9:06 / 9:06 - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 13 julij 2024
9:06 (2009)
(9:06) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 9:06 - 9:06
drama   |  71 min
DRŽAVA: Slovenija
REŽIJA: Igor Šterk
SCENARIJ: Igor Šterk , Siniša Dragin
IGRALCI: Gregor Bakovič, Igor Samobor, Silva Čušin, Labina Mitevska, Pavle Ravnohrib, Jana Zupančič, Iva Markovič, Vesna Pernarčič Žunić, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Simon Tanšek
PRODUCENT: Igor Šterk
Zgodba se začne z izginotjem moškega, ki je sredi mosta pustil avto s prižganimi utripajočimi lučmi. Na kraj zločina pride kriminalistični inšpektor Dušan (Igor Samobor). Preiskovanje neobičajnega primera se začne. Preiskava se kaj kmalu sprevrže v obsesijo. Inšpektor začne odkrivati skrivnosti umrlega in se kmalu preseli v njegovo stanovanje. Vse globlje tone v njegovo življenje in sčasoma začne prevzemati njegovo identiteto. Kljub svoji obsesiji pa ne pozabi svojega življenja, ki je tako kot življenje umrlega polno zmešnjav.

V zgodbi se prepletata inšpektorjevo zasebno življenje in njegova poklicna pot. Dušan v vlogi očeta in detektiva, ter Dušan v mrtvečevi vlogi, ki živi življenje popolnoma drugače.

Bo obsesija dosegla, da bo Dušan pozabil na svoje staro življenje, ali pa gre le za temeljito preiskavo?


Režiser o filmu


Režiser Šterk o filmu pravi: "Želel sem si posneti kriminalko, film, ki se vrti okoli neke skrivnostne smrti, ki jo preiskuje kriminalistični inšpektor, hkrati pa film med vrsticami spregovori oz. govori o pojavu, ki je velik problem naše nacije - vprašanje samomora."


O REŽISERJU:


Igor Šterk je rojen 19. januarja 1968 v Ljubljani. Diplomiral iz filmske režije na AGRFT v Ljubljani. Za študentski film "Razglednice" je prejel nagrado za najboljši scenarij in posebno nagrado za uporabo trik kamere na Jugoslovanskem festivalu kratkega in dokumentarnega filma v Beogradu.
Leta 1989 je skupaj z očetom Juretom Šterkom prejadral Atlantik na jadrnici dolgi 6,5 metra.


Filmografija


Za svoj prvi celovečerni film "Ekspres, ekspres" je prejel 15 mednarodnih nagrad (ob filmu "Odgrobadogroba" največ med vsemi slovenskimi celovečernimi igranimi filmi), od tega 2x Grand Prix (festival Mediteranskega filma, Montpellier 1998 in Alpe-Adria cinema, Trst, 1998), 3x nagrada publike (Montpellier, Cottbus, Innsbruck). To je bil prvi slovenski film po 30-ih letih, ki je imel (za povrh tudi uspešno!) kinodistribucijo v eni od držav EU (Nemčija, 1999-2000). Film je s tremi kopijami imel več kot 15.000 gledalcev. Ob premieri filma decembra 1999 je berlinski tednik TIP, ki daje informacije o vseh (kulturnih) prireditvah, dogodkih v Berlinu v enem tednu (od klasične do popularne glasbe, koncertov, predstav, razstav,…), premiero filma razglasil za dogodek dneva. Film je prejel pozitivne kritike v vseh berlinskih časopisih in nekaj vsenemških. Berliner Zeitung, eden od dveh glavnih berlinskih dnevnikov, je filmu posvetil celo stran. Leta 2000 je nemški distributer filma s strani nemškega Ministrstva za kulturo prejel nagrado v višini 200.000 DEM za najboljši program v redni distribuciji v letu 2000 v Nemčiji ("Ekspres, ekspres" je bil eden od petih filmov v njihovi distribuciji tega leta). Film je bil prodan še na avstralsko SBS televizijo in madžarsko Duna TV. Film je na željo gostiteljev dvakrat tudi otvoril retrospektivo slovenskega filma v tujini (Rim, Barcelona).

Film "Ljubljana" je bil prikazan v tekmovalnem programu filmskega festivala v Rotterdamu (Tiger awards competition), kar je edini slovenski film, kateremu je to uspelo. Film je bil tudi prodan na najpomembnejšo nizozemsko TV postajo VPRO.

Film "Uglaševanje" (2005) je imel svetovno premiero v tekmovalnem programu filmskega festivala v Karlovyh Varyih prejel glavno nagrado za najboljši film na prestižnem filmskem festivalu v Mannheimu. Prav tako je prejel tudi Grand prix za najboljši film na filmskem festivalu v Napoliju. Film je prodan v Turčijo.

Kratki film "Every breath you take" je bil med več kot 1400 prijavljenimi filmi sprejet v tekmovalni program filmskega festivala v Benetkah (kjer je bilo v tekmovalnem programu predvajano 17 kratkih filmov). Film je tudi odkupila avstralska SBS televizija.

Igorju Šterku je kot edinemu slovenskemu režiserju uspelo, da se je z zadnjimi tremi filmi zaporedoma uvrstil v tekmovalne programe treh filmskih festivalov, ki sodijo med 10 največjih na svetu:
  • "Ljubljana" (Rotterdam, 2002, edini slovenski film, ki mu je to dosedaj uspelo)
  • "Uglaševanje" (Karlovy Vary, 2005)
  • kratki film ""Every breath you take" (Benetke, 2008)
Vsi Šterkovi filmi so se poleg naštetih udeležili več najpomembnejših svetovnih filmskih festivalov po vsem svetu, njegovi trije celovečerni film pa so prejeli več kot deset nagrad na festivalih Slovenskega Filma v Portorožu:
  • "Ekspres, ekspres" - režija, kamera, zvok, scenografija, Stopova nagrada za igralca leta, nagrada kritikov FIPRESCI za najboljši film
  • "Ljubljana" - za najboljšo moško vlogo, za kamero;
  • "Uglaševanje" - za režijo, za najboljšo moško in žensko glavno vlogo, nagrada kritikov FIPRESCI za najboljši film

IGRALCI:


V glavni vlogi policijskega inšpektorja nastopa Igor Samobor, ob njem nastopajo še:

Labina Mitevska, makedonska igralka, ki je zaslovela z glavno vlogo v makedonskem filmu "Pred dežjem", ki je dobil zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah. Za tem je nastopila še v mnogih drugih filmih.

Silva Čušin, ki je v zadnjem času odigrala precej opaznih filmskih vlog, med drugim naslovno vlogo v televizijskem filmu "Angela Vode" in v "Estreliti", za katero je prejela nagrado za najboljšo igralko na filmskem festivalu v Mannheimu.

V filmu nastopajo še Jana Zupančič, Pavle Ravnohrib, prvič na filmu tudi 9-letna Iva Markovič.

Gregor Bakovič v vlogi patologa in režiser Igor Šterk ponovno sodelujeta skupaj po Šterkovem prvencu "Ekspres, ekspres", kjer je Gregor Bakovič odigral glavno vlogo (za katero je prejel Stopovo nagrado za igralca leta).

V filmu nastopa tudi slovenska igralska legenda Ivanka Mežan.
Med nastopajočimi je tudi 85-letna hrvaška igralka Dara Vukić, ki je v svojem življenju kar v šestih različnih predstavah odigrala vlogo Antigone.


AVTORSKA EKIPA


Scenarista: IGOR ŠTERK, SINIŠA DRAGIN
Producenti: IGOR ŠTERK, FRENK CELARC, CHRISTOPH THOKE
Izvršna producentka: PETRA VIDMAR
Direktor fotografije: SIMON TANŠEK
Avtorja glasbe: JURE FERINA, PAVAO MIHOLJEVIČ
Montažer: PETAR MARKOVIĆ
Oblikovalec zvoka: JULIJ ZORNIK
Scenografinja: NATAŠA ROGELJ
Kostumografinja: KATJA ROSA
Oblikovalka maske: GABRIJELA FLEISCHMAN
Snemalec zvoka: PETER ŽEROVNIK
Asistenti režije: MITJA SENČUR, MIHA ČEAK, TIJANA ZINAJIĆIGRALSKA ZASEDBA


IGOR SAMOBOR - Dušan
LABINA MITEVSKA - Milena
SILVA ČUŠIN - Majda
PAVLE RAVNOHRIB - Tine
GREGOR BAKOVIĆ - patolog Peter
JANA ZUPANČIČ - Veronika
IVA MARKOVIČ - Sara
VESNA PERNARČIČ ŽUNIĆ - Polona
MATIJA VASTL - Zoran
OLGA KACJAN - gospa na motorju
KRISTJAN GUČEK - heker
PETER HARL - natakar
IVANKA MEŽAN - soseda
JANEZ STARINA - policijski šef
JURE HENIGMAN - David


KOPRODUKCIJA

Gustav Film - Ljubljana , Mogador Film, TV Slovenija, ZDF/ARTE


FINANČNA PODPORA

Filmski sklad Republike Slovenije
9:06 v Karlovyh Varyh
Dvakrat nagrajen 9:06
Izšel DVD filma 9:06
Zanimivosti s snemanja filma režiserja I...
Kriminalka, režiserja Igorja Šterka, 9:0...
Zmagovalec 12. festivala FSF je film rež...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT