Silent Hill / Silent Hill - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 20 maj 2024
Silent Hill (2006)
(Silent Hill) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Silent Hill - Silent Hill
fantastika / grozljivka / triler   |  127 min
DRŽAVA: Francija | Kanada
REŽIJA: Christophe Gans
SCENARIJ: Roger Avary
IGRALCI: Jodelle Ferland, Laurie Holden, Radha Mitchell, Sean Bean, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Dan Laustsen
PRODUCENT: Don Carmody , Samuel Hadida
IZVRŠNI PRODUCENT: Victor Hadida
Zgodba


Rose je pripravljena storiti vse, da bi našla zdravilo za nenavadno bolezen svoje hčerke Sharon. Zdravniki edino rešitev vidijo v psihiatrični bolnišnici, zato se Rose s hčerko zateče v Silent Hill, mesto, ki ga Sharon vseskozi omenja med spanjem. Kljub nasprotovanju njenega moža Cristopherja je Rose prepričana, da bo v skrivnostnem mestu našla odgovor. Ko se z avtom približujeta mestu, se na cesti pojavi skrivnostna podoba, ki Rose prisili v nesrečo. Sharon izgine. Skupaj z odločnim policistom iz bližnjega mesta se obupana mati odpravi v mesto iskat svojega otroka. Tam naleti na nenavadno gosto meglo, čudaška, preganjana bitja in Temo. Med iskanjem spoznava zgodovino mesta Silent Hilla - njegovo puritansko zgodovino, polno nasilja, ter izvor njegovega prekletstva. Njena hčerka je le del veliko večje, bolj zastrašujoče usode.

Film je režiral Christophe Gans (Brotherhood of the Wolf, Crying Freeman) po scenariju Rogerja Avarya (Pulp Fiction, The Rules of Attraction).

Scenarij je osnovan na istoimenski svetovno uspešni računalniški igrici, ki jo je ustvaril Akira Yamaoka (Konami Corporation).

Režiser Christophe Gans: "To je klasična zgodba, ki spominja na Območje somraka, zgodba o čustvih in nadnaravnem. Zgodba različnih dimenzij, ki jo zaznamuje trpljenje. Silent Hill se zdi običajno mesto, ko pa se vanj ujameš, boš tam taval večno. Seveda gre za izključno mitološko zgodbo."


SVETOVI SILENT HILLA

Producent Samuel Hadida pravi, da gre za svet, ki obstaja v štirih različnih dimenzijah ali ravneh obstoja: mesto Silent Hill v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko je bilo resnično in je dejansko obstajalo, Silent Hill danes, Silent Hill v megli in Silent Hill v Temi. Don Carmody, prav tako producent, dodaja, da je bilo zelo težavno ustvariti vse te spremembe. Potrebnih je bilo pet filmskih studiev in v vsakem prizoru se prepletata dve ali tri ravni obstoja.

Dve dimenziji sta povezani s časom - pravi Silent Hill izpred 30-ih let in pravi Silent Hill danes, v katerem Christopher išče svojo ženo. Ostali dve dimenziji sta povezani s prostorom. Meglena svetloba, pri kateri Rose išče hčerko, in občasna Tema, ki predstavlja pekel. "Všeč mi je zamisel o dimenzijah prostora, časa in nečesa metafizičnega, mističnega," pravi Gans.

Pri prilagajanju računalniške igre se je Gans odločil za bistveno spremembo: protagonistka filma je ženska in ne moški. "Pri razburljivih temah je potrebna milina. In to sem ustvaril z ženskimi liki. Zgodba je zato veliko bolj zapletena in hkrati bolj protislovna."

Pri ustvarjanju igre Silent Hill je Akira Yamaoka upošteval delo francoskih surrealistov, kot je Hans Bellmer, ter sodobnih umetnikov, kot je Francis Bacon, vključil pa je tudi ideje Franza Kafke. Prav tako je tudi v filmu. Zgodba je večplastna in ko se ti že zdi, da jo razumeš, se zgodi nekaj, kar tvoje mišljenje postavi na glavo.


Igralska zasedba


RADHA MITCHELL (Rose DaSilva) je prepričala kritike z mnogimi vlogami, nazadnje v celovečercu Pettera Naessa Mozart and the Whale in Marca Forsterja Finding Neverland, katerega igralska zasedba je bila nagrajena z nominacijo za nagrado Screen Actors Guild. S Forsterjem je sodelovala že leta 2000 v filmu Everything Put Together, ki je bil nominiran za nagrado Independent Spirit. Pred dvemi leti se je preizkusila v komediji Woodyja Allena Melinda and Melinda in akcijskem trilerju Tonyja Scotta Man on Fire. Na velikih platnih smo jo lahko videli tudi v uspešnici Joela Shumacherja Phone Booth in Davida Twohyja Pitch Black. Odigrala je nepozabno vlogo v odlično ocenjeni drami Lise Cholodenko High Art, dokazala pa se je tudi v romantični komediji Emme-Kate Croghan Love and Other Catastrophes. Svoje igralske sposobnosti je prikazala še v celovečercih When Strangers Appear, Dead Heat, Nobody's Baby in Ten Tiny Love Stories.

SEAN BEAN (Christopher DaSilva) si je mednarodni sloves priigral z vlogo Boromirja v trilogiji Lord of the Rings. Ta vloga je morda njegova najodmevnejša, toda lahko se pohvali s številnimi drugimi igralskimi projekti. Svojo prelomno filmsko vlogo je odigral v drami Jima Sheridana iz leta 1990, The Field. Dve leti kasneje je naletel na odlično kritiko z vlogo v filmu Phillipa Noycea Patriot Games. Leta 1993 se je predstavil občinstvu pred malimi zasloni kot Bernard Cornwall v televizijskem filmu Toma Clegga Sharpe's Rifles. To junaško vlogo je nato do leta 1997 odigral še v 14 nadaljevanjih. V njegovo filmografijo sodijo tudi celovečerci Tom & Thomas, Essex Boys, Ronin, Anna Karenina, National Treasure, Troy, The Big Empty, Equilibrium in Don't Say a Word. Velike uspehe žanje na gledaliških odrih, kjer izstopata vlogi v igrah Macbeth in Henry VIII. Lani je v kinematografih gostoval v veliki uspešnici The Island Michaela Bayja in Flight Plan Roberta Schwentkeja.

LAURIE HOLDEN's (Cybil) je svoj prvenec v celovečercu zabeležila v uspešnici Franka Darabonta The Majestic (2001) in takoj prepričala kritike in obiskovalce kinematografov po vsem svetu. Lani je zaigrala v družinski komediji Davida Devinea Bailey's Millions in akcijski pustolovščini Tima Storyja The Fantastic Four. Prihaja celovečerec Keitha Cavellea The Knights of Impossingworth Park. Pred svojim prvim celovečercem je odigrala številne televizijske vloge, med katerimi gre izpostaviti vlogo v miniseriji Young Catherine ter vlogo obveščevalke Marite Covarubbias v dolgoletni seriji The X-Files. Za vlogo v seriji Due South je bila nominirana za nagrado Gemini, kanadsko različico emmyja. Odmevna je tudi vloga v seriji The Magnificent Seven CBS.

DEBORAH KARA UNGER (Dahlia) je v zadnjih letih igralsko zasedbo dopolnjevala v celovečercu Geoffreyja Saxa White Noise, Bronwena Hughesa Stander, Shainee Gabel A Love Song for Bobby Long in Carla Bessaia Emile. Za vlogo v slednjem je prejela nagrado Geraldine Page za najboljšo igralko. Leta 2003 jo je kanadska filmska akademija za vlogo v drami Edoarda Pontija Between Strangers nominirala za najboljšo igralko. Istega leta je posnela tri filme, med katerimi je tudi 1.0, ki se je leta 2004 potegoval za nagrade na filmskem festivalu Sundance. Zaigrala je v filmu Normana Jewisona Hurricane, Briana Gelgelanda Payback, Davida Fincherja The Game, Davida Cronenberga Crash (posebna nagrada žirije na uradnem tekmovanju v Cannesu) in Istvana Szaba Sunshine, s katerim si je prislužila nominacijo za nagrado genie za najboljšo stransko igralko. Tu so še filmi Thirteen, The Salton Sea, Signs and Wonders, Leo, Fear X, No Way Home, Luminous Motion in The Weekend. Njen prvi celovečerec je drama Stephena Wallacea Prisoners of the Sun iz leta 1990. Na velikih platnih jo bo kmalu mogoče videti v celovečercu Matta Checkowskega in Kurta Mattile Alibi ter Ida Mizrahyja Things That Hang from Trees.


Filmska ekipa


CHRISTOPHE GANS (režija) je med študijem na pariški filmski akademiji IDHEC režiral kratki film Silver Slime, ki je bil leta 1982 lepo sprejet na pariškem festivalu. Tega leta je ustvaril revijo Starfix, v kateri je častil delo odličnih režiserjev, kot so David Cronenberg, Dario Argento, Russel Mulcahy, David Lynch, John Carpenter in Sergio Leone. Leta 1994 je po knjižni predlogi H.P. Lovecrafta napisal scenarij in režiral grozljivko The Necronomicon. Leto kasneje je režiral akcijski triler Crying Freeman, ki je osvojil nagrado občinstva na švedskem filmskem festivalu in bil leta 1996 nominiran na mednarodnem festivalu fantastičnega filma Fantasporto.

Leta 2001 se je Gans kot režiser podpisal pod projekt Brotherhood of the Wolf (Le Pacte des loups) o pošasti Gévaudan, skrivnostni živali, ki je ob koncu 18. stoletja v Franciji pobila več kot sto ljudi. Film je bil nominiran za nagrado Saturn, Gans je prejel nominacijo za najboljšega režiserja na Akademiji znanstvene fantastike in grozljivk in glavno nagrado na bruseljskem festivalu fantastičnega filma. Film je bil nagrajen tudi s cezarjem za najboljšo kostumografijo, na mednarodnem filmskem festivalu v Kataloniji pa se je potegoval za nagrado za najboljši celovečerec.

ROGER AVARY (scenarij) si je sloves odličnega scenarista prislužil s sodelovanjem z režiserjem Quentinom Tarantinam v izredni uspešnici Pulp Fiction. Ustvarjalca sta kot scenarista v tem projektu prejela številne nagrade, med drugim pri Los Angeles Film Critics Association, New York Film Critics' Circle, Boston Society of Film Critics in National Society of Film Critics. Leta 1994 je napisal scenarij za triler Killing Zoe, ki ga je tudi režiral. Film je bil izbran za najboljšega na japonskem mednarodnem filmskem festivalu v Yubariju in na italijanskem MystFestu. Daily Variety, Cahiers du Cinema in Village Voice so ga izbrali za enega najboljših filmskih prvencev zadnjih 20-ih let. Kot scenarist in režiser je Avary prepričal tudi s svojim drugim filmom The Rules of Attraction (2004) in dve leti kasneje z dramo Glitterati. Prav tako je tudi že napisal scenarij za prihajajoči animirani celovečerec Roberta Zemeckisa, Beowulf.
Premiera Silent Hill
Vabljeni v Silent Hill
Silent Hill je prvi
V KINU: maj 2024
 Samsara / Samsara  Samsara
(Samsara)
16. 05. 2024
 Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster  Roparka Lucy
(Lucy ist jetzt Gangster)
23. 05. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT