Šola za barabe / School for Scoundrels - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 25 maj 2024
Šola za barabe (2006)Datum izzida: 19. 10. 2007
(School for Scoundrels) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Šola za barabe - School for Scoundrels
komedija / romantični   |  100 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Todd Phillips
SCENARIJ: Scot Armstrong , Todd Phillips
IGRALCI: Ben Stiller, Billy Bob Thornton, Jacinda Barrett, Jon Heder, Michael Clarke Duncan, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Jonathan Brown
PRODUCENT: Daniel Goldberg , Geyer Kosinski , Todd Phillips
IZVRŠNI PRODUCENT: Bob Weinstein , Craig Mazin , Harvey Weinstein
Roger je mestni redar v New Yorku, ki se spopada s strahovi in pomanjkanjem samozavesti. Da bi se otresel občutka manjvrednosti, se vpiše na skrivni tečaj dvigovanja samozavesti, ki ga vodi potuhnjeni Dr. P. S pomočnikom Lesherjem uporabljata nenavadne, pogosto nevarne metode, pri katerih pa rezultati niso vprašljivi. Samo pravi način je potreben in izpustili boste svojega notranjega leva.

V šoli Roger spozna sošolce s podobnimi težavami. Walsh se na vse pretege trudi izseliti iz kleti svoje mame, Diego je žrtev svoje ukazovalne žene, Eli pa sramežljiv fant, ki hrepeni po ženski družbi. Rogerjeva samozavest je vse večja in v razredu prihaja v ospredje. Dovolj ima celo poguma, da povabi na zmenek Amando, svojo dolgoletno ljubezen. Toda Roger kmalu opazi tekmovalno plat svojega učitelja. Dr. P si očitno zada uničiti Rogerjevo osebno in poslovno življenje. Pripravljen je storiti vse, tudi omrežiti Rogerjevo izvoljenko. Roger mora Amandi prikazati, kakšen je Dr. P v resnici in ga premagati v njegovi lastni igri.

Film je nastal po predlogi istoimenskega britanskega filma iz leta 1960. Scenarista sta Scot Armstrong in Todd Phillips, ki je prevzel tudi vlogo producenta in režiserja. Izvršni producent je Bob Weinstein.


Igralska zasedba


Billy Bob Thornton (Dr P.) se je v svoji dolgoletni karieri izkazal tako v vlogi igralca kot tudi režiserja in scenarista. Leta 2004 je zaigral v uspešnici Friday Night Ladies, leto poprej pa je za vlogo v odlično ocenjenem celovečercu Bad Santa prejel nominacijo za zlati globus za najboljšega igralca v mjuziklu ali komediji. Vmes je navdušil tudi z vlogo v zgodovinski drami The Alamo. Nazadnje se je preizkusil v komedijah The Bad News Bears in The Ice Harvest, prihajata pa projekta The Astronaut Farmer in Mr. Woodcock.

Leta 2001 je dokazal svojo raznovrstnost in odlično zaigral kar v treh celovečercih, komediji Bandits, kriminalni drami The Man Who Wasn't There in drami Monster's Ball. Z vsemi tremi vlogami je naletel na odličen odziv kritikov. National Board of Review ga je imenoval za najboljšega igralca leta. Za vlogo v celovečercu The Man Who Wasn't There je bil nominiran za zlati globus za najboljšega igralca v drami ter za nagrado Ameriškega filmskega inštituta, nominacijo za zlati globus pa si je priigral tudi z vlogo v filmu Bandits, in sicer v kategoriji najboljši igralec v mjuziklu ali komediji.

Leta 1996 se je uveljavil kot odličen ustvarjalec filmov. Režiral je izredno uspešni film Sling Blade, za katerega je napisal scenarij in v njem tudi zaigral. Za svoj trud je bil nagrajen z oskarjem za najboljši prirejeni scenarij ter tudi nominacijo za najboljšega igralca. V filmu so sicer zaigrali tudi Robert Duvall, JT Walsh, Dwight Yoakum in John Ritter. Pred tem je tudi že napisal odličen scenarij za dramo One False Move. Tudi v tej je dopolnjeval igralsko zasedbo.
Njegovo drugo režisersko delo je drama All the Pretty Horses (2000), v kateri so zaigrali Matt Damon, Penelope Cruz in Henry Thomas, leto kasneje pa je sledilo še tretje, namreč komedija Daddy and Them. Tudi tokrat je bil zaslužen še za scenarij in igralski vložek.

Med drugim je zaigral v filmih The Winner, Indecent Proposal, Dead Man, Tombstone, On Deadly Ground, Bound by Honor, For the Boys, The Stars Fell on Henrietta, Armageddon, U-turn, Primary Colors, Pushing Tin, The Gift, Waking Up in Reno, Levity, Intolerable Cruelty in Love, Actually. Z odličnim igralskim delom v drami A Simple Plan si je prislužil nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljšega stranskega igralca, nominaciji v isti kategoriji pa je prejel tudi pri Los Angeles Film Critics Association in Screen Actors Guild.


Jon Heder (Roger) je morda nase najbolj opozoril z izvrstno predstavo v uspešnici Napoleno Dynamite. Film se je premierno zavrtel leta 2004 na filmskem festivalu Sundance in se potegoval za veliko nagrado žirije. Film je domače blagajne napolnil za več kot 40 milijonov dolarjev. Na festivalu U.S. Comedy Arts je bil izbran za najboljšega celovečerca, Heder pa je bil leta 2005 na MTV-jevih glasbenih nagradah izbranec v kategoriji najboljši glasbeni nastop, in sicer za pesem Election Dance, ter najboljši novinec.

Lani je ob Robu Schneiderju in Davidu Spadezaigralu zaigral v komediji The Benchwarmers. Kinematografe bo kmalu obiskal v celovečercih Mama's Boy in Surf's Up, že pa se vrti komedija Blades of Glory. Heder, ki je pred kratkim s svojima bratoma Danom in Dougom ustanovil produkcijsko hišo Greasy Entertainment, je ob Reese Witherspoon in Marku Ruffalu odigral vlogo v filmu Just Like Heaven ter posodil glas v animiranem celovečercu Monster House.


Jacinda Barrett (Amanda) je lani upodobila kar tri like, najprej v celovečercu The Poseidon Adventure, nato pa še v drami The Namesake in komediji The Last Kiss. Pred tem smo jo lahko videli v celovečercih Ladder 49, Bridget Jones: The Edge of Reason in Ripley under Ground. Leta 2003 je prejela hvalo kritikov za vlogo v veliki uspešnici The Human Stain.

Od njene prve vloge, v grozljivki Campfire Tales, je minilo desetletje. Na filmskih platnih se je preizkusila tudi v filmih Immaculate Springs, Dominique Faix in Art House.


Michael Clarke Duncan (Lesher) si je s sijajno vlogo plemenitega velikana v drami The Green Mile odprl pot do raznolikih vlog in svetovnega ugleda. Njegovi najnovejši vlogi sta v filmih Mimzy in Slipstream, kmalu pa se bo začelo snemanje filmov Sin City 2 in Sin City 3.

Pred lanskoletno vlogo v celovečercu Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby je leta 2005 zaigral v akcijski komediji The Island, akcijskem trilerju Sin City in črni komediji D.E.B.S. Pred tem se je preizkusil v uspešnicah Daredevil, The Scorpion King, Planet of the Apes, See Spot Run, The Whole Nine Yards in Armageddon. Vloga v že omenjenem celovečercu The Green Mile mu je prinesla nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado SAG, prejel pa je nagrade Broadcast Film Critics, Saturn in Black Reel.

V njegovo filmografijo sodijo še celovečerci Bulworth, The Player's Club in A Night at the Roxbury, slovi pa tudi po tem, da je posodil svoj globoki glas v številnih animiranih filmih, kot so Racing Stripes, Delgo, Dinotopia: Curse of the Ruby Sunstone, Brother Bear, George of the Jungle 2 in Cats & Dogs.


Filmska ekipa


Todd Phillips (producent, koscenarist, režiser):
Že na začetku študija dokumentarnega filma na Newyorški univerzi je ustvaril svoj prvi film, Hated, v katerem je prikazal uporniškega punk rockerja. Film se je premierno zavrtel poleti leta 1994 in postal tedaj najuspešnejši študentski film. Leta 1997 je sledila režija dokumentarnega filma Frat House, grafična upodobitev študentskih ritualov, za katero je na filmskem festivalu Sundance prejel veliko nagrado žirije za najboljšega dokumentarca. Film zaradi svoje sporne vsebine ni dosegel širšega občinstva.

Po srečanju s producentom Ivanom Reitmanom na festivalu Sundance je Phillips režiral svoj prvi celovečerec, Road Trip (2000), s katerim se je uveljavil kot obetavni režiser komedij. Istočasno je produciral in režiral Bittersweet Motel, dokumentarec o glasbenem fenomenu, skupini Phish.

Njegova naslednja komedija, Old School (2003), je postala prava uspešnica. Gledalce je prepričala zgodba o treh fantih, ki nočejo odrasti. Phillipsovi filmi se tudi sicer osredotočajo na odnose med moškimi. Njegov naslednji film, Starsky in Hutch (2004), v katerem sta zaigrala Ben Stiller in Owen Wilson, ni izjema.

Scot Armstrong (koscenarist):
Vlogo scenarista si je s Phillipsom delil tudi že pri projektih Starsky and Hutch, Old School in Road Trip.
 Pravzaprav ljubezen / Love Actually
Pravzaprav ljubeze...
(Love Actually)
 Ledena trgatev / The Ice Harvest
Ledena trgatev
(The Ice Harvest)
 Moja obilna grška poroka / My Big Fat Greek Wedding
Moja obilna grška ...
(My Big Fat Greek W...)
 Punca mojega brata / Dan in Real Life
Punca mojega brata
(Dan in Real Life)
Premiera filma Šola za barabe
NAGRADNA IGRA: 2x2 VSTOPNICI ZA PREMIERO...
Prihajata Šola za barabe in Single Party


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT