Otožna Jasmine / Blue Jasmine - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 25 junij 2024
Otožna Jasmine (2013)
(Blue Jasmine) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Otožna Jasmine - Blue Jasmine
drama / komedija   |  98 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Woody Allen
SCENARIJ: Woody Allen
IGRALCI: Cate Blanchett, Peter Sarsgaard, Alec Baldwin , Sally Hawkins, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Javier Aguirresarobe
PRODUCENT: Letty Aronson , Stephen Tenenbaum
IZVRŠNI PRODUCENT: Leroy Schecter
Elegantni Newyorčanki Jasmine (Cate Blanchett) se po končanem zakonu z bogatim poslovnežem Halom (Alec Baldwin) popolno življenje obrne na glavo. Preseliti se mora v skromno stanovanje sestre Ginger (Sally Hawkins) in začeti znova.

V San Francisco pripotuje v izjemno slabem duševnem stanju, ki ga skuša prebroditi z ogromno količino antidepresivov. Še vedno ji uspe ohraniti videz pripadnice bogatega sloja, toda brez prebite pare je čustveno negotova. Nasprotuje sestrinemu razmerju s Chilijem (Bobby Cannavale), ki se ji zdi »zguba«, kakršna je bil tudi Gingerin bivši mož Augie (Andrew Dice Clay). Ginger psihološko nestabilni sestri svetuje kariero na področju notranjega oblikovanja, kar bi bilo v skladu z njenimi ambicijami, Jasmine pa sprejme službo receptorke v zobni ambulanti, kjer nehote razvname svojega šefa dr. Flickerja (Michael Stuhlbarg).
Ginger spozna, da ima sestra morda prav glede njenega slabega okusa za moške, zato se prične videvati z Alom (Louis C.K.), tonskim tehnikom, ki naj bi bil korak v pravo smer. Jasminina rešilna bilka je Dwight (Peter Sarsgaard), diplomat, ki ga takoj prevzameta njena lepota in prefinjenost.

Jasminina napaka je v tem, da se ceni glede na to, kako jo vidijo drugi, sama pa ne opazi, kaj se dogaja okrog nje. Sočustvujemo z njo, saj je nevede instrument lastnega propada. Nova drama Woodyja Allena, Otožna Jasmine, je celovečerec o posledicah, ki nastanejo, ko si ljudje zatiskajo oči pred realnostjo in resnico, s katero se ne morejo sprijazniti.


Produkcija


Woody Allen je ustvaril mnogo nepozabnih ženskih likov, ki so jih upodobile najboljše igralke na svetu, kot so Diane Keaton, Geraldine Page, Mariel Hemingway, Charlotte Rampling, Mia Farrow, Barbara Hershey, Gena Rowlands, Dianne Wiest, Mira Sorvino, Judy Davis, Samantha Morton, Scarlett Johansson in Penelope Cruz. Ti zapleteni ženski liki bodisi v sproščenih komedijah bodisi v tragičnih dramah, ali v kakršnih koli vmesnih žanrih, nam za vedno ostanejo v spominu kot osrednja točka njegovih filmov. Nedvomno se bo skupini večplastnih in izstopajočih ženskih likov pridružila Jasmine, nesrečna junakinja Allenove nove drame Otožna Jasmine, ki jo je znova zaigrala ena izmed najbolj nadarjenih igralk, Cate Blanchett.


O Jasmine


Newyorško povzpetnico Jasmine spoznamo po tragičnem razpadu njenega zakona z bogatim finančnikom Halom, zaradi česar je psihično povsem na dnu. Do tedaj je igrala vlogo prefinjene ženske z Manhattana, ki se giblje izključno v visoki družbi. Toda tisto poglavje je zaključeno in čustveno uničena Jasmine povsem skrene s poti. »Že na samem začetku filma je jasno, da je Jasmine izgubljena«, pravi Allen. »Pogovarja se sama s seboj. Znašla se je v velikih škripcih. Preživlja izjemno težko obdobje«. Finančno in psihološko uničena Jasmine poišče pomoč pri sestri Ginger v San Franciscu. »V navalu jeze je storila nekaj, kar je povzročilo travmatične posledice«, dodaja Cate Blanchett. »Jasmine je v hudi krizi. Za seboj mora pustiti vse, česar je vajena. Povsem nepričakovano vstopa v nov svet, v popolnoma drugačno družbo .« Jasmine se ni rodila v bogato družino. Hala, ambicioznega poslovneža, je srečala v študentskih letih. Nemudoma je vstopila v svet visoke mode, dragocenega nakita, elegantnih večernih zabav, obalnih hiš in zasebnih letal. »Očaral jo je«, pravi Allen. »Bil je čeden, šarmanten, uspešen, dinamičen in bogat. Spodnesel ji je tla pod nogami. Njeni načrti so se spremenili in nenadoma je prevzela vlogo bogate žene. Hitro se je privadila.« Cate Blanchett meni, da za Jasmine vstop v svet bogastva ni bil povsem nepričakovan. Verjetno je vedno sanjala o čednem princu, ki bi jo popeljal v lepši svet. »Če si želiš najti službo in si tlakovati svojo pot, se moraš biti pripravljen spopasti z vsemi preprekami, ki ti jih pripravi življenje. Dvomim, da je tega sposobna Jasmine. Verjetno ni ravno v njenem interesu, da bi si zavihala rokave in si umazala roke s kakšnim delom.«
Otožna Jasmine in Odvisniki od seksa na ...
Oskarji 2014 sijejo tudi za filma v naši...
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT