Zresni se / A Serious Man - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 13 julij 2024
Zresni se (2009)
(A Serious Man) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Zresni se - A Serious Man
drama / komedija   |  105 min
DRŽAVA: Francija | Velika Britanija | ZDA
REŽIJA: Ethan Coen , Joel Coen
SCENARIJ: Ethan Coen , Joel Coen
IGRALCI: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Roger Deakins
PRODUCENT: Ethan Coen , Joel Coen
IZVRŠNI PRODUCENT: Eric Fellner , Tim Bevan
Zresni se je zgodba o moškem srednjih let, ki v obdobju, ko se po radijskih postajah vrti glasba rock skupine Jefferson Airplane, po televiziji pa se predvaja serija F-Troop, skuša najti pot iz bede. Piše se leto 1967. Larry Gopnik, profesor fizike, izve od svoje žene Judith, da ga zapušča, saj se je zaljubila v enega izmed družinskih prijateljev. Larryja ob pamet spravljajo brezposeln brat Arthur, ki živi na njegov račun, nediscipliniran in lenoben sin Danny ter hčerka Sarah, ki mu krade denar za operacijo nosu. To pa še ni vse. Anonimni pisec sovražnih pisem mu skuša odvzeti položaj na fakulteti, študent ga skuša podkupiti za pozitivno oceno in mu hkrati grozi s tožbo zaradi obrekovanja, poleg tega pa ga z goloto draži lepa soseda. Larry prosi za nasvet tri različne rabine. Ali mu lahko kdo pokaže izhod iz obupnega položaja? Kako naj postane pravična oseba - resen človek?

Komična drama bratov Coen v ospredje postavlja zlasti vprašanja o zvestobi, družinski odgovornosti, zlobi, judovstvu in umrljivosti.


Igralska zasedba


MICHAEL STUHLBARG (Larry Gopnik) je leta 2005 prejel nagrado Drama Desk in nominacijo za nagrado Tony za igralsko delo v produkciji The Pillowman. Vloga v igri Long Day's Journey into Night mu je prinesla bostonsko nagrado Elliot Norton. Na gledaliških odrih je navdušil v številnih broadwayskih produkcijah, med drugim v Saint Joan, Three Men on a Horse, Timon of Athens, The Government Inspector, Taking Sides, Cabaret, The Invention of Love, Twelfth Night, Richard II. Med nebroadwayskimi produkcijami, v katerih je zaigral, so Hamlet (prejel je nagrado Drama League), The Voysey Inheritance (nominacije za nagrade Obie, Callaway in Lucille Lortel), Cymbeline, The Waverly Gallery, Old Wicked Songs in The Grey Zone. Iz slednje je po zaslugi režiserja Tima Blakea Nelsona leta 2001 nastal celovečerec, v katerem je znova zaigral Stuhlbarg, čeprav v drugi vlogi.
Zaigral je še v celovečercih Body of Lies Ridleyja Scotta, A Price Above Rubies Boaza Yakina, Afterschool Antonia Camposa, Cold Souls Sophie Barthes ter kratkem filmu Martina Scorseseja, The Key to Reserva. Preizkusil se je tudi v televizijskih serijah Boardwalk Empire, Damages in Ugly Betty.


RICHARD KIND (stric Arthur) se lahko pohvali z uspešno igralsko kariero, saj je nanizal številne odmevne vloge tako v celovečercih in televizijskih filmih kot tudi gledaliških igrah.
V kinematografih je med drugim gostoval v filmih The Visitor in The Station Agent Thomasa McCarthyja, Mr. Saturday Night Billyja Crystala, Stargate Rolanda Emmericha, Johns Scotta Silverja, Hacks Garyja Rosena, Confessions of a Dangerous Mind Georgea Clooneyja, The Producers Susan Stroman, For Your Consideration Christopherja Guesta ter posodil svoj glas v animiranih celovečercih Tom and Jerry: The Movie Phila Romana, A Bug's Life Johna Lasseterja in Andrewa Stantona ter Cars Johna Lasseterja in Joea Ranfta. Med njegovimi televizijskimi vlogami izstopajo tiste v serijah Spin City, Mad About You in Carol & Company, gostoval pa je tudi v serijah Scrubs, The Commish in Curb Your Enthusiasm. Obiskovalci gledališč so ga lahko videli v igrah Candide, The Tale of the Allergist's Wife, The Lady In Question, Rosencrantz and Guildenstern Are Dead, Bounce, The Producers in Power Failure.


FRED MELAMED (Sy Ableman) je celovečerec Zresni se dodal v svojo bogato filmografijo, v katero sodijo celovečerci Suspect Petra Yatesa, The Good Mother Leonarda Nimoya, Lovesick in The Manhattan Project Marshalla Brickmana ter dolg seznam mojstrovin Woodyja Allena, in sicer Hannah and Her Sisters, Radio Days, Another Woman, Crimes and Misdemeanors, Shadows and Fog, Husbands and Wives in Hollywood Ending.
Potem ko je med študijem drame na Yaleu igral v gledaliških produkcijah God's Smoke, Doctor Faustus in Benten Kozo, je bil redni igralec v več gledališčih. Na Broadwayu je zaigral v igri Amadeus.
S svojim glasom je posnel številne televizijske programe, dokumentarce, reklame in audio knjige. Med drugim ga je bilo mogoče slišati na televizijskih postajah National Geographic, CBS Sports in USA Network ter v Disneyjevi seriji Gargoyles.


SARI LENNICK (Judith Gopnik) je po uspešnem študiju drame v južni Kaliforniji, v okviru katerega je prejela nagradi za izjemno igralsko nadarjenost in izjemno igro, sodelovala v številnih gledaliških produkcijah v Los Angelesu, New Yorku in Edinburghu, med drugim Spring Awakening, Raised in Captivity, Sylvia, A Flea in Her Ear, What the Butler Saw, I'm Not Sorry in Fat Men in Skirts. Vloga Judith je njena prva v celovečercu.


ADAM ARKIN (odvetnik) je svojo igralsko kariero najbolj zaznamoval z vlogo zdravnika Aarona Shutta v televizijski seriji Chicago Hope. Nekaj epizod je tudi režiral. V slednji vlogi se je preizkusil tudi pri uspešni seriji Northern Exposure, v kateri je prevzel vlogo Adama. Z vlogo v obeh je bil nominiran za emmyja. Tretjo nominacijo za emmyja je prejel za vlogo Toma v izjemni seriji Frasier. Zaigral je tudi v serijah The West Wing, 8 Simple Rules, Sons of Anarchy, Boston Legal in Monk.
Na filmskih platnih se je izkazal v filmih Rande Haines, The Doctor in Wrestling Ernest Hemingway, Stevea Minerja, Halloween H20 in Lake Placid, Philipa Messine, With Friends Like These…, Diane Keaton, Hanging Up, in Andyja Tennanta, Hitch. Njegova najnovejša igralska projekta sta Just Peck Michaela Nicklesa in Summer Eleven Josepha Kella.
Kot režiser se je podpisal tudi pod televizijski film My Louisiana Sky, ki mu je prinesel nagrado Daytime Emmy in nominacijo za nagrado Directors Guild of America. Režiral je tudi po dve epizodi serij Grey's Anatomy in Boston Legal ter po eno epizodo serij Ally McBeal in Monk.


Filmska ekipa


JOEL in ETHAN COEN (režija/scenarij/produkcija)
Na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu je Joel leta 1991 za komedijo Barton Fink (scenarij skupaj z bratom Ethanom) prejel nagrado za najboljšega režiserja, deset let pozneje pa tudi za kriminalno dramo The Man Who Wasn't There. (soscenarist znova Ethan). Leta 1996 je za triler Fargo prejel nagradi BAFTA in National Board of Review, za najboljšega pa so ga izbrali tudi newyorški kritiki. Z bratom Ethanom sta za Fargo napisala tudi scenarij, ki jima je prinesel oskarja.
Scenarij za O Brother, Where Art Thou?, delo obeh bratov, je bil nominiran za nagrado BAFTA in oskarja v kategoriji najboljši prirejeni scenarij. V vlogi režiserja in soscenarista (vselej skupaj z Ethanom) se je Joel izkazal tudi pri filmih Intolerable Cruelty, The Big Lebowski, The Hudsucker Proxy, Miller's Crossing, Raising Arizona in Blood Simple. Brata si delita zasluge tudi za režijo in scenarij za komedijo The Ladykillers.

No Country for Old Men je Joelova in Ethanova mojstrovina iz leta 2007, pri kateri se lahko pohvalita s številnimi nagradami, med drugim z oskarjem za najboljšo režijo, najboljši celovečerec in najboljši prirejeni scenarij ter zlatim globusom za najboljši scenarij. Bratov zadnji film, Burn After Reading, je bil nominiran za zlati globus za najboljši musical ali komedijo ter za nagradi BAFTA in WGA za najboljši scenarij.
Znane so nominacije za 82. nagrado Oskar
Film leta 2009
Nominiranci za zlati globus


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT