Instalacija ljubezni / Instalacija ljubezni - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 5 marec 2024
Instalacija ljubezni (2007)
(Instalacija ljubezni) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Instalacija ljubezni - Instalacija ljubezni
drama / komedija / romantični   |  97 min
DRŽAVA: Nemčija | Slovenija
REŽIJA: Maja Weiss
SCENARIJ: Maja Weiss , Zoran Hočevar
IGRALCI: Andrej Rozman Roza, Bernarda Oman, Branko Jordan, Branko Završan, Desa Muck, Igor Samobor, Ivanka Mežan, Maja Martina Merljak, Polona Vetrih, Vesna Vončina, Medea Novak, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Bojan Kastelic
PRODUCENT: Ida Weiss


Razstava slik iz filma Instalacija ljubezni na LIFFu!

Vabljeni v drugo preddverje Cankarjevega doma, kjer bo od 8. do 18. novembra 2007 odprta razstava slik iz filma Instalacija ljubezni, ki so delo obetavnega mladega slikarja Egona Šenka.
Dne 17. novembra ob 19.45 bo v Linhartovi dvorani svečana projekcija filma, po projekciji pa dražba slik. Del izkupička od prodaje slik bo šel v dobrodelne namene. Vabljeni!

Slike si lahko ogledate na: http://www.belafilm.si/
Zgodba


Mojca (45) je poročena z Vaskotom, bogatim trgovcem mesa. Je velika zbiralka klasičnih umetniških slik in zagrenjena z dejstvom, da njena otroka Nika in Vaci počasi zapuščata varno družinsko gnezdo.
Zdolgočasena ter željna ljubezni in strasti, nevede postane objekt video instalacije, ki jo s pomočjo njene hčere Nike pripravlja umetnik Miloš, nekoč njen ljubimec iz študentskih let.
Njen lov za ljubeznijo se sprevrže v nenavadno potovanje za vse, ki nastopajo v filmu, vključno z ekipo, ki snema film Instalacija ljubezni....


Režiserka o filmu:


"Če obstaja kaj takšnega kot režiserjeva namera, ko začne snemati film, potem ja bila moja namera, da naredim film, ki poveličuje igralce in je kljub resnim temam lahkoten in zabaven. Instalacija ljubezni je humoren film, ki poveličuje življenje. Je družinski in hkrati ženski film. Je film v katerem igralci igrajo igralce. Predvsem pa je film, ki poveličuje iluzije: ljubezensko iluzijo, umetniško iluzijo in najbolj od vseh filmsko iluzijo.

Instalacija ljubezni je moja ljubezenska izjava umetnosti filmskega ustvarjanja."

Maja Weiss


Maja Weiss - biografija:

Režiserka in so-scenaristka filma Maja Weiss je največkrat nagrajevana slovenska režiserka. Je avtorica številnih dokumentarnih filmov (Cesta bratstva in enotnosti, Fant pobratim smrti, Nuba - Čisti ljudje (v so-avtorstvu s Tomom Križnarjem), Hočem osvojiti svet - Portret igralke Marije Vere in mnogih drugih), in kratkih igranih filmov (Balkanski revolveraši, Adrian, Child In Time) za katere je prejela več kot 25 domačih in tujih nagrad. Zadnjo domačo nagrado, nagrado "Viktor", je prejela letos za dokumentarni film "Photo: Joco Žnidaršič". Maja Weiss je tudi prva slovenska ženska režiserka celovečernega igranega filma "Varuh meje", ki je bil leta 2002 nagrajen na prestižnem filmskem festivalu v Berlinu kot najbolj inovativen evropski film leta. Med ostalimi nagradami, ki jih je film prejel, pa je tudi laskava nominacija Evropske filmske akademije (t.i. evropski Oscar) za najboljši evropski prvenec. "Varuha meje" je predvajala tudi evropska TV mreža ARTE, ki je v času premiernega predvajanja filma dosegla kar dvakrat višjo gledanost saj je statistika pokazala, da je "Varuha meje" gledalo kar 1 milijon Evropejcev.


O igralcih:


V vlogi Mojce se po dolgem času na filmska platna vrača večna lepotica Bernarda Oman, ki je zaznamovala številne slovenske filme (Ljubezen nam je vsem v pogubo, Do konca in naprej, Dediščina, nadaljevanka Trubar) in nadaljevanke enega največjih hrvaških režiserjev Antuna Vrdoljaka (Glembajevi, Dolga temna noč).

Vloga Miloša je bila zaupana vodilnemu slovenskemu igralcu Igorju Samoborju, prvaku ljubljanske Drame, na filmu pa ga med ostalimi vlogami, ne moremo pozabiti kot soseda v filmu "Kajmak in marmelada" ter italijanskega častnika v filmu "Ljubljana je ljubljena".

Tudi ostale vloge zasedajo znani in uveljavljeni igralci, med ostalimi Brane Završan (Vasko), Branko Jordan (Šenk), Polona Vetrih (novinarka), Ivanka Mežan (Miloševa soseda), Medea Novak (tajnica), medtem ko bodo za komičnost poskrbeli Desa Muck (režiserka), Andrej Rozman - Roza (scenarist) in ostali. Prvič na filmu pa bomo videli tudi mlada in perspektivna igralca Vesno Vončina v vlogi hčere Nike in Andraža Jovanoviča v vlogi sina Vacija.


O so-ustvarjalcih:


Za kamero je bil tudi tokrat Bojan Kastelic, stalni sodelavec Maje Weiss, ki je poleg vseh njenih filmov, posnel tudi eno od najbolj ambicioznih tv nadaljevank o Francetu Prešernu.

Filmsko scenografijo je oblikoval Dušan Milavec, ki je s svojimi več kot 30 letnimi filmskimi izkušnjami scenografa pripomogel k Oscarju za film "Nikogaršnja zemlja".

Posneti film "Instalacija ljubezni" teče v ritmu nemškega montažerja Petra Braatza, ki je zmontiral tudi "Varuha meje" in med drugimi sodeloval z Davidom Lynchem in Wimom Wendersom. Ritem filmskih podob spremlja posebaj za film spisana glasba ameriškega glasbenika Chrisa Eckmana, znanega predvsem kot vodilno silo svetovno uveljavljene skupine The Walkabouts.

Tako kot pri vseh filmih Maje Weiss, je tudi tokrat nad produkcijo "Instalacije ljubezni" bedela produkcijska hiša Bela Film in producentka Ida Weiss, ki je bila leta 2005 na filmskem festivalu v Cannesu predstavljena med petnajstimi najbolj perspektivnimi evropskimi producenti. Na lanskem festivalu v Cannesu pa je scenarij za film "Lara", ki ga pripravlja s scenaristom in režiserjem Blažem Kutinom, prejel nagrado za najboljši evropski film v razvoju.


AVTORSKA EKIPA


Scenarij: ZORAN HOČEVAR & MAJA WEISS
Režija: MAJA WEISS
Producentka: IDA WEISS
Direktor fotografije: BOJAN KASTELIC
Scenograf: DUŠAN MILAVEC
Glasba: CHRIS ECKMAN
Montažer: PETER BRAATZ
Kostumograf: EMIL CERAR
Oblikovalka maske: ALJANA HAJDINJAK


IGRALSKA ZASEDBA:


BERNARDA OMAN - Mojca
IGOR SAMOBOR - Miloš
BRANE ZAVRŠAN - Vasko
BRANKO JORDAN- Šenk
VESNA VONČINA - Nika
DESA MUCK - Režiserka
ANDREJ ROZMAN ROZA - Scenarist
Ivanka Mežan - Soseda
Polona Vetrih - Zujka
Kolja Saksida - Milošev snemalec
Žiga Saksida - Direktor fotografije
Vanja Plut - Tajnica režije
Janez Vajevec - Pagon
Maja Šugman - Zofka
Aljaž Jovanovič - Vaci
Medea Novak - Tajnica
Gašper Jarni - Delovodja
Jose - Sinbad
Maja Martina Merljak - Tejka
Mihael Krištof - Erwin
Boris Kobal - Natakar
Niko Novak - Dekorater
Maruša Kink - Prodajalka v modni trgovini
Nina Ivanišin - Prodajalka v galeriji
Maja Dežman - Manekenka


Produkcija:


BELA FILM v koprodukciji z RTV Slovenija, Iluzija d.o.o., Taris Film
Finančna podpora: FILMSKI SKLAD RS
Premiera filma Instalacija ljubezni
Razstava slik iz filma Instalacija ljube...
Bliža se 18. Liffe
V Portorožu podeljene Nagrade Vesna
Začetek 10. festivala slovenskega filma


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT