Premierno predvajali prve slovenske filme / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sreda, 6 julij 2022
ponedeljek, 6. junij, 2005  NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
Premierno predvajali prve slovenske filme
KameraNa slovesni akademiji ob 100-letnici slovenskega filma, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Janeza Drnovška, so premierno prikazali Grossmannove filme Odhod od maše, Sejem v Ljutomeru in Na domačem vrtu.
Grossmannove filme so restavrirali pod okriljem Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu Republike Slovenije, njihovo predvajanje pa je na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pospremil pianist in skladatelj Andrej Goričar. Čast oznake prvi slovenski film je pripadla Odhodu od maše, ki ga je odvetnik in fotograf Karol Grossmann leta 1905 posnel v Ljutomeru, tako kot drugih dveh svojih nizov filmskih posnetkov, pa Grossman tudi svojega prvega filmskega podviga nikoli ni prikazoval v javnosti.

Na akademiji so se spomnili tudi režiserja prvega slovenskega celovečerca režiserja Janka Ravnika. Ob živi orkestralni glasbi Andreja Goričarja v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki ga je vodil nemški dirigent Helmut Imig, se je namreč odvrtel prvi slovenski nemi celovečerni film V kraljestvu Zlatoroga. Scenarij za film, ki je nastal leta 1931, je prispeval Juš Kozak.
Cinemania group
Prihaja v kino - HOPE
Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
Že v kinu - Padati
Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
V kinu SODNICA
Že v kinu - NA OBALI CHESIL
Že v kinu - LBJ


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT