Novo priznanje za Odgrobadogroba / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sreda, 6 julij 2022
ponedeljek, 14. november, 2005  NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
Novo priznanje za Odgrobadogroba
OdgrobadogrobaRežiser Jan Cvitkovič je za svoj drugi celovečerni film ta vikend prejel na 15. festivalu vzhodnoevropskega filma v nemškem Cottbusu glavno nagrado festivalske žirije za najboljši celovečerni film festivala. Poleg glavne nagrade festivala je film ODGROBADOGROBA prejel tudi nagrado za najboljši film festivala po mnenju ekumenske žirije.
Glavno festivalsko žirijo so sestavljali predsednik, nemški filmski režiser Andreas Dresen (za svoj film Sommer vorm balkon je na letošnjem festivalu v San Sebastianu prejel nagrado za najboljši scenarij), madžarska filmska igralka Dorka Gryllus, poljski filmski delvec in scenarist Maciej Karpinski, hrvaško francoski producent Čedomir Kolar in Nadia Turincev iz Rusije. Festivalska žirija je soglasno sprejela odločitev, da gre nagrada za najboljši film Janu Cvitkoviču. Denarni del nagrade v višini 15.000 evrov donira Gesellschaft zu Warnehmung von Film- und Fernsehrechten iz Munchna. V svoji obrazložitvi je žirija zapisala: 'Od začetka do konca, od rojstva do smrti, od smeha do joka, od ljubezni do umora, nas ta film popelje na tvegano potovanje, zahtevajoč pogum tako od režiserja kot tudi od gledalca. Prisili nas, da se ozremo v lastne življenske izkušnje in se vprašamo: smo igralci v komediji ali v drami? Sprašuje nelahka vprašanja, nasmeje nas v nedvomno resnih trenutkih - in v celoti ne izgubi lastnega ravnovesja, ter se vešče izogiba vsem pastem v takšni avanturi. Zanaša se na izredne igralce, duhovite dialoge polne absurda in jedrnatega humorja. Tako kot bi izjavil eden od protagonistov, ta film ne reče 'eventuelno', temveč gre svojo pot do bridkega konca, poln dramatične moči in upanja. Žirija soglasno podeljuje Glavno nagrado za najboljši film filmu ODGROBADOGROBA, Slovenija.'

Nagrado ekumenske žirije so filmu podelili člani žirije, ki so jo sestavljali Florian Kroppel iz Avstrije, Angelika Obert in Katarina Zieckau iz Nemčije ter Geza Tisler iz Madžarske. Žirijo sta predlagali dve filmski organizaciji in sicer SIGNIS, svetovna katoliška organizacija za komunikacije, ki združuje članice iz 139 držav ter INTERFILM, evangeličanska filmska institucija.

Omenjeni dve nagradi sta že tretja in četrta mednarodna nagrada za film ODGROBADOGROBA. Na svetovni premieri v mesecu septembru je v okviru filmskega festivala v San Sebastianu film prejel nagrado ALTADIS za najboljši prvi in drugi film, v okviru filmskega festivala v Varšavi pa nagrado CentEast -najboljši film festivala po mnenju filmskih profesionalcev.

Film ODGROBADOGROBA bo kinematografsko distribucijo po odmevni premieri na otvoritvi ljubljanskega filmskega festivala pričel v četrtek 17.11. v Ljubljani, Mariboru in Celju.

Film ODGROBADOGROBA je nastal v produkciji produkcijske hiše STARAGARA iz Ljubljane in koprodukciji Propeler Film iz Zagreba ter TV Slovenija. Film sta finančno podprla Filmski sklad Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo republike Hrvaške. V glavnih vlogah nastopajo Gregor Baković, Drago Milinović, Sonja Savić, Mojca Fatur in Brane Grubar.
Cinemania group
Prihaja v kino - HOPE
Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
Že v kinu - Padati
Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
V kinu SODNICA
Že v kinu - NA OBALI CHESIL
Že v kinu - LBJ


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT