Začel se je Festival slovenskega filma / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sreda, 6 julij 2022
petek, 2. december, 2005  NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
Začel se je Festival slovenskega filma
Festival slovenskega filmaV piranskem Gledališču Tartini se je začel 8. festival slovenskega filma (FSF). Pričel se je s filmom Stanislav Škrabec, Oče slovenske fonetike v režiji Matjaža Žbontarja, slavnostno pa so ga odprli v portoroškem Avditoriju, kjer so režiserju Jožetu Pogačniku izročili letošnjo Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Prikazali so srednjemetražni film Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? Saše Podgorška ter kratki film Zasukanec Špele Čadež in celovečerca Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, kateri že igra v kinih po Sloveniji.
Za tradicionalne nagrade vesna se bo na festivalu, ki se bo letos "vrnil domov" na Obalo, med 1. in 4. decembrom potegovalo 18 filmov od skupaj 44, kolikor jih je na spored uvrstil novi direktor festivala Jože Dolmark, obenem letos v vlogi selektorja. V uradni tekmovalni program so tokrat uvrščeni tudi študentski filmi. Sicer pa je po Dolmarkovi oceni letošnja bera "žanrsko in tematsko zanimiva".

V tekmovalnem programu so igrani celovečerni filmi Delo osvobaja Damjana Kozoleta, Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, Uglaševanje Igorja Šterka, Voda v očeh Jožeta Baše, kakor tudi dokumentarni Razdružene države Amerike Saše Podgorška.

Poleg teh se za nagrade potegujejo srednjemetražni plesni film Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? Saše Podgorška, srednjemetražna igrano-dokumentarna filma Valček za 4 Borisa Palčiča in Želim vse Braneta Bitenca, kratki igrani filmi C'est La Vie Florijana Skubica, Interieri Mateja Filipčiča, Jaz sem Vinko Igorja Gajiča, Nič novega, nič pretiranega Sonje Prosenc, Peter Kržišnik v režiji Alenke Kraigher, Solzice Aiken Veronike Prosenc in Uspavanka Borisa Dolenca, med kratkimi animiranimi filmi pa Koyaa Kolje Sakside in Zasukanec Špele Čadež. Vse projekcije so v Avditoriju.

Tričlanska žirija - Sergij Grmek Germani, Zoran Hochstaetter in Franco Juri - bo imela možnost podeliti tudi štiri posebne nagrade za tehnične dosežke. Ostajajo nagrada občinstva za celovečerni film, nagrada Združenja slovenskih filmskih kritikov (FIPRESCI), Stopove nagrade za igralske dosežke, nagrada občine Piran za debutanta, Kodakova nagrada za fotografijo in za študentski film.

FSF je namenjen domačim profesionalcem in občinstvu ter tujim novinarjem, producentom, distributerjem in kupcem, poudarja organizator, Filmski sklad RS. Prva prireditev se je imenovala Teden domačega filma in je potekala v Celju, kasneje se je preimenovala v Slovenski filmski maraton in se preselila v Portorož. Od leta 1998 nosi naslov Festival slovenskega filma.
Spletne povezave
Cinemania group
Prihaja v kino - HOPE
Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
Že v kinu - Padati
Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
V kinu SODNICA
Že v kinu - NA OBALI CHESIL
Že v kinu - LBJ


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT