Kraljev govor / The King's Speech - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 15 junij 2024
Kraljev govor (2010)V kinu od: 3. 02. 2011
(The King's Speech) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Kraljev govor - The King's Speech
drama / zgodovinski   |  118 min
DRŽAVA: Avstralija | Velika Britanija
REŽIJA: Tom Hooper
SCENARIJ: David Seidler
IGRALCI: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush , Derek Jacobi, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Danny Cohen
PRODUCENT: Iain Canning , Emile Sherman
IZVRŠNI PRODUCENT: Paul Brett
Po smrti njegovega očeta, kralja Jurija V, in škandalozni abdikaciji njegovega brata, kralja Edvarda VIII, je Bertie, ki se že celo življenje spopada z govorno napako, okronan za angleškega kralja Jurija VI. Da bi se znebil jecljanja in bil v času vojne sposoben nagovoriti ljudstvo, se na predlog žene Elizabete, bodoče kraljice mati, obrne na ekscentričnega terapevta Lionela Loguea. Z njegovo pomočjo in ob podpori družine, vlade in Winstona Churchilla kralj premaga jecljanje. Z radijskim nagovorom mu uspe navdihniti ljudstvo in ga združiti v težki bitki.


Igralska zasedba


COLIN FIRTH (Bertie) je letošnji dobitnik nagrade BAFTA za vlogo Georgea Falconerja v celovečercu A Single Man, ki mu je prinesla tudi nominacije za oskarja, zlati globus in Screen Actors Guild. Na filmskem festivalu v Santa Barbari je prejel nagrado za najboljšo vlogo leta, londonski kritiki so mu namenili nagrado za najboljšega britanskega igralca leta, lani pa so mu na beneškem filmskem festivalu dodelili nagrado Volpi Cup za najboljšega igralca.
V zadnjih letih je med drugim zaigral v animirani družinski drami A Christmas Carol, trilerju Genova, romantičnem mjuziklu Mamma Mia, komedijah Then She Found Me in Easy Virtue ter biografski drami When Did You Last See Your Father?
V njegovi filmografiji gre izpostaviti še uspešnice, kot so The English Patient, Where the Truth Lies, Trauma, Nanny McPhee, What a Girl Wants, A Thousand Acres, Apartment Zero, My Life So Far, Fever Pitch, Circle of Friends, Playmaker, Valmont. Navdušil je tudi v romantičnih komedijah Shakespeare in Love, Bridget Jones's Diary, Bridget Jones: The Edge of Reason, The Importance of Being Earnest in Love Actually. Glavna vloga v biografski drami Girl with a Pearl Earring mu je prinesla nominacijo za evropsko filmsko nagrado.

Gledalce pred televizijskimi zasloni je prepričal z vlogo gospoda Darcyja v drami Pride and Prejudice, za katero je prejel nominacijo za nagrado BAFTA. Je tudi nominiranec za emmyja, in sicer za stransko vlogo v odlično sprejetem filmu Conspiracy. Med uspešnejšimi televizijskimi projekti so še Tumbledown, Windmills on the Clyde: Making Donovan Quick, Donovan Quick, The Widowing of Mrs. Holroyd, Deep Blue Sea, Hostages, Nostromovi in Born Equal.

Njegov gledališki prvenec je produkcija Another Country, v kateri je zaigral Benetta, pozneje pa se je v istoimenski filmski različici preizkusil še v vlogi Judda.


GEOFFREY RUSH (Lionel Logue) je zaigral v več kot 20 celovečercih in 70 gledaliških produkcijah. Za vlogo pianista Davida Helfgotta v biografski glasbeni drami Shine je prejel oskarja za najboljšega glavnega igralca, zlati globus, nagradi SAG in BAFTA, nagrado avstralskega filmskega instituta ter nagradi filmskih kritikov v New Yorku in Los Angelesu.

Za oskarja in zlati globus za najboljšo stransko vlogo se je potegoval z likom Henslowa v romantični drami Shakespeare in Love, prislužil pa si je nagrado BAFTA. Vloga Walsinghama v biografski drami Elizabeth mu je prinesla nagrado BAFTA za najboljšega stranskega igralca. Nominacije za oskarja, zlati globus in SAG si je priigral z vlogo Marquisa de Sadeja v biografski drami Quills.
V kinematografih je gostoval tudi s celovečerci Les Miserables, Mystery Men, House on Haunted Hill, The Tailor of Panama, The Banger Sisters, Frida, Intolerable Cruelty, Munich in Elizabeth: The Golden Age. V izjemnih uspešnicah Finding Nemo in Pirates of the Caribbean je posodil glas likoma Nigela in Barbosse. Prepričal je v več avstralskih filmskih uspešnicah, kot so Candy, Lantana, Swimming Upstream, Harvie Krumpet, Nedkelly, On Our Selection in Children of the Revolution.

Za vlogo Petra Sellersa v biografski drami The Life and Death of Peter Sellers je bil nagrajen z zlatim globusom, emmyjem in nagrado SAG. Med njegovimi številnimi gledališkimi vlogami gre omeniti tiste v produkcijah The Diary of a Madman, The Government Inspector, Uncle Vanya, Oleanna in Exit the King.

Trenutno snema pustolovsko akcijo Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, končal pa je tudi že snemanje drame The Eye of the Storm.


HELENA BONHAM CARTER (Elizabeta) je dopolnjevala igralsko zasedbo v raznolikih filmih, kot so skrivnostni triler Fight Club, grozljiva drama Sweeney Todd (nominacija za zlati globus) in črna komedija Novocaine.

Njen igralski prvenec v celovečercu je biografska drama Lady Jane. Z izjemno prepričljivo igro si je zagotovila glavno vlogo v romantični drami A Room with a View. Sledile so vloge v uspešnicah Where Angels Fear to Tread in Howard's End. Slednja ji je prinesla nominacijo za nagrado BAFTA. Ob Melu Gibsonu je zaigrala v Hamletu, upodobila je Elizabeto v grozljivki Frankenstein ter ženo Woodyja Allena v komediji Mighty Aphrodite.

Z romantično dramo Wings of the Dove je bila med nominirankami za oskarja in zlati globus v kategoriji najboljša igralka. Na filmskih platnih je navdušila še z vlogami v filmih Margaret's Museum, Conversations with Other Women, Big Fish, Planet of the Apes, Charlie and the Chocolate Factory, Till Human Voices Wake Us, Live from Baghdad, Sixty Six, The Heart of Me, Terminator Salvation.

Trenutno jo obiskovalci kinematografov lahko spremljajo v vlogi Bellatrix Lestrange v prvem delu pustolovščine Harry Potter and the Deathly Hallows, zaključila pa je tudi že snemanje drugega dela, ki prihaja prihodnje leto. Njen povsem sveži projekt je tudi vloga Rdeče kraljice v družinski pustolovščini Alice in Wonderland.

Pohvali se lahko z mnogimi televizijskimi vlogami, med drugim v filmih Magnificent 7, Henri VIII in Enid. Z glavno vlogo v slednjem je bila letošnja nominiranka za nagrado BAFTA.


GUY PEARCE (David) je nase prvič opozoril z večletno vlogo v avstralski seriji Neighbours. Pozneje je gostoval v serijah Home and Away in Snowy River: The McGregor Saga. Prelomno filmsko vlogo je odigral v komediji Priscilla, Queen of the Desert. Sledile so mnoge vloge v ameriških celovečercih, kot so LA Confidential, Rules of Engagement, The Count of Monte Cristo, The Time Machine in Momento.

V zadnjem obdobju je nanizal uspešne vloge v filmih The Proposition, The Road, Factory Girl, Death Defying Acts in The Hurt Locker, kateremu so letos namenili šest oskarjev. Prihodnje leto ga bomo lahko videli v trilerju The Hungry Rabbit Jumps.


JENNIFER EHLE (Myrtle Logue) je verjetno svoje najodmevnejšo igralsko delo zabeležila v mini seriji Pride and Prejudice z glavno vlogo Elizabeth Bennet, ki ji je prinesla nagrado BAFTA za najboljšo igralko. Med njenimi pomembnejšimi vlogami so tiste v celovečercih Paradise Road, Wilde (nominacija za nagrado BAFTA), Bedrooms and Hallways, The River King, Michael Clayton, Sunshine, Before the Rains in Pride and Glory.

Prvo nagrado Tony je prejela za glavno vlogo v svojem broadwayjskem prvencu The Real Thing, vnovič pa si jo je prislužila z upodobitvijo treh likov v produkciji The Coast of Utopia.


Filmska ekipa


TOM HOOPER (režiser)
Lani je režiral biografsko dramo The Damned United, v kateri je Michael Sheen zaigral v vlogi Briana Clougha, legendarnega angleškega nogometnega trenerja. Njegovo delo je bilo trikrat zapored, med letoma 2007 in 2009, poplačano z zlatimi globusi za najboljši televizijski film (Longford) oziroma mini serijo (John Adams, Elizabeth I).

Mini seriji John Adams so namenili skupno štiri zlate globuse (prejeli so ga tudi igralci Paul Giamatti, Laura Linney in Tom Wilkinson) in trinajst emmyjev, kar je največ v zgodovini ameriške televizije v enem letu. Televizijski film Longford je bil nagrajen s tremi zlatimi globusi (igralca Jim Broadbent in Samantha Morton), prav tako pa tudi mini serija Elizabeth I (igralca Helen Mirren in Jeremy Irons).

Hopper se je kot režiser podpisal pod televizijski film Prime Suspect - The Last Witness in prejel nominacijo za emmyja. Režiral je dramo Red Dust, v kateri je zaigrala Hilary Swank. Ogromen uspeh je dosegel tudi z režijo mini serij Daniel Deronda in Love in a Cold Climate ter serije Cold Feet.

Že pri osemnajstih letih je režiral kratki film Painted Faces, kjer se je preizkusil tudi kot scenarist in producent.


IAIN CANNING (producent)
Kraljev govor je njegov prvi celovečerec, kjer je prevzel vlogo producenta. Pred tem je bil izvršni producent filmov Hunger režiserja Stevea McQueena in Control režiserja Antona Corbijna.
4 oskarji za film Kraljev govor, tujejez...
7 baft za Kraljev govor
Premiera filma Kraljev govor
Pot do oskarjev: Vodi KRALJEV GOVOR z 12...
Zlati globus za COLINA FIRTHA
Colin Firth je kralj z govorno napako
Kraljev govor prejel kar sedem nominacij...
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT