Gora Brokeback / Brokeback Mountain - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 5 marec 2024
Gora Brokeback (2005)
(Brokeback Mountain) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Gora Brokeback - Brokeback Mountain
drama / romantični   |  134 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Ang Lee
SCENARIJ: E. Annie Proulx , Larry McMurtry
IGRALCI: Anne Hathaway, Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Rodrigo Prieto
PRODUCENT: Diana Ossana , James Schamus
IZVRŠNI PRODUCENT: Michael Costigan , William Pohlad


Zgodba


Ameriška ljubezenska zgodba Brokeback Mountain oskarjevca Anga Leeja je bila na letošnjem mednarodnem beneškem filmskem festivalu nagrajena z zlatim levom v kategoriji najboljši celovečerec. Scenarij sta po knjižni predlogi pisateljice Annie Proulx napisala Larry McMurtry in Diana Ossana. Gre za zgodbo dveh mladeničev, ki se srečata poleti 1963 in nepričakovano postaneta nerazdružljiva. Njun odnos ter z njim povezane težave, veselje in tragedije prikazujejo pravo moč in vzdržljivost ljubezni.

Nekega jutra se v Signalu, Wyomingu, spoznata Ennis Del Mar (Heath Ledger) in Jack Twist (Jake Gyllenhaal), ko iščeta delo pri tamkajšnjem rančarju Joeu Aguirreu (Randy Quaid). Njuna prihodnost se zdi preprosta in gotova: redno delo, poroka, družina. Aguirre ju pošlje na goro Brokeback za pastirja in kmalu se med njima razvije tesno prijateljstvo in nato globoka ljubezen.

Ob koncu poletja se vrneta v dolino in vsak gre svojo pot. Ennis ostane v Wyomingu in se poroči z dolgoletno prijateljico Almo (Michelle Williams), ki mu povije hčerki. Jack se odpravi v Teksas, kjer se zagleda v rodeo kraljico Lureen Newsome (Anne Hathaway). Poročita se in rodi se jima sin.

Štiri leta kasneje Ennis prejme kartico, s katero Jack naznanja svoj obisk v Wyomingu. Ob njegovem prihodu je v trenutku jasno, da se je njuna navezanost z leti še okrepila. V naslednjih letih skušata Ennis in Jack ohraniti skrivno zvezo, nenehno se soočata z vprašanji o zvestobi, obvezi in zaupanju. Njuna življenja pa vseskozi spremlja sila narave - ljubezen.

Ang Lee: Brokeback Mountain je edinstvena ameriška ljubezenska zgodba.

Kratka zgodba Brokeback Mountain pisateljice Annie Proulx, dobitnice nagrade pulitzer, je bila prvič objavljena leta 1997 v tedniku The New Yorker. Med drugim so jo izbrali za nagrado National Magazine. Zgodba je bila dve leti kasneje izdana v zbirki Close Range: Wyoming Stories.

Ang Lee: Vsi imamo skrivnosti. Toda smo socialna bitja in moramo živeti z drugimi ljudmi, se prilagoditi. Lahko bi rekli, da Ennis in Jack živita lažno življenje, a v to sta bila prisiljena. Mislim, da kot človeški bitji nista videla druge možnosti za preživetje.

Igralska zasedba


HEATH LEDGER (Ennis Del Mar) je že v rosnih letih zaigral v avstralskih televizijskih serijah Clowning Around, Bush Patrol, Corrigan, Ship to Shore in Home and Away. Leta 1997 je sledila vloga v ameriški seriji Roar. Svoj prvenec na velikih platnih je zabeležil z vlogo v celovečercu Gregorja Jordana Two Hands, kmalu zatem pa tudi v štirih nadaljnjih uspešnicah in sicer 10 Things I Hate About You Gila Jungerja, The Patriot Rolanda Emmericha, A Knight's Tale Briana Helgelanda ter Monster's Ball Marca Forsterja. V njegovo filmografijo sodi še celovečerec Shekharja Kapurja The Four Feathers, Briana Helgelanda The Order, Gregorja Jordana Ned Kelly, Catherine Hardwicke Lords of Dogtown in Terryja Gilliama The Brothers Grimm. Kmalu ga bomo lahko videli v projektu Lasseja Hallströma Casanova, pred kratkim pa je v Avstraliji končal snemanje neodvisnega filma Neila Armfielda Candy.

JAKE GYLLENHAAL (Jack Twist) je bil nominiran za nagrado Independent Spirit za glavno vlogo v filmu Richarda Kellyja Donnie Darko. Dokazal se je še v uspešnici Rolanda Emmericha The Day After Tomorrow ter celovečercih The Good Girl Miguela Artete, Lovely & Amazing Nicole Holofcener in October Sky Joea Johnstona. Njegove prve vloge so manjše. Igralsko zasedbo je dopolnjeval v filmu A Dangerous Woman, ki ga je režiral njegov oče Stephen Gyllenhaal, in uspešnici Rona Underwooda City Slickers. Nastopil je še v izredno uspešni epizodi Bop Gun NBC-jeve serije Homicide: Life on the Street. Leta 2002 se je prvič preizkusil na gledališkem odru in za vlogo v igri This is Our Youth prejel nagrado London Evening Standard v kategoriji izredni novinec. Zadnji vlogi je odigral v filmih Jarhead Sama Mendesa in Proof Johna Maddena, trenutno pa snema celovečerec Davida Fincherja Zodiac.

ANNE HATHAWAY (Lureen Newsome) najbolj poznamo po njenih nepozabnih vlogah v uspešnicah Garryja Marshalla The Princess Diaries in The Princess Diaries 2: Royal Engagement. Dokazala se je še z vlogo v filmu Tommyja O'Haverja Ella Enchanted, Douglasa McGratha Nicholas Nickleby (igralska zasedba je prejela nagrado National Board of Review) ter Mitcha Davisa The Other Side of Heaven. Pred tem je navduševala v izredno priljubljeni televizijski seriji Get Real. Je tudi odlična plesalka in pevka. Nastopila je v znani Carnegie Hall kot članica zbora All-Eastern U.S. High School Honors.

MICHELLE WILLIAMS (Alma) je leta 2004 za vlogo v filmu Thomasa McCarthyja The Station Agent s soigralci delila nominacijo za nagrado Screen Actors Guild v kategoriji izredna igralska zasedba v celovečercu. Pred tem je film prejel nagrado občinstva na filmskem festivalu Sundance ter nagrado BAFTA. Lani je zaigrala v celovečercu Wima Wendersa Land of Plenty, ki je bil na mednarodnem beneškem filmskem festivalu nagrajen z nagrado UNESCO. Igralka se je preizkusila še z vlogami v filmu Dana Harrisa Imaginary Heroes, Richarda Ledesa A Hole in One, Michaela Showalterja The Baxter, Sandre Goldbacher Me Without You in Andrewa Fleminga Dick. Na gledaliških odrih je prepričala v igrah The Cherry Orchard, Smelling a Rat ter svojem nebroadwayjskem prvencu Killer Joe. Zaigrala je v televizijskem filmu If These Walls Could Talk 2, šest lest pa smo jo lahko spremljali v izredno uspešni seriji Dawson's Creek. Pred kratkim je končala snemanje celovečerca Juliana Goldbergerja The Hawk is Dying.

RANDY QUAID (Joe Aguirre) je po vlogi v celovečercu Hala Ashbyja The Last Detail, ki mu je prinesla nominaciji za oskarja in zlati globus, eden najbolj priljubljenih ameriških igralcev. Z Brokeback Mountain se vrača na ameriški zahod. Za številne tovrstne vloge je pred kratkim prejel življenjsko nagrado Golden Boot. Za seboj ima izredno bogato filmsko kariero. Petkrat je ustvarjal z režiserjem Petrom Bodganovichem in sicer v The Last Picture Show, Texasville, Targets, What's Up, Doc? in Paper Moon. Med najpomembnejšimi je film Teda Kotcheffa The Apprenticeship of Duddy Kravitz, Arthurja Penna The Missouri Breaks, Hala Ashbyja Bound for Glory, Alana Parkerja Midnight Express, Walterja Hilla The Long Riders, Roberta Altmana Fool for Love, Boba Balabana Parents (nominacija za nagrado Independent Spirit), Tonyja Scotta Days of Thunder, Howarda Franklina in Billa Murrayja Quick Change, Rona Howarda The Paper, Rolanda Emmericha Independence Day, Petra in Bobbyja Farrellyja Kingpin, Mikaela Salomona Hard Rain ter Willa Finna in Johna Sanforda Home on the Range.
Pred kratkim si je z vlogo v miniseriji Elvis priigral nominacijo za emmyja. Njegovo delo v televizijskem filmu LBJ: The Early Years mu je prineslo zlati globus in nominacijo za emmyja, slednjo pa je prejel še za vlogo v televizijskem filmu A Streetcar Named Desire. Zaigral je tudi v miniseriji Streets of Laredo, ki sta jo tudi napisala scenarista Larry McMurtry in Diana Ossana.
Njegova prihajajoča projekta sta The Ice Harvest Harolda Ramisa, s katerim je sodeloval že v komediji Vacation, in Goya's Ghosts Miloša Formana.

Filmska ekipa


ANG LEE (režiser) je tako kritike kot občinstvo do sedaj najbolj prepričal z režijo celovečerca Crouching Tiger, Hidden Dragon, ki je bil izbran za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film, potegoval pa se je med drugim tudi za oskarja za najboljši celovečerec in režijo. Lee je za svojo mojstrovino prejel nagrade Directors Guild of America, BAFTA in Golden Globe.
Njegov prvi celovečerec Pushing Hands so premierno zavrteli leta 1992 na mednarodnem berlinskem filmskem festivalu, kasneje je na azijsko-pacifiškem festivalu pobral nagrado za najboljši film. Prvenec je prejel 9 nominacij za zlatega leva. Pushing Hands je prvi film v trilogiji Father Knows Best. Drugi del, The Wedding Banquet, je bil prvič prikazan leto dni kasneje, prav tako v Berlinu. Po osvojitvi zlatega medveda so ga nominirali za oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film, dobil pa je tudi 6 nominacij za nagrado Independent Spirit. Trilogija se je zaključila s celovečercem Eat Drink Man Woman, ki je bil predstavljen leta 1994 v Cannesu. Po nagradi National Board of Review za najboljši tujejezični film je bil v isti kategoriji nominiran za oskarja in zlati globus, tudi tretji del pa se je potegoval za šest nagrad Independent Spirit.
Naslednje leto je Lee ustvaril Sense and Sensibility. Film se je potegoval za sedem oskarjev (tudi za najboljši celovečerec), izbran pa je bil v kategoriji najboljši prirejeni scenarij. Poleg zlatih globusov za najboljši celovečerec in scenarij je prejel nagrade BAFTA, Boston Society of Film Critics, National Board of Review v kategoriji najboljši celovečerec ter leta 1996 na berlinskem filmskem festivalu zlatega medveda. Za najboljšega režiserja so Leeja izbrali pri New York Film Critics Circle, National Board of Review in Boston Society of Film Critics.
Sledila je režija filma The Ice Storm, kateremu so leta 1997 na filmskem festivalu dodelili nagrado za najboljši scenarij. Sigourney Weaver je prejela nagrado BAFTA in nominacijo za zlati globus za najboljšo stransko igralko.

Lee se je nato kot režiser podpisal še pod uspešnimi projekti Ride with the Devil, že omenjenem Crouching Tiger, Hidden Dragon ter The Hulk.
Umrl je Heath Ledger
Gora Brokeback v ponos Zvezi homoseksual...
Oskarji podeljeni
Heth Leadger o Gori Brokeback
Kar 24 nominacij za nagrade oscar
Gori Brokeback raste gledanost
Slavila Gora Brokeback
V pričakovanj zlatih globusov
Zlatega leva odnesel Ang Lee


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT