Mesto greha: Ženska za umret / Sin City 2: A Dame to Kill For - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 21 maj 2024
Mesto greha: Ženska za umret (2014)
(Sin City 2: A Dame to Kill For ) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Mesto greha: Ženska za umret - Sin City 2: A Dame to Kill For
akcija / kriminalka / triler   |  102 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Robert Rodriguez , Frank Miller
SCENARIJ: Frank Miller
IGRALCI: Bruce Willis, Jessica Alba, Joseph Gordon-Levitt, Josh Brolin, Mickey Rourke, Ray Liotta, Rosario Dawson, Lady Gaga, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Robert Rodriguez
PRODUCENT: Robert Rodriguez , Sergei Bespalov
IZVRŠNI PRODUCENT: Marina Bespalov
V mestu, kjer pravica ne prevladuje, obupani iščejo maščevanje, neusmiljeni morilci pa imajo za petami neustrašne vigilante. Njihove poti se prekrižajo v razvpitem klubu v Mestu greha, Kadie's Club Pecos.

Film se prične z oboževalčevo najljubšo pripovedjo »Navaden sobotni večer« (Just Another Saturday Night), ko se Marv (Mickey Rourke) prebudi na prizorišču pokola in se skuša spomniti preteklih dogodkov.

»Dolga, naporna noč« (The Long, Bad Night) je zgodba o Johnnyju, domišljavemu mlademu kockarju (Joseph Gordon-Levitt), ki se pomeri z največjim lopovom v Mestu greha, senatorjem Roarkom (Powers Boothe).

Osrednja pripoved, Millerjeva mojstrovina »Ženska za umret« (A Dame To Kill For), je končno soočenje McCarthyja (Josh Brolin) z žensko njegovih sanj in nočnih mor, Avo Lord (Eva Green).

»Nancyjin poslednji ples« (Nancy’s Last Dance) spremlja Nancy Callahan (Jessica Alba) po nesebičnem samomoru Johna Hartigana (Bruce Willis). Polna žalosti in jeze bo storila vse, da se bo maščevala.


PREBIVALCI


MARV
Eden najbolj nenavadnih junakov, Marv, je nepogrešljiv lik v vseh segmentih celovečerca Mesto greha, Ženska za umret. Čeprav je pretepač z neobvladljivim značajem, je za prijatelje pripravljen storiti vse in je izjemno zaščitniški do žensk, zlasti Nancy Callahan.
Frank Miller o Marvu: »Gre za osebo, ki se večini ljudi zaradi njegovega obnašanja zdi nora. Toda v resnici je mož, ki se je rodil v napačnem tisočletju. Lahko bi bil rimski gladiator, ki bi ga častili vsi, tako pa je izobčenec, ki poseda po lokalih in razbije veliko obrazov. Vseeno ostaja zvest človek, ki išče pravico na vsakem koraku.«

NANCY CALLAHAN
V prvi izvedbi celovečerca, Mesto greha, ji njena simpatija John Hartigan dvakrat reši življenje, naposled pa si John vzame življenje, da bi jo rešil še tretjič. »Nancyjin poslednji ples« je zgodba o tem, kako se Nancy spopade z njegovo smrtjo. Prvič se v vlogi pripovedovalke preizkusi ženska.
»V tej zgodbi se zavemo njene globine in samozaničevanja. V predhodni zgodbi, Rumeni izrodek (That Yellow Bastard), je postala eksotična plesalka in pri tem je uživala, « opisuje Miller. »V tej zgodbi se zave, da v svojem delu ne uživa več in je praktično lutka, ki vzburja množico pohotnih moških. Polna je žalosti in besa. Postane bitje, ki se spopada z močnimi notranjimi demoni. Če želi uspeti, se mora umiriti in uporabiti svojo obliko pravičnosti.«

JOHNNY
V središču zgodbe »Dolga, naporna noč« je Johnny, povsem nov lik, ki ga je Frank Miller ustvaril za film. V Mesto greha prispe s svojim kabrioletom Corvette letnika 1960 in vstopi v lokal z vrtenjem srebrnika med prsti. Potem ko si priigra cel kup denarja na igralnih avtomatih, se z Marcie, ljubko, a jezikavo novinko, pridruži senatorju Roarku pri igri pokra. To je začetek Johnnyjeve dolge, naporne noči.
Miller je v nasprotju z zgodbami iz prvega celovečerca, to pripoved in protagonista ustvaril izključno za ta film, brez predloge grafičnega romana. Igralec Gordon-Levitt je dobil edinstveno priložnost za sodelovanje z Millerjem in Rodriguezom pri oblikovanju svojega lika.

SENATOR ROARK
Najvplivnejšega moža v Mestu greha in enega najbolj izprijenih lahko vidimo v zgodbah »Dolga, naporna noč« in »Nancyjin poslednji ples«.
Powers Booth pojasnjuje: »Oblasten je in neustrašen, saj točno ve, v katerih trenutkih uporabiti svoja poznanstva. Živi v zablodi, da je vsemogočni. To potrjuje tudi ena njegovih izjav: Ko berem o Bogu, se zgodi povsem napačna stvar. Hočem biti on in v Mestu greha to tudi sem.«
Senator Roark je bil predstavljen že v enem izmed segmentov prvega filma, »Rumeni izrodek«, v katerem je njegov sin, Roark mlajši, serijski morilec otrok, ki ugrabi enajstletnico Nancy Callahan. Reši jo policist John Hartigan, kar močno razjezi senatorja, ki meni, da je bila njegovemu sinu storjena velika krivica. Leta pozneje Hartigan znova reši Nancy in naposled pokonča podivjanega Roarka mlajšega. Ker želi preprečiti, da bi se senator Roark maščeval in preganjal Nancy, si policist vzame življenje.

DWIGHT MCARTHY
Protagonist v zgodbi »Ženska za umret« je zasebni preiskovalec in fotograf. Gre za predzgodbo pripovedi »Zajetno, mastno ubijanje« (The Big Fat Kill), ki opisuje Dwightovo popolno preobrazbo obraza. Štiri leta poprej lepa Ava Lord Dwighta zapusti in se poroči z enim najbogatejših moških v Mestu greha. Dwight se iz obupa vda popivanju in divjanju, čemur sam pravi »izganjanje pošasti«.
Po Millerjevih besedah je Dwight izjemno metaforičen lik, ki v Mestu greha doživlja največje spremembe. »Ko ga spoznamo, preboleva tragično razmerje z žalostnim koncem. Ko se ravno prične pobirati, se vrne ženska njegovih sanj in pričnejo se težave.«

AVA LORD
Pogosto ji pravijo demonka, klasična fatalka. Moški podležejo njenim čarom, lesketajočim črnim lasem, prodornim zelenim očem, rubinasto rdečim ustnicam in božanskemu telesu, ne glede na posledice. Ava trdi, da je njeno življenje v nevarnosti, zato prosi Dwighta, da jo reši pred možem in Manuteom, njegovo pogubno desno roko.
Eva Green opisuje svoj lik: »Ava je zapeljivka, sirena, ki ima moč, da uroči moške. Bere misli moških in lahko postane vse, kar si želijo. Pri Dwightu pa gre dejansko za naklonjenost in je verjetno edini moški, ki ga je kdaj koli ljubila. Ima veliko obrazov. Za Dwighta je gospodična v stiski, ob Manuteu je boginja, ob Mortu pa privlačna mačka«.

MANUTE
Najskrivnostnejši prebivalec Mesta greha je Manute, zvesti in brezkompromisni telesni stražar. Spremljal je že mnoge vplivne osebe v mestu. V eni izmed predhodnih zgodb ga spoznamo z zlatim očesom, o njegovi preteklosti pa je več razkritega v zgodbi »Ženska za umret«.
»Izvemo več o njegovem preteklem življenju,« potrjuje Miller. »Vedno išče nekoga, ki bi ga častil. V prvem filmu je častil gospodarja kriminala v Mestu greha, v tej zgodbi pa časti Avo Lord.«

GAIL
Staro mesto Mesta greha obvladuje ekipa krutih, dodobra oboroženih prostitutk. Ponosno, strastno in s popolno predanostjo jo vodi najdrznejša od vseh, Gail.
Igralka Rosario Dawson je v Gailine čevlje stopila že drugič: »Je najbolj neustrašna amazonska bojevnica in eden najdrznejših likov, kar sem jih odigrala doslej. Vseskozi je v polnem pogonu«.

MIHO
Smrtonosna mala Miho je ena najbolj priljubljenih Millerjevih likov. Sovražniki povsem molčeče bojevnice ne zaslišijo ali začutijo reza njenega meča, dokler ni prepozno.
Zaradi nosečnosti se vlogi ni mogla vnovič posvetiti Devon Aoki, toda ustvarjalci filma so uspeli v izredno kratkem času najti zamenjavo. Rodriguez se spominja: »Spoznali smo Jamie Chung. Njena telesna pripravljenost je izjemna. In njeni gibi, moč. Kot bi s tem likom živela že mnoga leta. Takoj se je vživela.«

WENDY & GOLDIE
Jaime King se vrača v vlogi identičnih dvojčic, prostitutk Starega mesta. V prvem filmu se Marv prebudi ob mrtvi Goldie in se odloči maščevati. V predzgodbi izvemo več o Goldie in odnosu z njeno sestro.
Kingova ugotavlja: »Sta dvojčici, vendar povsem različni osebi. Wendy je neusmiljena, neomajna, hladna, natančna, neposredna, Goldie pa prijazna, sočutna, nežna. Zabavno se je bilo preizkusiti v dveh povsem različnih vlogah.«

MORT
Mort, ki ga igra Christopher Meloni, je eden redkih policistov v Mestu greha, ki spoštuje pravila. Dokler nima opravka z Avo Lord.

BOB
Bob, Mortov partner, je tipični policist, ki zlorablja vpliv in moč, ki ju prinaša njegov položaj. Bob je tisti, ki skuša rešiti Morta pred Avinimi hinavskimi spletkami.

WALLENQUIST
Stacy Keach je upodobil sovražnega in grotesknega mafijskega šefa Wallenquista. O liku, ki si ga je Frank Miller že dolgo želel pripeljati na filmska platna, Keach pravi: »Wallenquist je pravo zlo, a zdi se mi, da obstaja tudi njegova druga stran, ki opravičuje njegove motive. Resda je zloben šef, toda njegova slabost so lepe mladenke, v tem primeru Ava.«
Filma Dolga pot navzdol in Mesto greha: ...
V KINU: maj 2024
 Samsara / Samsara  Samsara
(Samsara)
16. 05. 2024
 Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster  Roparka Lucy
(Lucy ist jetzt Gangster)
23. 05. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT