Stanje šoka, film režiserja in scenarista Andreja Košaka, navdušil ljubljansko občinstvo / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 25 junij 2024
sreda, 9. november, 2011  NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
Stanje šoka, film režiserja in scenarista Andreja Košaka, navdušil ljubljansko občinstvo
Stanje šokaVčeraj zvečer je polna dvorana ljubljanskega Koloseja, v kateri ni manjkalo znanih imen slovenske družabne scene, z navdušenjem sprejela Stanje šoka, celovečerni film režiserja in scenarista Andreja Košaka, ki je tako začel pot po slovenskih kinematografih. Danes film čaka še premiera v mariborskem Planet Tuš-u, kjer se bo navzočim tako kot v Ljubljani predstavila filmska ekipa. Od 10. novembra bo film na ogled v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novem mestu in Murski Soboti. Poleg predvajanja v Sloveniji je 28. novembra napovedana premiera v Makedoniji, v začetku prihodnjega leta pa bodo film predvajali še v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Bolgariji.

Stanje šoka je komedija o malem človeku, ki je imel velike sanje. Ko so se mu na praznik dela leta 1986 uresničile, je izgorel. Cena je bila deset let vegetiranja v psihiatrični ustanovi. Med tem časom je tragično razpadla nekdanja skupna država, socializem je odstopil prostor kapitalizmu, samoupravljanje je nadomestila demokracija, privatizacija je spremenila razmerje moči v družbi, žena pa je obupala in se odločila za poroko z njegovim najboljšim prijateljem. Peter se zbudi iz stanja šoka, pobegne iz psihiatrične ustanove in začne svoj donkihotovski pohod k sreči, ki jo je nekoč imel. Na tej poti ga čakajo številni zapleti…

"Nahajamo se v kriznih časih, kjer so še do včeraj sprejete vrednote postale vprašljive. V času Wall streeta in protestov proti globalnemu kapitalizmu po vsem svetu se je treba vprašati: je kapitalizem, kot ga živimo danes, res pravičen in edini mogoč? Obvezati se moramo; bomo res dopustili, da se človekova veličina meri zgolj s količino prisluženega denarja in s tem, kakšen avtomobil kdo vozi? In navsezadnje se moramo potruditi, da bo svet za zanamce boljši, kot je bil, ko smo vanj vstopili mi. Film Stanje šoka je zgolj kamenček v mozaiku, ki skuša svet prikazati takšen, kakršen je in ne kakršnega si želimo živeti," je o filmu povedal režiser in scenarist Andrej Košak.

Glavno vlogo v filmu Stanje Šoka igra Martin Marion, (na 14. FSF je za to vlogo dobil vesno za posebne dosežke) slovenski igralec in vsestranski umetnik, ki se je šolal in vrsto let ustvarjal v ZDA. Sodeloval je v številnih gledaliških produkcijah, najbolj znana pa je zagotovo Blue Man Group. Ob njem nastopata Urška Hlebec (Moj ata socialistični kulak, Morana, Operacija Cartier) in eden najuspešnejših srbskih igralcev Nikola Kojo (Mi nismo angeli, Rane, Lepe vasi lepo gorijo). Zasedbo dopolnjujejo uveljavljeni igralci iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Slovenije - Aleksandra Balmazović (Rdeči kamion sive barve, Rezervni deli), Emir Hadžihafizbegović (Karaula, Gori, Dobro uštimani mrtveci), Arna Šijaković (Gypsy Magic, Kako loš son), Vlado Novak (Petelinji zajtrk, Zvenenje v glavi), Robert Prebil (Pod njenim oknom, Veter v mreži), Iva Kranjc (Besa, Prehod), Marjana Brecelj (Pod njenim oknom, Delo osvobaja), Dario Varga (Petelinji zajtrk, Hit poletja), Primož Petkovšek (Slovenka, Rezervni deli), in Maj Kirm (prvič na filmu).

Pri ustvarjanju svojega novega celovečernega filma je režiser in scenarist Košak zbral preizkušeno filmsko ekipo z močno mednarodno udeležbo. Sodelavca pri scenariju sta bila Miroslav Mandić (Slovenija) ter Srđan Koljević (Srbija). Direktor fotografije je Slobodan Trninić iz Hrvaške (Karavla, Čaruga), scenograf je Pepi Sekulich (Outsider, Zvenenje v glavi), kostumografinja Jelena Proković, oblikovalka maske Tina Šubic Dodočić (No Man's Land, Savior, Lepe vasi lepo gorijo) oblikovalec zvoka je Atanas Georgiev iz Makedonije (Punk's not Dead, Mirage, Dust), skladatelj je Stefan Valdobrev iz Bolgarije (Svet je velik in rešitev je za vogalom), montažerji filma so Andrija Zafranović (Slovenka, Gremo mi po svoje, Pokrajina št. 2, Karavla, Rezervni deli, Vrijeme čuda, Otac na službenom putu), Blagoja Nedelkovski (Skopje Remixed) in Jurij Moškon (Gremo mi po svoje, Slovenka, Za vedno - nagrada Vesna za montažo), direktor filma je Matija Kozamernik, pomočnica režiserja pa Urška Menart.

Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo/Emotionfilm, koproducenti so Art Fest iz Bolgarije, Pro.ba iz BiH, Filmska kuća Baš Čelik iz Srbije in RTV Slovenija v sodelovanju s Filmskim studiem Viba Film. Film so sofinancirali filmski sklad Republike Slovenije ter javni skladi iz držav koproducentov, dobil pa je tudi podporo evropskega filmskega sklada Eurimages.

Andrej Košak, občinstvu dobro znan po filmskih uspešnicah Outsider in Zvenenje v glavi, je Idejo za film Stanje šoka dobil leta 2004 v Berlinu, ki je bil nekaj časa njegov drugi dom. V tem času se je spoznal z igralcem Martinom Marionom, s katerim sta uspešno sodelovala tudi pri realizaciji Košakovega kratkega filma Dot Com (2007). Scenarij za Stanje šoka (takrat pod delovnim naslovom Don't cry for me Europe) je bil leta 2004, kot najboljši med 200 prijavljenimi, izbran na mednarodno éQuinoxe screenwriters' delavnico. Naslednje leto je bil scenarij izbran za Cannes Film Festival Screenplay Market in Berlinale Co-production Market. Njegov prvi celovečerni film Outsider (1997) je bil prikazan na več kot 20 mednarodnih filmskih festivalih, prejel vrsto nagrad in bil slovenski kandidat za Academy Award (Oscar) za tujejezični film v letu 1997. Outsider je bil najuspešnejši slovenski film v kino distribuciji v 80. in 90. letih 20. stoletja, saj je bilo prodanih okoli 95.000 vstopnic, nadpovprečno uspešen pa je bil tudi v nekaterih drugih državah bivše Jugoslavije. Košak je bil scenarist, režiser, montažer in producent celovečernega filma Zvenenje v glavi, ki so ga posneli kot prvo slovensko-hrvaško koprodukcijo. Film je sodeloval na mnogih mednarodnih festivalih v Evropi in ZDA ter je bil slovenski kandidat za Academy Award (Oscar) za tujejezični film v letu 2003. Andrej Košak trenutno živi v Ljubljani in poučuje na Akademiji za vizualno umetnost AVA (Academy of Visual Arts).Več o filmu Stanje šoka
Cinemania group
ŽE V KINU: Kobenhaven ne obstaja
Dedek gre na jug že v kinu
Prihaja v kino - HOPE
Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
Že v kinu - Padati
Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
V kinu SODNICA


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT