Zaklonišče / Take Shelter - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 20 julij 2024
Zaklonišče (2011)Datum izzida: 4. 06. 2012
(Take Shelter) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Zaklonišče - Take Shelter
drama / triler   |  120 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Jeff Nichols
SCENARIJ: Jeff Nichols
IGRALCI: Shea Whigham, Michael Shannon, Jessica Chastain , ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Adam Stone
PRODUCENT: Tyler Davidson , Sophia Lin
IZVRŠNI PRODUCENT: Sarah Green
V KINODVORU OD 2.2.2012

Malo podeželsko mestece v Ohiu. Curtis La Forche je dober delavec, predan mož in skrben oče. Kljub nenehnim finančnim težavam živi srečno družinsko življenje z ženo Samantho in gluho šestletno hčerko. Nekega dne pa ga začnejo preganjati zlovešče sanje in nelagodne slutnje o apokaliptičnem viharju. Da bi zavaroval družino, začne na vrtu obsesivno graditi zaklonišče. Njegovo nerazumljivo vedenje bega njegovo ženo ter zbuja nerazumevanje med sodelavci in sosedi.

Spreten preplet družinske drame, psihološkega trilerja in apokaliptične grozljivke je hkrati poetičen in alegoričen film o malem človeku v dobi ekonomskih in ekoloških katastrof. Michael Shannon in Jessica Chastain sta bila za svoj izjemen igralski dosežek deležna navdušenih odzivov filmskih kritikov. Dobitnik glavne nagrade na lanskoletnem LIFFu.


Festivali, nagrade


Svetovna premiera - Sundance 2011. Glavna nagrada žirije v sekciji Teden kritike, nagrada FIPRESCI in nagrada SACD - Cannes 2011. Nagrada Vodomec - LIFFE 2011. Posebna nagrada žirije za najboljši film - Gijón 2011. Nagrada za igralko leta - filmski festival v Hollywoodu 2011. Nagrada združenja filmskih kritikov Los Angelesa za najboljšo stransko vlogo 2011 (Jessica Chastain). Nagrada združenja filmskih kritikov New Yorka za najboljšo stransko vlogo 2011 (Jessica Chastain). Posebna nagrada združenja filmskih kritikov San Diega 2011 (Jessica Chastain). Nagrada združenja filmskih kritikov Toronta 2011 za najboljšega igralca (Michael Shannon) in najboljšo stransko igralko (Jessica Chastain).


Iz prve roke


"Ko sem začel pisati scenarij za Zaklonišče spomladi leta 2008, sem bil ravno sredi prvega leta svojega zakona. Kljub temu, da nisem imel težav v karieri ali zasebnem življenju, me je obhajal nadležen občutek, da se svetu obetajo težki časi. Moja tesnoba je bila delno posledica takratne ekonomske situacije, zlasti pa je izhajala iz dejstva, da sem v svojem življenju končno imel nekaj, česar nisem hotel izgubiti. Te misli sem neposredno prelill v like v tem filmu. /.../ Zaklonišče je prav tako kot Nasilne zgodbe interpretacija žanra. V njem sem skušal elemente trilerja spojiti z bolj temperamentnim pripovedovanjem zgodbe in vse skupaj zliti v dramatičen film. V prvi vrsti pa sem želel, da bi film - onkraj napetih trenutkov groze - pripovedoval zgodbo o družini, katere člani si po svojih najboljših zmožnostih prizadevajo, da bi ostali zvesti drug drugemu vpričo potencialne katastrofe."
- Jeff Nichols, režiser in scenarist

Portret avtorja
Jeff Nichols je predstavnik mlade generacije ameriškega neodvisnega filma. Njegov prvenec Nasilne zgodbe (Shotgun Stories, 2007), v katerem je glavno vlogo prav tako odigral odlični Michael Shannon, je prejel številne nagrade in priznanja kritikov, slovenskemu občinstvu pa ga je režiser predstavil na ljubljanskem LIFFu leta 2007. Zaklonišče je njegov drugi celovečerni film. Trenutno končuje celovečerec Mud, v katerem igrajo Matthew McConaughey, Reese Witherspoon in Michael Shannon.


Kritike


"Film Zaklonišče razgrinja vizije, ki so hkrati oblika paranoje in preroško znamenje naše tesnobne dobe. Osupljivo in silovito delo, ki ga odlikujeta odlična režija in prevzemajoča igra, je spoj družinske drame, psihološke srhljivke in apokaliptičnega filma."
- žirija LIFFE 2011

"Tiho, neizprosno raziskovanje skritih (in ne tako skritih) strahov, ki obsedajo sodobnega človeka. Grozljivka, ki vam bo kratila spanec - pa ne z vizijami pošasti, ampak z bolj znano in domačo vrsto groze. /…/ Jeff Nichols je ustvaril popolno alegorijo za te panične čase. /.../ Izjemen film."
- A.O. Scott, The New York Times

"Po vsej verjetnosti v tem trenutku ni bolj hipnotičnega ameriškega igralca kot je Michael Shannon. Njegov izjemen igralski talent pride do popolnega izraza v tem pretresljivem filmu. /.../ Zaklonišče v vsakem pogledu izpričuje mojstrsko roko: od preciznega uravnavanja razpoloženja do presunljive natančnosti pri podajanju čustev, brezhibne obrtniške plati in dih jemajočih podob. Bliski in strele, formacije oblakov in mrko nebo nam še nikoli niso pustili tako zoprnega občutka ali izražali tako temne vizualne poezije."
- David Rooney, The Hollywood Reporter

"Zaklonišče brez vidnega napora povezuje in prepleta različne motive: od banalnosti vsakdanjih finančnih težav, prek vizij nemirnega uma pa do grožnje planeta z mogočno biblično kaznijo. /…/ Pravo zadovoljstvo in olajšanje je videti film o realnostih in nad-realnostih sveta, film, ki pogleduje pod površje občutkov, ki prevzemajo običajnega človeka pod pritiskom in film s pogumom, da vizualizira vsem znano in splošno razširjeno metaforo."
- Nick Bradshaw, Sight&Sound

"Po prvencu Nasilne zgodbe se Jeff Nichols vrača s še enim vznemirljivim portretom delavskega razreda. /.../ Vse od svoje z oskarjem nominirane vloge v Krožni cesti se Michael Shannon posveča upodobitvam neuravnovešenih posameznikov. Vloga duševno motenega Curtisa mu je pisana na kožo. /.../ Nastop Jessice Chastain v filmu Drevo življenja ni edina povezava med Terrencom Malickom in pričujočim filmom. Nicholsov lirični pristop se pogosto zdi kot oda Malickovemu eteričnemu stilu. Vendar pa Nichols s svojim vztrajanjem v briljantnem sivem območju med realnostjo in imaginarnim stopa onkraj Malickovega terena."
- Eric Kohn, Indiewire

"Hit na festivalih v Sundanceu in Torontu ter dobitnik nagrade kritikov v Cannesu. Zdaj se lahko tudi širše občinstvo prepriča, čemu tako navdušenje. Film, ki vas bo pripravil do tega, da se boste po odhodu iz kinodvorane ozirali v nočno nebo."
- Richard Corliss, Time

"Fantastičen! Že poimenovan ameriška mojstrovina."
- John Lopez, Vanity Fair
 Sirotišnica / El Orfanato
Sirotišnica
(El Orfanato)
 Stvor / The Thing
Stvor
(The Thing)
 Jane Eyre / Jane Eyre
Jane Eyre
(Jane Eyre)
 Vojna volkodlakov / Skinwalkers
Vojna volkodlakov
(Skinwalkers)
Novi filmi na DVD: Elitni vod 2, Zakloni...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT