Neustrašen / Fearless - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 14 julij 2024
Neustrašen (2006)
(Fearless) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Neustrašen - Fearless
akcija / zgodovinski   |  104 min
DRŽAVA: Hongkong | Kitajska | ZDA
REŽIJA: Ronny Yu
SCENARIJ: Chris Chow
IGRALCI: Jet Li, Masato Harada, Nathan Jones, Shido Nakamura, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Poon Hang Sang
PRODUCENT: William Kong
NEUSTRAŠEN je doslej moj najbolj osebni in najpomembnejši film o borilnih veščinah. Zajema prepričanja in filozofijo, s katero sem se spoznaval v zadnjih tridesetih letih.
Jet Li


V celovečercu NEUSTRAŠEN igralec in zvezdnik borilnih veščin Jet Li znova sodeluje z Billom Kongom (Hero) in koreografom Yuenom Wojem Pingom (Unleashed) v vlogi legende borilnih veščin Huoa Yuanjie, najslavnejšega bojevnika na Kitajskem na prelomu 20. stoletja. Huo se je moral soočiti z veliko osebno tragedijo, a na koncu je našel pot iz teme in se v zgodovino zapisal kot heroj, saj je pokazal pravi smisel borilnih veščin. S svojim samoodkritjem in odločitvami je bil navdih celotni deželi.

Huo Yuanjia, sin velikega bojevnika, se kljub željam družine, da bi ubral drugačno pot kot oče, odloči bojevati in zmagovati. Večletno urjenje mu omogoči niz zmag v rojstnem Tianjinu. Z vse večjo slavo pa je vse večji tudi njegov ponos. Nepremišljen boj se konča s smrtjo še enega mojstra borilnih veščin in Huova družina postane žrtev maščevanja. Huo tava po deželi povsem osupel in osramočen. Pred skorajšnjo smrtjo ga reši ženska iz idilične vasice, ki mu ponudi preprosto ljubeznivost in velikodušnost. V nekaj letih se Huo postavi na noge. Spozna, da prihodnost borilnih veščin ni brutalnost temveč tekmovalnost. Znova vstopi v družbo, da bi uresničil, kar se je naučil. Vrne se v Tianjin, kjer se skuša soočiti s preteklostjo in oprati ime svoje družine. S svojim znanjem si spet pridobi naklonjenost in ustanovi športno zvezo Jingwu. S tem izzove zahrbtne člane zunanje trgovinske zbornice, ki organizirajo šanghajski turnir, na katerem se mora Huo spopasti s štirimi bojevniki. Huo sprejme izziv in se sooči z britanskim boksarjem, španskim mečevalcem, belgijskim vojakom in japonskim bojevnikom. Tega dne v letu 1910 Kitajci ne bodo nikoli pozabili.


Zgodovina wushuja (splošni kitajski izraz za borilne veščine)


Izraz wushu sestoji iz besed "wu" (bojevanje) in "shu" (veščina). Wushu tako pomeni borilna veščina ali veščina bojevanja. Kitajske črke za "wushu" so zhi ("ne stori tega" ali "prenehaj") in ge ("boj" ali "vojna"). Skupaj pomenijo "ne bojuj se." Wushu torej razkriva pravi pomen borilnih veščin ali veščine nebojevanja.
Po koncu dinastije Zhou leta 771 pr. n. št. je wushu vključeval krepitev moči, mečevanje, bojevanje s palico in sulico. Med močno dinastijo Tang (618-907 ) so z različnimi tekmovanji na podlagi borilnih veščin izbirali vojščake in nameščali poveljnike. Wushu se je v različnih oblikah širil tudi v druge dežele, med dinastijo Ming (1368-1644) zlasti v Korejo, na Japonsko in v Tibet. Iz njega med drugim izhajajo tudi karate, kung fu in tai či.
Medtem ko je bil wushu nekoč način preživetja, je danes najbolj priljubljen šport v deželi z 1,1 milijarde prebivalcev. S tem je danes veliko bliže viziji Huoa Yuanjie. Vsak gib mora predstavljati estetiko bojevanja. Lepota gibanja je povezana z znanstvenimi metodami urjenja. Bojevanje poteka z golimi rokami ali tradicionalnim kitajskim orožjem. Od 70-ih let prejšnjega stoletja so se oblikovali splošni standardi za urjenje in tekmovanje in ohranjajo se tako športni kot tudi estetski elementi. Wushu ostaja tekmovalni šport, bolj tradicionalni wushu (danes poznan kot kung fu) pa velja za standardno borilno prakso.
Wushu se je uveljavil kot mednarodni šport in leta 1990 je bil kot uradni šport vključen na azijske igre, cilj pa je tudi vključitev na olimpijske igre.


Igralska zasedba


Jet Li (Huo Yuanjia) je eden redkih mednarodnih filmskih zvezdnikov, ki so hkrati svetovno znani mojstri borilnih veščin. Nazadnje smo njegove borilne sposobnosti lahko občudovali v kritično odlično sprejetem celovečercu Zhanga Yimouja Hero, ki se je potegoval za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film, ter ob Morganu Freemanu in Bobu Hoskinsu v uspešnici Louisa Leterrierja Unleashed.
Li se je wushuju posvetil že pri osmih letih in v svoji športni karieri, ki jo je sklenil pri sedemnajstih, štirikrat osvojil naslov državnega prvaka. Kmalu zatem je dobil več ponudb za filmsko vlogo. Svoj igralski prvenec je zabeležil leta 1982 z glavno vlogo v filmu Changa Hsina Yena Shaolin Temple, kateremu je naslednje leto sledil še drugi del.
Posnel je več kot 20 filmov v Hong Kongu in na Kitajskem, med katerimi so izredno uspešni filmi iz serije Once Upon a Time in China, ki jih je režiral Tsui Hark, zadnjega (Once Upon a Time in China and America) pa Sammo Hung. V vseh je navdušil v vlogi junaka ljudstva, Wonga Feija Hunga. Z režiserjem Coreyjem Yuenom je sodeloval v dveh filmih iz serije Fong Sai Yuk ter v celovečercih Bodyguard from Beijing in My Father is a Hero. Pod projektom Born to Defence se je podpisal tudi kot režiser. Preizkusil se je še v filmih Tai Chi Master Yuena Woja Pinga (koreograf v več drugih filmih, v katerih je zaigral Li, tudi v Fearless), Fist of Legend Gordona Chana in Black Mask Daniela Leeja.
Leta 1998 je odpotoval v Ameriko na snemanje svojega prvega filma v angleškem jeziku, Lethal Weapon 4 Richarda Donnerja, v katerem je delal družbo Dannyju Gloverju in Melu Gibsonu. S slednjim je kasneje sodeloval tudi pri produkciji televizijskega filma Invincible, ki sta ga režirala Jefery Levy in Tony Ching. Štirikratnega nominiranca za MTV-jevo filmsko nagrado smo na velikih platnih lahko videli še v celovečercih Andrzeja Bartkowiaka Romeo Must Die in Cradle 2 the Grave, Jamesa Wonga The One in Chrisa Nahona Kiss of the Dragon. Leta 2003 je posodil glas za računalniško igrico Rise to Honor. Njegovo najnovejšo vlogo v filmu Philipa Atwella, Rogue, bomo lahko ocenili prihodnje leto.


Nakamura Shidou (Anno Tanaka) je eden izmed vzhajajočih zvezdnikov, ki prihajajo iz Japonske, njegova kariera pa že vključuje številne filmske, televizijske in gledališke dosežke. Na odru se je prvič preizkusil pri osmih letih, pred kratkim pa zaigral v odličnih produkcijah, kot sta Yoshitsume Sembon Zakura (leta 2001) in Hashi Benkei (leta 2005). Leta 2002 je vstopil tudi v svet filma in povsem navdušil s svojim prvencem v vlogi Zmaja v celovečercu Fumihika Sorija Ping Pong. Z vlogo si je priigral japonsko različico oskarja v kategoriji najboljši novinec. Zatem se je dokazal še v komediji Yoshimitsuja Morite Like Asura in dramatični tragediji Nobuhira Doija Be With You. Ameriško občinstvo si ga je lahko ogledalo v filmu Yasuoa Inouea The Neighbor at No. 13.


Sun Li (Moon) se na velikih platnih predstavlja prvič. Mlada igralka iz Šanghaja je pri petih letih začela s profesionalno plesno kariero in pet let kasneje že nastopala po vsem svetu. Gledalce pred malimi zasloni je prepričala v serijah, kot sta A Meter of Sunlight in Jade Buddha.


Filmska ekipa


Ronny Yu (režiser, producent)
Hongkongčan se je leta 1978 dokazal kot producent filma The Extras, ki ga je režiral Yim Ho. Leto kasneje je sledila še prva režija, tokrat celovečerca The Servant. Kmalu se je v vlogi producenta in/ali režiserja uveljavil kot mojster različnih filmskih žanrov. Med drugim je režiral filme Phantom Lover, The Postman Strikes Back, China White in Legacy of Rage. Mednarodni sloves in številne nagrade mu je leta 1993 prinesel celovečerec The Bride with White Hair, ki ga je produciral in režiral. Nato je sledila režija več angleških celovečercev, tudi fantazijske pustolovščine Warriors of Virtue, grozljive komedije Bride of Chucky (najuspešnejši film v seriji Chucky), akcijske komedije Formula 51 (The 51st State) in grozljivke Freddy vs. Jason. Z ekipo celovečerca Fearless, producentom Billom Kongom in scenaristom Chrisom Chowom, bo kot režiser sodeloval tudi pri projektu Blood: The Last Vampire.
Premiera filma Neustrašen


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT