Circus Fantasticus / Silent Sonata - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   četrtek, 22 februar 2024
Circus Fantasticus (2010)
(Silent Sonata) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Circus Fantasticus - Silent Sonata
drama / vojni   |  75 min
DRŽAVA: Finska | Irska | Slovenija
REŽIJA: Janez Burger
SCENARIJ: Janez Burger
IGRALCI: Leon Lučev, Ravil Sultanov, Pauliina Räsänen , ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Divis Marek
PRODUCENT: Jožko Rutar , Morgan Bushe
Moški ostane sam z otrokoma v napol porušeni hiši sredi osamljene planjave. Ženo mu je ravnokar ubila granata v vojaškem spopadu. Pričakuje nov napad. Namesto tega se pri hiši ustavi potujoča karavana cirkusa Fantasticus. S sabo pripeljejo umirajočega šefa cirkusa. Ali se lahko v pokrajini vojne in smrti zgodi tudi nekaj lepega? Se lahko življenje premakne naprej? Je mogoče spoznanje, da smrt ne obstaja?

Dolgo pričakovani tretji celovečerec Janeza "Mikija" Burgerja govori o vojni skozi sijajen preplet podobe in zvoka ter povsem brez besed. Najboljši film 13. Festivala slovenskega filma je dobitnik šestih vesen in Kodakove nagrade za najboljšo fotografijo.


Izjava režiserja


"Ko sem se rodil v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, se je zdelo, da so bile temne sile zla poražene v času druge svetovne vojne in bomo živeli v bratstvu, enotnosti in miru do konca svojih dni. Kar je ostalo od vsega tega, so samo lepi spomini na otroštvo. Ko razmišljamo o tem, kako je človeštvo živelo zadnjih nekaj tisoč let, ne dobimo vtisa, da je živelo v miru, ki so ga občasno prekinile vojne. Živelo je v vojni z občasnimi premirji. Za dokaz je treba samo vključiti televizijo. Vojna spreminja svojo obliko, vendar pa to ne pomeni, da ni sestavni del človeške narave in kot taka del okolja, v katerem živimo. Bilo bi iluzorno misliti, da se bo to dejstvo bistveno spremenilo v naslednjih nekaj stoletjih. Circus Fantasticus obravnava vprašanje, kako preživeti v takem okolju. Dogaja se v vojni, ki ni vezana ne na prostor in ne na čas. Lahko bi se dogajal pred stotimi leti ali tri tisoč let v prihodnosti. Ljudje v tem filmu ne govorijo, kar pa ne pomeni, da je to nemi film. Besede v vojni ne veljajo nič. Če bi veljale, ne bi bilo vojn. Circus Fantasticus je film občutij, atmosfer, senzibilnosti, nadrealnosti. Film, ki govori o tem, kar ne more biti izraženo z besedami."


Janez Burger, režiser in scenarist


Janez Burger
Janez Burger (rojen leta 1965 v Kranju), režiser in scenarist, študira na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in na FAMU v Pragi, kjer leta 1996 diplomira iz filmske in televizijske režije. Med drugim režira celovečerna igrana filma V leru (1999) in Ruševine (2004). Circus Fantasticus je njegov tretji celovečerni film. Živi v Ljubljani.

Festivali, nagrade
13. Festival slovenskega filma (vesne za najboljši igrani film, režijo (Janez Burger), stransko vlogo (Ravil Sultanov), masko (Alenka Nahtigal), ton (Robert Flanagan), glasbo (Drago Ivanuša) in Kodakova nagrada za najboljšo fotografijo (Diviš Marek)). Mednarodna premiera na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu 2011.


Kritike "Film Circus Fantasticus prepleta surovi naturalizem z magično poetiko in nam tako odpira popolnoma nov pogled na vojno. /.../ Prizori s tankom in trupli na peščeni obali zanesljivo sodijo v antologijo slovenskega filma."
žirija 13. Festivala slovenskega filma

"Gre za spektakularen film brez besedice dialoga, kar se morda zdi umetniško pretiravanje, a je dejansko eden najboljših slovenskih filmov vseh časov in bržkone eden najboljših filmov, ki bodo letos na naših platnih."
Igor Harb, Vikend

"/.../ in vendar ne vem, če sem kdaj na fil, mskem platnu videl (ob vsem spoštovanju, denimo, Fellinijevega ali Bergmanovega karnevalskega izročila) bolj presunljivo upodobitev temne lepote niča, bolj kristalno sublimacijo veselja do življenja na obzorju smrti ..."
Jaroslav Skrušny, Ekran


režija Janez Burger
scenarij Janez Burger
fotografija Diviš Marek
montaža Miloš Kalusek
glasba Drago Ivanuša
zvok Robert Flanagan, Daniel Birch
scenografija Vasja Kokelj
kostumografija Alan Hranitelj
maska Alenka Nahtigal
producenti Jožko Rutar, Petra Bašin, Morgan Bushe
koproducenti Petri Rossi, Fredrik Zander, Tomas Eskilsson
produkcija Staragara, Fastnet Films
koprodukcija Cine Works, RTV Slovenija, The Chimney Pot, Film I Väst
sofinacirali Filmski sklad RS, Viba Film, Irish Film Board, Eurimages, Finnish Film Foundation, Media, YLE
igrajo Leon Lučev, Pauliina Räsänen, Ravil Sultanov, Rene Bazinet, Daniel Rovai, Marjuta Slamič, Luna Mijović Zimić
Circus Fantasticus pred vrati


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT