Prepovedan sadež / Hard Candy - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 5 marec 2024
Prepovedan sadež (2005)
(Hard Candy) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Prepovedan sadež - Hard Candy
drama / triler   |  103 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: David Slade
SCENARIJ: Brian Nelson
IGRALCI: Ellen Page, Patrick Wilson, Sandra Oh, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Jo Willems
PRODUCENT: David Higgins , Michael Caldwell , Richard Hutton
IZVRŠNI PRODUCENT: Paul G. Allen , Rosanne Korenberg
Hayley je pametna in nadvse očarljiva najstnica - toda tudi pametne punce delajo napake.
V kavarni se zaplete z Jeffom, moškim, ki ga je spoznala prek interneta. Privlačnemu in elegantnemu fotografu v zgodnjih 30-ih predlaga, da se odmakneta v njegovo stanovanje. Hayley najde vodko, začne mešati pijačo, celo pozirati in se slačiti. Jeffu gre vse kot po maslu, a pred njegovimi očmi je vse bolj megleno in kmalu omedli.
Ko pride k zavesti, je zvezan, Hayley pa brska po njegovem stanovanju. Hoče namreč najti Jeffovo priznanje, da ni prva najstnica, ki jo je pripeljal k sebi, in kar je pomembneje, da njen ujetnik ve, kaj se je zgodilo z Donno Mauer, punco, ki je izginila iz njegove najljubše kavarne. Če ne izsili priznanja, bo uporabila druge metode. Preizkusila bo kirurški poseg, s katerim se je seznanila na internetu.

Patrick Wilson in Ellen Page igrata v celovečercu Prepovedan sadež, provokativnem psihološkem trilerju, ki ga je režiral David Slade. Za scenarij je poskrbel Brian Nelson, producenti so David Higgins, Richard Hutton in Michael Caldwell.


Izjava producenta Davida Higginsa

Zamisel za film sem dobil v članku o mladih dekletih na Japonskem, ki so se podajala v razmerja s starejšimi moškimi, ki so jih spoznala prek interneta. Zvabila so jih k sebi, tam pa jih je pričakalo več prijateljev, ki so izbrance pretepli in mučili. Pomislil sem na zgodbo, kjer bi to počela samo ena punca. Punca, ki zapeljuje moške, ki nadlegujejo druge punce. Za scenarista sem takoj izbral Briana. Če zapreš dve osebi v isti prostor za 90 minut, potrebuješ odličnega pisca, sposobnega razviti like in ne zgolj zgodbe. Zgodba se mi zdi predvsem Hayleyjina. Gre za 14-letnega Hannibala Lecterja. Vseskozi se mi je zdela bolj zanimiva od Jeffa, saj njene različice na filmskih platnih še nisem zasledil. Jeff mi je prav tako všeč, a podobne like sem že videval. Ko mi je Brian predložil končno različico scenarija, sem osupel. Vedel sem, kakšen naj bi bil lik Hayley, a nisem pričakoval, da bo izražen tako intenzivno.
Z Brianom sva si zamislila odprt konec. Naj občinstvo odloči, ali je Jeff dobil tisto, kar mu gre, ali pa je šlo vse skupaj predaleč. Vesel bi bil razprave občinstva ob koncu filma. Bi se moralo zgoditi več? Morda manj?


Izjava režiserja Davida Sladea

Vedno so me zanimali odnosi med liki, ki vključujejo mučenje. Brianov scenarij je pokazal svet, v katerem moramo podvomiti v vrednote in predsodke. 14-letno dekle poskrbi za nevzdržno situacijo, ko se sooči z osumljenim pedofilom. Nekje na polovici filma to dekle preziramo. Znajdemo se v dilemi, saj vendar ne smemo biti naklonjeni pedofilu. Brianovo delo je najboljši scenarij, kar mi jih je bilo ponujenih. Prepovedan sadež je predstavljal čustveni izziv, a verjel sem, da mu bom kos. Briana sem prepričal, da je bil z nami med celotno produkcijo, na vajah in pogosto na snemanju. Vedno je upošteval moje zamisli, ko sem hotel spremeniti dialog.
Najbolj naporen je bil izbor glavnih igralcev. Mnogim je bila temačna vloga všeč, a tedaj neprimerna za njihovo kariero. Patrick je bil popoln. Med snemanjem je moral preživeti pekel. Tri dni zapored smo ga mučili, tudi obesili, kastrirali. Tudi Ellen je bila neverjetna. Sprva sem imel predsodke glede Hayley, a odpustil sem ji zaradi njene starosti in hormonov. Po Ellenini zaslugi sem spremenil mnenje o zgodbi in do neke mere o Hayley. Upodobitev je bila izredno osebna in tridimenzionalna.
Ta zgodba je nedvomno provokativna. Moški se bodo zalotili s prekrižanimi nogami. Podvomili bodo vase in med drugim premislili o tem, kako gledajo na pornografijo, nasilje.


Igralska zasedba


Patrick Wilson (Jeff Kohlver) je v izredno kratkem času postal eden najbolj iskanih igralskih talentov, saj s svojim delom navdušuje tako kritike kot občinstvo. Leta 2003 je ob Meryl Streep, Alu Pacinu, Mary Louise Parker in Emmi Thompson zaigral v filmu Angels in America, ki ga je za HBO režiral Mike Nichols. Vloga mu je prinesla nominaciji za zlati globus in emmyja. Naslednje leto se je preizkusil v zgodovinski vojni drami Johna Leeja Hancocka The Alamo, v kateri je dopolnil igralsko zasedbo z Jasonom Patrickom, Dennisom Quaidom in Billyjem Bobom Thorntonom. Leta 2004 je sledil celovečerec The Phantom of the Opera Joela Schumacherja.
Navduševal je v broadwayskem mjuziklu Oklahoma! in bil že drugič zapored nominiran za nagrado tony za najboljšo glavno moško vlogo v mjuziklu. Pred tem se je za nagrado potegoval z vlogo v mjuziklu The Full Monty. Slednjo je Time Out New York izbral za enega najboljših nastopov v letu 2000. Zaigral je še v nebroadwayskem mjuziklu Bright Lights, Big City (nominacija za nagrado Drama Desk in nagrada Drama League) ter broadwayskem mjuziklu Fascinating Rhythm (nagrada Drama League).


Ellen Page (Hayley Stark) je bila že pri sedemnajstih med najbolj prepoznavnimi igralkami v Kanadi. Svojo kariero je začela z desetimi leti v izredno uspešnem televizijskem filmu Pit Pony in si takoj priigrala nominacijo Gemini za najboljšo vlogo v otroškem programu ter nominacijo za nagrado Young Artist. Leta 2002 je zaigrala v celovečercu Marion Bridge in za vlogo Joanie na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu prejela nagrado za najboljši kanadski prvi celovečerec. Z vlogo si je prislužila še nagrado ACTRA Maritimes za izredno žensko vlogo. Leta 2004 je prepričala v drami Alison Murry Mouth to Mouth. Istega leta smo jo na velikih platnih lahko videli v komediji Daniela MacIvorja Wilby Wonderful.
Gledalce pred malimi zasloni je navdušila predvsem v kultni seriji Trailer Park Boys, v filmih Mrs. Ashboro's Cat (Ghost Cat), Homeless to Harvard: The Liz Murray Story, Going for Broke in nazadnje v seriji ReGenesis.


Filmska ekipa


David Slade (režija)
Prepovedan sadež je sicer njegov prvi celovečerec, a režija mu še zdaleč ni tuja, saj se je podpisal pod številne reklame in glasbene videospote. Prejel je več kot 65 nominacij za raznovrstne nagrade. Celovečerec je posnel s 35 mm filmom Kodak 200 T(5279) v zgolj 18 dneh v Kaliforniji. Sodeloval je z enako ekipo kot vedno dotlej, med drugim s kinematografom Willemsom in asistentom režije Wassermanom.

Brian Nelson (scenarij)
Tudi zanj je Prepovedan sadež prvenec. Pred tem se je dokazoval s scenariji za igre (Consolidation, Radiant in The Joy Luck Club), televizijske igre in serije (20,000 Leagues Under the Sea, Jag in Lois And Clark), pohvali pa se lahko tudi s knjigami (Earth Bound, Asian American Drama: Nine Plays).

David Higgins (produkcija)
Kot koproducent je zaslužen tudi za produkcijo izredne uspešnice Big Momma's House (2000) in njenega nadaljevanja (2006). Kot izvršni producent je sodeloval pri številnih projektih, med drugim pri komedijah Don't Send Help in Uncle Ray.
Premiera filma Prepovedan sadež


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT