Odgrobadogroba / Gravehopping - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 20 julij 2024
Odgrobadogroba (2005)V kinu od: 17. 11. 2005
(Gravehopping) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Odgrobadogroba - Gravehopping
drama / komedija   |  103 min
DRŽAVA: Hrvaška | Slovenija
REŽIJA: Jan Cvitkovič
SCENARIJ: Jan Cvitkovič
IGRALCI: Brane Grubar, Drago Milinović, Gregor Bakovič, Mojca Fatur, Nataša Matjašeč, Sonja Savić, Primož Petkovšek, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Simon Tanšek
PRODUCENT: Jan Cvitkovič , Janez Burger
IZVRŠNI PRODUCENT: Jožko Rutar , Petra Bašin


Zgodba

Pero je profesionalni pogrebni govorec v majhnem slovenskem mestu. Njegov talent je, da naredi vsak pogreb po svoje poseben. Nikakor si ne more pomagati, da ne naredi iz pogrebnega govora nekakšno osebno izpoved, ki prisotnim izvabi solze iz povsem napačnih razlogov.

Na svojem domu se Pero trudi preprečiti očeteve ponavljajoče, a vedno neuspešne poskuse samomora. V vmesnem času si skuša pridobiti srce lokalnega dekleta Renate, ki pod svojimi nedolžnimi blond kodri skriva mnoge skrivnosti. V vseh svojih dnevnih srečah in nesrečah mu zvesto stoji ob strani njegov prijatelj in občudovalec Šuki. Čeprav zna Šuki uživati življenje, pogosto razglablja o smrti in svojem pogrebu. Ida, neobičajno dekle, je Šukiju zelo naklonjena in se trudi, da bi mu čim pogosteje prekrižala pot. Preostane nam samo, da vidimo, ali bo Peru in njegovim prijateljem v tem absurdnem kaosu, ki ga nudi življenje, uspelo v iskanju intimnosti in ljubezni.

V takšni ekstremno nedolžni zgodbi film Odgrobadogroba akomulira silo in temni nameni izbruhnejo po vsakem trenutku sreče in obratno. Režiser Jan Cvitkovič se poigrava z vprašanji nebes in pekla, življenja in smrti. Karakterji živijo na meji med dvema svetovoma in vedno ne končajo na strani, kjer bi želeli biti.


Filmska ekipa

Režiser in scenarist JAN CVITKOVIČ
Režiser, scenarist, igralec in arheolog Rojen leta 1966. Odgrobadogroba (2005) je njegov drugi celovečerni film.

  Filmografija:
 • Scenarij za kratki igrani film Rop stoletja (1995, realiziran 1998, r. Urška Kos). Grossmanova nagrada za scenarij. Film je bil nagrajen na festivalih v Celovcu (Juvenalle 2000), Krakovu in uvrščen v finale filmskega festivala v Tel Avivu.
 • Scenarij (skupaj z Janezom Burgerjem) in glavna vloga v celovečernem filmu V leru (r. J. Burger, 1999). Nagrada za najboljši scenarij (2. festival slovenskega filma, Portorož, (1999), Stopov igralec leta (2. festival slovenskega filma, Portorož 1999), Nagrada Yves Montand - najboljši igralec festivala (MFF Molodist, Kijev 1999), Nagrada za najboljšo moško vlogo (MFF Cottbus 1999), Nagrada za najboljšo moško vlogo (MFF Obrazi ljubezni, Moskva 2000). Film je skupaj prejel 20 domačih in mednarodnih nagrad.
 • Nekaj scenarijev za dokumentarno TV nanizanko Odklop.
 • Scenarij in režija celovečernega filma Kruh in mleko (2001)
  Nagrada Lion of the future - najboljši debitantski film na filmskem festivalu v Benetkah. Poleg tega je bil film nagrajen še na Slovenskem filmskem festivalu v Portorožu - nagrada revije Stop najboljšemu igralcu in igralki (Peter Musevski, Sonja Savić), na mednarodnem filmskem festivalu v Cottbusu - posebna nagrada žirije, nagrada Don Quiotte - Prize of the International Federation of Film Clubs (FICC/IFFC Jury), posebni omembi žirij Fipresci in občinstva, na mednarodnem filmskem festivalu LIFF v Ljubljani - nagrada vodomec glavne žirije kot najboljši film v sekciji Perspektive, na mednarodnem festivalu v Bratislavi - nagrada za najboljšega igralca (Peter Musevski) in posebna omemba Fipresci žirije.
 • Scenarij in režija TV serije Daleč je smrt (2002). Serija je bila nominirana za Prix Italia (2002) kot ena izmed treh najboljših serij leta v Evropi.
 • Scenarij in režija kratkega filma Srce je kos mesa (2003)
  Mednarodna premiera v tekmovalni sekciji Corto Cortissimo na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah (2004), posebna omemba festivalske žirije v Cottbusu (2004), nagrada za najboljši kratek film na mednarodnem festivalu v Gijonu (2004), nagrada za najboljšega igralca (Primož Petkovšek) na MFF Benicassim (2005).
 • Scenarij in režija celovečernega filma Odgrobadogroba (2005).

Producent JANEZ BURGER
Rojen leta 1965 v Kranju. V Ljubljani doštudiral prvo stopnjo ekonomije. Leta 1989 naredil sprejemne izpite na FAMU (smer filmska in TV režija) v Pragi. Diplomiral leta 1996 in se ponovno preselil nazaj v Ljubljano.

Nizkoproračunski film "V leru" je bil njegov prvi celovečerni igrani film, ki je bil nagrajen z 20 domačimi in mednarodnimi nagradami, v slovenskih kinematografih pa ga je videlo skoraj 60.000 gledalcev.

Ustanovil Neodvisni eksperimentalni gledališki studio Burgerteater in zrežiral predstavi Piki in Roni (1999) in Gospa Margareta (2000). Soustanovitelj produkcijske hiše Staragara (produciral celovečerni film Odgrobadogroba (2005), režiserja Jana Cvitkoviča).
  Filmografija:
 • Vrata (1989, 10 minut), kratek igrani, režiser in scenarist
 • Študijski filmi in televizijske vaje, nastali v času študija na FAMU:
  DELTAPLAN (1991, 3 minute), dokumentarni
  O LJUDEH, VLAKIH IN UMAZANIJI (1991, 5 minut), dokumentarni
  VOJNI FILM (1992, 5 minut), kratki igrani
  TELEVIZIJSKA MIKROSCENA (1992, 10 minut), kratki igrani
  SPOVED (1993, 10 minut), dokumentarni
  SAMOTA (1993, 15 minut), kratki igrani
  MACEK (1994, 30 minut) kratki igrani - Nagrada Češkega literarnega fonda
 • Sladka hišica (1998, 30 minut), dokumentarni film o Cukrarni, TV Slovenija
 • V leru (1999, 90 minut), celovečerni igrani, režiser in scenarist; Emotionfilm in TV Slovenija Portorož, 2. Festival slovenskega filma, 1999: Najboljši celovečerni film, Najboljši scenarij, Najboljši film (Žirija slovenskih filmskih kritikov), Najboljši film (Žirija občinstva), Stopov igralec leta (Jan Cvitkovič), Stopova mlada igralka leta (Mojca Fatur) Cottbus Film Festival 1999: Grand Prix - Najboljši film festivala, Posebno priznanje za najboljšega igralec (Jan Cvitkovič), Posebno priznanje (FICC / IFFS žirija), Findling - Nagrada za najboljši film (Interesno združenje Filmkommunikation e. V.) Kijev Molodist Film Festival 1999: Diploma za drugi najboljši celovečerni film (Festival Molodist, Kijev 1999), Nagrada Yves Montand za najboljšega igralca (Jan Cvitkovič), Posebno priznanje (FICC / IFFS žirija) Moskva, Faces of Love Film Festival 2000: Grand Prix - Najboljši film festivala, Najboljši igralec (Jan Cvitkovič) Trst, Alpe Adria Cinema 2000: Grand Prix - Najboljši film festivala Film je bil prikazan na več kot 50 mednarodnih filmskih festivalih, med drugim v Karlovyh Varyh, Montrealu, Torontu, Pusanu, Solunu, Mar del Plati, Sarajevu (Posebno priznanje žirije), Montpellierju (Nagrada Off Prix), Bruslju (Posebna omemba žirije) Palm Springsu, New Yorku, Minneapollisu, Sydneyu, Jeruzalemu, Goteborgu, Beogradu...
 • Ruševine (2004, 100 minut), celovečerni igrani, režiser in scenarist Ljubljana, 7. Festival slovenskega filma 2004: Vesna za najboljši film, Vesna za režijo (Janez Burger), Vesna za fotografijo (Simon Tanšek), Vesna za glasbo (Drago Ivanuša), Vesna za glavno moško vlogo (Darko Rundek), Vesna za glavno žensko vlogo (Nataša Matjašec), Vesna za stransko moško vlogo (Matjaž Tribušon), Vesna za stransko žensko vlogo (Nataša Burger), Najboljši film - nagrada občinstva, Stopove nagrade: za moško vlogo (Darko Rundek), za žensko vlogo (Nataša Matjašec), za epizodno vlogo (Matjaž Tribušon), za obetavno igralko (Janja Majzelj). Mednarodna premiera: Filmski festival Rotterdam 2005 Filmski festival Lecce (2005): posebna nagrada žirije Reale Mutua Assicurazioni

Direktor fotografije SIMON TANŠEK
Rojen leta 1973 v Trbovljah. Diplomiral in leta 1999 tudi magistriral iz študija filmske in televizijske kamere na FAMU, Praga, Češka republika. Od mladosti se ukvarja tudi z izraznofotografijo in razstavlja. Je član Foto kluba Hrastnik. Direktor fotografije celovečernih filmov: V leru (r. J. Burger, 1999), Vladimir (TV film, r. Zoran Živulovič, 2002), Peterka - leto odločitve (dokumentarni, r. Vlado Škafar, 2003 - eden od treh direktorjev fotografije), Ruševine (r. J. Burger, 2004), Odgrobadogroba (2005), Tuning (r. I. Šterk, 2005).Tudi direktor fotografije za številne kratke filme ter reklamne in glasbene spote. Več na http://www.simontansek.com


Montažer MILOŠ KALUSEK
Rojen leta 1968 v Chrudimu, Češka republika. Študiral filmsko in TV montažo na FAMU, Praga, Češka republika. Med drugim montiral kratke filme avtorjev A. Žumbergarja, B. Slame in J. Burgerja. Montažer celovečernih filmov: V leru (r. J. Burger, 1999), Ruševine (r. J Burger, 2004) in Odgrobadogroba (2005) .


Skladatelj ALDO IVANČIĆ
Rojen leta 1959 v Puli. Bil je član kultne glasbene skupine Borghesia. V svoji dolgoletni karieri je sodelaval pri produkciji več kot 50 plošč raznih izvajalcev. Pripravil je glasbo za številne gledališke in plesne predstave. Trenutno je zelo aktiven pri skupini Bast in tolkalcih The Stroj. Na filmu je pripravil glasbo za celovečerne filme Varuh meje (r. M. Weiss, 2001) in Odgrobadogroba (2005), kakor tudi glasbo za TV nanizanko Novi svet (r. M. Weiss, 2003) ter številne dokumentarne filme.


Scenograf ANDRAŽ TRKMAN
Rojen leta 1974 v Kopru. Diplomiral slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Scenograf pri celovečernih filmih V leru (r. J. Burger, 1999), Kruh in mleko (r. J. Cvitković, 2001), Desperado Tonic (prva epizoda, r. Boris Petković 2004) in Odgrobadogroba (2005) ter pri kratkem filmu La luna ci guarda (r. Matteo Oleotto, 2001). Scenograf različnih video spotov.


Scenograf VASJA KOKELJ
Rojen leta 1966 v Šempetru. Diplomiral slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Izvajalec scenografije pri celovečernem filmu V leru (r. J. Burger, 1999). Scenograf pri celovečernih filmih Kruh in mleko (r. J. Cvitković, 2001), Desperado Tonic (prva epizoda, r. Boris Petković 2004) in Odgrobadogroba (2005), ter pri kratkem filmu Beatiful Kreplje (r. Dario Frandolič, 2000). Scenograf in izvajalec scenografij za številne gledališke predstave v Primorskem dramskem gledališču in Slovenskem mladinskem gledališču.


Kostumografinja POLONA VALENTINČIČ
Rojena leta 1970 v Postojni. Študirala oblikovanje na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Ukvarja se z izdelovanjem srebrnega nakita, modnim oblikovanjem, kostumografijo in vizualnimi umetnostmi. Kostumografinja pri celovečernih filmih V leru (r. J. Burger, 1999) in Kruh in mleko (r. J. Cvitkovič, 2001) in Odgrobadogroba (2005).


Kostumografinja BETI NJARI
Rojena leta 1970 v Beogradu. Študirala primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kostumografinja pri filmih Kruh in mleko (r. J. Cvitkovič, 2001) in Odgrobadogroba (2005) in kratkem filmu Srce je kos mesa (2003).


Kreatorka maske ALENKA NAHTIGAL
Rojena leta 1966 v Ljubljani. Leta 1985 končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in leta 1987 začela z oblikovanjem maske za filme in gledališče. Sodelovala pri več mednarodnih filmskih in gledaliških ko-produkcijah. Od leta 2003 sodeluje kot predavatelj in mentor na AGRFT. Kreatorka maske pri naslednjih celovečernih filmih: Remington (r. D. Kozole, 1988), Babica gre na jug (r. V. V. Anžlovar, 1991), Ko zaprem oči (r. Franci Slak, 1993), Gipsy Eyes (r. V. V. Anžlovar, 1994), Halgato (r. Andrej Mlakar, 199x), Outsider (r. Andrej Košak, 1997), Rane (r. Srđan Dragojević, 199x), Poker (r. V. V. Anžlovar, 2001), Sladke sanje (r. Sašo Podgoršek, 2001), Ljubljana (r. I. Šterk, 2002), Zvenenje v glavi (r. A. Košak, 2002), Slepa pega (r. Hanna A. W. Slak, 2002), Ruševine (r. J Burger, 2004), Odgrobadogroba (2005).


Igralska zasedba


GREGOR BAKOVIĆ - Pero
Rojen leta 1969 v Ljubljani. Končal študij igrals, tva na AGRFT. Zaposlen je v gledališkem ansamblu SNG Drama iz Ljubljane. Do sedaj je nastopal v sledečih filmih: Koza je preživela (dir. S. Podgoršek, 1991, kratki), Balkanski revolveraši (r. M. Weiss, 1991, kratki) ter celovečernih filmih Rojevanje Leara (r. Damjan Kozole,1993), Carmen (r. M. Pevec, 1995), Ekspres, Ekspres (r. I. Šterk, 1995), Sladke sanje (r. S. Podgoršek, 2001) in Odgrobadogroba (2005).


DRAGO MILINOVIĆ - Šuki
Rojen leta 1968 v Ljubljani. Končal je GILŠ. Je član gledališča Ane Monro. Igral je v celovečernih filmih V leru (r. J. Burger, 1999), Zadnja večerja (r. M. Javšnik, 2001) in Odgrobadogroba (2005) ter kratkih filmih Naprej (1999), Rop stoletja (1998) in Zjutro (1998).


SONJA SAVIĆ - Ida
Rojena leta 1961 v Čačku (Jugoslavija). Diplomirana igralka (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd). Z igralstvom se je ukvarjala že v gimnaziji. Nastopala je tudi v gledališču. Za svoje filmske vloge je prejela številne nagrade doma in v tujini (zlata arena v Puli, nagradi Čele kula in carica Teodora na festivalu v Nišu). Za vlogo Sonje v filmu Kruh in mleko je na 4. Festivalu slovenskega filma (Portorož, 2001) prejel nagrado Stopova epizodna igralka leta. Igrala v več kot dvajsetih filmih, najbolj znani so: Živeti kao sav normalan svet (r. Miloš Radivojević, 1982), Šećerna vodica (r. Svetislav Prelić, 1983), Balkanski špijun (r. Božidar Nikolič & Dušan Kovačević, 1984), Davitelj protiv davitelja (r. Slobodan Šijan, 1984), Una (r. M. Radivojević, 1984), Život je lep (r. Boro Drašković, 1985), Kako je propao rokenrol (epizoda r. Zoran Pezo, 1989), Mi nismo anđeli (r. Srđan Dragojević, 1992), Urnebesna tragedija (r. Goran Marković, 1995), Kruh in mleko (r. J. Cvitković, 2001), Desperado Tonic (četrta epizoda, r. Zoran Živulović, 2004) in Odgrobadogroba (2005).


MOJCA FATUR - Renata
Rojena leta 1978 v Kopru. Končala študij igralstva na AGRFT. Deluje kot samostojna kulturna ustvarjalka. Igrala je v sledečih celovečernih filmih: V leru (r. J Burger, 1999) in Odgrobadogroba (2005) ter kratkih filmih Lesi se vrača (2000), Tišina pred nevihto (2000), Cesta (2000) ter Srce je kos mesa (2003).


NATAŠA MATJAŠEC - Vilma
Rojena leta 1967 v Murski Soboti. Diplomirala na AGRFT, od leta 1995 samostojna kulturna ustvarjalka, sodeluje s profesionalnimi gledališči (Slovensko mladinsko gledališče, SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor) in neodvisnimi skupinami (Projekt Atol, E.P.I. center). Igrala je tudi v številnih kratkih in videofilmih, med drugim v filmih Homo Erectus (r. Ema Kugler, 2000) in Phantom (r. Ema Kugler, 2003), bila scenaristična sodelavka pri celovečernem filmu Outsider (r. Andrej Košak, 1996) in v lastni produkciji, ob pomoči Studia Arkadena zrežirala dokumentarno - igrani film Tiigra (2001). Celovečerni filmi: Babica gre na jug (r. Vinci V. Anžlovar, 1991), Radio.doc (r. Miran Zupanič, 1995), Ruševine (r. J Burger, 2004), Odgrobadogroba (2005). Za svoje vloge je prejela nagradi revije Stop za najboljšo vlogo (leta 1992 za vlogo Lavre v filmu Babica gre na jug in leta 2004 za vlogo Žane v filmu Ruševine) in nagrado Vesna za najboljšo žensko glavno vlogo (za vlogo Žane v filmu Ruševine). Nagrado Vesna je prejela tudi kot režiserka filma Tiigra.


BRANE GRUBAR - Dedo
Rojen leta 1941. Profesionalni igralec in stalni sodelavec SNG Drama iz Ljubljane. V filmih nastopa od leta 1968, Med drugim je igral v celovečrnih filmih Peta zaseda (r. f. Kosmač, 1968), Ko pride lev (r. B. Hladnik, 1972), Bele trave (r. B. Hladnik, 1976), Sreča na vrvici (r. J. Kavčič, 1977), Nasvidenje v naslednji vojni (r. Ž. Pavlović, 1980), Pustota (r. J. Gale, 1982), Leta odločitve (r. B. Vrhovec, 1984), Naš človek (r. J. Pogačnik, 1985) Čas brez pravljic (r. B. Hladnik,1986), Živela svoboda (r. R. Ranfl, 1987), Ljubezen je nam vsem v pogubo (r. J. Gale, 1987), Poletje v školjki 2 (r. T. Štiglic, 1998) Kavarna Astorija (r.J. Pogačnik, 1989), Triangel (r. J. Pervanje, 1991), Oda Prešernu (r. Marin Srebotnjak, 2001), (A)torzija (r. S. Arsenijević, 2002, kratki) in Odgrobadogroba (2005).


Cela filmska ekipa in igralska zasedba


FILMSKA EKIPA
Scenarij in režija: Jan Cvitkovič
Producenta: Jan Cvitkovič, Janez Burger
Direktor fotografije: Simon Tanšek
Montažer: Miloš Kalusek
Skladatelj: Aldo Ivančić
Scenografa: Vasja Kokelj, Andraž Trkman
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
Kostumografinji: Polonca Valentinčič, Beti Njari
Oblikovanje maske: Alenka Nahtigal
Izvršna producenta: Petra Bašin, Jožko Rutar

IGRALCI
Gregor Baković: Pero
Drago Milinović: Šuki
Sonja Savić: Ida
Mojca Fatur: Renata
Domen Remškar: Džoni
Brane Grubar: Dedo
Nataša Matjašec: Vilma
Zoran Dževerdanović: Vilmin mož
Vlado Novak: Renatin oče
Nada Žnidaršič: Adriana
Drago Širok: Jaka
Primož Petkovšek: natakar
Ludvik Bagari, Pepi Radonjič, Emil Cerar: badguys
Pavle Ravnohrib: pshiater
Demeter Bitenc: Adrijanin mož
Nataša Burger: vdova

 • Premiera filma Odgrobadogroba
 • Los Angeles nagradil ODGROBADOGROBA
  Odgrobadogroba v boj za nominacijo za os...
  Vesna za Cvitkoviča
  Liffe nagradil Odgrobadogroba
  Svečana projekcija Odgrobadogroba
  Film Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba drev...
  Cvitkovič zopet slavi
  Nagrada za Cvitkoviča
  Odgrobadogroba v San Sebasianu
  Cvitkovičev veliki trenutek se bliža


  PRVA STRAN

  NOVICE
  Mediji o nas
  Arhiv


  KINO
  V kinu
  Arhiv


  DVD
  Na DVD-ju
  Arhiv


  BOX OFFICE
  Distribucija - SLO
  Top all time - SLO
  Obisk - SLO


  PRESS

  POVEZAVE  O NAS

  KONTAKT

  Facebook Cinemania group
  KONTAKT