Zblazneli / The Crazies - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sreda, 17 april 2024
Zblazneli (2010)
(The Crazies) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Zblazneli - The Crazies
fantastika / misterični / triler   |  101 min
DRŽAVA: ZDA | Združeni arabski emirati
REŽIJA: Breck Eisner
SCENARIJ: Scott Kosar , Ray Wright
IGRALCI: Radha Mitchell, Timothy Olyphant , Joe Anderson, Danielle Panabaker , ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Maxime Alexandre
PRODUCENT: Michael Aguilar , Rob Cowan
IZVRŠNI PRODUCENT: Jonathan King
Ameriške sanje se povsem razblinijo, ko prebivalci idiličnega mesteca nenadoma zblaznijo. Zaradi skrivnostnega strupa se prelevijo v neizprosne morilce z neizmerno željo po nasilju in krvavih obračunih. Da bi zajezila epidemijo, vojska neusmiljeno izolira mesto in s tem preostale preživele potisne v neizogibno smrt. Šerif David Hutton in njegova noseča žena Judy se z redkimi neokuženimi znajdeta v bitki za preživetje. Morilci prežijo na vsakem koraku. Med njimi so tudi sosedje, prijatelji, sorodniki. Nikomur ne gre zaupati. Ali se jima bo uspelo izviti iz krvavega mestnega obračuna?

Znanstveno-fantastična grozljivka režiserja Brecka Eisnerja je nastala po filmski predlogi, klasiki Georgea A. Romera, ki je tokrat prevzel vlogo izvršnega producenta. Scenarista sta Scott Kosar in Ray Wright.


PRODUKCIJA


Leta 1973 je George A. Romero ustvaril svoj četrti celovečerec, The Crazies, provokativno zgodbo o mestecu, okuženem s smrtonosnim virusom, ki se širi celo hitreje kot nastala panika. Nova različica Brecka Eisnerja je drznejša od izvirnika, saj prikazuje še bolj zastrašujoč svet, v katerem so žrtve biološkega orožja potisnjene v brezizhoden položaj.

"Seveda smo se z ekstremnostjo oddaljili od resničnosti", pravi Eisner. "A bistvo tega filma temelji na resničnosti, ki je vsekakor mogoča."

Producent Rob Cowan si je sprva predstavljal sorazmerno omejeno zgodbo, a po prebranem scenariju je spoznal, da bo The Crazies korak pred večino filmov tega žanra, nudil pa bo prav takšno stopnjo groze in negotovosti, ki jo imajo oboževalci grozljivk najraje.

Scenarij sta scenarista Ray Wright in Scott Kosar napisala po filmski predlogi iz 70-ih let prejšnjega stoletja. Wright priznava, da si je izvirni film ogledal šele tik pred začetkom ustvarjanja svojega prvega osnutka. "Dramatičnost me je prevzela. Majhno mesto je povsem obkoljeno. Poleg tega pa sem bil počaščen, da izhajam iz projekta, ki ga je ustvarila takšna filmska legenda."


ISKANJE VIRUSA TRIXIE


Smrtonosni virus, ki poganja zgodbo, je dobil "neškodljivo" ime, Trixie. Bolezen ima številne mentalne in fizične simptome, ki imajo poguben učinek na človeške žrtve.

"Zanimivo je, da to ni film o zombijih," pravi Eisner. "Romero je zombije postavil v ospredje v več svojih filmih, a ta ni eden izmed njih."

Okuženi niso trop pošasti, ki jedo možgane, temveč oboleli posamezniki, ki na bolezen reagirajo na edinstven in zastrašujoč način, ki v določeni meri odraža realnost. Robert Hall, ustanovitelj ene najboljših hollywoodskih hiš za posebne maskerske efekte, je poskrbel za izgled žrtev. Hkrati je imel nalogo, da svoje zamisli potrdi z zdravstvenimi podatki. "Mnogo smo raziskovali resnične bolezni in ko smo Brecku predstavili kakšno zamisel o izgledu obraza, je takoj želel vedeti, na podlage katere bolezni smo do te zamisli prišli. Zdravstvena podlaga je bil njegova edina zahteva."


IGRALSKA ZASEDBA


TIMOTHY OLYPHANT (šerif David Dutton) je pred kratkim ob Steveu Zahnu in Milli Jovovich zaigral v celovečercu Davida Twohyja, A Perfect Getaway. Igralsko zasedbo je dopolnjeval tudi v neodvisnem filmu Garyja Yatesa, High Life, ki se je premierno zavrtel na lanskoletnem berlinskem filmskem festivalu.

Leta 2007 je v kinematografih gostoval z vlogama v filmih Hitman Xavierja Gensa in Live Free or Die Hard Lena Wisemana. Pred tem je bil prepričljiv v številnih uspešnicah, kot so The Girl Next Door, Go, Meet Bill, Catch and Release, Dreamcatcher, Rock Star, Gone in Sixty Seconds, A Man Apart, Scream 2 in A Life Less Ordinary.

Poznamo ga tudi po več televizijskih vlogah. Nastopil je v serijah My Name is Earl, Sex and the City, Samantha Who?, s soigralci v seriji Deadwood je bil nominiran za nagrado Screen Actors Guild, nazadnje pa je navduševal v izjemni seriji Damages.


RADHA MITCHELL (dr. Judy Dutton) je svojo zadnjo filmsko vlogo odigrala v akcijskem trilerju Jonathana Mostowa, Surrogates, povsem sveži projekt pa je tudi romantična drama Claire McCarthy, Waiting City, kjer je hkrati prevzela vlogo soproducentke.

Leta 1996 je opozorila nase z odlično vlogo v romantični komediji Emme-Kate Croghan Love and Other Catastrophes. Dve leti pozneje je kritike navdušila z vlogo v drami Lise Cholodenko, High Art.
V njeno filmografijo sodijo tudi The Children of Huang Shi, Henry Poole is Here, east of Love, Silent Hill, Finding Neverland, Man on Fire, Phone Booth, Pitch Black, When Strangers Appear, Dead Heat, Melinda and Melinda, Nobody's Baby, Ten Tiny Love Stories in Mozart and the Whale.
Med njenimi televizijskimi vlogami gre izpostaviti tisto v odlično ocenjeni miniseriji Uprising.


JOE ANDERSON (Russell Clank) je po izjemno uspešni londonski gledališki karieri sprejel vlogo v biografski drami Agnieszke Holland, Copying Beethoven. Sledila je ena glavnih vlog v mjuziklu o skupini Beatles, Across the Universe, ki ga je režirala Julie Taymor. Pozneje se je preizkusil tudi v celovečercih Becoming Jane, Control, The Ruins in The 27 Club. Lani je zaigral v komediji High Life, biografski drami Amelia in romantični drami Love Happens.


DANIELLE PANABAKER (Becca Darling) pri dvajsetih letih velja za eno najbolj nadarjenih mladih igralk. Nazadnje je odigrala glavno žensko vlogo v grozljivki Friday the 13th. Kmalu bo začela s snemanjem znanstveno-fantastičnega trilerja Prodigy. Med vlogami v celovečercih gre omeniti še tiste v družinskih komedijah Yours, Mine and Ours in Sky High ter trilerju Mr. Brooks.
Gledalci pred malimi zasloni so jo lahko spremljali v seriji Shark, miniserji Empire Falls in televizijskem filmu Read It and Weep. Prevzela je tudi glavne vloge v televizijskih filmih Searching for David's Heart (leta 2005 nagrada Young Artist za najboljšo mlado glavno televizijsko igralko), Mom at Sixteen, Sex & the Single Mom in Stuck in The Suburbs. Gostovala je v serijah The Guardian, Law and Order: SVU, CSI, Malcolm in the Middle in Summerland.


FILMSKA EKIPA


BRECK EISNER (režiser) je svoj režiserski filmski prvenec zabeležil leta 2005, ko je ustvaril akcijsko komedijo Sahara, v kateri so zaigrali Matthew McConaughey, Penélope Cruz, William H. Macy in Steve Zahn.
Leta 2000 je režiral uvodni del serije The Invisible Man. Dve leti pozneje je prevzel režijo ene izmed epizod uspešne serije Taken, ki so ji namenili emmyja za najboljšo miniserijo, nagrado Saturn Award in nominacijo za zlati globus. Pod dveurno dramo Thoughtcrimes se je leta 2003 podpisal kot režiser in izvršni producent. Leta 2006 je režiral uvodni del serije Beyond. V zadnjem desetletju je ustvaril prek 100 televizijskih reklam, med drugim za Budweiser, Coke, Coors, Heineken, Kodak, McDonald's, Pepsi in Sony.
Novo na DVD: ZBLAZNELI, CHE 1 in CHE 2
V KINU: april 2024
 Fant in čaplja / Kimitachi wa dô ikiru ka  Fant in čaplja
(Kimitachi wa dô ikiru ka)
18. 04. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT