Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil / 100 Year Old Man Who Climbed Out the Window And Disappeared - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 19 maj 2024
Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil (2013)
(100 Year Old Man Who Climbed Out the Window And Disappeared) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil - 100 Year Old Man Who Climbed Out the Window And Disappeared
komedija / pustolovski   |  114 min
DRŽAVA: Hrvaška | Švedska
REŽIJA: Felix Herngren
SCENARIJ: Felix Herngren , Hans Ingemansson
IGRALCI: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Alan Ford, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Göran Hallberg
PRODUCENT: Felix Herngren , Malte Forssell
IZVRŠNI PRODUCENT: Maria Dahlin
»Kar je, je, in kar bo, bo.«

Iz romana Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil Jonasa Jonassonsa.

Film Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil pripoveduje zgodbo Allana Karlssona, ki se na jesen svojega dolgega in razgibanega življenja znajde v domu za ostarele, prepričan, da je to njegova zadnja postaja pred smrtjo. Edina težava je, da je Allan še vedno dobrega zdravja in ga življenje v domu iz dneva v dan bolj dolgočasi. Ko se začne približevati njegov stoti rojstni dan, se odloči, da bo pred nezanimivim vsakdanom pobegnil.

Allan spleza skozi okno in se po spletu naključij znajde sredi zabavne in popolnoma nepričakovane dogodivščine. Pot mu prekrižajo morilci, tolpa kriminalcev, nesposoben policist, kovček poln denarja in celo slon. Za kogar koli bi bila to prava pustolovščina, zanj pa to ni nič neobičajnega, saj je bilo njegovo življenje sila zanimivo. Nekaterih zgodovinskih dogodkov ni spremljal le od daleč, temveč je v njih odigral pomembno vlogo. Čeprav ga politika in vera nista prav nič zanimali, se zdi, da je vplival na potek najpomembnejših svetovnih dogodkov 20. stoletja.

Poleg pobega iz doma za ostarele pa v filmu spremljamo tudi Allanove pretekle pustolovščine. Med drugim lahko vidimo, kako je pomagal pri izumu atomske bombe in kako se je spoprijateljil z mnogimi znanimi osebnostmi, med katerimi so bili tudi predsedniki ZDA in ruski politični veljaki.

Allan Karlsson, ki je celo stoletje skrbel za vznemirjenje po svetu, je zdaj ponovno na delu.


Režiser Felix Herngren o filmu:


Kako ste se počutili ob snemanju filma po tako uspešni knjigi?
»Vedno je težko prirediti film po knjigi, a ko sem dobil priložnost, da posnamem Stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil, se nisem mogel upreti. Gre za očarljivo zavito zgodbo z zanimivimi liki in vrhunsko situacijsko komiko. Vem, da so pričakovanja glede filma visoka, zato je vse skupaj še težje, a raje snemam obetavno dobro zgodbo, kot pa dolgočasno zgodbo brez pričakovanj.«

Kakšne so bile vaše zamisli glede igralcev?
Želel sem, da bi Allana igral nekdo, ki lahko verodostojno upodobi lik v različnih obdobjih njegovega življenja. Ko sem bral knjigo, sem nekje na polovici začel razmišljati o Robertu Gustafssonu. Po mojem mnenju je on edini, ki bi lahko vlogo odigral verodostojno in s pravšnjo mero komičnosti. Na poskusnem snemanju, pozimi leta 2012, sem dobil občutek, da je on prava izbira. Poleg tega obožujem močne osebnosti in dobro igro. Upam, da bo v filmu vse prišlo do izraza.

Kaj pričakujete od filma?
Allan Karlsson dela tisto, kar bi morali vsi zahodnjaki. Ne skrbi ga prihodnost, zaupa svojim občutkom in se ne obremenjuje s preteklostjo. Če bo le majhen del občinstva začel razmišljati o tem, bom zelo počaščen.
V KINU: maj 2024
 Samsara / Samsara  Samsara
(Samsara)
16. 05. 2024
 Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster  Roparka Lucy
(Lucy ist jetzt Gangster)
23. 05. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT