Notranje zadeve / Inland Empire - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 5 marec 2024
Notranje zadeve (2006)
(Inland Empire) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Notranje zadeve - Inland Empire
drama / misterični   |  180 min
DRŽAVA: Francija | Poljska | ZDA
REŽIJA: David Lynch
SCENARIJ: David Lynch
IGRALCI: Diane Ladd, Harry Dean Stanton, Jeremy Irons, Julia Ormond, Justin Theroux, Laura Dern, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: David Lynch
PRODUCENT: David Lynch , Mary Sweeney
IZVRŠNI PRODUCENT: Marek Zydowicz


S celovečercem Notranje zadeve David Lynch, ustvarjalec projektov s skrivnostno in psihološko tematiko, kot sta Eraserhead in Lost Highway, predstavlja svojo najbolj avantgardno, abstraktno in nedoumno vizijo doslej. Triurna vročična nočna mora je nastala na podlagi osnovne strukture Lyncheve mojstrovine iz leta 2001, Mulholland Drive, vendar je še veliko globlja in neobvladljiva. Svetlolasa igralka (Laura Dern) se pripravlja na svojo življenjsko vlogo, toda ko se zaljubi v svojega soigralca (Justin Theroux), pride do spoznanja, da njeno življenje postaja zrcalna slika fikcijskega filma, ki ga snemajo. Njena zmedenost je še toliko večja, ko ugotovi, da je film priredba neuspele poljske produkcije, 47, ki je zaradi strašne tragedije nikoli niso zaključili. In vse to je šele začetek. Kmalu se na zaslonu pričnejo prikazovati nepopisne podobe in dogodki: situacijska komedija z ljudmi v zajčjih opravah, vzporedna zgodba na Poljskem, polna hiša plesočih pocestnic, izvijači v želodcih, zlobni poljski umetniki in še mnogo več. Osupli bodo celo najbolj zagrizeni Lynchevi privrženci. Film Notranje zadeve se od Lynchevih prejšnjih filmov razlikuje predvsem po formatu, saj je prvič posnet na digitalnem videu, kar ustvarja dodatno grozo in tesnobo. Ni namenjen občutljivim in plahim, saj gre za neprizanesljiv napad na zdrav razum.


IGRALSKA ZASEDBA


LAURA DERN se je na velikih platnih pojavila že v otroških letih, v celovečercih White Lightning (1973) in Alice Doesn't Live Here Anymore (1974). Kot najstnica je navduševala gledalce pred malimi zasloni, nato pa ji je David Lynch leta 1986 ponudil glavno vlogo v filmu Blue Velvet (1986). Sledila je izredno bogata igralska kariera, v kateri je bila leta 1991 nominirana za oskarja za glavno vlogo v drami Marthe Coolidge, Rambling Rose. Sodelovala je z najboljšimi režiserji, tudi z Robertom Altmanom (Dr T And The Women) in Stevenom Spielbergom (Jurassic Park). Po že omenjenem celovečercu Blue Velvet in tudi Wild At Heart (1990) je Inland Empire njen tretji film, ki ga je posnela za Davida Lyncha.


JEREMY IRONS se je najprej preizkušal v gledaliških in televizijskih vlogah in že na začetku kariere prejel nagrado Tony za najboljšega igralca za vlogo v broadwayjski produkciji Toma Stopparda, The Real Thing, za vlogo v televizijskem filmu Brideshead Revisited pa je bil nominiran za nagrado BAFTA, emmyja in zlati globus.
V kinematografih smo ga lahko v filmih, kot so Moonlighting Jerzyja Skolimowskega, Betrayal Harolda Pinterja, Swann in Love Volkerja Schlondorffa in The Mission Rolanda Jofféja. Za vlogo v uspešnici Karela Reisza, The French Lieutenant's Woman, v kateri je zaigral ob Meryl Streep, je prejel nominacijo za nagrado BAFTA. Z vlogo v celovečercu Davida Cronenberga, Dead Ringers, si je priigral nagrado za najboljšega igralca pri New York Film Critics Circle. Celovečerec Reversal of Fortune Barbeta Schroederja mu je leta 1990 prinesel oskarja in zlati globus v kategoriji najboljši igralec. Sledil je film Stevena Soderbergha Kafka, Davida Cronenberga M. Butterfly, Billeja Augusta The House of the Spirits, Johna McTiernana Die Hard with a Vengeance in Bernarda Bertoluccija Stealing Beauty. V zadnjem desetletju je nanizal prepričljive vloge v filmih Chinese Box Waynea Wanga, Man in the Iron Mask Randalla Wallacea, Lolita Adriana Lyneja, Callas Forever Franca Zeffirellija, Being Julia Istana Szaba, Merchant of Venice Michaela Radforda, Kingdom of Heaven Ridleyja Scotta in Casanova Lasseja Hallströma.


JUSTIN THEROUX je odigral številne filmske, televizijske in gledališke vloge. Igralsko zasedbo je dopolnjeval v celovečercih Rajapur, The Legend of Lucy Keyes, The Baxter, Charlie's Angles 2 - Full Throttle, Duplex, Mulholland Drive, Zoolander, American Psycho, The Broken Hearts Club, Romy & Michele's High School Reunion in I Shot Andy Warhol. Gostoval je v serijah Six Feet Under, Alias, The District, Sex and the City, Spin City, Sirens, Ally McBeal, Last Defense in NY Undercover. V letošnjem letu se je prvič preizkusil v režiserski vlogi, s filmom Dedication.


HARRY DEAN STANTON je legendarni igralec, ki je od 50-ih let prejšnjega stoletja zabeležil že več kot 160 filmskih vlog, svojo prvo že v daljnem letu 1957 v filmu Tomahawk Trail. Zatem je odigral številne manjše filmske in televizijske vloge, med drugim v filmu The Adventures of Huckleberry Finn in serijah Rawhide in Bonanza. Zaigral je v klasikah, kot so Cool Hand Luke, Kelly's Heroes, Dillinger, The Godfather: Part II, Alien, Escape from New York, Paris, Texas, Repo Man in Pretty in Pink. Z Davidom Lynchem je sodeloval že leta 1990, ko se je znova dokazal z nepozabno vlogo v celovečercu Wild at Heart, nato pa še dve leti kasneje v celovečercu Twin Peaks: Fire Walk With Me ter leta 1999 v The Straight Story. Med njegove novejše filme sodijo Fear and Loathing in Las Vegas, The Green Mile, The Pledge in The Wendell Baker Story.


FILMSKA EKIPA


DAVID LYNCH (režiser in scenarist)
1977 - Eraserhead
1980 - The Elephant Man
1984 - Dune
1986 - Blue Velvet
1990 - Wild at Heart
1992 - Twin Peaks: Fire Walk With Me
1997 - Lost Highway
1999 - The Straight Story
2001 - Mulholland Drive
2002 - Darkened RoomMARY SWEENEY (producentka, montažerka) z Davidom Lynchem sodeluje že vse od filma Blue Velvet, kjer je poskrbela za montažo, to vlogo pa je prevzela tudi pri njegovih projektih Twin Peaks: Fire Walk With Me, Lost Highway, The Straight Story in Mulholland Drive. Za montažo slednjega je leta 2001 prejela nagrado BAFTA. Pri Lynchevih filmih njeno ime najdemo tudi pod produkcijo, in sicer pri Lost Highway, The Straight Story in Mulholland Drive Empire. V nastajanju je njen režiserski prvenec, Campfires Burning.
Premiera filma Notranje zadeve
Notranje zadeve z Davidom Lynchem


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT