Cesta / The Road - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sreda, 24 april 2024
Cesta (2009)Datum izzida: 11. 10. 2010
(The Road) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Cesta - The Road
akcija / drama / triler   |  111 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: John Hillcoat
SCENARIJ: Cormac McCarthy , Joe Penhall
IGRALCI: Charlize Theron, Robert Duvall, Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Javier Aguirresarobe
PRODUCENT: Paula Mae Schwartz , Steve Schwartz
IZVRŠNI PRODUCENT: Marc Butan , Mark Cuban
V KINODVORU OD 11. AVGUSTA 2010!

Po istoimenski knjižni predlogi Cormaca McCarthyja je nastala epska apokaliptična drama o očetu in sinu, ki v boju za preživetje potujeta po opustošeni Ameriki, ki jo je uničila skrivnostna kataklizma. Grozljiva pustolovščina prikazuje prihodnost, v kateri je človek prisiljen v najslabše in najboljše, prihodnost, v kateri očeta in sina pri življenju ohranja ljubezen.

Od uničenja sveta je minilo že več kot deset let. Nihče ne pozna vzroka. Morda je šlo za jedrski dogodek, morda za trčenje Zemlje z drugim nebesnim telesom… Nekega dne je prišlo do močnega bliska in posledice so bile pogubne. Energija, elektrika, vegetacija, hrana. Vse je izginilo. Izbrisanih je bilo na milijone ljudi.

V iskanju boljšega sveta se oče in sin preživljata z rečmi, ki jih najdeta na poti. Obupana, umazana in potiskajoč nakupovalni voziček, opremljen z ogledalom, ki ju opozarja na bližajoče se nevarnosti, spominjata na brezdomca. In prav to tudi sta. Tako kot vsi ostali, ki jim je uspelo preživeti usodni dan. Nevarnost preti na vsakem koraku, saj srečujeta roparje, lovce na ljudi, ljudožerce.

In tu je tudi ubogi starec po imenu Ely. Na cesti je že celo življenje. Ko sreča fanta, se mu zazdi, da je umrl, prišel v nebesa in zagledal angela. V tej pustinji moški in fant uživata tudi trenutke sreče. Neverjetno, kako razveseljujoča je lahko pločevinka coca-cole. In tu so tudi številni spomini. Spomini na mirno otroštvo. Spomini na ženo, fantovo mamo, ki si je sluteč katastrofo vzela življenje. Ti spomini ter otrokova dobrota, radovednost očetu dajejo moč, voljo, pogum. Storil bo vse, da sinu zagotovi varno okolje. Naj se zgodi kar koli, upanje umre zadnje.


Igralska zasedba


VIGGO MORTENSEN (Moški) se je na navdušenje kritikov in občinstva uspešno preizkusil v raznovrstnih celovečercih, med katerimi so trilogija Lord of the Rings, A History of Violence in Eastern Promises. Za vlogo v slednjem si je leta 2008 prislužil nominacije za oskarja, zlati globus, Screen Actors Guild (SAG) in BAFTA. Kot član igralske zasedbe z oskarjem nagrajene akcijske pustolovščine The Lord of the Rings: The Return of the King je prejel nagrade SAG, Critics' Choice in National Board of Review. Zaigral je tudi v prvih dveh filmih iz trilogije, The Fellowship of the Ring in The Two Towers.

Po svoji prvi vlogi v celovečercu Witness leta 1985 je zaigral v več kot 40 filmih, kot so Latriste, G.I. Jane, A Walk on the Moon, La Pistola de mi Hermano, The Portrait of a Lady, Crimson Tide, Carlito's Way, The Indian Runner, The Reflecting Skin, obiskovalci kinematografov pa so ga nazadnje lahko videli v dramah Appaloosa in Good.


KODI SMIT-MCPHEE (Fant) je zaslovel leta 2007, ko je navdušil v kritično odlično sprejeti biografski drami Romulus, My Father. Avstralski filmski inštitut ga je izbral za najboljšega mladega igralca, bil pa je tudi med nominiranci v kategoriji najboljša moška vloga. Avstralsko združenje filmskih kritikov mu je dodelilo nagrado za najboljšega novinca med igralci. Trinajstletnik se je preizkusil tudi v avstralskih celovečercih Stranded in End of Town ter v televizijski seriji Nightmares & Dreamscapes. Na gledaliških odrih je gostoval v produkciji Walkabout.


CHARLIZE THERON (Ženska) je povsem prevzela gledalce z vlogo serijske morilke v kriminalni drami Monster. Izjemno delo ji je prineslo oskarja in zlati globus ter številne druge nagrade, med drugim Independent Spirit, Actors Guild in nagrado newyorških kritikov. Svojo izjemno nadarjenost je dokazovala tudi v naslednjih filmih. Za vlogo v HBO-jevi biografski drami The Life and Death of Peter Sellers je prejela nominacije za zlati globus, Screen Actors Guild in emmyja za najboljšo stransko igralko, za vlogo v drami North Country pa so ji namenili nominacije za oskarja, zlati globus in SAG.

Svoj igralski prvenec v celovečercu je zabeležila leta 1996 v komični kriminalki 2 Days in the Valley, ki so ji kmalu sledile vloge v uspešnicah Devils Advocate, That Thing You Do, Trial And Error, Celebrity in Mighty Joe Young. Leta 1999 je zaigrala v filmih The Cider House Rules in The Astronaut's Wife, naslednje leto pa kar v štirih, in sicer v The Legend of Bagger Vance, Men of Honor, Reindeer Games in The Yards. Za tem je zaigrala v celovečercih Sweet November, Curse of the Jade Scorpion, Waking Up in Reno in Trapped, med njene najnovejše vloge pa sodijo tiste v filmih In the Valley of Elah, Sleepwalking in Hancock.


ROBERT DUVALL (Starec) je dobitnik oskarja, ob tem pa še petkratni nominiranec. Prvo izmed nominacij je prejel leta 1973, za stransko vlogo v kriminalni drami The Godfather. Drugo, v isti kategoriji, si je prislužil leta 1980 z vlogo v akcijski drami Apocalypse Now. Že naslednje leto je bil znova med nominiranci, tokrat med tistimi za najboljšo moško glavno vlogo, in sicer za delo v drami The Great Santini. Leta 1984 se je naposled pridružil oskarjevim nagrajencem po zaslugi glavne vloge v glasbeni drami Tender Mercies. Za oskarja se je nato potegoval še dvakrat, najprej leta 1998 za vlogo v drami The Apostle, za katero je napisal scenarij in jo tudi režiral, nato pa še leto pozneje za stransko vlogo v drami A Civil Action.

Po njegovi vlogi v celovečercu To Kill a Mockingbird leta 1962 so se v njegovo filmografijo zvrstili številni filmi, med katerimi gre omeniti The Chase, Countdown, The Detective, Bullitt, The Rain People, True Grit, M*A*S*H, Thx 1138, The Great Northfield Minnesota Raid, Joe Kidd, The Conversation, The Godfather Part II, The Eagle Has Landed, The Killer Elite, Network, The Seven Per-Cent Solution, True Confessions, The Pursuit of D.B. Cooper, The Natural, Let's Get Harry, Days of Thunder, Colors, Ramblng Rose, Falling Down, Geronimo, Wrestling Ernest Hemingway, The Paper, The Scarlet Letter, Phenomenon, The Sixth Day, John Q, Deep Impact, Gone in 60 Seconds, Gods And Generals, Open Range, Secondhand Lions, Kicking And Screaming, Lucky You, We Own the Night in Four Christmases.

Miniserija Broken Trail, ki je nastala pod okriljem njegove produkcijske hiše Butchers Run Films, je prejela 16 nominacij za emyja in tri nominacije za zlati globus. Leta 2001 je nastal projekt Assassination Tango, pod katerim se je podpisal kot scenarist, režiser, producent in igralec. Pred kratkim je produciral dramo Crazy Heart.


Filmska ekipa


JOHN HILCOAT (režiser)
Med študijem filma na avstralski univerzi Swinburne je produciral kratki drami The Blonde's Date with Death in Frankie And Johnny. Svojo kariero je pričel z režijo videospotov za uspešne glasbene izvajalce, kot so Nick Cave, INXS, Crowded House, Depeche Mode, Robert Plant, Muse in Razorlight, za katere je prejel številne nagrade. Njegov režiserski prvenec med celovečerci je Ghosts ... of the Civil Dead (1988). Film je bil nominiran za devet nagrad AFI. Osem let pozneje je režiral triler To Have & To Hold. Njegova tretja režija je western The Proposition iz leta 2005. Filmu so dodelili štiri nagrade AFI, nominiran pa je bil kar dvanajstkrat. Prejel je štiri nagrade IF (People's Choice), med njimi tudi za najboljši celovečerec. Hilcoatovi prihajajoči projekti so Joe Petrosino, The Wettest County in the World in Mob Cops.


JOE PENHALL (scenarist)
Časnik Financial Times ga je označil za enega najboljšega dramatika njegove generacije. Gledališki igri Blue/Orange so dodelili nagrade Olivier, Evening Standard in Critics Circle. Kot scenarist je zaslovel pri televizijski seriji The Long Firm. Za scenarij celovečerca Enduring Love je prejel nagrado National Critics.

Napisal je tudi scenarij za celovečerca Landscape with Weapon in Some Voices. Kratki film The Undertaker, pri katerem je prevzel vlogo scenarista in režiserja, se je premierno zavrtel na londonskem mednarodnem filmskem festivalu leta 2005. Zaslužen je za scenarij treh epizod televizijske serije Moses Jones, kjer je poskrbel še za izvršno produkcijo, in televizijskega filma Blue/Orange, prirejenega po njegovi igri. Njegove gledališke produkcije vključujejo Haunted Child, Landscape with Weapon, Dumb Show, The Bullet, Love And Understanding, Pale Horse in Some Voices.
 Bombna misija / The Hurt Locker
Bombna misija
(The Hurt Locker)
 Nomad / Nomad
Nomad
(Nomad)
 Lovec na jelene / Deer Hunter
Lovec na jelene
(Deer Hunter)
 Sodni dan / Doomsday
Sodni dan
(Doomsday)
FILM POD ZVEZDAMI
Svetovna premiera filma The Road (Cesta)...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT