Morilca na kolektivca / In Bruges - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 13 julij 2024
Morilca na kolektivca (2008)V kinu od: 18. 09. 2008
(In Bruges) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Morilca na kolektivca - In Bruges
komedija / kriminalka   |  107 min
DRŽAVA: Belgija | Velika Britanija
REŽIJA: Martin McDonagh
SCENARIJ: Martin McDonagh
IGRALCI: Ralph Fiennes, Thekla Reuten, Colin Farrell, Brendan Gleeson, Željko Ivanek, Ciarán Hinds, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Eigil Bryld
PRODUCENT: Graham Broadbent , Peter Czernin
IZVRŠNI PRODUCENT: Jeff Abberley , Julia Blackman
Mesto Bruges, dobro ohranjeno srednjeveško mesto v Belgiji, je odlična destinacija za popotnike iz vsega sveta. Toda za poklicna morilca Raya (Colin Farrell) in Kena (Brendan Gleeson) je vse prej kot to. Vse namreč kaže, da je lahko to njuna zadnja destinacija. Zaradi težke naloge, ki sta jo komaj opravila, ju njun londonski šef Harry (Ralph Fiennes) napoti v pravljično mesto, da si ohladita kri in dodobra odpočijeta.

Ujeta med gotsko arhitekturo, kanali in tlakovanimi ulicami si poskušata poklicna morilca zapolniti dneve v vlogi turistov. Ray, ki še vedno premleva zadnjo krvavo naročilo, sovraži kraj, medtem ko Ken uživa v miru, ki ga ponuja lepo in čisto mesto.

Dlje ko čakata na Harryjev klic, bolj nenanvadna postaja njuna izkušnja dopustovanja. Zapleteta se z lokalnim prebivalstvom, nasilno srednjeveško umetnostjo, s turisti, pritlikavim ameriškim igralcem (Jordan Prentice), ki snema evropski film, z nizozemsko prostitutko ter s potencialno Rayevo romanco, Chloë (Clémence Poésy), ki ima prav tako precej temnih skrivnosti.

In ko končno dočakata Harryjev klic, se Kenove in Reyeve počitnice spremenijo v borbo za življenje ali smrt s črno komičnimi dimenzijami in presenetljivimi čustvenimi posledicami.


O produkciji


Scenarist in režiser Martin McDonagh je idejo za film dobil, ko je počitnikoval v mestu Bruges, v Belgiji. Pravi, da mu je kraj ustvarjal mešane občutke. Začel je razmišljati o dveh karakterjih, ki bi se lahko na Bruges odzvala podobno kot sam.

Snemanje se je začelo februarja 2007 in je trajalo dva meseca. Nekaj projektov, med drugim tudi Zinnemannov The Nun's Story v katerem igra Audrey Hepburn, so že posneli v tem mestu, a do sedaj je bil film Morilca na kolektivca najbolj obsežen produkcijski projekt.

Producent Graham Broadbent je posebej pohvalil vse maščane, ki so bili nadvse ustrežljivi in prijazni, kljub temu, da je filmska ekipa velikokrat ovirala njihov vsakdan. Peš poti, ulice in trgi so bili namreč velikokrat zaprti za ves promet.

Scenograf Michael Carlin doda, da lokacij niso veliko spreminjali, saj so same po sebi zelo primerne za snemanje. Edino v kar so posegli je bila božična dekoracija, ki pa so jo takoj po posnetih kadrih odstranili.


Igralska zasedba


COLIN FARRELL (Ray)

Colin Farrell je odraščal na Irskem. Kot sin uspešnega nogometaša je poskušal slediti stopinjam očeta, a ga je pot kmalu ponesla k igranju. Vpisal se je v dramsko šolo v Dablinu in še preden je končal študij je začel igrati v TV serijah kot sta Falling for a Dancer, Ballykissangel in filmu The War Zone.

Njegovi kasnejši projekti vključujejo Tigerland, Phone Booth, Veronica Guerin (r: Joel Schumacher), Minority Report (r: Steven Spielberg), The Recruit (r: Roger Donaldson), Daredevil (r: Mark Steven Johnson), S.W.A.T (r: Clark Johnson), Intermission (r: John Crowley), A Home at the End of the World (r: Michael Mayer), Alexander (r: Oliver Stone), The New World (r: Terrence Malick), Ask the Dust (r: Robert Towne), Miami Vice (r: Michael Mann) in Cassandra's Dream (r: Woody Allen).


BRENDAN GLEESON (Ken)

Brendan Gleeson je že sodeloval z režiserjem Martinom McDonaghom pri filmu Six Shooter, ki je prejel oskarja za najboljši igrani kratki film.

Gleeson se je prvotno izobrazil za učitelja. Poklic je opustil, da bi sledil svoji veliki ljubezni, igranju. Pridružil se je gledelišču Passion Machine, hkrati pa študiral na Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Od takrat naprej blesti tako na odrskih deskah kot v igri pred kamero.

Občinstvo ga verjetno najbolj pozna po vlogi Alastor 'Mad-Eye' Moody v filmih Harry Potter, svoj igralski preboj pa je dosegel s filmom Braveheart.

Njegova interpretacija vloge Martina Cahilla v filmu The General mu je prinesla lepa priznanja.

Z igro se lahko pohvali v filmih The Tailor of Panama, In My Country (a.k.a. Country of My Skull) in The Tiger's Tail (r: John Boorman), Michael Collins, The Butcher Boy in Breakfast on Pluto (r: Neil Jordan), Mission: Impossible II (r: John Woo), AI (r: Steven Spielberg), 28 Days Later (r: Danny Boyle), Gangs of New York (r: Martin Scorsese), Troy (r: Wolfgang Petersen), Kingdom of Heaven (r: Ridley Scott) in Beowulf (r: Robert Zemecki).

Brendan Gleeson je nedavno zaključil snemanje tv filma Churchill at War, v katerem igra Winstona Churchilla.


RALPH FIENNES (Harry)

Ralph Fiennes je bil že dvakrat nominiran za nagrado oskar in sicer za vlogi v filmih The English Patient (Anthony Minghella) in Schindler's List (r: Steven Spielberg).

Študiral je na RADA (the Royal Academy of Dramatic Arts), nato pa takoj začel s profesionalno kariero v gledališču. Po prvih nastopih v tv serijah, je kmalu igral v svojem filmskem prvencu in sicer v filmu režiserja Petra Kosminskyja Emily Brontë's Wuthering Heights.

Fiennes je igral še v filmih The End of the Affair, The Good Thief (r: Neil Jorda), Red Dragon (r: Brett Ratner), Maid in Manhattan (r: Wayne Wang), Spider (r: David Cronenberg), The Chumscrubber (r: Arie Posin), The White Countess (r: Merchant Ivory), Chromophobia (r: Martha Fiennes), Land of the Blind (r: Robert Edwards,) ter posodil glas v Wallace & Gromit - The Curse of the Were-rabbit (r: Steve Box in Nick Park), in v Bernard and Doris (r: Bob Balaban).

Za vlogo v filmu The Constant Gardener (r: Fernando Meirelles) je Fiennes prejel veliko nominacij in nagrad. Igral v obeh filmih o Herryju Potterju (Harry Potter and the Goblet of Fire in Harry Potter and the Order of the Phoenix).

Ralpha Fiennesa bomo lahko kmalu videli tudi v filmu The Duchess, kjer igra skupaj s Keiro Knightley ter v filmu The Reader, kjer pa mu družbo dela Kate Winslet.


Filmska ekipa


MARTIN McDONAGH (režiser/scenarist)

Martin McDonagh je nazadnje napisal scenarij in režiral Six Shooter, s katerim si je prislužil oskarja za najboljši igrani kratki film.

Kot scenarist si je dvakrat prislužil nagrado Olivier za filma The Pillowman in The Lieutenant of Inishmore ter bil za nagrado Tony Award nominiran kar štirikrat. Njegova druga dela so The Cripple of Inishmaan, The Lonesome West, A Skull in Connemara, in The Beaut.
14 oskarjevskih nominacij za filme Cinem...
ZLATI GLOBUSI so zasijali tudi za Ljubez...
16 nominacij za Zlate globuse filmom v n...
Colin Farrell v Sarajevu!


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT