarimo občutek prave bitke." Igralci so se najprej spoznali z letali in opremo, kmalu pa se je začelo usposabljanje tudi v zraku. Razmišljati so moral začeti kot pravi piloti. Vsak je dnevno opravil dva do tri lete. Posneli so jih v pravem akrobatskem letalu, ki ga je pilotiral 8-kratni britanski prvak v akrobatskem letenju, Nigel Lamb.

Naloga ustvarjalcev filma je bila prikazati resnično borbo med jatami letal. S pomočjo skic različnih letov in bitk so z igralci uspeli posneti ključne zračne bitke. Veliko vlogo ima koreografija, usklajevanje med zračno snemalno enoto in piloti. Šest izmed najboljših akrobatskih pilotov je delalo z igralci, da bi ustvarili zahtevne scene v zraku. S kamerami v helikopterjih in na letalih sta Bill in direktor fotografije skušala postaviti občinstvo v središče tega neverjetnega bojevanja. "Posneli smo ogromno prizorov v zraku, s pravimi letali, ki smo jih združili s posnetki pravih izstrelkov. To je bilo v preteklosti nemogoče, saj bi prišlo do smrti drugega pilota ali trčenja letal", pravi Devlin. Vodja vizualnih efektov, Mark Franco, nadaljuje, da so vsebino tradicionalnih skic uspeli prenesti v 3D računalniško obliko. "S pomočjo digitalne tehnologije smo zarisali načrt, kako bomo posneli bitke, katere posnetke bomo ustvarili na odru z zelenim platnom, kateri bodo dejanska zračna fotografija in kateri bodo izključno digitalni. Vendar pa smo zaradi omejenosti, ki sta jo povzročila letalska oprema in vreme, nazadnje skoraj vse posnetke bitk posneli s posebnimi efekti." To je bil izjemen izziv za Double Negative, podjetje za posebne efekte, ki je med drugim sodelovalo pri uspešnicah Batman Begins in Harry Potter and Goblet of Fire.

S pomočjo računalnika so bile ustvarjene vse replike letal. Nato so letala oblekli, jih prebarvali in upoštevali vsako podrobnost, praske, umazanijo... Zamislili so si opremo in funkcije letal in točno so vedeli, kako bi pravo letalo delovalo med različnimi manevri. Gibe pravih in vzorčnih letal so potem posneli v digitalni obliki in jih vključili v nove animacijske programe. Zadnji izziv ni bil zgolj ustvariti okolje, ki bi izgledalo resnično, temveč le-tega tudi prilagajati fotografiji. Oblake so najprej ustvarili v 3D in jih nato postavili v različna, računalniško ustvarjena ozadja. Kopno so ustvarili s povezavo dejanskih digitalnih zemljevidov, ki , so jih nato prilagodili obdobju prve svetovne vojne.


Igralska zasedba


JAMES FRANCO (BLAINE RAWLINGS) je največji uspeh kariere dosegel z glavno vlogo v televizijskem filmu James Dean Marka Rydella. Upodobitev filmske legende mu je prinesla zlati globus v kategoriji najboljši igralec v televizijskem filmu, poleg tega pa je prejel še nominacijo za emmyja in za nagrado Screen Actors Guild Award. Njegovi najnovejši filmi so športna drama Annapolis Justina Lina, akcijska vojna drama The Great Raid Johna Dahla in zgodovinska romantična drama Tristan and Isolde Kevina Reynoldsa. Leta 2004 je znova zaigral vlogo Harryja Osborna v uspešnici Spider-Man Sama Raimija (prvič leta 2002). Tretje nadaljevanje prihaja naslednje leto. Zaigral je tudi v filmu Roberta Altmana The Company, Nicolasa Cagea Sonny, Michaela Catona-Jonesa City By The Sea, Scotta Kalverta Deuces Wild, Davida Raynra Whatever It Takes in Raje Gosnella Never Been Kissed. Gledalce pred malimi zasloni je zabaval v seriji Freaks and Geeks.

JEAN RENO (POVELJNIK THENAULT) je sloviti francoski igralec, ki je mednarodno zaslovel z vlogami v uspešnici Briana DePalme Mission: Impossible, Rolanda Emmericha Godzilla, Luca Bessona The Professional in Johna Frankenheimerja Ronin. Njegovi zadnji igralski projekti so The Pink Panther Shawna Levyja, The Da Vinci Code Rona Howarda in La Tigre e la neve Roberta Benignija. Reno je eden najbolj slovitih in iskanih igralcev v Franciji. Navdušil je v komedijah Tais Toi in Les Visiteurs. Slednja je ob svojem izidu postala najbolj dobičkonosen film v zgodovini francoskega filma. Zelo uspešno je sodeloval s priznanim francoskim režiserjem Lucom Bessonom in sicer v celovečercih The Professional, Le Dernier Combat, Subway, The Big Blue in La Femme Nikita.

MARTIN HENDERSON (REED CASSIDY) sodi med izredno zanimive igralce, ki so si utrli pot v Hollywood iz Avstralije in Nove Zelandije. Pred dvemi leti je prepričal v bollywoodskem mjuziklu Gurinder Chadhe (Bend It Like Beckham) Bride and Prejudice, posnetem po knjižni predlogi Jane Austen Pride and Prejudice. Lani je posnel vlogo v neodvisnem trilerju Rowana Woodsa Little Fish. Obiskovalci kinematografov so ga lahko videli tudi v celovečercih Torque, Windtalkers in The Ring.
Igralsko kariero je začel že pri trinajstih s sodelovanjem v seriji Strangers. Leta 1993 je z za vlogo Stuarta v seriji Shortland Street prejel nagrado za najboljšo moško dramsko vlogo v televizijski seriji na Novi Zelandiji (različica emmyja). Leta 1995 se je iz Aucklanda preselil v Sydney, kjer je zaigral v seriji Sweat in celovečercu Kick. Dve leti kasneje je odpotoval v Ameriko, kjer se je kalil na gledaliških odrih, med drugim v nebroadwayski igri Ophelia Thinks Harder.

JENNIFER DECKER (LUCIENNE) se je preizkusila v celovečercu Jeune Homme švicarskega režiserja Christopha Schauba, pred kratkim pa je posnela tudi televizijska filma Josephine Jeana-Marca Vervoortain in Les Amants du Flore Ilana Durana Cohena. Začela je z gledališkimi vlogami, med drugim v igri Romeo and Juliet.

TYLER LABINE (BRIGGS LOWRY) trenutno navdušuje v izredno uspešni televizijski seriji Invasion, zaigral pa je tudi v priljubljenih serijah Breaker High, Dead Last in That Was Then. Igralsko zasedbo je dopolnjeval v celovečercih Trixie, Marine Life, Antitrust in Mr. Rice's Secret.


Filmska ekipa


TONY BILL (REŽIJA) Svojo filmsko kariero je začel kot igralec. Njegova igralska leta je zaznamovalo sodelovanje z največjimi režiserji, kot so Sydney Pollock, Terrence Malick, Steven Spielberg, Francis Coppola, Hal Ashby. Kmalu je uresničil svojo željo, da postane ustvarjalec filmov. Kot producent se je podpisal pod projekte Deadhead Miles (1971), Steelyard Blues (1973) in The Sting (1973). Za slednjega je prejel oskarja za najboljši celovečerec, film pa je bil najboljši še v šestih kategorijah. Njegove odlično ocenjene produkcije so še Taxi Driver (1976), Hearts of the West (1975), Boulevard Nights (1979) in Going in Style (1979). Njegov režiserski prvenec je My Bodyguard (1980). Sledili so Six Weeks (1982), Five Corners (1987), Crazy People (1990), Untamed Heart (1993) in A Home of Our Own (1993).
Kot neodvisni producent in režiser slovi po odkrivanju novih talentov v svetu filma. Prvi film Deadhead Miles je bil prvi scenarij do tedaj nepoznanega scenarista Terrencea Malicka. Steelyard Blues je predstavil novega scenarista Davida S. Warda. Tudi za svojo prvo režijo My Bodyguard je odkril novega scenarista Alana Ormsbyja, scenarij za celovečerec Five Corners pa je napisal novinec John Patrick Shanley.


DEAN DEVLIN (PRODUKCIJA) Predsednik in izvršni direktor podjetja Electric Entertainment (ustanovljeno leta 2001) je v zadnjih 12-ih letih kot scenarist in producent ustvaril številne izredne uspešnice, med drugim Stargate, Independence Day in Godzilla. Produciral je celovečerec The Patriot (trikratna nominacija za oskarja). V okviru svojega podjetja je produciral filme Eight Legged Freaks, Cellular in The Librarian, trenutno poteka snemanje šesturne miniserije The Triangle. Konec leta prihaja tudi nadaljevanje filma The Librarian z naslovom The Librarian: Return to King Solomon's Mines. Letos se je na filmskem festivalu Sundance premierno zavrtel Devlinov prvi dokumentarec Who Killed the Electric Car?.


MARC FRYDMAN (PRODUKCIJA) je trenutno izvršni producent televizijske serije Commander-In-Chief. Lani je produciral celovečerec The Jacket. Zaslužen je za produkcijo uvodnega dela serije Line of Fire. S tem je postal prvi francoski izvršni producent serije ene največjih televizijskih mrež, ABC. Leta 1993 je kot producent ustvaril uspešnico Boiling Point. Sledile so produkcije filmov Stargate, Murder in the First, Deterrence in The Contender (dvakratna nominacija za oskarja in zlati globus). Frydman je tudi izvršni producent filmov Sex Monster, Nil By Mouth, Scenes of the Crime ter kratkega filma The Nazi.

GENERALNI SPONZOR


IGRA FLYBOYS SQUADRON
 Nomad / Nomad
Nomad
(Nomad)
 Charlote Gray / Charlote Gray
Charlote Gray
(Charlote Gray)
 Lovec na jelene / Deer Hunter
Lovec na jelene
(Deer Hunter)
 Tristan & Izolda / Tristan & Isolde
Tristan & Izolda
(Tristan & Isolde)
Premiera Vražja eskadrilja
Start Vražje eskadrilje v ZDA


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVE



O NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT