Tristan & Izolda / Tristan & Isolde - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 21 julij 2024
Tristan & Izolda (2006)
(Tristan & Isolde) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Tristan & Izolda - Tristan & Isolde
akcija / pustolovski / romantični   |  125 min
DRŽAVA: Češka | Nemčija | ZDA
REŽIJA: Kevin Reynolds
SCENARIJ: Dean Georgaris
IGRALCI: James Franco, Rufus Sewell, Sophia Myles, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Artur Reinhart
PRODUCENT: Giannina Facio , Lisa Ellzey , Moshe Diamant
IZVRŠNI PRODUCENT: Frank Huebner , Jim Lemley
Zgodba


Po propadu rimskega imperija so se angleški gospodarji vojne znašli pod kruto vladavino irskega kralja. Eden izmed teh vodij, lord Mark, si prizadeva povezati angleška plemena in ustvariti samostojen narod. Njegov najbližji in najzvestejši vitez je Tristan, ki ga je Mark vzel pod svoje okrilje in vzgojil, potem ko je v enem izmed irskih napadov izgubil družino. Mark je prepričan, da Anglijo lahko reši pred irsko oblastjo. Toda Tristan s seboj nosi strašno skrivnost...

Smrtno ranjenega v hudi bitki ga reši Izolda, skrivnostna irska lepotica, ki Tristana skriva pred svojim očetom, irskim kraljem. Toda njuno strastno razmerje se konča s Tristanovim povratkom v Anglijo.

Irski kralj še vedno skuša povzročiti nemir med angleškimi plemeni. Svojo hčerko ponudi za nagrado najboljšemu med angleškimi junaki. Tristan osvoji princesino roko za svojega strica Marka, ki bo končno lahko uresničil sanje o poenoteni Angliji. Toda ta princesa je prav Tristanova rešiteljica Izolda. Še huje pa je to, da je Mark dober in dostojen bodoči kralj, ki je vseskozi verjel v Tristana.

Najprej ju je ločevala vojna med njunima deželama, zdaj ju ločuje zvestoba kralju in deželi. Tristan in Izolda morata zatreti svoja čustva zavoljo miru in prihodnosti Anglije. Toda njuna strast je vse večja, zato tvegata vse, da bi si ljubezen izkazala še zadnjič.

Celovečerec Tristan in Izolda je pripoved o ljubezni, izgubi in usodi, ki temelji na večnem keltskem mitu o nesrečni strasti, zgodba o nemogočem ljubezenskem razmerju, v katerem vseeno zmaga ljubezen. Gre za obdobje, o katerem je znanega zelo malo, za obdobje med padcem rimskega imperija in renesanso. Izvršni producenti so Ridley Scott, Tony Scott, Jim Lemley in Frank Hubner. Po scenariju Deana Georgarisa je film režiral Kevin Reynolds.

Igralska zasedba


JAMES FRANCO (Tristan) je kritike najbolj prepričal z vlogo Jamesa Deana v istoimenskem televizijskem filmu Marka Rydella. Priigral si je zlati globus ter nominaciji za emmyja in nagrado Screen Actors Guild. Dobro ga poznamo tudi po vlogi Harryja Osborna v celovečercih Sama Raimija Spider-Man in Spider-Man 2, obeta pa se tudi že tretje nadaljevanje. Pred kratkim se je preizkusil v uspešnicah The Company Roberta Altmana in The Great Raid Johna Dahla. Zaigral je v režiserskem prvencu Nicolasa Cagea Sonny. V njegovo filmografijo med drugim sodijo še City by the Sea Michaela Catona-Jonesa, Deuces Wild Martina Scorseseja, Whatever It Takes Davida Raynra in Never Been Kissed Raje Gosnella. Na malih zaslonih je nastopal v odlično sprejeti seriji Freaks and Geeks. Napisal in režiral je številne kratke igre ter v njih tudi zaigral. Med njimi sta The Ape, na podlagi katere je lani režiral še istoimenski film, ter Good Time Max, katere filmska različica prihaja v kratkem.

SOPHIA MYLES (Izolda) je svojo igralsko kariero začela z manjšo vlogo v televizijskem filmu The Prince and the Paupe. Sledila je serija Big Women, nato pa celovečerec Patricie Roczema Mansfield Park in televizijska serija Oliver Twist, v kateri je zaigrala Oliverjevo mamo. Videli smo jo lahko tudi v komediji Stefana Schwartza The Abduction Club, trilerju Alberta in Allena Hughesa From Hell, futurističnem trilerju Lena Wisemana Underworld in fantazijski pustolovščini Jonathana Frakesa Thunderbirds.

RUFUS SEWELL (Mark) je na velikih platnih nazadnje navduševal lani v celovečercu The Legend of Zorro Martina Campbella. Pred kratkim je tudi že zaključil snemanje filma Neila Burgera The Illusionist, ki naj bi v kinematografe prišel še letos. Svojo prelomno televizijsko vlogo je odigral leta 1994 v seriji Middlemarch, na male zaslone pa se je uspešno vrnil leta 2003 z glavno vlogo v filmu Charles II Joea Wrighta. Zaigral je v celovečercu Twenty One Dona Boyda, A Knight's Tale Briana Helgelanda, Dark City Alexa Proyasa, Dangerous Beauty Marshalla Herskovitza, Bless the Child Chucka Russela, Carrington Christopherja Hamptona, Cold Comfort Farm Johna Schlesingerja, Hamlet Kennetha Branagha, Illuminata Johna Turturra in The Very Thought of You Nicka Hamma. Na gledaliških odrih je zaigral v igrah Making It Better (nagrada London Critics Circles za najboljšega novinca), Translations, Rat in the Skull, Macbeth in Luther.

DAVID PATRICK O'HARA (irski kralj) se je takoj po končanem snemanju celovečerca Tristan in Izolda pridružil igralski zasedbi prihajajočega celovečerca Martina Scorseseja The Departed. Leta 2004 je zaigral v odlično ocenjenem filmu Hotel Rwanda. Njegov igralski prvenec na velikih platnih je Comfort and Joy Billyja Forsytha. Pohvali se lahko s številnimi vlogami, med drugim v celovečercih Braveheart, Stander, Den of Lions, Made, The Matchmaker in Fever. Med njegove televizijske projekte sodijo Taggert, One By One, Crossfire Trail, The District, Jesus, Oliver Twist in Prime Suspect 5.

THOMAS SANGSTER (mladi Tristan) je svojo igralsko kariero začel s televizijskimi vlogami v filmih The Adventures of Station Jim, Bobbie's Girl, The Miracle of the Cards in Stig of the Dump. Slednji je bil nagrajen z nagradama emmy in BAFTA. Za vlogo v televizijski mini seriji Entrusted je leta 2003 prejel nagrado za najboljšega igralca v mini seriji na filmskem festivalu v Monte Carlu. Love Actually Richarda Curtisa je bil njegov prvi mednarodni celovečerec. Za vlogo sina Liama Neesona je prejel nominacijo za nagrado Satellite za najboljšega stranskega igralca v mjuziklu ali komediji. Kasneje je zaigral v televizijski seriji Featherboy, letos pa je že gostoval na velikih platnih v celovečercu Kirka Jonesa Nanny McPhee.

Filmska ekipa


KEVIN REYNOLDS (režija) je med študijem filma v Teksasu in kasneje v južni Kaliforniji ustvaril kratki film Proof, na podlagi katerega je nastal njegov režiserski prvenec Fandango. Sledile so uspešnice The Beast of War, Robin Hood: Prince of Thieves, Rapa Nui, Waterworld, 187 in nazadnje The Count of Monte Cristo.

DEAN GEORGARIS (scenarij) se je kot scenarist podpisal pod številne filmske projekte, med katerimi izstopajo The Manchurian Candidate Jonathana Demmea, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life Jana de Bonta in Paycheck Johna Wooja.

RIDLEY SCOTT (izvršni producent) je že davnega leta 1965 med študijem na Kraljevi akademiji umetnosti ustvaril svoj prvi kratki film Boy and a Bicycle. Njegov prvi celovečerec The Duellists mu je leta 1978 na filmskem festivalu v Cannesu prinesel veliko nagrado žirije. Drugi film je velika uspešnica Alien, ki je bila nagrajena z oskarjem v kategoriji posebni efekti. Sledili so Blade Runner, ki ga danes v svetu filma poznamo kot enega izmed mejnikov v razvoju znanstvene fantastike, Legend, Someone to Watch Over Me in Black Rain. Leta 1992 je kot režiser prepričal s filmom Thelma and Louise, s katerim si je prislužil prvo nominacijo za oskarja, potegoval pa se je tudi za nagrado BAFTA. Film je bil med petimi nominiranci v kategoriji najboljši celovečerec.
Leta 1995 je s svojim bratom Tonyjem ustanovil produkcijsko hišo Scott Free Entertainment, v okviru katere sta nastala celovečerca White Squall in G.I. Jane, ki ju je Scott tudi režiral. V tem obdobju je produciral še filma Clay Pigeons in Where the Money Is. Leta 1998 je s sinom Jakeom ustanovil še produkcijsko hišo Black Dog Films, ki je med drugim poskrbela za produkcijo video spotov za uspešne glasbenike, kot so REM, U2 in Puff Daddy ter bila za dosežke nagrajena z nagrado DEAD Pencil.
Leta 2000 je bil nominiran za oskarja za režijo filma Gladiator, ki je bil nagrajen z oskarjem v kategoriji najboljši celovečerec, najboljši igralec (Kurt Russell) in še treh drugih kategorijah. Poleg tega je prepričal tudi podeljevalce nagrad zlati globus in BAFTA. Še istega leta je Scott končal režijo nadaljevanja trilerja The Silence of the Lambs, Hannibal. Dve leti kasneje je prejel nominacijo za oskarja za uspešnico Black Hawk Down, ki jo je režiral in skupaj z Jerryjem Bruckheimerjem tudi produciral. V tem letu se je izkazal tudi kot izvršni producent televizijskega filma The Gathering Storm (HBO) in bil nagrajen z emmyjem. Film je osvojil tudi zlati globus za najboljšo miniserijo ali celovečerec ter številne druge nagrade, med drugim tri nagrade BAFTA. Pred tremi leti Ridley Scott režiral kritično odlično ocenjen film Matchstick Men.
Tudi lani smo lahko uživali v njegovi mojstrovini in sicer v zgodovinskem filmu Kingdom of Heaven. Pred kratkim je zaključil produkcijo in režijo prihajajočega celovečerca A Good Year.
Premiera Tristan in Izolda
Tristan in Isolde


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT