Batler / The Butler - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 15 junij 2024
Batler (2013)
(The Butler) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Batler - The Butler
biografija / drama   |  132 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Lee Daniels
SCENARIJ: Danny Strong , Wil Haygood
IGRALCI: Forest Whitaker, John Cusack, Robin Williams , James Marsden, Oprah Winfrey, Mariah Carey, Cuba Gooding Jr., Lenny Kravitz, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Andrew Dunn
PRODUCENT: Lee Daniels , Cassian Elwes
IZVRŠNI PRODUCENT: Len Blavatnik
Biografska drama oskarjevega nominiranca Leeja Danielsa opisuje pestro politično dogajanje v Združenih državah Amerike dvajsetega stoletja. V ospredju zgodbe je izmišljen lik batlerja Cecila Gainesa (Forest Whitaker), ki v obdobju med letoma 1957 in 1986 v Beli hiši služi osmim predsednikom. Navdih za celovečerec gre pripisati članku o batlerju Eugeneu Allenu, ki ga je v časopisu Washington Post leta 2008 objavil Wil Haygood, »A Butler Well Served by This Election«.

Vrnemo se v leto 1926, ko mladi Cecil z željo po boljšem življenju pobegne z izoliranega juga. Na težavnem popotovanju pridobi dragocene izkušnje, zaradi katerih se mu ponudi življenjska priložnost - služba batlerja v Beli hiši. Tam je priča dogajanju v ovalni pisarni, tudi v zvezi z gibanjem za civilne pravice. V njegovem domačem okolju ljubeča žena Gloria (Oprah Winfrey) udobno skrbi za njuna sinova. Toda predanost »prvi družini« sproži nesoglasja v Cecilovi družini, odtujenost in nestrinjanje z drugače mislečim sinom (David Oyelowo).

Film skozi oči družine Gaines prikazuje spremembe v ameriški politiki in odnosih med rasami: od atentata na Johna F. Kennedyja in Martina Lutherja Kinga ter gibanj aktivistov, ki so se borili za svobodo (Freedom Riders), in črnih panterjev (Black Panthers) do vojne v Vietnamu in afere Watergate. Cecil izkusi posledice teh dogodkov, kot uslužbenec in tudi kot družinski človek. Zgodbo o vztrajnosti posameznika, razvoju naroda in moči družine uresničuje izjemna igralska zasedba, ki jo poleg že omenjenih igralcev dopolnjujejo Yaya Alafia, Mariah Carey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding, Jr., Terrence Howard, Elijah Kelley, Minka Kelly, Lenny Kravitz, James Marsden, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Alan Rickman, Liev Schreiber in Robin Williams.


Pogovor z režiserjem Leejem Danielsom


Čemu ste se odločili za film? Zakaj se vam je zdela zgodba pomembna?
Zgodba je bila pomembna, saj si dotlej še nisem ogledal filma o celovitem gibanju za civilne pravice, od samega začetka do Obamove administracije, skozi oči očeta in sina. Prikazuje, kaj vse so morali prestati ljudje, tudi v obdobju mojega življenja, kako so si priborili posamezne pravice, med drugim volilne. Ne gre zgolj za črno in belo. Poleg zgodbe o civilnih pravicah je pomemben tudi odnos med očetom in sinom. Film je univerzalen. Ni le učna ura zgodovine temveč zgodba o družini.

Oče je zelo podoben mojemu očetu. Cecil je videl, kako so mu po odpravi suženjstva ubili očeta. Na drugačen način se sporazumeva z belci, podobno kot moj oče. Sprejme službo v Beli hiši, saj je prepričan, da tako lahko služi domovini. Ponosen je na svoje delo, na svojo družino. Njegov sin se tega sramuje. Cecilovega očeta so ubili, ker se je zoperstavil belcu, zato se mu zdi edina prava pot pokorščina. Njegov sin je pravo nasprotje. Sprva je samo naklonjen boju za volilno pravico, toda po smrti Martina Lutherja Kinga spozna, da se mora vključiti aktivno. Pridruži se gibanju Malcoma X-a in črnim panterjem. Oče temu vseskozi nasprotuje, saj dela za belca, za predsednika Združenih držav Amerike v Beli hiši.

Poraja se vprašanje, kdo ima prav. Je bolje služiti predsedniku in prevzeti pasivno vlogo? Si pridobiti zaupanje belcev in morda s tem delati v korist črncev? Ali pa je bolje spregovoriti in biti pripravljen umreti za tisto, v kar verjameš? Ta vprašanja so vodilo filma, ki sem se mu predal z vsem srcem, podobno kot pri celovečercu Precious.

Kako je bilo sodelovati s Forestom Whitakerjem?
Forest je najverjetneje eden najbolj ponižnih igralcev, s katerimi sem imel priložnost sodelovati. Koliko oskarjevih nagrajencev se je pripravljenih udeležiti avdicije? Poleg tega je storil vse, kar sem želel. To potrjuje igralčevo zaupanje. Sledi navodilom brez kakršnih koli vprašanj. Veliko igralcev se ne zaveda, da se morajo predati režiserju. Le redki so tega sposobni.

Liku Cecila je prinesel eleganco, imenitnost in ranljivost. Mislim, da to ne bi uspelo nikomur drugemu. Cecilu je omogočil, da se je spremenil, naredil korak naprej in ugledal luč.

Pripovedujte o Oprahinem liku, Glorii Gaines, Cecilovi ženi.
Obožujem ženske. Zelo težko jih je preučevati, vendar hkrati čudovito. Neverjetno, kako se je temnopoltim ženskam uspelo pobrati po suženjstvu in prilagoditi. Potrebovali smo glas temnopolte ženske in zapleteno žensko, kakršne so moja mati, tete ali sosede, ki so skrbele za nas med odraščanjem. Lik Glorie je prav tako izredno zapleten. Lahko bi varala svojega moža Cecila, ker ga ni bilo nikoli doma. Lahko bi se spopadala s prekomernim pitjem ali kajenjem. Menim, da je ravno zaradi zapletenosti življenje zanimivo. Prav tako zgodba. Družina Gaines ni podobna družini Huxtable. Ne trdim, da so Huxtablovi slabi, toda Gainesovi so zapleteni, ker izhajajo iz suženjstva.

Cecil in Gloria imata dva sinova. Charlie služi domovini v Vietnamu, Louis pa sodeluje z Martinom Lutherjem Kingom, Malcolmom X-om in črnimi panterji. Film prikazuje, kako te okoliščine vplivajo na družino. Mati Gloria izgublja nadzor, saj se oba njena sinova bojujeta, eden doma, drugi na tujem.

Kako ste prepričali Oprah, da se po tako dolgi odsotnosti znova preizkusi v igralski vlogi?
Sodelovala sva pri projektu Precious, pri katerem je poskrbela za izvršno produkcijo. Že tedaj sem ji rekel, da jo naslednjič želim v svoji igralski zasedbi, saj je izjemno nadarjena igralka. Zamisel o filmu ji je bila všeč, zato sem lik prilagodil njej. Vesel sem, da je sprejela vlogo.

V igralca moraš imeti popolno zaupanje. Prizora sicer ni mogoče posneti. Gre za umetnost. Kot bi ustvarjal ples ali slikal portret. Pri Oprah je bilo izjemno težko prevzeti breme ter njeno vlogo približati popolnosti, ki jo je izžarevala pred mnogimi leti v uspešnici The Colour Purple. Tedaj je bila izjemna. In tudi tokrat je bila že prvi dan neverjetna. Prav nič drugače se ni obnašala od ostalih igralcev. Milijonarka je, a tega nikakor ni bilo mogoče opaziti. Vsak dan je prihajala sama, brez vsakršnega spremstva, in vseskozi upoštevala navodila. Popolnoma se je predala vlogi. Veselim se ponovnega medsebojnega sodelovanja.

Kakšno je vaše sporočilo občinstvu?
Ta režija je vrh moje filmske kariere. Ustvarjanje zgodovinskih projektov je izjemno zahtevno. Kot filmski ustvarjalec stremiš k temu, da je vse popolno. Želim si, da po ogledu filma gledalci ne bodo pozabili, kaj se je zgodilo. Ne smemo pozabiti, da so ljudje za domovino žrtvovali svoja življenja in da obstaja mnogo junakov, ki jih v šolah ne omenjajo. Po zaslugi takšnih ljudi Obama danes opravlja funkcijo predsednika Združenih držav Amerike
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT