Učitelj / Monsieur Lazhar - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 15 junij 2024
Učitelj (2011)
(Monsieur Lazhar) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Učitelj - Monsieur Lazhar
drama / komedija   |  94 min
DRŽAVA: Kanada
REŽIJA: Philippe Falardeau
SCENARIJ: Philippe Falardeau
IGRALCI: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Ronald Plante
PRODUCENT: Luc Déry , Kim McCraw
IZVRŠNI PRODUCENT: -
Montrealsko osnovno šolo dodobra pretrese nepričakovana smrt ene izmed učiteljic. Nekaj dni po tragičnem dogodku se v ravnateljičini pisarni z življenjepisom v roki pojavi Bachir Lazhar, uglajeni in izobraženi alžirski priseljenec. Ravnateljica ga v naglici najame in Bachir prezame razred pokojne učiteljice. Kljub domnevnim dolgoletnim izkušnjam s poučevanjem v rodni Alžiriji se bo moral novi učitelj še marskikaj naučiti. Otroci še niso preboleli izgube, učni načrt in običaji frankofonske Kanade pa se kar precej razlikujejo od tistih v rodnem Magrebu. Kljub temu se Bachir s svojo iskrenostjo in dobrosrčnostjo kmalu zbliža z otroki; predvsem z Alice in Simonom, ki ju je smrt priljubljene učiteljice še posebej prizadela. Rane se počasi celijo, nihče pa ne sluti Bachirjeve lastne boleče preteklosti in negotove prihodnosti.

Letošnji oskarjev nominiranec za najboljši tujejezični film je ganljiv portret dobrega moža in dobrega učitelja, ki se kompleksnih in težkih tem smrti, žalovanja in krivde - ravno tako kot njegov glavni junak - loteva s toplino, vedrino in tihim humorjem. Film je prejel številne nagrade občinstva na mednarodnih festivalih. Obvezen ogled za vse učitelje!


festivali, nagrade


Svetovna premiera, nagrada občinstva, nagrada revije Variety - Locarno 2011. Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film 2012. Nagrada občinstva - Rotterdam 2012. Najboljši kanadski igrani film - Toronto 2011. Posebna nagrada žirije, nagrada občinstva - Festival frankofonskega filma Namur, Belgija 2011. Nagrada Jutra 2012 za najboljši film, režijo, scenarij, izvirno glasbo, zvok, stransko igralko (Nélisse), stranskega igralca (Néron). Nagrada Art Cinema - Filmfest Hamburg 2011. Najboljši scenarij, nagrada mednarodne žirije FIPRESCI - Valladolid 2011. Nagrada občinstva - CPH:PIX, Kopenhagen 2012. Nagrada SIGNIS - Hong Kong 2012. Nagrada genie 2012 za najboljši film, režijo, prirejeni scenarij, montažo, glavnega igralca (Fellag), stransko igralko (Nélisse).

iz prve roke


"Ko najdeš svojo zgodbo, je tako kot bi te udarila strela ali kot bi se zaljubil. V trenutku ti je jasno. Mene je strela udarila pred petimi leti, medtem ko sem gledal monodramo z naslovom Bachir Lazhar. /…/ Scenarij sem pisal dve leti /…/, vrnil sem se v šolo, sedel v zadnjih klopeh s šestošolci, /…/ opazoval otroke, odkrival podrobnosti v načinu njihovega govorjenja, gibanja in poslušanja ali pa jih samo gledal, kako se izgubljajo v svojih mislih … Spoznal sem, da je šola laboratorij življenja; inkubator 'človeških bitij v procesu nastanka'. To mi je omogočilo, da sem se dotaknil vprašanj kot so izobraževanje, togost birokracije, trk različnih kultur in priseljevanje ne da bi film s tem postal didaktičen. Mislim, da sem kljub vsebinski premisi uspel ustvariti veder film, ki mu tudi humorja ne manjka. Upam, da bom s filmom gledalcem uspel posredovati čustveni vtis, ki ga je name naredil osrednji lik, ko sem gledal gledališko igro; tiste noči, ko sem našel svojo zgodbo, ali bolje - ko je zgodba našla mene."
- Philippe Falardeau, režiser in scenarist

Philippe Falardeau: režiser, scenarist


Philippe Falardeau (1968, Quebec, Kanada) je diplomiral iz politologije in mednarodnih odnosov na univerzah v Ottawi in Quebecu. Po uspešnem dokumentarcu o kitajskih priseljencih v Kanadi Pate chinois (1997) je leta 2000 režiral svoj prvi igrani celovečerec La Moitie gauche du frigo, komedijo, ki je v rodni Kanadi doživela izreden uspeh. Gledalce in kritike je navdušil tudi s svojim drugim celovečercem Congorama (2006), ki je svetovno premiero doživel v programski sekciji Štirinajst dni režiserjev na festivalu v Cannesu. Leta 2010 smo na LIFFu lahko videli dobitnika berlinskega kristalnega medveda Jaz že ne, prisežem! (C'est pas moi, je le jure!), tragikomično zgodbo o odraščanju v poznih šestdesetih. Učitelj je njegov četrti celovečerec.

kritike "Učitelj nam prikaže življenje v vsej njegovi celovitosti in priča o tem, kako so lahko humor, sočutje in tragedija prav tako sestavni del naše izkušnje. Njegova čustvena iskrenost je ohrabrujoča; lekcija, za katero nismo nikoli prestari, da bi se je naučili."
- Kenneth Turan, Los Angeles Times

"Tisto, kar dela film tako navdušujoč, je modrost in eleganca, s katerima se loteva tematike žalovanja in prebolevanja, ter tiha lepota Fellagovega nastopa v naslovni vlogi. /…/ vreden Françoisa Truffauta in njegovih 400 udarcev /…/."
- Joe Morgenstern, Wall Street Journal

"Subtilno in neprimerljivo čudovito delo, ki ga lahko brez težav označimo za enega nabolj ganljivih filmov tega leta - še toliko bolj učinkovitega zaradi svojega varljivo preprostega sloga."
- Peter Howell, TIFF, Mednarodni filmski festival v Torontu

"Ganljiva drama o otroštvu, sočutju in tistem svetem kraju, kakršen bi moral biti šola."
- Nathalie Petrowski, La Presse

"To je čudovita, humanistična in subtilno aktualna filmska umetnina, ki ji ob uvedbi novih likov ter skrajno realističnega in podrobnega prikaza šolske skupnosti uspe ohraniti nedotaknjeno intimnost in senzibilnost monoigre. In prav te podrobnosti - vizualni prijemi, ravno prav odmerjena pojasnila iz ozadja zgodbe, prebliski humorja in bežne geste - dajejo sicer preprosti zgodbi pomen in kompleksnost. /…/ resnično nepozabno."
- Jennie Punter, The Globe and Mail

"Falardeau tako skrbno opravi svoje delo, da nam šele v zadnjih trenutkih filma postane jasno, kako spretno je uravnotežil celo vrsto tem; od psiholoških do političnih in pedagoških. Odmevi filmskih zgodb o neustrašnih učiteljih iz filmov Zbogom, gospod Chips (Goodbye, Mr. Chips, 1939) in Razred (Entre les murs, 2008) so prav tako nezgrešljivi kot je nezgrešljiva povezava pričujočega dela z neke druge vrste pripovedjo, ki je bila dolgo priljubljena med kanadskimi pisci in ki ji je zahvaljujoč Ženski, ki poje (Incendies, 2010) Denisa Villeneuva usojena vrnitev: zgodba izgnancev, katerih življenja v novih deželah bodo še naprej oblikovale travme, ki so jih utrpeli dolgo preden so se podali na tisto usodno 'pot brez dokumentov', kot temu pravi Lazhar."
- Jason Anderson, CinemaScope
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT