Laurel Canyon / Laurel Canyon - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sreda, 24 april 2024
Laurel Canyon (2002)Datum izzida: 22. 10. 2004
(Laurel Canyon) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Laurel Canyon - Laurel Canyon
drama / glasbeni   |  103 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Lisa Cholodenko
SCENARIJ: Lisa Cholodenko
IGRALCI: Alessandro Nivola, Christian Bale, Frances McDormand, Kate Beckinsale, Natascha McElhone, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Wally Pfister
PRODUCENT: Jeffrey Levy-Hinte , Susan A. Stover
IZVRŠNI PRODUCENT: Scott Ferguson
Zgodba

Laurel Canyon je ulica v osrčju predela Hollywood Hills, ki povezuje ravnodušno meščansko predmestje San Fernando Valley, z osrčjem mesta Los Angeles. Soteska slovi po številnih slavnih prebivalcih, saj je tam dom pomembnih glasbenikov, igralcev, režiserjev... Med slednjimi je tudi Jane (Frances McDormand), legendarna glasbena producentka, ki se trenutno ukvarja z albumom britanske skupine, čigar pevec Ian (Allesandro Nivola) je njen veliko mlajši ljubimec.
Janein sin Sam (Christian Bale) in njegova zaročenka Alex (Kate Beckinsale) pa sta nedavno zaključila študij medicine na Harvardu. Konzervativen, odločen in resen par se odloči za nadaljnje izobraževanje preseliti v Los Angeles. Sam zaključuje svojo specializacijo na uglednem neuropsihiatričnem institutu Hausman, Alex pa aeli dokončati svojo dizertacijo. Jane jima ponudi svoj dom v Laurel Canyonu, saj naj bi bil le-ta prazen. Vendar ko zaročenca prispeta, glasbena skupina v studiu še vedno snema album. Odločita se, da ostaneta, dokler ne najdeta nadomestnega stanovanja.

Toda stvari se počasi začno zapletati..... Hiša postane polna napetosti in dvomov.

O glasbi

Eden glavnih izzivov, s katerimi se je spopadla ustvarjalna ekipa filma Laurel Canyon, je bila glasba. Ta je morala biti prepričljiva in verodostojna, delo Jane, Iana in skupine pa na enaki ravni kot delo največjih glasbenikov.

Pod vodstvom Karyn Rachtman so ustvarjalci filma iskali ustrezne pesmi in na koncu izbrali dve: "Someday I Will Treat You Good" in "Shade & Honey". Obe je napisal Mark Linkous, ki stoji za kritično lepo sprejetim bendom "Sparklehorse."

Prva izbira Lise Cholodenko za vlogo Iana, Alessandro Nivola, ni samo izredno nadarjen igralec ampak tudi pevec. Nivola poje vse pesmi v filmu, posnel jih je v štirih dneh v studiu Sunset Sound v Hollywoodu v sodelovanju z losangeleškim producentom Mickeyjem Petralio.

Zaradi potrebne maksimalne avtentičnosti so Ianovo skupino sestavljali pravi glasbeniki. Po dolgotrajnem iskanju je bil izbran Lou Barlow in njegovi sočlani skupine Folk Implosion. Seznam vsebuje talente kot so pevec/pisec Barlow (bas kitarist Fripp), Russ Pollard (bobnar Rowan) in Imaad Wasif (kitarist Dean). Skupina Folk Implosion nastopa v različnih zasedbah ae pet let, posnela je štiri albume in prispevala glasbo za kontroverzni film Larryja Clarka Kids.

Linkous se prav tako pojavi v filmu, na improviziranem nastopu na Chateau Marmont ga vidimo ob legendarnem producentu Danielu Lanoisu (sodeloval je tudi s skupino U2 in Bobom Dylanom) in bas kitaristu pevca Becka Justinu Meldalu Johnsenu.

Igralska zasedba

Christian Bale (Sam)
Je na internetu privabil rekordno število oboževalcev, Entertainment Weekly pa mu je podelil naziv ene najvplivnejših kultnih oseb zadnjega desetletja. Britanski igralec je znan po svoji nenavadni sposobnosti, da do potankosti zadene kateri koli naglas. "Sam je odraščal v svetu ustvarjalnosti in kaosa, takšno je bilo življenje njegove matere," pravi Bale. "Temu se je skušal upreti, ko je v življenje odločno vnesel red in želel, da bi bilo vse smiselno. Toda ko se z zaročenko preselita na zahodno obalo, se vse obrne na glavo."

Bale je z igranjem začel že pri 9 letih, občinstvo pa je navdušil z vlogo v filmu Stevena Spielberga Empire of the Sun (1987), za katero je prejel posebno nagrado National Board of Review. Pohvalo kritikov mu je prinesla še vloga v kontroverznem in razvpitem filmu Ameriški psiho, pred kratkim pa tudi vloga v novi različici filma Shaft. Premiere Magazine ga uvršča med najbolj vroče igralce pod 30, Interview Magazine pa med najbolj iskane igralce novega tisočletja. Bale je zaigral še v naslednjih filmih: Captain Corelli's Mandolin, A Midsummer Night's Dream, All the Little Animals, Metroland, Velvet Goldmine, v filmu Jane Campion Portrait of the Lady, Secret Agent, Little Women, Swing Kids, Newsies, Henry V in Prince of Jutland, kjer je prvič nastopil ob kasnejši soigralki v filmu "Laurel Canyon" Kate Beckinsale. Posodil je tudi glas Thomasa za animirani Disneyev film Pocahontas.

Ob Emily Watson ga bomo kmalu videli v futuristični drami Equilibrium, prav tako pa tudi v poapokaliptičnem trilerju Reign of Fire.

Frances McDormand
Oskarjevo nagrajenko FRANCES McDORMAND je v filmu Laurel Canyon privabila neposrednost lika Jane. "Jane je glasbena producentka. Živi iz dneva v dan, za 'tu in zdaj'. Privabil me je način, kako je bila opisana v scenariju. Veliko scenarijev ponuja le medlo sliko likov, tu pa je bilo vse določeno. Vlogo sem morala sprejeti."

Frances je prejela oskarja za vlogo Marge Gunderson v slovitem filmu bratov Coen Fargo, poleg tega pa je bila oskarjeva nominiranka za stranski vlogi v filmih Mississippi Burning in Almost Famous. Pred kratkim je zaigrala v filmih bratov Coen The Man Who Wasn't There in City by the Sea, v slednjem ob Robertu DeNiru. Vlogi v filmu Camerona Crowea Almost Famous in Curtis Hanson Wonder Boys sta ji prinesli številne nagrade, med drugim tudi nagrado za najboljšo stransko vlogo pri LA Film Critics (za obe vlogi), za vlogo v Almost Famous je bila nominirana za oskarja in zlati globus ter za nagradi Screen Actors Guild in BAFTA.

Igrala je v štirih filmih bratov Coen: Blood Simple, Raising Arizona, Fargo, in The Man Who Wasn't There. Prav tako je nastopila v filmu Johna Saylesa Lone Star, Roberta Altmana Short Cuts, Johna Boormana Beyond Rangoon, Sama Raimija Darkman, Brucea Beresforda Paradise Road, Kena Loacha Hidden Agenda, Daisy V.S. Mayer Madeline, Gregoryja Hoblita Primal Fear, Alana Taylorja Palookaville, Alana Parkerja Mississippi Burning, in Micka Jacksona Chattahoochee.

Kate Beckinsale (Alex)
Britanska igralka KATE BECKINSALE je leta 2001 igrala v v dveh zelo uspešnih filmih, v zgodovinski drami Michaela Baya Pearl Harbor in ob Johnu Cusacku v komediji Serendipity. "Moj lik v filmu doživi veliko preobrazbo, kar je zame pomenilo precejšen izziv" pravi Kate. "Na začetku je Alex akademsko usmerjena snobovka, ki jo čaka poroka. Ob zaročenčevi materi pa odkrije, da je pripravljena prestopiti tesne meje svojega življenja. Kmalu spozna, da biti pridna punčka ni vedno najbolje."

Kot hčerka igralcev je Kate Beckinsale obiskovala zasebno šolo v Londonu, kasneje pa tri leta univerzo Oxford. Kot najstnica je zmagala na dveh natečajih v pisanju zgodb in poezije. Čeprav je igrala v številnih televizijskih produkcijah, med drugim tudi v filmu "Prince of Jutland" leta 1993, kjer je prvič nastopila ob kasnejši soigralki v filmu Laurel Canyon Christian Bale, je prvič zares opozorila nase v komediji Johna Schlesingerja Cold Comfort Farm.

Igrala je v filmu The Golden Bowl in ob Claire Danes v drami Brokedown Palace, prav tako pa v filmu Whita Stillmana The Last Days of Disco, Kennetha Branagha Much Ado About Nothing, v romantični komediji Shooting Fish, ter v filmih Haunted in Marie Louise.

Natascha Mcelhone (Sara)
V Londonu rojena igralka NATASCHA MCELHONE jasno in jedrnato opiše svoj lik. V filmu Laurel Canyon igra Saro, ki je študentka drugega letnika psihiatrije, ki točno ve, kaj hoče. Hoče Sama, on pa je že zaseden. Toda počasi se ji prične ponujati priložnost in samo čaka, da bo stopila v akcijo."

Natascha McElhone je močno navdušila občinstvo, ko je leta 1996 ob Anthonyju Hopkinsu zaigrala v filmu Surviving Picasso. Njeni ostali filmi so The Devil's Own Alana J. Pakule, Mrs. Dalloway, mednarodno uspešni Trumanov show Petra Weira, triler Johna Frankenheimerja Ronin, kjer je nastopila ob Robertu DeNiru, Love's Labours Lost Kennetha Branagha, What Rats Won't Do, in Beneath the Banyon Trees. Pred kratkim je ob Josephu Fiennesu in Heather Graham zaigrala v trilerju Chena Kaigea Killing Me Softly, njen naslednji film pa je FearDotCom.

Alessandro Nivola
Bostončan ALESSANDRO NIVOLA igra V filmu Laurel Canyon rock zvezdo Iana. "Ian je prvič v Los Angelesu, kjer snema album z legendarno producentko in ima obenem z njo ljubezensko razmerje," pravi Nivola. "Je izprijenec, uživač, ki ne pozna meja in strahov ostalih likov. Kljub svojemu malce prevelikemu libidu ni zloben ali podel, podobno kot lik Warren Beatty v filmu Shampoo." Nekdanji glasbenik Nivola v filmu poje vse Ianove pesmi.

Nivola je naredil močan vtis na občinstvo in kritike z vlogo paranoičnega genija, mlajšega brata Nicholasa Cagea, v trilerju Johna Wooja Face Off. Poleg vloge v filmu Laurel Canyon se je ameriški igralec uveljavil z britanskimi vlogami, med drugim v filmu Kennetha Branagha Love's Labour's Lost, Michaela Winterbottoma I Want You, in Patricie Rozema Mansfield Park. Zaigral je še v filmih Best Laid Plans (ob Resse Witherspoon), Time Code Mikea Figgisa, Inventing the Abbotts Pata O'Connorja, in Jurassic Park III.

Filmska ekipa

Lisa Cholodenko (scenarij/režija)
Je odraščala v Los Angelesu in pred odhodom v New York (1992) delala kot pomočnica pri montaži studijskih filmov. Kot scenaristki in režiserki ji je univerza Kolumbija podelila nagrado MFA. Ustvarjala je kratke filme, med drugim tudi "Dinner Party", ki ji je prinesel nagrado UK's Channel 4 TX. Njen prvi celovečerec, "High Art", je bil leta 1998 nagrajen s številnimi priznanji in nagradami, med drugim tudi z The Waldo Salt Screenwriting na festivalu Sundance in The Jury Prize na festivalu Deauville. Istega leta je bil film predvajan tudi v Cannesu in prejel številne nominacije za nagrado IFP Spirit. Ally Sheedy je postala najboljša igralka, prav tako pa je prejela nagradi pri The National Society of Film Critics in LA Film Critics, ter nagrado Independent Spirit. Poleg dveh celovečercev je Lisa reairala epizode NBC-jevih serij Homicide in Six Feet Under, pred kratkim pa se je vrnila na kolumbijsko univerzo, kjer uči na filmskem oddelku.
 Van Helsing / Van Helsing
Van Helsing
(Van Helsing)
 Bob Dylan: 7 obrazov / I'm Not There
Bob Dylan: 7 obraz...
(I'm Not There)
 Mož ki ga ni bilo / The Man Who Wasn't There
Mož ki ga ni bilo
(The Man Who Wasn't...)
 Podzemlje / Underworld
Podzemlje
(Underworld)


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT