En dan / One day - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 3 marec 2024
En dan (2011)
(One day) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 En dan - One day
drama / romantični   |  108 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Lone Scherfig
SCENARIJ: David Nicholls
IGRALCI: Anne Hathaway, Patricia Clarkson, Romola Garai, Jim Sturgess, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Benoît Delhomme
PRODUCENT: Nina Jacobson
IZVRŠNI PRODUCENT: Tessa Ross
Dvajset let. Dva človeka…

Romantična drama En dan, ki jo je režiserka Lone Scherfig posnela po scenariju in knjižni predlogi Davida Nichollsa, je zgodba o prijateljstvu Emme Morley in Dexterja Mayhewa. Ona je načelno in ambiciozno dekle, ki stremi k boljšemu svetu, on pa premožen očarljivec, ki želi ustvariti svet po lastnem okusu.

Po prvi skupaj preživeti noči, 15. julija 1988, se razideta, a medsebojna vez ni nikoli prekinjena. Film prikazuje ključne trenutke njunega prijateljevanja skozi dve desetletji. Vsako leto, vselej 15. julija, spremljamo njuno naklonjenost, nesoglasja, sanje, zamujene priložnosti, smeh in solze. Skupaj in narazen, nekje sredi življenjskega popotovanja, spoznata, da je bilo tisto, kar sta iskala in o čemer sta sanjala, že ves čas pred njunimi očmi.


Ljubezen do ljubezenske zgodbe

"Obožujem Nichollsev smisel za humor," pravi režiserka Lone Scherfig, "še bolj pa me je pritegnila intenzivnost resnične ljubezenske zgodbe." David Nicholls, avtor knjižne uspešnice One Day iz leta 2009 ter scenarist istoimenskega celovečerca, uvrstitev njegove mojstrovine med ljubezenske romane zgolj potrjuje. "V ospredju pa so tudi prijateljstvo, družina, nostalgija, obžalovanje. Naše sanje se ne uresničijo vedno, vsaj ne na pričakovan način. Želel sem napisati staromodno romanco, ki opisuje vzpone in padce v razmerju skozi daljše časovno obdobje."

Roman je nastajal dve leti, saj je pisec istočasno delal tudi na drugih projektih, poleg tega pa je tovrsten način pisanja zahteval obsežnejše načrtovanje. "Bilo je kot sestavljanka. Semena, ki sem jih zasejal v enem obdobju zgodbe, so vzkalila v naslednjem. Moral sem načrtovati, kaj se bo zgodilo na isti datum, 15. julij, vsa naslednja leta."

Ob začetku snemanja filma, julija 2010, je bila knjiga že izjemna uspešnica marsikje po svetu. Izšla je v 31 jezikih in se zavihtela na vrh lestvice najbolje prodajanih literarnih del v več državah, med drugim v Združenem Kraljestvu, Italiji in na Švedskem.

"En dan" v knjigi in filmu, Dexterjevi in Emmini zgodbi, je 15. julij. V Združenem kraljestvu je to praznik, dan Svetega Svitina, poimenovan po škofu Winchesterske katedrale iz devetega stoletja. Ta si je želel, da ga pokopljejo zunaj katedrale, kjer ga bo zalival dež. Željo so mu ugodili, a so ga po devetih letih premestili v notranjost. Kot odraz njegovega nezadovoljstva se je razbesnela huda nevihta, ki je trajala kar 40 dni. Legenda torej pravi, da če pada dež na dan 15. julija, bo deževalo še naslednjih 40 dni, v primeru lepega vremena pa bo vreme naslednjih 40 dni lepo.


Igralska zasedba


Anne Hathaway (Emma)

Njena zaenkrat najodmevnejša je glavna vloga v romantični komediji Rachel Getting Married, s katero si je leta 2009 priigrala nominaciji za oskarja in zlati globus, potegovala pa se je tudi za nagradi Screen Actors Guild in Independent Spirit. Prejela je številne pohvale kritikov, med drugim nagradi Critics' Choice in National Board of Review.

Leta 2006 je ob Meryl Streep in Davidu Frankelu zaigrala v komični drami The Devil Wears Prada. Leto prej je dopolnjevala igralsko zasedbo v uspešnici Brokeback Mountain, ki je režiserju Angu Leeju prinesla oskarja. Anne je skupaj s soigralci Heathom Ledgerjem, Jakeom Gyllenhaalom in Michelle Williams ter drugimi prejela nominacijo za nagrado Screen Actors Guild.

Obiskovalci kinematografov so jo lahko videli tudi v takšnih uspešnicah, kot so The Princess Diaries, The Princess Diaries 2: Royal Engagement, Valentine's Day; Alice in Wonderland, Get Smart in Becoming Jane.; Posodila je glas glavnima likoma v dveh animiranih celovečercih, Hoodwinked in Rio. Z gostujočim glasom v eni izmed epizod serije The Simpsons si je prislužila nagrado Emmy. Letos je bila nominirana za zlati globus za glavno žensko vlogo v komični drami Love and Other Drugs, v kateri je znova sodelovala z Jakeom Gyllenhaalom, izpostaviti pa gre še njene vloge v filmih Bride Wars, Ella Enchanted in Nicholas Nickleby.

Na prelomu tisočletja je igrala v televizijski seriji Get Real. Na gledaliških odrih je navdušila v produkcijah Twelfth Night, Carnival in The Woman in White. Ob Jamesu Francu je vodila letošnjo, 83. podelitev oskarjev. Trenutno snema akcijsko dramo Christopherja Nolana, The Dark Knight Rises.


Jim Sturgess (Dexter)

Po prelomni vlogi v uspešnem pustolovskem mjuziklu Across the Universe leta 2007 se je uveljavil kot eden najbolj iskanih mladih igralcev, ki se odlično znajdejo v različnih filmskih žanrih.

Leta 2008 se je z glavno vlogo izkazal v kriminalni drami 21. Uspešno leto je zaključil s še eno glavno vlogo v dramatičnem trilerju Fifty Dead Men Walking, s katero je bil v Vancouveru med nominiranci za nagrado kritikov.

V svoji razmeroma kratki igralski karieri je zaigral še v uspešnicah The Other Boleyn Girl in Crossing Over ter posodil glas v animirani pustolovščini Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole. Lani je na mednarodnem filmskem festivalu v Oportu prejel nagrado za najboljšega igralca, in sicer za vlogo v filmu v fantazijski grozljivki Heartless. Pred kratkim je sodeloval s Colinom Farrellom in Edom Harrisom v pustolovski drami The Way Back. Kmalu ga bomo lahko videli v romantični drami Upside Down, kjer bo delal družbo Kirsten Dunst.

Filmska ekipa


Lone Scherfig (režija)

Njena zadnja režija je drama An Education, ki jo je po avtobiografiji Lynn Barber priredil scenarist Nick Hornby. Film je bil nominiran za tri oskarje, v kategorijah najboljši celovečerec, najboljši prirejeni scenarij in najboljša igralka (Carey Mulligan). Danka je bila kot režiserka nominirana za nagrado BAFTA in britansko neodvisno filmsko nagrado, Carey Mulligan pa je kot glavna igralka ti dve nagradi tudi prejela. Filmu so namenili številne druge nagrade, med drugim nagradi občinstva na filmskih festivalih Sundance in Mill Valley ter dve nominaciji za nagrado Screen Actors Guild (najboljša igralka in najboljša igralska zasedba). Scherfigova je prejela nagrado Independent Spirit za najboljši tujejezični film.

Prvi celovečerec The Birthday Trip, ki se je premierno zavrtel leta 1991 na berlinskem filmskem festivalu, je prejel več nagrad na festivalih po vsem svetu. Leta 1998 je ustvarila svoj drugi celovečerec, On Our Own, in osvojila prvo nagrado na filmskem festivalu v Montrealu.

Dve leti pozneje je napisala scenarij in režirala komično dramo Italian for Beginners. Prvič je navdušila kritike in občinstvo po vsem svetu. Na berlinskem filmskem festivalu leta 2001 je zanj prejela srebrnega medveda za najboljšo režijo. Med številnimi drugimi nagradami so tudi mednarodna nagrada kritikov FIPRESCI, najboljši izvirni scenarij pri danski filmski akademiji, najboljša režija, celovečerec in igralec (Peter Gantzler) na mednarodnem filmskem festivalu v Valladolidu, najboljši celovečerec na pariškem filmskem festivalu ter nominacija za nagrado Goya za najboljši evropski film.

Pod svoj prvi angleški celovečerec, Wilbur Wants to Kill Himself, se je podpisala leta 2002. Zanj je skupaj z Andersom Thomasom Jensenom napisala tudi scenarij. Film se je v štirih kategorijah potegoval za britansko neodvisno filmsko nagrado, tudi za najboljši scenarij. Skupaj z Jensenom je ustvarila tudi like za celovečerec Red Road scenaristke in režiserke Andree Arnold. Leta 2007 je režirala komedijo Just Like Home, za katero je skupaj z Nielsom Hausgaardom napisala scenarij.
Dame pozor: za super ženski večer na vol...
Premiera filma EN DAN v Londonu
Anne Hathaway v filmu EN DAN


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT