Boj za kri / Daybreakers - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 13 julij 2024
Boj za kri (2009)
(Daybreakers) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Boj za kri - Daybreakers
akcija / drama / grozljivka   |  99 min
DRŽAVA: Avstralija | ZDA
REŽIJA: Michael Spierig , Peter Spierig
SCENARIJ: Michael Spierig , Peter Spierig
IGRALCI: Ethan Hawke, Sam Neill, Willem Dafoe, Isabel Lucas, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Ben Nott
PRODUCENT: Chris Brown , Bryan Furst , Sean Furst
IZVRŠNI PRODUCENT: Peter Block
Piše se leto 2019. Po svetu se je razširila skrivnostna bolezen, ki večino prebivalstva spremeni v vampirje. Ljudje so zdaj ogrožena, drugorazredna vrsta, ki je v nenehnem begu pred vampirji. Ti jih namreč gojijo za pridelavo krvi, dokler ne bodo izumrli.

Vampirski znanstvenik Edward Dalton, ki zavrača uživanje človeške krvi, skuša ustvariti krvni nadomestek, s katerim bi ohranil tako vampirsko kot tudi človeško vrsto. Toda ostaja vse manj časa in upanja. Potem pa Ed spozna eno izmed redkih preživelih ljudi, Audrey, ki mu pomaga do neverjetnega medicinskega dognanja. Z znanjem, za katerega bi ubijali tako vampirji kot ljudje, se mora Ed podati v spopad s svojo lastno vrsto, kar bo odločilo o usodi človeštva.


Igralska zasedba


ETHAN HAWKE (Edward Dalton) je uveljavljen filmski in gledališki igralec, prav tako pa se dokazuje kot romanopisec, scenarist in režiser. Po svojem filmskem prvencu, ko je leta 1985 zaigral v družinski pustolovščini Explorers, je igralsko zasedbo dopolnjeval v več kot 40 celovečercih, med katerimi gre izpostaviti Dead Poets Society, Dad, White Fang, Waterland, Alive, Rich in Love, Reality Bites, Gattaca, Great Expectations, Hamlet, Assault On Precinct 13, Taking Lives, Before the Devil Knows You're Dead in What Doesn't Kill You. Leta 2002 je prejel nominaciji za oskarja in Screen Actors Guild za izjemno delo v kriminalni drami Training Day. Večkrat je sodeloval s priznanim režiserjem Richardom Linklaterjem, in sicer v filmih Fast Food Nation, Tape, Waking Life, The Newton Boys ter kritično odlično sprejetih Before Sunrise in Before Sunset. Pri slednjem je bil kot eden izmed scenaristov nominiran za oskarja za prirejeni scenarij ter v isti kategoriji za nagradi Writers Guild in IFP Spirit.

Svoj prvi celovečerec, dramo Chealsea Walls, v katerem so zaigrali Uma Thurman, Kris Kristofferson, Rosario Dawson, Natasha Richardson in Steve Zahn, je režiral leta 2001. Že pred tem je prevzel režijo kratkega filma Straight To One.

Potem, ko je leta 1996 napisal svoj prvi roman z naslovom The Hottest State, je po njegovi predlogi šest let pozneje ustvaril scenarij za istoimenski film, ki ga je tudi režiral. Hkrati je za film režiral glasbeni videospot.

Na gledaliških odrih je nastopil v produkcijah Henry IV, Buried Child, The Seagull, Hurlyburly, The Coast of Utopia, The Cherry Orchard in A Winter's Tale. Leta 2007 je režiral svoj nebroadwayjski prvenec, črno komedijo Things We Want.


WILLEM DAFOE (Lionel 'Elvis' Cormac) se je v igralski vlogi prvič preizkusil leta 1982 v drami The Loveless. V njegovo bogato filmografijo, ki obsega več kot 60 filmov, med drugim sodijo Spiderman, The English Patient, Finding Nemo, Once Upon a Time In Mexico, Clear and Present Danger, White Sands, Mississippi Burning, Streets Of Fire, The Clearing, Animal Factory, Basquiat, The Boondock Saints, American Psycho, Manderlay, Pavillion Of Women, Edges Of the Lord, Far Away So Close in Tom & Viv.

Prislužil si je naklonjenost najboljših režiserjev, kot so Wes Anderson (v filmu The Life Aquatic), Martin Scorsese (The Aviator, The Last Temptation Of Christ), Paul Schrader (Auto Focus, Affliction, Light Sleeper, The Walker), David Cronenberg (Existenz), Abel Ferrara (New Rose Hotel), David Lynch (Wild At Heart), William Friedkin (To Live And Die In LA) in Oliver Stone (Born On the Fourth Of July, Platoon). Je dvakratni nominiranec za oskarja (Platoon in Shadow Of the Vampire), enkrat pa se je potegoval tudi za zlati globus (tudi Shadow Of the Vampire.)

V zadnjem obdobju je v kinematografih gostoval v celovečercih Anamorph, Mr. Bean's Holiday, Adam Resurrected, Inside Man, American Dreamz in Before It Had a Name. Pri slednjem je prevzel tudi vlogo soscenarista.


CLAUDIA KARVAN (Audrey Bennett) je ena izmed najbolj priljubljenih avstralskih igralk, kar gre pripisati številnim izjemnih filmskim in televizijskim vlogam. Navdušila je v celovečercih High Tide, Echoes Of Paradise, The Heartbreak Kid (nagrada Film Critics Circle za najboljšo igralko), Paperback Hero in The Long Weekend. Zaigrala je v številnih avstralskih televizijskih serijah. Ustvarila in producirala je uspešnico Love My Way, ki so ji tri leta zapored namenili nagradi Silver Logie in AFI za najboljšo televizijsko serijo. Claudia je za vlogo v tej seriji dvakrat prejela nagradi Silver Logie in AFI za najboljšo glavno igralko v televizijski seriji.

MICHAEL DORMAN (Frankie Dalton) se je priljubil gledalcem pred malimi zasloni z vlogo v izredno uspešni avstralski seriji The Secret Life Of Us, za katero je prejel nominacijo za nagrado Logie v kategoriji najbolj priljubljeni novi igralski talent. Med njegovimi televizijskimi vlogami sta tudi tisti v filmih The Silence in Small Claims: White Wedding (soigralka Claudia Karvan). Svoje izvrstne igralske sposobnosti je pokazal v celovečercih Suburban Mayhem, Acolytes in 50 Ways Of Saying Fabulous ter kratkih filmih A Love Story in Stuffed Bunny.


Filmska ekipa


PETER SPIERIG in MICHAEL SPIERIG (režija, scenarij) sta se za film navdušila že pri desetih letih, ko sta pričela ustvarjati kratke filme. Medtem ko je Peter zaključil študij filma in televizije, je Michaelu to uspelo na področju grafičnega dizajna. Že med študijem sta skupaj producirala in režirala številne kratke filme, med drugim The Garden in Happy Hour. Svojo kariero sta začela z režijo televizijskih reklam. Še najprej sta ustvarjala kratke filme. Njun zadnji, The Big Picture, se je zavrtel na številnih filmskih festivalih.

V letu 2000 sta se odločila, da se preizkusita v režiji celovečerca. Ker sta se že odlično spoznala na računalniško tehnologijo in posebne efekte, sta se odločila za grozljivko. Napisala sta scenarij Undead in z neznatnim proračunom ustvarila celovečerec, ki so ga prikazali na 17 večjih filmskih festivalih, med drugim v Edinburghu, Montrealu, Torontu, Berlinu in Amsterdamu. V Melbournu jima je mednarodna zveza filmskih kritikov dodelila prestižno nagrado Fipresci.
Ethan Hawk v Boju za kri


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT