Druga sestra Boleyn / The Other Boleyn Girl - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 13 julij 2024
Druga sestra Boleyn (2008)Datum izzida: 10. 10. 2008
(The Other Boleyn Girl) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Druga sestra Boleyn - The Other Boleyn Girl
biografija / drama / zgodovinski   |  115 min
DRŽAVA: Velika Britanija | ZDA
REŽIJA: Justin Chadwick
SCENARIJ: Peter Morgan
IGRALCI: Eric Bana, Kristin Scott Thomas, Natalie Portman, Scarlett Johansson, Jim Sturgess, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Nick Gottschalk
PRODUCENT: Alison Owen , Scott Rudin
Zgodovinska drama Druga sestra Boleyn, posneta po istoimenski knjižni predlogi pisateljice Philippe Gregory, je razburljiva zgodba o spletkah, romancah in prevarah na angleškem dvoru v začetku 16. stoletja. Sestri Anne in Mary prihajata iz mogočne družine, ki želi svojo moč utrditi s pridobitvijo kraljeve naklonjenosti. Ambiciozna oče in stric to nalogo naložita sestrama, ki morata preprosto življenje na podeželju zamenjati z nevarnim in zahrbtnim dvorskim življenjem. Pomoč njuni družini se v boju za kraljevo ljubezen sprevrže v kruto rivalstvo. Sprva je uspešnejša Mary, ki očara kralja Henrika VIII, postane njegova ljubica in mu rodi nezakonitega otroka. Toda pametni, prepričljivi in neustrašni Anne pri doseganju njenega cilja ne predstavljata ovire niti njena sestra niti kraljica Katarina Aragonska. Kljub sestrinim globokim čustvom do kralja Anne ne odneha in bo storila vse, da bi postala angleška kraljica. Medtem ko se sestri Boleyn borita za kraljevo ljubezen, pri čemer prvo vodi zgolj preračunljivost drugo pa prava ljubezen, se angleško kraljestvo krha. Čeprav so posledice dramatične, pa sestrske ljubezni in zvestobe ni mogoče razdreti in njuna sorodna vez ostane večna.


O FILMU


V svojem izredno uspešnem romanu Druga sestra Boleyn je Philippa Gregory ubesedičila staro zgodbo: romanco med kraljem Henrikom VIII in njegovo drugo ženo, Anne Boleyn. V ospredju je tudi nezakonito kraljevo razmerje s sestro Mary. Roman potemtakem predstavlja dvor dinastije Tudor kot dom seksualnih, spletkarskih in preračunljivih igric.

"Preden sem napisala roman, so le redki vedeli za Mary Boleyn," ugotavlja Gregoryjeva. "Gre za lik, ki ga v zgodovinskih zapisih skorajda ne najdemo. Ker Mary ni imela posebnega vpliva na razplet dogodkov v dinastiji Tudor, morda zgodovinarjev ni zanimala. Toda sama sem njeno zgodbo videla kot nasprotje med sestrama. In ravno to nasprotje prikazuje način, kako smo ženske sposobne izkoristiti priložnosti, ki se nam ponujajo."

Režiser Justin Chadwick prednost pred razvpitim razmerjem med Anne in Henrikom daje odnosu med sestrama, ki se borita za kraljevo pozornost. "Anne in Mary med seboj počenjata grozovite reči, toda nad rivalstvom in ljubosumjem na koncu prevlada sestrska ljubezen," pravi Chadwick. "Odnos med sestrama ni podoben nobenemu drugemu odnosu. Edinstveni, povsem odkriti pogovori potekajo za zaprtimi vrati. Ko Mary primerja svoj odnos s svojo sestro, pravi, da gre za dve polovici iste osebe."

Sestrski odnos je seveda lahko tudi izredno grd. "Celotna zasnova je podobna mafijski zgodbi, ki se odvija na dvoru dinastije Tudor," pravi producentka Alison Owen. "Vsebuje vse: seks, rivalstvo, ljubosumje, preračunljivost, škandale - s sestrama v glavni vlogi."

Vlogi sester Boleyn sta prevzeli dve izmed trenutno najuspešnejših igralk, Natalie Portman in Scarlett Johansson. "Likoma sta prinesli izredno medsebojno intimnost in bližino. V prizorih smo tako lahko šli dlje od napisanega, " poudarja Chadwick. "V filmu se njun odnos seveda spreminja, toda sestrska vez se ne pretrga."

Portmanova, ki navdušuje v vlogi Anne Boleyn, ki kot ljubica zamenja sestrino vlogo in nato postane kraljica, pravi, da je v središču zgodovinske zgodbe pravzaprav družinska zgodba, zgodba med sestrama. Johanssonova, ki upodablja sicer manj znano sestro Mary, pa se strinja, da so odnosi med brati in sestrami zelo zapleteni. "Ljubosumje in tekmovalnost sta povsem razumljiva. Samo brat ali sestra lahko tako dobro bere tvoje misli in točno ve, kako se počutiš."


IGRALSKA ZASEDBA:


NATALIE PORTMAN (Anne Boleyn) je svojo prvo igralsko vlogo zabeležila že pri 11-ih letih in sicer v uspešnici Luca Bessona, The Professional. Sledili so filmi Beautiful Girls, Everyone Says I Love You, Mars Attacks!, Anywhere But Here, Where The Heart Is, Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, Star Wars: Episode II - Attack of the Clones, Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, Cold Mountain, Garden State in Closer. Za vlogo v slednjem je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko igralko, v isti kategoriji pa je prejela zlati globus.
Med novejše sodijo vloge v celovečercih Mr. Magorium's Wonder Emporium, Goya's Ghosts, My Blueberry Nights, V for Vendetta in The Darjeeling Limited. Posnela je tudi že vojno dramo Brothers Jima Sheridana, v kateri je zaigrala ob Jakeu Gyllenhaalu.


V svoji desetletni igralski karieri je štirikratna nominiranka za zlati globus in dobitnica nagrade BAFTA SCARLETT JOHANSSON (Mary Boleyn) večkrat dokazala, da sodi med najbolj nadarjene mlade igralke Hollywooda. Z vlogo v drami Lost in Translation Sofie Coppole je navdušila tako kritike kot občinstvo in prejela nagrado najboljše igralke na mednarodnem beneškem filmskem festivalu, nagrado BAFTA ter nominacijo za zlati globus. Žirijo, ki podeljuje nominacije za zlati globus, je prepričala tudi z vlogami v uspešnicah Girl With a Pearl Earring, A Love Song for Bobby Long in Match Point.
Svojo prvo vlogo v drami Roberta Redforda, The Horse Whisperer, je odigrala že v najstniških letih. V njeni filmografiji najdemo še številne druge uspešnice, kot so The Man Who Wasn't There, In Good Company, The Island, The Prestige in The Nanny Diaries.


ERIC BANA (kralj Henrik VIII) je leta 2005 v kontroverznem in kritično odlično sprejetem filmu Stevena Spielberga, Münich, upodobil lik Avnerja, izraelskega agenta, katerega naloga je izslediti in ubiti može, odgovorne za teroristični napad med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972, v katerem je tragično umrlo 11 izraelskih športnikov.
Avstralec Bana se je mednarodnemu občinstvu prvič predstavil z glavno vlogo v biografskem celovečercu Chopper. Po uspehu v Avstraliji se je film premierno zavrtel v Ameriki na filmskem festivalu Sundance leta 2001. Obiskovalci kinematografov so ga med drugim lahko videli tudi v uspešnicah Black Hawk Down, Hulk in Troy.


FILMSKA EKIPA


JUSTIN CHADWICK (režija) je pred kratkim režiral serijo Bleak House, večkrat nagrajeno priredbo klasičnega romana Charlesa Dickensa. Njegova mojstrovina je bila nagrajena z dvema emmyjema (skupno deset nominacij, tudi za najboljšo režijo) in petimi nagradami BAFTA (skupno 14 nominacij), tudi za najboljšo serijo. Serija je bila nominirana tudi za zlati globus, in sicer v dveh kategorijah, ter za številne druge nagrade.
 Zgubljeno s prevodom / Lost in Translation
Zgubljeno s prevod...
(Lost in Translatio...)
 V dobri družbi / In Good Company
V dobri družbi
(In Good Company)
 Varuškin dnevnik / The Nanny Diaries
Varuškin dnevnik
(The Nanny Diaries)
 Ljubezen v Barceloni / Vicky Cristina Barcelona
Ljubezen v Barcelo...
(Vicky Cristina Bar...)
Dve prelestni gospodični za eno ceno
Druga sestra Boleyn v New Yorkerju
Premiera filma Druga sestra Boleyn


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT