Teksaški pokol z motorko / Texas Chainsaw Massacre - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 14 avgust 2022
Teksaški pokol z motorko (2003)V kinu od: 29. 01. 2004
(Texas Chainsaw Massacre) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Teksaški pokol z motorko - Texas Chainsaw Massacre
grozljivka / kriminalka / triler   |  100 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Marcus Nispel
SCENARIJ: Scott Kosar
IGRALCI: Eric Balfour, Erica Leerhsen, Jessica Biel, Jonathan Tucker, Mike Vogel, R. Lee Ermey, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Daniel Pearl
PRODUCENT: Michael Bay
IZVRŠNI PRODUCENT: Andrew Form , Brad Fuller , Ted Field
Zgodba

20. avgusta 1973 je policija v teksaškem Travis Countyju obiskala odmaknjeno hišo nekdanjega odiralca človeških obrazov, Thomasa Hewitta. V skrivnostni zgradbi so odkrili razmesarjene ostanke 33 človeških žrtev. Gre za najbolj razvpit množični umor vseh časov, ki je dodobra pretresel celotno javnost. Z maskami iz človeške kože in svojo motorno žago se je morilec "Leatherface" pojavljal na naslovnicah časopisov po celotnem Teksasu: "Hiša strahu pretrese državo - pokol v Teksasu."
Domače oblasti so izsledile moža z usnjeno masko in nemudoma zaključile primer, toda v naslednjih letih so jim mnogi očitali nepravilnosti v preiskavi in usmrtitev napačnega človeka.
Zdaj pa edini, ki mu je uspelo preživeti strašno morijo, končno prekine tišino in razkrije, kaj se je zares dogajalo na zapuščeni podeželski cesti Teksasa... Skupino nepazljivih najstnikov napade blaznež z motorno žago, ki za seboj pusti sledi krvi in groze. Dogodek še danes poznamo kot Teksaški pokol z motorko.

Creativa predstavlja grozovito popotovanje v osrčje nepredstavljive teme. Film je novejša različica istoimenskega klasičnega filma iz leta 1974, le da so si glavne vloge tokrat razdelili Jessica Biel, Jonathan Tucker, Erica Leerhsen, Mike Vogel in Eric Balfour.

Teksaški pokol z motorko je režiserski prvenec Marcusa Nispela, producenta sta Michael Bay in Mike Fleiss, izvršni producenti pa Ted Field, Jeffrey Allard, Guy Stodel, Andrew Form in Brad Fuller. Scenarij je napisal Scott Kosar (po scenariju Kima Henkela in Tobeja Hooperja).

O produkciji

Prvotna različica filma je leta 1974 dosegla neverjeten uspeh in s svojo prepričljivostjo dodobra nagnala strah v kosti vsem gledalcem. Grozovita zgodba temelji na resničnih dogodkih. Mnogim se zdi najboljša grozljivka vseh časov, ki je kasneje vplivala na številne tovrstne filme. Film je bil posnet z zgolj 150.000 dolarji, na koncu pa se je v blagajni znašlo več kot 100 milijonov dolarjev.
Po besedah izvršnega producenta Andrewa Forma med gledalci prevladujejo moški, mlajši od 25 let. Skoraj vsi so že slišali za ta naslov, vendar pa jih 90 % ni videlo originalnega filma.
Originalu so sledile številne novejše različice, vendar pa ustvarjalcem v filme ni uspelo vključiti najbolj pretresljivih elementov. Prvotni film je imel veliko vznemirljivih trenutkov, a le približno štiri sekunde krvi. Idejno je bil veliko bolj grozovit kot vizualno. In ko mora občinstvo uporabljati svojo domišljijo, vseskozi ostane na trnih.
Ustvarjalci filma so se obrnili na scenarista Scotta Kosarja, ki je napisal že scenarij za film The Machinist. Osredotočili so se predvsem na psihološki strah in že Kosarjev prvi prizor z avtoštoparko je bil tako strašen, da je določil pravi ton za celoten film.
Direktor fotografije je Daniel Pearl, ki je že prej sodeloval z režiserjem Marcusom Nispelom in producentom Michaelom Bayjem. Pearl je za fotografijo skrbel že pri originalni produkciji Tobeja Hooperja leta 1974. V filmsko zgodovino se je zapisal kot prvi direktor fotografije, ki je dobil priložnost posneti novejšo različico svojega prvega filma.

Pri izboru igralske zasedbe je bilo najprej potrebno poiskati igralko, ki bi odigrala glavni lik (Erin) - odločno naravno lepotico, ki je dovolj močna, da preživi krute okoliščine. Michael Bay pravi, da gre za precej težko vlogo, a Jessici je uspelo prikazati tako žilavost kot tudi izredno čutnost. S svojo prepričljivostjo in odkritostjo bo navdušila občinstvo in se mu na drugi strani tudi zasmilila.

Film je bil v teksaških mestih Austin, Taylor, Martindale, Hutto in Walburg posnet v 39 dneh. Ustvarjalci so sprejeli nenavadno odločitev in snemali v zaporedju, ki ga je narekoval scenarij. Producent Michael Bay je mnenja, da tovrsten način pripomore k izboljšanju kakovosti igranja in občutki nepretrganosti in celovitosti. Pri tem filmu se je slednje zdelo to še posebej smiselno, saj se zgodba prične ob dveh ali treh popoldne in se konča ob šestih zjutraj.

Marcus Nispel pri filmu ni sledil kakšnim posebnim smernicam. "Hotel sem povzročiti nekaj škode, razbijati stvari, biti precej glasen, a že v prvih dneh se je izkazalo, da celoten film leži na plečih petih mladih ljudi. Niso bili le hrana krutemu morilcu. Nenadoma so postali ljudje, za katere navijaš, in upam, da bo občinstvo drgetalo zanje."

Michael Bay pravi, da so želeli posneti film o človekovi najhujši nočni mori, brez zadržkov in brez kakršne koli šale. "Ujet si v mestu in ne najdeš poti iz labirinta. Kot krute sanje. Hotel sem se vrniti h grozljivkam, s katerimi sem odraščal.."

"Občinstvo bo ob gledanju filma povsem iz sebe," predvideva Andrew Form. "Film Teksaški pokol z motorko je surov in grozljiv, in če odmislim filma The Silence of the Lambs in The Exorcist, ne pomnim nobenega, ki bi v tako izraziti obliki navdajal s strahom in grozo. Tu ne gre za letenje udov in špricanje krvi v kamero, temveč za odločitve likov, ki bi jih v teh odločilnih trenutkih sprejel vsakdo izmed gledalcev."

Igralska zasedba

Jessica Biel (Erin)
Jessica Biel je svoj televizijski prvenec doživela v najbolj gledani seriji WB-ja 7th Heaven in še istega leta so jo pri People Magazine uvrstili med 50 najlepših ljudi na svetu. Njen najnovejši projekt je film Blade: Trinity, tretji film iz 'serije Blade', v katerem jo bomo videli ob Wesleyju Snipesu in Krisu Kristoffersonu.
Pred kratkim je zaigrala v filmu Rogerja Avaryja The Rules of Attraction, ki prikazuje življenje študentov in njihov romantični trikotnik.
Jessica je svojo kariero pričela kot pevka in že pri devetih letih je v gledališču blestela v produkcijah, kot so Annie, The Sound of Music in Beauty and the Beast. Kmalu se je posvetila še manekenstvu in snemanju reklam.
Pred nedavnim je podpisala pogodbo z L'Orealom in postala njegova predstavnica.
Velik ugled ji je prinesla vloga uporniške hčerke v odlično ocenjenem filmu Victorja Nuneza Ulee's Gold, v katerem je zaigrala ob Petru Fondi. Film je doživel premiero na filmskem festivalu Sundance leta 1997, predstavili pa so ga tudi v Cannesu. Na filmskih platnih se je pojavila še v romantični komediji Summer Catch ob Freddieju Prinzeu Jr., ter v filmu I'll Be Home For Christmas ob Jonathanu Taylorju Thomasu.

Jonathan Tucker (Morgan)
Jonathan Tucker je zaigral v trilerju The Deep End, kjer je Tilda Swinton upodobila njegovo vdano mamo, ki nagonsko prikrije smrt in s tem sinovo vpletenost. Film režiserjev Scotta McGeheeja in Davida Siegela so kritiki ocenili kot očarljiv, razsvetljujoč in osvežujoč.
Tucker je pritegnil pozornost tudi s filmom Sofie Coppole The Virgin v katerem je zaigral vlogo najstniškega soseda, opazovalca in rešitelja Kirsten Dunst. Upodobil je tudi mladega Billyja Crudupa v filmu Barryja Levinsona Sleepers, ki je naletel na odlično kritiko, ter ob Sandri Bullock zaigral v komediji Two if by Sea. Navdušil je v uspešni televizijski seriji Davida E. Kelleyja The Practice in kmalu zatem v seriji Stevena Bochcoja Philly.
Sledi film Ball In The House, ki se je potegoval za nagrade na mednarodnih filmskih festivalih v Torontu in Los Angelesu.. Tucker igra vlogo mladostnika, ki skuša urediti svoje življenje, ko se spopade z zasvojenostjo z drogami in alkoholom. Odlično igralsko zasedbo sestavljata še Jennifer Tilly in David Strathairn. Tucker je dobil glavno vlogo tudi v neodvisnem filmu Stateside, v katerem mu delata družbo Rachel Leigh Cook in Val Kilmer. Poleg tega ga čaka tudi vloga mlajšega brata Johna C. Reillyja v celovečercu Soderbergha in Clooneyja Criminal.
Njegov naslednji projekt je snemanje neodvisnega celovečerca v Montani Love Comes To The Executioner, kjer se bo preizkusil v vlogi rablja.

Erica Leerhsen (Pepper)
Erica Leerhsen se je na filmskih platnih prvič pojavila v težko pričakovanem filmu Book of Shadows: Blair Witch 2. Pred kratkim je zaigrala vlogo "Connie" v filmu Woodyja Allena Anything Else, ob Allenu, Christini Ricci, Jasonu Biggsu in Dannyju DeVitu. To je bilo že njeno drugo sodelovanje z Woodyjem Allenom, prvič sta se srečala leta 2001 pri filmu Hollywood Ending.
Na televiziji je Erica Leerhsen nastopala v seriji The Guardian, v MTV-jevi oddaji The Party, ter v HBO-jevi seriji in emmyjevi nagrajenki The Sopranos. Zaigrala je v številnih gledaliških produkcijah, tudi v igrah Tamicanfly, Hurricane, Emma, in Right On America.

Mike Vogel (Andy)
Mike Vogel je pred nedavnim upodobil Heathcliffa v MTV-jevi glasbeni različici Wuthering Heights, zaigral pa je tudi v filmu The Grind (Warner Bros). Jeseni je pričel z Anne Hathaway in Bijou Phillips snemati neodvisni film Barbare Kopple Havoc.
V svet televizije je vstopil z vlogo Deana Piramattija v seriji Grounded For Life.

Eric Balfour (Kemper)
Erica Balfourja najbolje poznamo po vlogi v z zlatim globusom nagrajeni seriji Six Feet Under. Poleg tega je zaigral Mila v uspešni seriji 24. Pridružil se je peto uro kot pameten in čudaški računalniški strokovnjak CTU-ja. Na televiziji je nastopil še v serijah NYPD Blue, The West Wing in Chicago Hope.
Na filmskih platnih je zaigral v številnih filmih, pred kratkim v Secondhand Lions in ob Julii Roberts ter Johnu Cusacku v filmu Joeja Rotha America's Sweethearts. Med njegove projekte sodijo še film Nancy Meyers What Women Want, kjer je zaigral ob Melu Gibsonu in Helen Hunt, ter Can't Hardly Wait in Trojan War.
Eric se je podal tudi v svet glasbe. S svojo skupino Fredalba je pravkar izdal prvi album "Uptown Music for Downtown Kids".

R. Lee Ermey (šerif Hoyt)
Eden danes najuspešnejših in najbolj nadarjenih igralcev je bil za vlogo v filmu Stanleyja Kubricka Full Metal Jacket nominiran za zlati globus za najboljšega stranskega igralca, poleg tega pa je prejel nagrado pri Boston Society of Film Critics.
Na Filipinih je študiral dramo, ko je Francis Ford Coppola snemal film Apocalypse Now. Ermey je prejel svojo prvo filmsko vlogo, kasneje pa je zaigral še v približno 60 filmih, med drugim v Switchback, Dead Man Walking, Seven, Leaving Las Vegas, Murder In The First, Life, The Frighteners in Sommersby, na odlično kritiko pa je naletel tudi z vlogo v filmu Prefontaine.
Ob Elizabethi Pena je zaigral v celovečercu On the Borderline, tik pred tem pa ob Jennifer Jason Leigh in Drew Barrymore v filmu Skipped Parts.
Pred kratkim je ob Jasonu Biggsu, Jacku Blacku, Steveu Zahnu in Amandi Peet odigral vlogo v celovečercu Saving Silverman. Poznamo pa ga še po vlogah v filmih Scenes of the Crime in Taking Sides, ter Run Ronnie Run in Willard.
Še naprej posoja glas v številnih filmih in serijah, slišali smo ga lahko tudi v seriji The Simpsons in filmu Toy Story (v prvem in drugem delu).
Nastopil je tudi v številnih televizijskih filmih: Weapons of Mass Distraction, The Rough Riders in You Know My Name, ter The Apartment Complex.
Poleg vsega Ermey vodi oddajo Mail Call na programu History Channel, ki govori o vojaški tehnologiji preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Še vedno je to na tem programu najbolj gledana oddaja.

Lauren German (avto-štoparka)
Pred kratkim je ob Mandy Moore in Shaneu Westu zaigrala v uspešnici A Walk to Remember. Poleg tega je odigrala vlogi v neodvisnih celovečercih A Midsummer Nights Rave in Dead Above Ground. Med njenimi projekti je tudi MTV-jeva serija Undressed.
Z Gabrielom Mannom jo bomo lahko občudovali tudi v neodvisnežm celovečerecu Piggy Banks.

O ustvarjalcih filma

Marcus Nispel (režiser)
Nemec Marcus Nispel je svojo kariero začel pri oglaševalski družbi Young & Rubicam v Frankfurtu, potem pa ga je leta 1984 štipendija Fulbright pri 20-ih letih popeljala v Ameriko. Svoj režiserski prvenec je zapisal leta 1989, ko je ustvaril več glasbenih videospotov za C&C Music Factory.
V New Yorku je ustanovil lastno produkcijsko hišo Portfolio Artists Network, se povezal z RSA-USA in leta 2000 še z MJZ-jem.
Režiral je več kot 1000 reklam in glasbenih videospotov. Z njim sodelujejo AT&T, Audi, Canon, Chase, Coca-Cola, Dr. Pepper, Fidelity, Kodak, Levi's, L'Oreal, Marlboro, Mercedes, Motorola, Nike, Panasonic, Pepsi, RCA, Showtime, Sprint, Sprite, Unisys, UPS, US Postal Service in VISA Gold, pa tudi MTV, ABC, CBS in NBC.

Ustvaril je več kot 15 videospotov za pesmi glasbenikov, ki so osvojili vrhove svetovnih lestvic: Spice Girls, Simply Red, Puff Daddy, Bush, No Doubt, the Fugees, George Michael, Janet Jackson, Elton John, Billy Joel, Aretha Franklin, Cher, Mariah Carey, k.d. lang, Tony Bennett, C&C Music Factory, Bette Midler, LL Cool J, Bryan Adams in Gloria Estefan.

Osvojil je številne nagrade v svetu oglaševanja, tudi nekaj nagrad Clio, nagrado Moebius, Grand Prix na nagradah BDA, nagrade na filmskih festivalih v New Yorku, Houstonu in Chicagu. Prejel je 12 nominacij za najboljše MTV-jeve glasbene videospote, od tega je zmagal štirikrat, med drugim tudi leta 1993 na evropskih MTV-jevih nagradah s spotom Georgea Michaela "Killer/Papa was a Rolling Stone". Poleg tega je prejel dve nagradi Billboard in nagrade pri Music Video Filmmaker Association. Leta 2001 je prejel MVPA nagrado za življenjsko delo.
Njegovo delo je bilo predstavljeno v dveh dokumentarnih filmih, v številnih revijah in časopisih, kot so Time Magazine, Vogue, Vanity Fair, Details, The New York Times, The Los Angeles Times, AdWeek, AdAge in Creativity. Poleg tega se z njegovimi dosežki lahko seznanimo na filmskem festivalu v New Yorku, pa tudi v Muzeju moderne umetnosti, ter Filmskem muzeju v Frankfurtu.

Scott Kosar (Scenarist)
Po grozljivki Teksaški pokol z motorko in psihološkem trilerju The Machinist Scott Kosar trenutno piše scenarij za nadnaravni triler Salem.


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT