Skrivno življenje besed / Secret Life of Words - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 15 junij 2024
Skrivno življenje besed (2005)
(Secret Life of Words) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Skrivno življenje besed - Secret Life of Words
drama   |  112 min
DRŽAVA: Španija
REŽIJA: Isabel Coixet
SCENARIJ: Isabel Coixet
IGRALCI: Javier Camara, Julie Christie, Sarah Polley, Tim Robbins, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Jean Claude Larrieu
PRODUCENT: Esther Garcia
IZVRŠNI PRODUCENT: Agustin Almodovar , Pedro Almodovar
Naftna ploščad, samotna točka sredi morja, kjer služijo kruh izključno moški. Zgodi se nesreča. Delavcem se pridruži skrivnostna samotarka, ki skuša pozabiti svojo preteklost. Skrbela bo za poškodovanca, ki je začasno oslepel. Med njima se razvije nenavadna intimnost, polna skrivnosti, resnic, laži, veselja in bolečine. Povsem ju prevzame in za vedno spremeni njuni življenji. To je film o bremenu preteklosti, nenadni tišini pred nevihto, 25 milijonih valov, španskem kuharju in o goski. In kar je najpomembneje, o moči ljubezni, ki je mogoča tudi v izredno težkih okoliščinah.


BESEDE REŽISERKE IN SCENARISTKE ISABEL COIXET

Ko je film enkrat končan, je vedno izredno težko govoriti o njem. Pred tem je bil tvoje življenje in te je spremljal povsod, 24 ur na dan, zato se mi zdi, da bi z besedami, ki bi jih izbrala za opis svoje stvaritve, storila krivico dogodivščinam, v katerih so bili vpleteni igralci in ekipa. Vseeno se bom lotila te nehvaležne vloge, čeprav imam občutek, da bom povedala le delček celote in da film dejansko vključuje veliko več plasti.

SKRIVNO ŽIVLJENJE
Nekateri so mnenja, da od trenutka, ko začneš voditi notranje življenje, vodiš dvojno življenje.
Besede se kot jate rib zberejo v naših glavah in se ob glasilkah trudijo priti na dan, da bi jih slišali drugi. Včasih se na popotovanju od glave do grla zgubijo. Ta film je o teh izgubljenih besedah, ki dolgo časa tavajo v tišini, potem pa nekega dne izbruhnejo in nič jih ne more ustaviti.

TIŠINA BESED
Hanna (Sarah Polley) živi v tišini, v katero je zapadla zaradi svoje gluhosti, pogosto pa se zdi, da je tišina edino orodje, s katerim se brani pred svetom. Josef (Tim Robbins) govori, kot da ga le besede, ironija, šale in humor ščitijo pred popolno blaznostjo.
Neizogibna telesna bližina med sestro in njenih pacientom bo pokazala drugo plat resničnosti. Skrivnostna zmožnost vživeti se v čustva, dileme drugega bo porušila vse zidove tišine in cinizma.

SNEMANJE NA NAFTNI PLOŠČADI
Pred enajstimi leti sem bila na naftni ploščadi na jugu Čila. Od tedaj ni minil dan, da ne bi pomislila na zgodbe, ki bi se lahko pripetile na eni izmed takšnih ploščadi. Meni se zdijo razburljive, seveda pa se s tem zagotovo ne bi strinjal nekdo, ki se mu zdi razburljiv Las Vegas. Točka sredi morja, ki jo je ustvaril človek. Mikrokozmos, kjer morajo ljudje različnih narodnosti živeti skupaj, ustvariti določena pravila za sobivanje in delati kot ekipa v ekstremnih pogojih. Če je mrzlo, lahko zmrzneš, če je vetrovno, naj bodo tvoji žepi polni kamenja, in če je vroče (in to v strojnici vsekakor je), imaš občutek, kot da živiš v sliki umetnika Ela Bosca. Na ploščadi nenehno vlada peklenski hrup. Povsod je spolzko, mastno, vlažno. Včasih je mogoče opraviti telefonski klic, včasih ne. Občutek samote je takšen, da se ti tudi ob povratku na kopno zdi, da je svet izginil in da bodo ulice, parki, hiše prazne. Boljšega kraja za pripoved te zgodbe se ne bi mogla domisliti.


IGRALCI IN NJIHOVE VLOGE


SARAH POLLEY (HANNA)
Vlogo Hanne sem napisala prav za Sarah Polley, saj sem z njo sodelovala že pri svojem celovečercu My life Without Me, zato sem poznala njeno sposobnost preobrazbe. Lahko je hkrati osorna in ljubezniva, prijazna in odločna, nesramna in očarljiva. Ta vloga je izredno težka in tvegana. Komaj vemo, odkod ta ženska prihaja, a vemo kdo je. In Sarah se je Hanni predala z zaprtimi očmi in neizmerno strastjo, zaradi katere je meni in celotni filmski ekipi večkrat zastal dih.

TIM ROBBINS (JOSEF)
Ko sem dokončala scenarij sem si zadala, da za vlogo Josefa prepričam Tima Robbinsa, saj je po mojem mnenju eden najboljši igralcev svoje generacije, prav tako pa tudi odličen režiser in čudovit človek. Josef je zelo zapleten lik, zaznamovan z opeklinami in začasno slepoto. Toda vse to je le bled odsev vseh bitk, ki se odvijajo v njem. Tim mu je nadel presenetljivo nežnost in smisel za humor in prav ta sposobnost ga razlikuje od drugih igralcev.

JAVIER CAMARA (SIMON)
Javier Cámara igra vlogo Simona, španskega kuharja, ki živi v majhnem svetu, svoji kuhinji. Svoje kolege razvaja z izvrstnimi francoskimi specialitetami, vendar le-ti tega ne cenijo. Ima čudovit, ljubezniv značaj, Javier pa mu je dodal neverjetno ranljivost, občutek upanja. Po zaslugi Simonovega značaja se Hanna ponovno odpre svetu. In po zaslugi Javierja bodo gledalci Simona težko pozabili.

JULIE CHRISTIE (INGE)
Upodobitev Inge Genefke je sijajna. Julie je edinstvena. Njene poteze, naglas, barva glasu in prikrita človekoljubnost. Vsem nam je bilo v čast sodelovati z njo.
Skrivno življenje besed na velikih platn...
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT