Čez mejo / Bordertown - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sreda, 19 junij 2024
Čez mejo (2006)Datum izzida: 25. 01. 2008
(Bordertown) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Čez mejo - Bordertown
drama / kriminalka / triler   |  115 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Gregory Nava
SCENARIJ: Gregory Nava
IGRALCI: Antonio Banderas, Jennifer Lopez, Kate del Castillo, Martin Sheen, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Reynaldo Villalobos
PRODUCENT: Gregory Nava , Jennifer Lopez , Simon Fields
IZVRŠNI PRODUCENT: Cary Epstein , David Bergstein , Tracee Stanley
Juarez, mesto, v katerem prevladuje strah. Več sto žensk, ki so delale v tovarnah ob mehiško-ameriški meji, je žrtev krutega posilstva in umora. Ko se mlada Indijka iz osrednje Mehike nekega večera vrača z dela, jo napadeta in umorita nasilneža. Vsaj mislita tako. Toda Eva preživi in se povsem izčrpana vrne domov k svoji materi in mlajši sestri. O Evinem preživetju začnejo krožiti govorice in družina je v veliki nevarnosti, saj je Eva prepoznala napadalca. Toda na policijo se ni mogoče obrniti, kajti povezana je z mogočnimi družbami, lastniki obmejnih tovarn, ki prinašajo ogromno denarja. Eva in mati poiščeta pomoč pri Alfonsu Diazu (ANTONIO BANDERAS), šefu lokalnega časopisa, edinega medija v Juarezu, ki skuša odkriti resnico o umorih.

V Juarez prispe Lauren Adrian (JENNIFER LOPEZ), novinarka pri časopisu Chicago Sentinel. Pri Diazu, svojem nekdanjem sodelavcu, izve Evino zgodbo, ki bi bila lahko ena najbolj vročih zgodb leta. Diaza, ki ga bolj zanima Evina varnost kot zgodba, odpeljejo v pripor, saj policija že sumi njegovo vpletenost. Lauren obvaruje Evo pred policijo, nato pa skupaj z Diazom, ki je kmalu izpuščen, pričneta razkrivati korupcijo, ki zaznamuje obe strani meje.

Lauren se zaposli v eni izmed tovarn in tudi njo napadejo. Uspe ji zbežati in voznika avtobusa ujamejo, toda moški z brazgotino se izmuzne. Gre za sina iz ene najpremožnejših družin v Juarezu, ki ga ščiti tako policija kot oblast. Lauren se vrne v Chicago, da bi rešila svojo zgodbo, ki jo skušajo zatreti zaradi političnega pritiska. Razpeta med svojo kariero in naklonjenostjo do Eve se vendarle vrne v Juarez. Toda Eva je izginila, Diaz pa je podlegel strelnim ranam. Zdaj Aris zasleduje tudi njo in zdi se, da bo znova zmagala korupcija, ki že dolga leta vlada v krvavem Juarezu.

Amnesty International ("Preprečimo nasilje nad ženskami v mehiškem Ciudad Juárezu in Chihuahui")

Od leta 1993 je bilo v Ciudad Juárezu in Chihuahui, na meji s teksaškim El Pasom, ugrabljenih in umorjenih več kot 400 žensk. Te umore spremljata nepopisna brutalnost in mučenje, saj ženske v ujetništvu več dni trpijo nadlegovanje, ponižanje, mučenje, nasilje, preden podležejo zadušitvi zaradi davljenja ali poškodbam zaradi pretepanja. Družine žrtev se skupaj z aktivisti po vsem svetu trudijo, da bi bilo pravici zadoščeno.

Neučinkovitost mehiških oblasti pri raziskovanju umorov je več kot očitno, bodisi zaradi brezbrižnosti, brezvoljnosti bodisi zaradi malomarnosti, nesposobnosti. Amnesty International ima podatke o neutemeljenih zamudah pri preiskavah, neizkoriščanju dokazov in pričanj prič, nezadostnih forenzičnih preiskavah, ponarejanju dokazov in celo domnevni uporabi nasilja s strani lokalnih policistov pri odkrivanju informacij in prepričevanju k priznanju krivde.


IGRALSKA ZASEDBA


JENNIFER LOPEZ (Lauren) v celovečercu Čez mejo ponovno sodeluje z režiserjem drame Mi Familia iz leta 1995 in biografske drame Selena iz leta 1997, Gregoryjem Navo. Za prizadevanja v vlogi igralke in producentke in tudi sicer pripadnice organizacije jo je Amnesty International nagradil s priznanjem "Artists for Amnesty" na berlinskem filmskem festivalu, kjer se je Čez mejo prvič zavrtel v tujini. Svojo prvo vlogo celovečercu je zabeležila leta 1995, in sicer v kritično odlično ocenjenem filmu Mi Familia režiserja Gregoryja Nave. Istega leta je zaigrala v filmu Money Train Josepha Rubena in Jack Francisa Forda Coppole. Leta 1997 je sledila prelomna vloga v drami Selena, s katero je navdušila tako kritike kot občinstvo in si priigrala zlati globus. Postala je najbolje plačana latino igralka vseh časov, revija People pa jo je uvrstila med 50 najlepših Zemljanov. Uspeh je nato potrdila s filmi Anaconda, Blood and Wine in Out of Sight. Leta 1999 je vstopila tudi v svet glasbe in se pridružila najboljšim izvajalcem z odličnim albumom On the 6. Naslednje leto je prepričala v znanstvenofantastičnem trilerju The Cell in drami Enough. Leta 2001 je njena priljubljenost dosegla višek tako v filmski kot v glasbeni industriji, v prvi z romantično komedijo The Wedding Planner, v slednjem pa z novim albumom J. Lo. Že naslednje leto se je znova dokazala z novo filmsko uspešnico, Maid in Manhattan, in uspešnim albumom, This Is Me...Then.

ANTONIO BANDERAS (Diaz) je svojo bogato igralsko kariero začel že daljnega leta 1982, ko je za scenarista in režiserja Pedra Almodovarja zaigral v komediji Labyrinth of Passion. S priznanim režiserjem je nato sodeloval še štirikrat, v filmih Matador, Law of Desire, Women on the Verge of a Nervous Breakdown in Tie Me Up! Tie Me Down! Mednarodni uspeh teh filmov ga je popeljal v Hollywood. Ko je snemal vlogo v svojem prvem ameriškem filmu, odličnem Mambo Kings (1992), še ni znal angleško, od tedaj pa s svojim delom navdušuje tako mednarodne kritike kot oboževalce. Za igralsko in pevsko vlogo v mjuziklu Evita je prejel nominacijo za zlati globus v kategoriji najboljši igralec. Vnovič je bil nominiran za zlati globus za glavno vlogo v uspešnici The Mask of Zorro, v katerem je zaigral ob Anthonyju Hopkinsu in Catherine Zeta Jones. Prav ta vodilni trio smo lahko videli tudi pred dvema letoma v nadaljevanju The Legend of Zorro. Leta 2004 je prepričal tudi s svojim glasom, in sicer v izredni uspešnici Shrek 2, ob koncu leta pa naj bi bil nared tudi Shrek 3. Leta 2003 si je s svojim broadwayjskim prvencem Nine Davida Leveauxa prislužil nominacijo za nagrado Tony za najboljšega igralca v mjuziklu ter prejel nagrade Drama Desk, Outer Critics Circle, Drama League in Theatre World. V tem letu je zaigral v filmih Roberta Rodrigueza, Once Upon a Time in Mexico in Spy Kids 3, z nominacijo za zlati globus za najboljšega igralca v televizijskem filmu pa je bil nagrajen za film And Starring Pancho Villa as Himself.

MAYA ZAPATA (Eva) je zaigrala v številnih mehiških filmih, nazadnje v Morirse En Domingo in Dos Abrazos, ter v mnogih tujih produkcijah, lani v The Three Burials of Melquíades Estrada. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim prestižno nagrado Ariel za najboljšo filmsko igralko, ki jo podeljuje Mehiška akademija umetnosti in znanosti, ter nagrado za najboljšo igralko na filmskem festivalu Cine Del Mar. Zaigrala je v naslednjih mehiških filmih: El Tres De Copas, Francisco Goitia (Un Dios Para Sí Mismo), Elisa antes del fin del mundo, Alta Tensión, La Otra Conquista, Santitos, La ley de Herodes, Una transa de equilibrio, De la calle, El Mago, Santos Peregrinos in El Cobrador; med njene mednarodne filme pa sodijo Old Gringo, Santuario, The Cisco Kid, The Blood Orange, Las Desaparecidas De La Sierra Madre, Perdita Durango, Los Rehenes De Costa Rica, El Burrito in Caribe.

ONIA BRAGA (Teresa) si je po izjemnem uspehu v rodni Braziliji priigrala mednarodni sloves v filmih Kiss Of The Spider Woman ter poprej v Dona Flor And Her Two Husbands. Sledile so uspešne vloge v komedijah Moon Over Parador in The Milagro Beanfield War ter akcijski komediji The Rookie. Gledalcem pred malimi zasloni se je predstavila z vlogami v filmu The Burning Season, miniserijah Streets Of Laredo in A Will Of Their Own ter serijah American Family, Sex And The City in Alias. Zaigrala je tudi v neodvisnih celovečercih Sea Of Dreams, Marilyn Hotchkiss's School Of Ballroom Dancing in Che Guevara.

MARTIN SHEEN (George Morgan) je prvič privabil pozornost kritikov z glavno vlogo v broadwayjski igri The Subject Was Roses, nato pa se je preizkusil tudi v filmskih in televizijskih vlogah. Morda ga najbolje poznamo po karizmatični vlogi poročnika Willarda v klasiki Francisa Forda Coppole, Apocalypse Now, nepogrešljiv pa je med drugim tudi v filmih Wall Street, Badlands in The American President. Izvršni producent slednjega je Aaron Sorkin, s katerim je kot predsednik Bartlet sodeloval tudi v priljubljeni seriji The West Wing. V svoji dolgoletni karieri je prejel številne nagrade, tudi zlati globus v kategoriji najboljši igralec v televizijski seriji za vlogo v The West Wing in emmyja za izjemnega igralca za vlogo v humoristični seriji Murphy Brown.


FILMSKA EKIPA


GREGORY NAVA (scenarij/režija/produkcija)

Že med študijem filma na univerzi UCLA je režiral film The Journal of Diego Rodriguez Silva. Leta 1973 se je kot scenarist, producent in režiser podpisal pod projekt The Confessions of Aman, ki mu je na mednarodnem čikaškem filmskem festivalu prinesel nagrado za najboljši režiserski prvenec. Kot režiser, producent in scenarist je leta 1984 ustvaril uspešnico El Norte, s katero se je pridružil najboljšim filmskim ustvarjalcem. Prejel je nominacijo za oskarja za najboljši izvirni scenarij ter za nagrado Writer's Guild of America. El Norte je bil nagrajen s številnimi mednarodnimi nagradami, leta 1996 pa so ga uvrstili med ameriške klasike. Leta 1987 je Nava režiral celovečerec A Time of Destiny. Napisal je scenarij in režiral kritično odlično ocenjen film Mi Familia, nato pa še biografsko dramo Selena, ki je med zvezde popeljala Jennifer Lopez. Avgusta 1998 se je premierno zavrtel njegov film Why Do Fools Fall in Love. Leta 2002 se je na PBS-ju začela predvajati latino serija American Family, kjer se je preizkusil v vlogi režiserja in izvršnega producenta. Serija je naletela na odlično kritiko in je bila nominirana za zlati globus in emmyja, vendar je postala kontroverzna in so jo zaradi izražanja močnega nasprotovanja ameriškemu napadu na Irak ukinili. Navini prihodnji projekti so celovečerci 1936, Diva in El Compadre, napovedujejo pa tudi že veliko ABC-jevo serijo, v kateri naj bi bila znova v središču pozornosti ameriško-mehiška meja.
 Za vedno Lilja / Lilja 4-ever
Za vedno Lilja
(Lilja 4-ever)
 Po poroki / After The Wedding
Po poroki
(After The Wedding)
 Spawn / Spawn
Spawn
(Spawn)
 Zadnji dnevi Sophie Scholl / Sophie Scholl - Die letzten Tage
Zadnji dnevi Sophi...
(Sophie Scholl - Di...)
Bordertown na Berlinalu
Prihajajo berlinski medvedi


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT