Planet terorja / Planet Terror - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 21 julij 2024
Planet terorja (2007)
(Planet Terror) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Planet terorja - Planet Terror
akcija / grozljivka / ZF   |  105 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Robert Rodriguez
SCENARIJ: Robert Rodriguez
IGRALCI: Bruce Willis, Danny Trejo, Josh Brolin, Marley Shelton, Rose McGowan, Stacy Ferguson, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Robert Rodriguez
PRODUCENT: Elizabeth Avellan , Quentin Tarantino , Robert Rodriguez
IZVRŠNI PRODUCENT: Bob Weinstein , Harvey Weinstein , Sandra Condito
Robert Rodriguez, ki se je kot režiser podpisal pod mojstrovino Mesto greha, tokrat predstavlja Planet terorja, izvrstno retrofuturistično vizijo grozljivke.
Zakonca, zdravnika William in Dakota Block, na pokopališču odkrijeta trumo meščanov z gangrenoznimi ranami in sumljivo praznimi pogledi. Med ranjenimi je tudi Cherry, go-go plesalka, ki je sicer ubežala zombijem, a so ji raztrgali nogo. Varuje jo Wray, njen nekdanji partner. Resda je pohabljena, a zadnjega plesa še ni odplesala. Invalidi hitro postanejo podivjani napadalci. Cherry in Wray zbereta naključno skupino bojevnikov in jo popeljeta v noč, v spopad z usodo, ki vključuje več milijonov okužencev, nešteto mrtvih in nekaj srečnežev, ki se jim je uspelo ubraniti in iščejo zadnji varen kotiček na Planetu terorja. Ob Rose McGowan, Marley Shelton in Freddyju Rodriguezu igralsko zasedbo dopolnjujejo Michael Biehn, Jeff Fahey, Naveen Andrews, Stacy Ferguson in Michael Parks.

Rodriguezovo zamisel za scenarij je spremljala želja po obuditvi žanra, ki ga ni bilo moč zaslediti vrsto let. Že dolgo namreč nismo videli filma, v katerem vladajo zombiji. Režiser, sicer oboževalec zombijev in grozljivk nasploh, je želel napisati scenarij, v katerem kri prelivajo zombiji, in hkrati ustvariti nekaj povsem drugačnega, presenetljivega in nepričakovanega.


IGRALSKA ZASEDBA


Rose McGowan (Pam)
Za prelomnico v njeni igralski karieri bi lahko označili leto 1992, ko je zaigrala v komediji Lesa Mayfielda, Encino Man. Mnogi oboževalci jo verjetno poznajo iz komercialnih uspešnic, vendar je svojo prvo glavno vlogo zabeležila leta 1995 v neodvisnem filmu Gregga Rakija, The Doom Generation. Sledila je vloga v grozljivki Scream Wesa Cravena. Leta 1998 se je preizkusila v neodvisnem filmu Johna Sheae, Southie. Z vlogo najstnice Courtney Shane v komediji Jawbreaker Darrena Steina si je na MTV-jevih filmskih nagradah leta 1999 priigrala nominacijo za najboljšo zlikovko. Leta 2001 je v izredno priljubljeni televizijski seriji Charmed zamenjala Shannon Dougherty z vlogo izginule sestre Paige. Lani smo jo lahko ob Hilary Swank, Joshu Hartnettu in Scarlett Johansson videli v uspešnici Briana De Palme, The Black Dalia.


Marley Shelton (Dr. Dakota Block)
Nazadnje je zaigrala v romantični komediji The Last Kiss Tonyja Goldwina, in pred tem v uspešnici Sin City Roberta Rodrigueza. Od svoje prve igralske vloge, ko je leta 1991 opozorila nase v filmu Grand Canyon, je nanizala vloge v številnih filmih. Med prve sodijo tiste v filmih The Sandlot Davida M. Evansa, Nixon Oliverja Stonea in Warriors of Virtue Ronnyja Yua. Leta 1998 je koproducirala in tudi zaigrala v kratkem filmu Perfect-O-Man, ki ga je režiral njen oče Christopher Shelton. Leto kasneje je znova prepričala s stransko vlogo v romantični komediji Garyja Sinyorja, The Bachellor (ob Renee Zellweger in Chrisu O'Donnellu), ter v komediji Raje Gosnella, Never Been Kissed. Leta 2001 je v kinematografih gostovala v filmih Sugar and Spice Francine McDougal in Bubble Boy Blaira Hayesa. Svoje novejše vloge poleg že omenjenih je odigrala v romantični komediji Just a Kiss Fisherja Stevensa, Uptown Girls Boaza Yakina, prav tako komediji, poznamo pa jo tudi po nedavnih vlogah v celovečercu Davida Caffreyja, Grand Theft Parsons, in Wima Wendersa, Don't Come Knocking.

Freddy Rodriguez (Wray)
Lani je ob Laurenceu Fishburneu, Williamu H. Macyju, Anthonyju Hopkinsu, Sharon Stone in Demi Moore zaigral v drami Emilia Esteveza, Bobby. V njegovo filmografijo sodijo tudi Harsh Times Davida Ayerja, Havoc Barbare Kopple, A Walk in the Clouds Alfonsa Araua, Dead Presidents bratov Hughes, Poseidon Wolfganga Petersena, Dreamer Johna Gatinsa in Lady in the Water M. Nighta Shyamalana. Gledalci pred malimi zasloni ga poznajo po vlogi Federica Diaza v kritično odlično ocenjeni HBO-jevi seriji Six Feet Under, ki mu je prinesla nominacijo za emmyja v kategoriji najboljši stranski igralec, prejel pa je tudi dve nagradi SAG, dve nagradi Alma in tri nagrade Imagen.


FILMSKA EKIPA


Robert Rodriguez (scenarij/režija/produkcija/fotografija/montaža)
Že med študijem na teksaški univerzi v Austinu, leta 1991, je napisal scenarij za svoj prvi celovečerec. Dve leti kasneje je nastal film El Mariachi, poskrbel pa je tudi za fotografijo, montažo in zvok. Na filmskem festivalu Sundance je prejel nagrado občinstva. Njegovo delo je bilo nagrajeno tudi na festivalih v Berlinu, Münchenu, Edinburghu, Deauvilleu in Yubariju. El Mariach je postal najbolj nizkoproračunski film, ki ga je kdaj koli v kinematografe poslal kakšen večji studio, poleg tega pa tudi prvi ameriški film v španščini. Te izkušnje je Rodriguez opisal v svoji knjigi z naslovom Rebel Without a Crew.
Kljub neverjetnemu prvencu je sicer ustvarjal že poprej, v svojih domačih filmih, pri katerih so igralsko zasedbo in filmsko ekipo sestavljali kar njegovi sorodniki. Leta 1991 so skupaj ustvarili kratek film Bedhead, ki je bil med nagrajenimi na številnih domačih in mednarodnih filmskih festivalih. Kot scenarist, producent, režiser in montažer se je nato preizkusil v projektu Desperado (1995), nadaljevanju filma El Mariach, v katerem se je ameriškemu občinstvu prvič v glavni vlogi predstavil Antonio Banderas. Slednji je še istega leta zanj vlogo odigral tudi v enem izmed štirih segmentov filma Four Rooms, The Misbehavers. Rodriguez je tokrat prevzel vlogo scenarista, režiserja in montažerja.
Naslednje leto je režiral uspešnico From Dusk Till Dawn, v kateri je zaigral Quentin Tarantino, sicer tudi scenarist in izvršni producent. Leta 1998 je sledila režija grozljivke The Faculty, v kateri so zaigrali Josh Hartnett, Elijah Wood in Jordana Brewster. Leta 2001 je Rodriguez uresničil svojo dolgoletno željo in ustvaril družinsko pustolovščino Spy Kids, ki je navdušila tako kritike kot občinstvo. Sledila sta tudi Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams in Spy Kids 3-D: Game Over.
Še zadnji del iz trilogije EL Mariachi, Once Upon a Time in Mexico, se je premierno zavrtel 12. septembra 2003. Rodriguez se je znova izkazal kot scenarist, režiser, producent in montažer, poskrbel pa je tudi za glasbo. 1. aprila 2005 je v kinematografih prvič gostoval akcijski triler Sin City, v katerem so nastopili zvezdniki Bruce Willis, Jessica Alba, Brittany Murphy in Benicio Del Toro. Istega leta je razveselil tudi ljubitelje družinskih pustolovščin, in sicer z uspešnico The Adventures of Shark Boy and Lavagirl in 3-D.
Filmski festival v Vukovarju tik pred vr...
Tarantino Evropejcem pokazal "Death Proo...
Grindhouse v ZDA
Tarantino in Rodrigez združila moči


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT