Za vedno / For Ever - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   četrtek, 18 april 2024
Za vedno (2008)
(For Ever) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Za vedno - For Ever
drama   |  82 min
DRŽAVA: Slovenija
REŽIJA: Damjan Kozole
SCENARIJ: Damjan Kozole
IGRALCI: Peter Musevski, Marjuta Slamič, Dejan Spasić, Mojca Partljič, Primož Petkovšek, Aljoša Kovačič, Matija Kozamernik, Blaž Valič, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Aleš Belak
PRODUCENT: Danijel Hočevar
Tanja ima petintrideset let, je uspešna ženska. Njen mož Mare je arhitekt. V petek zvečer pride Tanja pozno ponoči domov. Po mučnem pogovoru in ljubosumnih očitkih Mare izgubi živce in jo klofne. Očitno ne prvič v življenju.

Tanja se zaklene v kopalnico. Pogovarjata se preko zaklenjenih vrat. Mare se pomiri. Ko Tanja pride ven, Mare spet postane grob. Ropot zbudi spodnjega soseda, ki pokliče policijo.

Pomirita se. Ko policija odide, se nadaljuje psihično nasilje. Noč spretnega preobračanja besed. Plast za plastjo se razkrivajo skrivnosti njunega razmerja. Za fasado uspešnega para se skrivajo občutki nemoči, prevare, frustracije in travme iz mladosti.


O filmu


Film se zgodi v eni noči v nekem stanovanju v Ljubljani. Snemanje bo potekalo tri, štiri, največ pet dni oziroma noči. Imamo samo dva igralca in nekaj mini vlog.

Čeprav se zgodba dogaja dobesedno v resničnem času (začne se ob pol štirih, konča se ob petih zjutraj), je dogajanje skrajno zgoščeno in nabito z emocijami. Ključno vprašanje, suspenz je, ali ga bo ona zapustila. V vmesnih prostorih je dovolj priložnosti za improvizacijo in izkušnje, ki jih bosta prinesla igralca.

95% zgodbe se zgodi v stanovanju, torej na nekaj deset kvadratnih metrih. Poseben izziv za režiserja bo na taki kvadraturi ustvariti volumen prave filmske iluzije, ustvariti mračno dramo napetosti in zamolčanih, morbidnih skrivnosti, ki jih skrivamo pred belim svetom. V tem filmu pravzaprav sploh ne bo agresije (razen na dveh mestih), histerije (nič!) in vpitja (samo enkrat ali dvakrat). Skozi cel film pa se bo prepletalo spretno preobračanje tihih besed, dejstev in očitkov ter neznosen psihološki pritisk.

Damjan Kozole, režiserRežiserjeva izjava


V slovenščini je v naslovu besedna igra: »Za vedno« pomeni za vse čase, »zavedno« pa zavedati se nečesa. In o tem govori ta film. Kaj se dogaja za zaklenjenimi vrati stanovanj? Kako funkcionirajo na videz normalni pari, jaz, ti, naši prijatelji? Kje je meja med ljubeznijo, posesivnostjo, ljubosumnostjo in psihičnim nasiljem? »Za vedno« govori o psihičnem nasilju, ki ga največkrat sprejemamo kot del realnosti in ga ne prepoznavamo kot resnično nasilje v odnosu med ljudmi. Marsikdo bo v tej zgodbi prepoznal (nezavedni) del sebe.


Zanimivosti


  • Film je bil posnet v šestih aprilskih nočeh v režiserjevem stanovanju. Dva prizora iz spodnjega stanovanja pa sta bila posneta v stanovanju producenta Danijela Hočevarja.
  • Marjuta Slamič je študirala igro na Guildford School of Acting v Londonu, med njenimi profesorji je bil tudi Willem Dafoe.
  • Dejan Spasić je štirikrat delal sprejemne za igro na AGFRT in bil vsakič zavrnjen, zato je študiral dramaturgijo. S svojo prvo vlogo v študentskem filmu Moje male ljubice pa je leta 2006 prejel nagrado Vesna za najboljšega igralca in postal slovenski igralec leta.
  • Film je nastal v času, ko je v Sloveniji prišlo do blokade filmske produkcije. Režiser Damjan Kozole je v nekem intervuju izjavil, da je zgodba o psihičnem nasilju hkrati lahko tudi metafora o nasilju, ki ga slovenska vlada vrši nad kinematografijo.

O režiserju in scenaristu


Rojen leta 1964 v Brežicah, Slovenija.

Pri dvaindvajsetih je posnel svoj prvi celovečerni film, nizkoproračunski Usodni telefon.

Rezervni deli so bili leta 2003 nominirani za zlatega berlinskega medveda, 2004 za evropsko filmsko nagrado (EFA), angleški Sight & Sound pa je film leta 2008 uvrstil med deset najpomembnejših filmov Nove Evrope.

Delo osvobaja je osvojil Grand Prix – zlato palmo in nagrado za režijo v Valenciji.

Damjan Kozole je sodeloval tudi pri projektu evropskih režiserjev (Kaurismaki, Greenaway, Fatih Akin...), ki so posneli omnibus Vizije Evrope.

Leta 2005 so v prestižnih institucijah v ZDA (American Film Institute, Washington, New York, Chicago...) pripravili retrospektivo njegovih filmov.

Januarja letos je na rotterdamskem filmskem festivalu premierno predstavil Za vedno, ki ga je posnel v šestih nočeh. Film prihaja v kinodvorane letošnjo jesen. Ravnokar končuje novi film, mednarodno koprodukcijo Slovenka.

Damjan Kozole je član Evropske filmske akademije in dobitnik Župančičeve nagrade za leto 2008, ki jo mesto Ljubljana podeljuje za izjemne dosežke na področju umetnosti in kulture.

Filmografija (celovečerni filmi):
2009: Slovenka (v postprodukciji)
2008: Za vedno
2005: Delo osvobaja
2004: Vizije Evrope(del omnibusa)
2003: Rezervni deli
2000: Porno film
1997: Stereotip
1989: Remington
1987: Usodni telefonNagrade (zadnja dva filma):

Delo osvobaja

2007 Golden Remi Award, Houston IFF, ZDA
2006 Grand Prix – zlata palma, Valencia IFF, Španija
2006 Srebrna palma za najboljšo režijo, Valencia IFF, Španija
2006 Posebna omemba žirije, Wiesbaden IFF, Nemčija
2005 Srce Sarajeva (Peter Musevski), Sarajevo FF, BiH
2005 Igralec leta (Peter Musevski), FSF Portorož, SLO
2005 Stopov igralec leta (Peter Musevski), FSF Portorož, SLO
2005 Igralka leta (Nataša Barbara Gračner), FSF Portorož, SLO

Rezervni deli

2004 Posebna omemba žirije, Trst AAC, Italija
2003 Posebna nagrada žirije, Sarajevo FF, BiH
2003 Prix Nova, Montpellier IFF, Francija
2003 Titra Prix, Montpellier IFF, Francija
2003 Grand Prix - Vesna za najboljši film leta, FSF Celje, SLO
2003 Igralec leta (Peter Musevski), FSF Celje, SLO
2003 Stopov igralec leta (Peter Musevski), FSF CElje, SLO
2003 Vesna za najboljšo glasbo (Igor Leonardi), FSF Celje, SLO
2003 Vesna za najboljšo fotografijo (Radislav Jovanov), FSF Celje, SLO
Nagrada Zlato sonce za Kozoletov Film ˝Z...
V KINU: april 2024
 Fant in čaplja / Kimitachi wa dô ikiru ka  Fant in čaplja
(Kimitachi wa dô ikiru ka)
18. 04. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT