Lovec na rekorde: legenda o motorju / World Fastest Indian - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 20 maj 2024
Lovec na rekorde: legenda o motorju (2005)
(World Fastest Indian) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Lovec na rekorde: legenda o motorju - World Fastest Indian
biografija / športni   |  127 min
DRŽAVA: Nova Zelandija | Švica | ZDA
REŽIJA: Roger Donaldson
SCENARIJ: Roger Donaldson
IGRALCI: Anthony Hopkins, Diane Ladd, Jessica Cauffiel, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: David Gribble
PRODUCENT: Gary Hannam , Roger Donaldson
IZVRŠNI PRODUCENT: Charles Hannah , Megumi Fukasawa
Zgodba


Biografski celovečerec Rogerja Donaldsona je zgodba o Novozelandcu Burtu Munru (Anthony Hopkins), ki ni dopustil, da bi zbledele njegove sanje iz otroštva. Po dolgih letih izpopolnjevanja svojega Twin Scout Indiana iz leta 1920 se je leta 1967 kljub ostarelosti odpravil na dirko hitrostnih rekordov v Bonneville Salt Flats v Utah. Zdelo se je, da je uspeh malo verjeten, toda postavil je nov hitrostni rekord, ki se je obdržal do danes. Njegova legenda živi dalje.


Produkcija


Burt Munr, o je bil Novozelandec iz Invercargilla, ki je uresničil svoje sanje. Roger Donaldson (kot režiser se je podpisal tudi pod projekte The Recruit, Thirteen Days, Dante's Peak, Species, The Getaway, White Sands, Cadillac Man, Cocktail, No Way Out, The Bounty, Smash Palace), tudi sam iz Avstralije in Nove Zelandije, je domačin, ki je uspel v Hollywoodu. Anthony Hopkins je eden najboljših igralcev na svetu (z Donaldsonom je prvič sodeloval pred 20 leti, ko je zaigral v celovečercu The Bounty).

Poti teh treh mož so se prekrižale lani na belih peščinah Bonnevillea v Utahu. Donaldsonu so se izpolnile želje, ki jih je nosil s seboj že 30 let. Kot mladi ustvarjalec filmov (takrat je ustvarjal dokumentarni film Offerings to the God of Speed) je srečal neverjetnega moža iz Invercargilla z neverjetno zgodbo.

Scenarij za njegovo mojstrovino Lovec na rekorde: legenda o motorju temelji na odpravah Burta Munra v Bonneville v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Burta spremljamo na njegovi poti do uresničitve začrtanega. Gre za resnično zgodbo o človeku, ki je živel po načelu: Če je težko, se potrudi bolj; če ni mogoče, se potrudi še bolj. Daj vse od sebe, a stori to.

Ta nenavaden in priljubljen lik je odigral oskarjevec Anthony Hopkins. Lovec na rekorde: legenda o motorju na najboljši način prikazuje Munrojevo moč, odločnost, ustvarjalnost, šarm in drugačnost in sicer skozi oči režiserja, ki je človeka poznal osebno in ni nikoli opustil svojih sanj o prenosu Munrojeve zgodbe na velika platna.

ROGER DONALDSON (scenarij/režija/produkcija)

Leta 1971 sta Roger Donaldson in njegov partner Mike Smith posnela Offerings to the God of Speed, dokumentarni film o življenju Novozelandca Burta Munra, enega najstarejših, ki so na dirki v Bonneville Salt Flatsu v Utahu postavili hitrostni rekord. To je bil navdih za scenarij z naslovom Lovec na rekorde: legenda o motorju.

Leta 1977 je Roger režiral svoj prvi celovečerec Sleeping Dogs, ki je bil prvenec tudi za igralca Sama Neilla.

Leta 1982 se je po končani uspešnici Smash Palace preselil v Združene države in režiral The Bounty, zgodbo o razvpitem uporu na ladji Bounty, z Anthonyjem Hopkinsom, Melom Gibsonom, Liamom Neesonom, Danielom Day Lewisom in Lawrenceom Olivierjem.


Režiserjeva izjava

Ta projekt je bila moja strast, odkar sem dokončal dokumentarec o Burtu Munroju leta 1972 (Offerings to the God of Speed).
Burt Munro je bil nenavaden Novozelandec. . . edinstven posebnež.

"Prvič sem ga srečal nekega zimskega večera v Invercargillu leta 1971. Burt je bil navdušen, da je nek mlad ustvarjalec filmov prišel iz daljnega Aucklanda, da bi spoznal ostarelega moža in se z njim pogovoril o morebitnem dokumentarnem filmu o njegovih junaških dosežkih. Iz svoje lope je pripeljal svojega Indiana iz leta 1920 in ga vžgal. Motor je oživel, človek bi lahko oglušel. Pri sosedih so se pričele prižigati luči. Ko je Burt končno ugasnil motor, so se slišali samo še kriki jeznih sosedov, češ da enajsta ura zvečer ni primerna za razkazovanje pridušenega motorja.

POVSEM ME JE PREVZELO. . . in pričel sem ustvarjati kratki film o življenju Burta Munra . . . posnel sem ga na South Islandu in Bonneville Salt Flatsu, kjer je Burt skušal postaviti hitrostni rekord na svojem starodavnem motorju.

Dokumentarec so lepo sprejeli gledalci novozelandske televizije in po tem si Burta nisem več mogel izbiti iz glave. Imel sem občutek, da kratek film ni dovolj za tega nenavadnega in nadarjenega Novozelandca. Ko je leta 1978 umrl, sem se odločil, da bom skušal posneti celovečerec o njegovih junaštvih.

Za ta projekt sem imel v mislih zgodbo o človeku z neprimerljivo samozavestjo in sanjami. V dvajsetih letih sem prejel več ponudb za financiranje filma, če bi spremenil scenarij v zgodbo, ki bi bila bolj tržna. Nisem želel prilagajati svojih zamisli, zato sem bil pripravljen počakati, dokler se mi ne bi ponudila priložnost, da film posnamem po lastni želji.

Pred dvemi leti sem končal produkcijo celovečerca The Recruit. Odločil sem se, da ne bom podpisal novega hollywoodskega projekta, temveč se bom raje vrnil k Burtovi zgodbi. Tedaj ali nikoli. Verjel sem, da je to lahko vzpodbudna in navdihujoča zgodba v duhu takih filmov, kot so Rocky, Billy Elliot in Chariots of Fire. Spremenil sem scenarij v nekaj, za kar sem bil prepričan, da bo podlaga za zabaven film brez kompromisov; v zgodbo, ki v celoti prikazuje značaj in življenje Burta Munra.

Burtova zgodba me je spremljala mnoga leta; nekateri mojo obsedenost s tem filmom primerjajo z Burtovo obsedenostjo z njegovim motorjem."

Roger Donaldson


ANTHONY HOPKINS je Burt Munro

V več kot tridesetletni karieri je Hopkins sodeloval pri več kot 90 filmskih in televizijskih projektih. Leta 1991 je za nepozabno vlogo Hannibala Lecterja v trilerju The Silence of the Lambs prejel oskarja za najboljšega igralca. Med nominiranci v isti kategoriji se je znašel tudi z vlogama v celovečercih Nixon (1995) in The Remains of the Day (1993). S slednjo si je priigral nagrado BAFTA za najboljšega igralca

Svoje najnovejše vloge je odigral v uspešnicah Hearts in Atlantis, The Human Stain in Alexander. Kmalu ga bomo ob Gwyneth Paltrow videli v mojstrovini Johna Maddena Proof.

Njegova bogata filmografija med drugim vključuje The Lion in Winter; Shadowlands; Red Dragon; Bad Company; Hannibal; Dr. Seuss's How the Grinch Stole Christmas; Meet Joe Black; Instinct; Titus; The Mask of Zorro; Howard's End; Bram Stoker's Dracula; Legends of the Fall; The Road to Wellville; Surviving Picasso; The Edge; 84 Charing Cross Road; The Elephant Man; Magic in A Bridge Too Far.
Premiera filma Lovec na rekorde: legenda...
Lovec na rekorde čaka na štartu
Lovec na rekorde odprl festival Film pod...
Kino pod zvezdami in Cinemania group
V KINU: maj 2024
 Samsara / Samsara  Samsara
(Samsara)
16. 05. 2024
 Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster  Roparka Lucy
(Lucy ist jetzt Gangster)
23. 05. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT