Bombna misija / The Hurt Locker - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 17 junij 2024
Bombna misija (2008)Datum izzida: 1. 06. 2010
(The Hurt Locker) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Bombna misija - The Hurt Locker
akcija / triler / vojni   |  131 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Kathryn Bigelow
SCENARIJ: Mark Boal
IGRALCI: David Morse, Ralph Fiennes, Guy Pearce, Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Evangeline Lilly, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Barry Ackroyd
PRODUCENT: Kathryn Bigelow , Mark Boal , Nicolas Chartier
IZVRŠNI PRODUCENT: Tony Mark
Če je vojna pekel, zakaj se za boj odloči toliko mož? V času, ko vojsko sestavljajo prostovoljci in ne naborniki, ko se moški prostovoljno podajajo v vojaške akcije, bitka marsikoga povsem premami, ga zasvoji.

Bombna misija je razburljiv prikaz elitnih vojakov v Bagdadu, ki opravljajo eno najnevarnejših nalog na svetu: razoroževanje bomb v osrčju boja. Ko narednik James prevzame vodenje visoko izurjene ekipe za razoroževanje bomb, preseneti dva izmed svojih mož, Sanborna in Eldridgea, in ju brezbrižno pošlje v smrtonosno igro mestnega spopada. Zdi se, da se ne zmeni za morebitno izgubo življenja. Možje le stežka obvladujejo svojega divjega vodjo. Naposled v mestu izbruhne kaos in razkrije se Jamesov pravi značaj, ki bo za vedno spremenil življenja ljudi, ki ga obdajajo.

Celovečerec, ki ga je režirala vizionarka Kathryn Bigelow, je rezultat osebnih opažanj novinarja in scenarista Marka Boala, ki je bil del misije posebne enote za razoroževanje bomb. Je zgodba o vojaški psihologiji v izjemno tvegani službi, kjer se možje prostovoljno spogledujejo s smrtjo.


Igralska zasedba


Jeremy Renner (višji vodnik William James) se je v zadnjem času dokazoval v uspešnih celovečercih 28 Weeks Later Juan Carlosa Fresnadilla, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford Andrewa Dominika in Take Charlesa Oliverja. Leta 2005 je zaigral v drami North Country Niki Caro in prav tako drami 12 And Holding Michalea Cueste. Leto pozneje je za vlogo v romantični drami Neo Ned, ki je bila premierno predvajana na filmskem festivalu Tribeca, na festivalu Palm Beach prejel nagrado za najboljšega igralca. Med njegovimi igralskimi vlogami gre izpostaviti tudi tiste v filmih A Little Trip to Heaven Baltasarja Kormakura, The Heart is Deceitful Above All Things Asie Argento, Lords of Dogtown Catherine Hardwicke, Love of the Executioner Kylea Bergersena in S.W.A.T. Clarka Johnsona. Uvodoma je najbolj opozoril nase z vlogo v biografski drami Davida Jacobsona, Dahmer, s katero si je priigral nominacijo za nagrado Independent Spirit. Akcijska vojna drama Bombna misija mu je že prinesla številne nagrade in nominacije. Za najboljšega igralca so ga izbrali bostonski in čikaški filmski kritiki, prejel je nagrado National Board of Review za najboljšega novinca med igralci, priigral pa si je tudi nominacije za nagrade BAFTA, Independent Spirit ter skupaj s celotno igralsko zasedbo nominacijo za nagrado Screen Actors Guild.


Anthony Mackie (vodnik JT Sanborn) je dopolnjeval igralsko zasedbo v uspešnicah 8 Mile in Million Dollar Baby. Po izjemni glavni vlogi v komični drami She Hate Me je zaigral v drami Brother to Brother. Glavna vloga mu je prinesla nominacijo za nagrado Independent Spirit. Leta 2006 je sodeloval v kar šestih celovečercih, med drugim v Freedomland, Crossover in We Are Marshall. Njegova najnovejša igralska projekta sta Eagle Eye in Notorious. Tako kritike kot tudi občinstvo navdušuje v gledaliških produkcijah. Izpostaviti gre igre Ma Rainey's Black Bottom, Drowning Crow, Fences in Jitney.


Guy Pearce (vodnik Matt Thompson) je svojo igralsko kariero začel v avstralski televizijski seriji Neighbours, v kateri je igral med letoma 1986 in 1990. Dve leti pozneje je zabeležil svojo prvo vlogo v celovečercu, in sicer v Hunting, leta 1994 pa je sledila prelomna vloga v uspešnici The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, s katero si je priigral mednarodni sloves in leta 1997 sodelovanje v izjemnem filmu L.A. Confidential. Leta 1999 se je preizkusil v neodvisnem filmu A Slipping Down Life, ki se je premierno zavrtel na filmskem festivalu Sundance. Zatem je nanizal izjemne vloge v celovečercih Ravenous, Rules of Engagement, Memento, The Count of Monte Cristo, The Time Machine, The Hard Word, Till Human Voices Wake Us in Two Brothers. Med celovečerci, v katerih je zaigral v zadnjem obdobju, so Factory Girl, Death Defying Acts, Bedtime Stories, Animal Kingdom in The Road.


Filmska ekipa


Kathryn Bigelow (režija, produkcija)
Uveljavila se je kot ena najbolj inovativnih režiserk Hollywooda. Leta 1985 je režirala kultno klasiko Near Dark, kjer je prevzela tudi vlogo soscenaristke. V njenem akcijskem trilerju Point Break sta leta 1991 zaigrala Keanu Reeves in Patrick Swayze. Kritikov in obiskovalcev kinematografov ni izneverila niti z akcijsko dramo When Strange Days, v kateri so leta 1995 glavne vloge prevzeli Ralph Fiennes, Angela Bassett in Juliette Lewis. Leta 2000 je bil na filmskem festivalu v Torontu premierno prikazan njen triler The Weight of Water, s katerim je privabila izvrstne igralce Seana Penna, Sarah Polley, Catherine McCormack in Elizabeth Hurley. Dve leti pozneje jo je New York Times izbral za eno najbolj nadarjenih delujočih režiserk, ko je predstavila mojstrovino K-19: The Widowmaker. Film z igralci Harrisonom Fordom, Liamom Neesonom in Petrom Saarsgardom je bil med najbolje ocenjenimi filmi poletja 2002. Celovečerec The Hurt Locker, posnet v Amanu v Jordaniji, je ustvarila v sodelovanju s scenaristom Markom Boalom. Film je bil nominiran za tri zlate globuse, v kategorijah najboljša režija, najboljši celovečerec in najboljši scenarij.


Mark Boal (scenarij, produkcija)
Kot novinar je pisal članke za številne časnike in revije, kot so Rolling Stone, Brill's Content, Mother Jones, The New York Observe in Playboy. Leta 2003 je napisal Death and Dishonor, resnično zgodbo o vojnem veteranu, ki išče pogrešanega sina. Na podlagi te zgodbe je Paul Haggis napisal scenarij za celovečerec In the Valley of Elah. Leta 2004 je Boal v Iraku spremljal ekipo za razoroževanje bomb in svoja opažanja strnil v scenarij. Nastal je celovečerec The Hurt Locker.
 Bojevniki / The Condemned
Bojevniki
(The Condemned)
 Nomad / Nomad
Nomad
(Nomad)
 Lovec na jelene / Deer Hunter
Lovec na jelene
(Deer Hunter)
 Cenzurirano / Redacted
Cenzurirano
(Redacted)
BOMBNA MISIJA, ŠKATLA in DEVET iz domače...
Bombna misija absolutni zmagovalec
Bombna misija prejela 6 nagrad BAFTA
Kaj druži filma Bombna misija in Avatar
Znane so nominacije za 82. nagrado Oskar
Kathryn Bigelow prva ženska z DGA nagrad...
Bombno misijo nagradili tudi producenti
HURT LOCKER 8 nominacij za nagrade BAFTA
Svetovna premiera filma Hurt Locker v Be...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT