Hiša peska in megle / House Of Sand And Fog - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 25 junij 2024
Hiša peska in megle (2003)
(House Of Sand And Fog) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Hiša peska in megle - House Of Sand And Fog
drama   |  126 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Vadim Perelman
SCENARIJ: Shawn Lawrence Otto , Vadim Perelman
IGRALCI: Ben Kingsley, Frances Fisher, Jennifer Connelly, Jonathan Ahdout, Ron Eldard, Shohreh Aghdashloo, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Roger Deakins
PRODUCENT: Michael London
IZVRŠNI PRODUCENT: Nina R. Sadowsky , Stewart Till
Zgodba
V dramatičnem trileju Hiša peska in megle, posnetem po knjižni uspešnici Andreja Dubusa III, navdušujeta oskarjeva nagrajenca Jennifer Connelly (A Beautiful Mind) in Ben Kingsley (Gandhi).

Pretresljiva zgodba o neuresničenih ameriških sanjah je zgodba dveh obupanih ljudi, ki se trudita priti do lastništva hiše. Gre zgolj za majhen bungalov v severni Kaliforniji, ki pa Kathy Nicolo (Jennifer Connelly) po skoraj usodnem obdobju zasvojenosti, predstavlja zadnji kanček upanja na poti do novega življenja. Zaradi birokratske napake jo doleti razlastitev in postane brezdomka. Njeno hišo za nizko ceno prodajo na dražbi.
Novemu lastniku, Massoudu Amirju Behraniju (Ben Kingsley), hiša pomeni uresničitev ameriških sanj, za katere se je boril, odkar je z družino pred leti pobegnil iz Irana. Nekdanji polkovnik iranskih zračnih sil je skušal z neopaznimi službami prikriti izgubo svojega bogastva. Še zadnje prihranke porabi za nakup hiše, da bi si povrnil blaginjo, ki je bila nekoč za njegovo družino nekaj samoumevnega.
Boj za hišo med Kathy in Behranijem se stopnjuje. Kathy najde zaveznika prav v človeku, ki jo je razlastil, namestniku šerifa. Požrtvovalnost Lesterja Burdona (Ron Eldard) ne pozna meja. V vrtincu sovraštva sta ujeti tudi Behranijeva žena Nadi (Shohreh Aghdashloo) ter njun sin Esmail (Jonathan Ahdout).
Začetni prepir zavoljo majhnega bungalova se sprevrže v vojno dveh kultur, ki doseže neizbežen in boleč vrhunec. Hiša peska in megle razkriva pretresljivo resnico, da je včasih za nesoglasje krivo upanje in ne sovraštvo.

V filmu igrajo še Ron Eldard (Black Hawk Down), iranska filmska zvezda Shohreh Aghdashloo, mladi Jonathan Ahdout, ter Frances Fisher (Titanic).

DreamWorks Pictures in Creativa predstavljata režiserski prvenec Vadima Perelmana, ki je skupaj s Shawnom Lawrenceom Ottom priredil scenarij po knjižni uspešnici Andreja Dubusa III. Producenta sta Michael London in Vadim Perelman.

Igralska zasedba

Ben Kingsley (Behrani)
Je eden najbolj priznanih filmskih, televizijskih in gledaliških igralcev. Leta 2002 je za vlogo v odlično ocenjenem filmu Jonathana Glazerja Sexy Beast prejel nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado Screen Actors Guild (SAG). Obenem si je pri številnih kritikih priigral nagrade za najboljšega stranskega igralca, med drugim tudi nagrado Critics Choice pri Broadcast Film Critics Association. Še istega leta si je z vlogo očeta Anne Frank v izredni miniseriji Anne Frank: The Whole Story prislužil nagrado SAG in nominaciji za nagrado emmy ter zlati globus za najboljšega igralca v miniseriji ali televizijskem filmu.
Mednarodni ugled si je pridobil leta 1982 z glavno vlogo v filmu Richarda Attenborougha Gandhi, ki je prejel oskarja za najboljši film. Upodobitev indijskega vodje in mučenika je Kingsleyju prinesla oskarja za najboljšega igralca, nagradi BAFTA za najboljšega igralca in najboljšega novinca, ter nagradi zlati globus za najboljšega igralca in novo zvezdo leta. Prejel je tudi nagrado National Board of Review ter nagrade filmskih kritikov New Yorka, Los Angelesa in Londona. London Evening Standard ga je izbral za najboljšega igralca v že omenjenem filmu, pa tudi za vlogo v filmski različici igre Harolda Pinterja Betrayal. Film Bugsy mu je kasneje prinesel nominacijo za oskarja in zlati globus, z oskarjem nagrajena Spielbergova drama Schindler's List pa nagrado London Evening Standard in nominacijo za nagrado BAFTA. Nominacijo za zlati globus si je priigral tudi z vlogo v filmu Murderers Among Us: The Simon Wiesenthal Story.
Med njegove ostale filme sodijo The Triumph of Love Bernarda Bertoluccija, A.I. Stevena Spielberga, Death and the Maiden Romana Polanskega, Searching for Bobby Fischer Stevena Zailliana, Dave Ivana Reitmana, Testimony Tonyja Palmerja in Pascali's Island Jamesa Deardena.
Njegovi prihodnji projekti so A Sound of Thunder Petra Hyamsa, Suspect Zero E. Eliasa Merhigea, The Thunderbirds Jonathana Frakesa, ob Russellu Croweu pa bo zaigral v filmu Rodleyja Scotta Tripoli.
Leta 2001 mu je britanska kraljica Elizabeta II nadela plemiški naziv.

Jennifer Connelly (Kathy)
Oskarjeva nagrajenka je dokazala svojo večstranskost v številnih celovečercih. Leta 2002 je bila za vlogo Alicie Nash v filmu Rona Howarda A Beautiful Mind (oskar za najboljši film) nagrajena z oskarjem, zlatim globusom, z nagrado Ameriškega filmskega inštituta (AFI), ter nagradama BAFTA in Broadcast Film Critics Choice. Prejela je tudi nominaciji za nagrado Screen Actors Guild in sicer za najboljšo igralko, ter skupaj s soigralci za najboljšo igralsko zasedbo. Pred tem ji je odločna upodobitev zasvojenke z mamili v filmu Darrena Aronofskega Requiem for a Dream prinesla nominacijo za nagrado Independent Film Spirit.
Pred kratkim je zaigrala v pustolovski akciji Anga Leeja The Hulk, v odlično sprejetem biografskem filmu Pollock, ki ga je režiral in v njem tudi zaigral Ed Harris, in ob Billyju Crudupu v trilerju Keitha Gordona Waking the Dead.
Med njenimi starejšimi projekti je film Pata O'Connorja Inventing the Abbotts, Alexa Proyasa Dark City, Leeja Tamahorija Mulholland Falls, Johna Singletona Higher Learning, Joeja Johnstona The Rocketeer, Michaela Hoffmana Some Girls, Jima Hensona Labyrinth ter Sergia Leonea Once Upon A Time in America. Slednji je njen filmski prvenec.

Ron Eldard (Lester)
Je pred nedavnim odigral tri povsem različne vloge: v vojnem filmu Ridleyja Scotta Black Hawk Down, v katerem je upodobil pilota helikopterja, Mikea Duranta, v neodvisni komediji Just a Kiss Fisherja Stevensa, ter nadnaravnem trilerju Ghost Ship.
Svoj prvenec je doživel v celovečercu Nancy Savoca True Love. Sledili so filmi Scent of a Woman Martina Bresta, The Last Supper Stacy Title in Sleepers Barryja Levinsona. Kasneje je zaigral v uspešnici Deep Impact in komediji Mystery, Alaska.
Televizijsko občinstvo ga morda najbolje pozna po vlogi reševalca Shepa v izredno gledani seriji E.R. Nastopil je tudi v situacijski komediji Men Behaving Badly. Navdušil je z vlogo zlobnega očima v televizijskem filmu Angelice Huston Bastard Out of Carolina, pa tudi v filmu When Trumpets Fade Johna Irvina (HBO). Na pohvale kritikov je naletel še z vlogo Biffa v televizijski produkciji drame Arthurja Millerja Death of a Salesman.

Shohreh Aghdashloo (Nadi)
Je že dobrih 25 let velika gledališka in filmska zvezda, kariero je pričela v rodnem Iranu pri 20 letih. Po neštetih dramskih vlogah se ji je ponudila prva filmska vloga v celovečercu uglednega režiserja Abbassa Kiarostamija The Report, ki je na moskovškem filmskem festivalu prejel nagrado kritikov. Sledil je film Mohammada Reze Aslanija Shatranje Bad (Chess With the Wind), ki so ga zavrteli na številnih filmskih festivalih. Oba so v njeni domovini prepovedali, toda leta 1978 se je z vlogo v filmu pokojnega iranskega režiserja Alija Hatamija Sooteh-Delan (Broken Hearts) uveljavila kot ena izmed najboljših iranskih igralk.
Igralska kariera jo je pripeljala v Los Angeles. Leta 1987 se je poročila z igralcem in dramatikom Houshangom Touziejem. Nastopila je v številnih njegovih dramah ne le v iranski skupnosti temveč tudi v mednarodnih gledališčih. Hkrati je odigrala glavne vloge v filmih Guests of Hotel Astoria, Twenty Bucks, Surviving Paradise in odlično ocenjenem Maryam. Izkazala se je tudi v dveh delih trilogije kratkih filmov režiserja Shirina Neshata z naslovoma Possessed in Pulse.

Jonathan Ahdout (Esmail)
Je svoj filmski prvenec zabeležil prav z vlogo Behranijevega sina, ki se znajde sredi očetovega boja za uresničitev ameriških sanj. Štirinajstletni sin iransko-ameriških staršev se je rodil v kalifornijski Santa Monici. Zanimata ga glasba in upodabljajoča umetnost, pred vlogo Esmaila pa je svoje igralske izkušnje nabiral zgolj v šolskih igrah.

Frances Fisher (Connie Walsh)
Ima za seboj številne gledališke, filmske in televizijske vloge. Trenutno ob Robu Loweu nastopa v novi NBC-jevi seriji The Lyon's Den. Zaigrala je v dveh z oskarjem nagrajenih filmih, Unforgiven Clinta Eastwooda in Titanic Jamesa Camerona. Slednji je njej in soigralcem prinesel nominacijo za nagrado Screen Actors Guild za najboljšo igralsko zasedbo.
S Clintom Eastwoodom je sodelovala tudi v celovečercu True Crime, zaigrala pa je še v filmih The Rising Place, Gone in Sixty Seconds, The Big Tease, The Stars Fell On Henrietta, Babyfever, L.A. Story, Patty Hearst, Tough Guys Don't Dance in Welcome Home, Roxie Carmichael. Njen novejši projekt je neodvisni film Blue Car režiserke in scenaristke Karen Moncrieff, ki se je premierno zavrtel leta 2002 na filmskem festivalu Sundance. Ob Pierceu Brosnanu in Julianne Moore jo bomo lahko videli v romantični komediji Petra Howitta Laws of Attraction.
Za televizijo je odigrala vlogo Lucille Ball v filmu Lucy & Desi: Before the Laughter, pohvali pa se še z biografskima filmoma Jackie Bouvier Kennedy Onassis in The Audrey Hepburn Story. Med drugim je nastopila tudi v situacijski komediji Becker in serijah Titus in Glory Days.

Filmska ekipa

Vadim Perelman (režiser/scenarist)
Uspešen režiser reklamnih spotov se je tokrat prvič preizkusil kot režiser in scenarist celovečerca. Zgodba temelji na njegovih lastnih imigrantskih izkušnjah. Ko je Perelman dopolnil komaj devet let, je v prometni nesreči izgubil očeta. Pet let kasneje sta z mamo smela zapustiti rodni Kijev in v Evropo sta prišla kot begunca. Po dveh mesecih na Dunaju sta se za eno leto zatekla v Rim, kjer sta pričakala kanadsko vizo. Perelman se je končno lahko posvetil izobrazbi. Na univerzi v Alberti se je navdušil za ustvarjanje filmov. Preselil se je v Toronto in po dveh letih študija na filmskem inštitutu Ryerson ustanovil lastno produkcijsko hišo ter ustvarjal glasbene spote. Svojo kariero je nadaljeval v Los Angelesu, kjer se je uveljavil kot režiser reklamnih in glasbenih spotov. Med drugim je režiral tudi za Microsoft, General Motors, Panasonic, Nike, Airwalk, AT&T, Sony Playstation, Coors in Mastercard.
Knjigo Hiša peska in megle je prebral na letalu, ko se je vračal s snemanja nekega reklamnega spota, in takoj je vedel, da bi ga takšen projekt lahko popeljal v svet celovečernih filmov.
Perelmana čaka režija domišljijskega filma The Talisman, ki ga bosta producirala Steven Spielberg in Kathleen Kennedy.

Shawn Lawrence Otto (scenarist/koproducent)
Ta projekt šteje za svoj prvi produciran scenarij, čeprav mu je scenarij Shining White prinesel številne nagrade. International Independent Feature Film Market mu je dodelil nagrado za najboljši produciran ali neproduciran scenarij, nagradila pa sta ga tudi McKnight Artist Fellowship in Minnesota Independent Film Fund.
Sin priseljenca je sprva želel pisati romane, s pomočjo Jima Levija pa se je navdušil za pisanje scenarijev. Odtlej ga usmerjata oskarjev nagrajenec Barry Morrow (Rain Man) in Patrick Sheane Duncan (Mr. Holland's Opus).

Pisatelj Andre Dubus III. je svoj drugi roman Hiša peska in megle (prvi roman Bluesman je izšel leta 1993) izdal leta 1999 in takoj naletel na pohvale kritikov in bralcev. Roman je v svojem knjižnem klubu izbrala Oprah Winfrey in kmalu je prišel na vrh skoraj vseh lestvic knjižnih uspešnic, med drugim pri The New York Times in USA Today. Izdan je bil v 20 državah v 22 jezikih in tako postal tudi mednarodna uspešnica. Avtor se je s svojo mojstrovino potegoval za nagrade National Book, Los Angeles Times Book, L.L. Winship/PEN New England, ter Booksense Book of the Year.
Dubus je v filmu odigral manjšo vlogo policista.
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT