Američan / The American - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 25 junij 2024
Američan (2010)
(The American) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Američan - The American
drama / triler   |  105 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Anton Corbijn
SCENARIJ: Rowan Joffe , Martin Booth
IGRALCI: George Clooney, Thekla Reuten, Irina Björklund, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Martin Ruhe
PRODUCENT: George Clooney , Enzo Sisti
IZVRŠNI PRODUCENT: Adam Green
Po skorajda usodni akciji na Švedskem se poklicni morilec Jack zateče na italijansko podeželje. V majhnem srednjeveškem mestu je njegovo življenje pravo nasprotje preteklosti, daleč stran od nenehno preteče smrti. Njegova naloga je izdelava ostrostrelskega orožja za skrivnostno naročnico Mathilde.

V spokojni naravi gorovja Abruzzo se spoprijatelji z lokalnim duhovnikom Benedettom in zaplete v ljubezensko razmerje s privlačno Claro. Njuna romanca se zdi povsem nedolžna, toda če stopi iz sence, bo Jack znova izpostavljen nevarnosti, ki preti na vsakem koraku.

Triler Američan, ki ga je režiral Anton Corbijn, je scenarist Rowan Joffe priredil po knjižni predlogi Martina Bootha, romanu A Very Private Gentleman.


Igralska zasedba


GEORGE CLOONEY (Jack) je leta 2006 prejel tri nominacije za oskarja. Za prestižno nagrado se je potegoval z najboljšimi režiserji, in sicer s celovečercem Good Night, and Good Luck. Scenarij za slednjega je napisal skupaj z Grantom Heslovom in nagrajena sta bila z nominacijo v kategoriji najboljši izvirni scenarij. Še tretjič pa je bil nominiran za najboljšega stranskega igralca in vloga v celovečercu Syriana mu je prinesla oskarja. Prvič v zgodovini podelitev oskarjev se je zgodilo, da je posameznik prejel nominaciji za režiserja in igralca za dva različna filma v istem letu. Z obema omenjenima filmoma je bil tudi med nominiranci za zlati globus (za stransko vlogo v Syriani je zlati globus tudi prejel).

Oskarjev nominiranec je bil Clooney nato še dvakrat, z glavnima vlogama v filmih Michael Clayton in Up in the Air, za obe pa je bil nominiran tudi za nagrade zlati globus, BAFTA, Critics' Choice in Screen Actors Guild. Za najboljšega glavnega igralca po zaslugi vloge v filmu Up in the Air so ga izbrali newyorški filmski kritiki.

Z Grantom Heslovom, ki je producent Američana, je lastnik produkcijske hiše Smokehouse Pictures, v okviru katere sta nastala projekta The Men Who Stare at Goats in Leatherheads. V obeh je Clooney zaigral, slednjega je tudi režiral. V letošnjem letu se je pričela predvajati prva televizijska serija Smokehouse Pictures, Memphis Beat. Pred tem je bil Clooney skupaj s partnerjem Stevenom Soderberghom tudi lastnik produkcijske hiše Section Eight, ki je ustvarila celovečerce, kot so Good Night and Good Luck, Syriana, Ocean's Eleven, Ocean's Twelve, The Jacket, Full Frontal, Welcome to Collinwood, Insomnia in Far from Heaven.

Svoj režiserski prvenec, Confessions of a Dangerous Mind, je zabeležil leta 2002. Pri National Board of Review so mu podelili nagrado za posebne filmske dosežke. Njegova druga režija, Good Night, and Good Luck (2005) mu je poleg že omenjenih nominacij za oskarja med drugim prinesla tudi dve nominaciji za zlati globus, tri nominacije za nagrado BAFTA, nominaciji za nagradi Screen Actors Guild in Independent Spirit.

Kritike je prepričal tudi z vlogami v filmih Out of Sight, Three Kings, Solaris, The Good German, The Peacemaker, Batman & Robin, One Fine Day, From Dusk Till Dawn, O Brother, Where Art Thou? (prejel zlati globus), Intolerable Cruelty in Burn After Reading. Gledalci pred malimi zasloni ga najbolje poznajo po vlogi Dr. Douglasa Rossa v NBC-jevi seriji ER.


VIOLANTE PLACIDO (Clara) je bila leta 2004 med nominirankami za prestižno nagrado David di Donatello (italijanska različica oskarja) v kategoriji najboljša igralka za vlogo v komični drami Che ne sar? di noi.

Sledili sta nominaciji za nagradi srebrni trak, in sicer za igralska dosežka v filmih Ora o mai pi? in L'anima gemella. V slednjem je zaigrala skupaj z Valentino Cervi, s katero sta na beneškem filmskem festivalu leta 2002 prejeli nagrado Wella. Šest let pozneje si je na istem festivalu prislužila nagrado Kinéo za vlogo v filmu Lezioni di Cioccolato.

Hči igralca in režiserja Michelea Placida (The Caiman) ter igralke Simonette Stefanelli (The Godfather) se je v igralski vlogi prvič preizkusila v filmu Jack Frusciante ? uscito dal gruppo, nato pa je igralsko zasedbo dopolnjevala še v več kot 20 filmih, med drugim v Fade to Black in Barah Aana.


THEKLA REUTEN (Mathilde) je svojo igralsko kariero začela z vlogo v nizozemski televizijski seriji Wij Alexander. S prepričljivo igro si je zagotovila vlogi v celovečercih, ki sta bila nominirana za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film, Ledereen beroemd! [Everybody's Famous!] in De Tweeling [Twin Sisters].

V njeni filmografiji so tudi celovečerci In Tranzit, Ober [Waiter], Rosenstrasse, Fire Bay, In Bruges in Ceasefire. Slednji je bil izbran za nagrado občinstva na lanskem filmskem festivalu v Zürichu. Gledalce pred malimi zasloni je navdušila v seriji Sleeper Cell, pomembni vlogi je prevzela tudi v televizijskih filmih Day One in Highlander: The Source. Odmevno vlogo je odigrala v eni izmed epizod četrte sezone serije Lost.


PAOLO BONACELLI (oče Benedetto) je v svoji več kot 40-letni igralski karieri eno najbolj nepozabnih vlog zabeležil v kontroverzni kriminalni drami Sal?, or the 120 Days of Sodom, izstopajo pa tudi uspešnice Midnight Express, Caligula, Enrico IV [Henry IV], Francesco, Night on Earth, Scarlet Diva in Mission: Impossible III. Leta 1992 mu je vloga v komediji Johnny Stecchino pri italijanskem sindikatu filmskih novinarjev prinesla srebrni trak za najboljšega stranskega igralca.


Filmska ekipa


ANTON CORBIJN (režiser)

Anton Corbijn, ki se je rodil na Nizozemskem, v Veliki Britaniji pa živi že več kot 29 let, je zaslovel kot izjemni fotograf. Med drugim sodeluje s slikarji, režiserji, igralci, pisci in glasbeniki. Njegove fotografije je mogoče videti v revijah, knjigah ter tudi galerijah in muzejih. Izdal je številne knjige fotografij. Leta 2007 je svoj režiserski prvenec Control pospremil s knjigo o njegovem nastajanju, prav tako pa je ob celovečercu Američan izšla tudi knjiga Inside The American s slikami, nastalimi med pripravami in snemanjem filma. Dela tudi kot grafični oblikovalec, pri čemer gre omeniti oblikovanje ovitkov zgoščenk glasbenikov, kot so skupina Depeche Mode in pevec Herbert Grönemeyer, ki je poskrbel za glasbo v Američanu.

Režiral je kratke filme, kot je Some YoYo Stuff, in več kot 75 glasbenih video spotov za izvajalce Depeche Mode (Enjoy the Silence, Personal Jesus), Nirvana (Heart-Shaped Box), U2 (One, Electrical Storm), Johnny Cash (Dehlia's Gone), Nick Cave (Straight to You), Metallica (Hero of the Day), the Killers (All These Things That I've Done), Coldplay (Talk in Viva la Vida) in Herbert Grönemeyer (Mensch).

Američan je njegov drugi celovečerec, potem ko je leta 2007 ustvaril dramo Control, ki so ji namenili 5 nagrad BIFA in nagrado za najboljši britanski režiserski prvenec na mednarodnem filmskem festivalu v Edinburghu, nominiran pa je bil tudi za nagrado BAFTA.
NOVO: Marčeve ide, Američan in Čas heroj...
AMERIČAN na DVD
Prihaja AMERIČAN
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT