Dobri vojak Šverc / Buffalo Soldier - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 21 julij 2024
Dobri vojak Šverc (2001)
(Buffalo Soldier) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Dobri vojak Šverc - Buffalo Soldier
komedija / kriminalka / vojni   |  98 min
DRŽAVA: Nemčija | Velika Britanija
REŽIJA: Gregor Jordan
SCENARIJ: Eric Weiss , Robert O'Connor
IGRALCI: Anna Paquin, Dean Stockwell, Ed Harris, Elizabeth McGovern, Joaquin Phoenix, Scott Glenn, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Oliver Stapleton
PRODUCENT: Ariane Moody , Rainer Grupe
IZVRŠNI PRODUCENT: James Schamus , Paul Webster , Reinhard Kloos
Zgodba

Kjer vlada mir, bojevitež napade samega sebe. - Friedrich Nietsche

1989. Bliža se padec Berlinskega zidu in kmalu naj bi zavladal varen svetovni red.
Toda v predmestju Stuttgarta (Zahodna Nemčija), v vojaški bazi Theodore Roosevelt, bo hladna vojna Raya Elwooda (Joaquin Phoenix), specialista 317. oskrbovalnega bataljona, dosegla vrelišče. Elwood je priljubljen falot, rekrut, ki mu je uspelo dolgočasno vojaško služenje spreobrniti v mrežo cvetočih poslov na črnem trgu. Uradno pri obzirnem poveljniku Wallaceu Bermanu (Ed Harris) sicer opravlja službo bataljonskega sekretarja, toda poleg tega se ukvarja še z mnogimi "prostočasnimi" dejavnostmi. Prodaja orožja domačinom in dobava heroina šefu vojaške policije sta le dve izmed mnogih drugih.

Ko se pojavi nov narednik (Scott Glenn), čigar jasen namen je očistiti bazo, je Elwood prepričan, da mu nova kri ne bo povzročala težav. Toda pravi zapleti se s simpatijo do narednikove hčerke Robyn (Anna Paquin) šele začnejo.
Sledijo poželenje, prevara in smrt.

Film Buffalo Soldiers, posnet po priljubljenem istoimenskem romanu, je težko pričakovan drugi celovečerec avstralskega režiserja Gregorja Jordana, ki je leta 1999 za film Two Hands prejel številne avstralske filmske nagrade.

O produkciji

Gregor Jordan ni bil prvi, ki je podlegel nenavadnim čarom Raya Elwooda. Nemški producent Rainer Grupe je že leta 1996 pridobil pravice za roman Roberta O' Connorja o ameriški vojski, ki se leta 1989 bori le proti dolgočasju. To je leto padca Berlinskega zidu. Rainerja je knjiga prevzela s svojim edinstvenim prizoriščem dogajanja. "Če si odraščal na jugu Zahodne Nemčije v 70-ih in 80-ih, si odraščal ob nenehno mimoidočih ameriških tankih, tovornjakih, vojakih," pravi Grupe. "350.000 ameriških vojakov je bilo razporejenih po 64 bazah. Ta slika se mi je vžgala v spomin in Buffalo Soldiers je edina knjiga, ki jo je prikazala na tako realističen in dramatičen način."
Iskanje ustrezne osebe, ki bi O'Connorjev odličen roman spravila na filmska platna, je Grupeju povzročalo velike težave. Potem pa si je nekega dne ogledal nov avstralski film Two Hands, gangstersko komedijo z mladim Heathom Ledgerjem, ki jo je režiral nov talent Gregor Jordan. "Tako je bil dober, da smo si ga ogledali 20 minut, ga zavrteli nazaj in ga gledali še trikrat," se spominja Grupe, "saj nam je bil uvodni del tako všeč. Naslednji dan smo že govorili z Gregorjem in tako se je vse skupaj pričelo."
Za Jordana je bil film Buffalo Soldiers velika priložnost za mednarodni uspeh, potem ko je njegov prvenec navdušil v Avstraliji in prejel pet nagrad Australian Film Institute. "Po filmu Two Hands sem želel ustvariti nekaj večjega. Mislim, da bi storil napako, če bi se lotil enakega filma, torej je Buffalo Soldiers prišel ravno prav."

Jordan se je najprej želel bolje seznaniti s knjigo, še posebej z likom Elwooda. Grupe je zbral številne različne scenarije za film Buffalo Soldiers, med njimi tudi scenaristov Erica Axela Weissa in Nore Maccoby, ki sta napisala komedijo Bongwater, toda Jordan je v projekt želel vnesti svoje ideje. "Rekel sem Rainerju, da bi z veseljem sodeloval, vendar pa bi rad naredi lastno priredbo. Vzel sem v roke roman in se skušal vživeti v lik Elwooda ter skušal razumeti, kaj ga žene naprej. Dobro sem se zavedal, da pripovedujem zgodbo o antagonistu, to pa je vedno težko."

Po izvirnem scenariju za film Two Hands je Jordan spoznal, da gre pri priredbi za nekaj povsem drugega. "Pri Buffalo Soldiers je bila težava v tem, da sem moral previdno udejanjiti tuje sanje." Vendar pa je bil Jordanu inspiracijski vir tudi v precejšnjo pomoč. "Veliko najboljših delov v scenariju sem si preprosto izposodil iz knjige."

Igralska zasedba

Joaquin Phoenix (Ray Elwood)
Eden najzanimivejših hollywoodskih igralcev, oskarjev nominiranec Joaquin Phoenix, igra že od otroštva. Svoj filmski prvenec je doživel pri 12 letih v otroški znanstveni fantastiki Spacecamp. Kot 15-letnik pa je s prepričljivo vlogo težavnega najstnika Rona Howarda v komediji Parenthood opozoril, da se rojeva nova zvezda. Med nekajletnim premorom in potovanjem s svojim očetom si je dal spremeniti ime Leaf in spet privzel svoje rojstno ime Joaquin. Mladi igralec je nato ponovno navdušil z močno vlogo obsedenega Jimmyja Emmetta v filmu Gusa Van Santa To Die For (ob Nicole Kidman). Phoenix se je potem izkazal v akcijski drami Inventing The Abbots, kjer je osvojil srce Liv Tyler. Nato so v kratkem času sledile številne pomembne vloge. V modernem westernu Oliverja Stonea U-Turn je zaigral ljubosumnega fanta Tobyja N Tuckerja, ob Vinceu Vaughnu v Return To Paradise je bil v težavah kot izletnik, v črni drami Joela Schumacherja 8MM smo ga očudovali kot objestnega šarmerja Maxa Californio, v filmu Jamesa Graya The Yards pa kot zloveščega gangsterja Willieja Gutierreza. Phoenixova naslednja vloga pa je navdušila ves svet. Za vlogo krutega, a ranljivega cesarja Commodusa v svetovni uspešnici Ridleya Scotta Gladiator je Phoenix prejel pohvalo kritikov in nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Sledila je še ena dramatična vloga bednega in trpinčenega Abbeja Coulmiera ob Kate Winslet, Geoffreyju Rushu in Michaelu Caineu v filmu Phillipa Kaufmanna Quills, biografiji Marquisa De Sadeja.
Po filmu Buffalo Soldiers bomo Phoenixa videli v prvem angleškem celovečercu danskega režiserja Thomasa Vinterberga It's All About Love.

Ed Harris (Colonel Wallace Berman)
Edu Harrisu je njegov režiserski prvenec Pollock pred kratkim prinesel oskarjevo nominacijo za najboljšega igralca (zaigral je kot revolucionarni, abstraktni ekspresionist Jackson Pollock), Marcia Gay Harden pa je prejela oskarja za najboljšo stransko igralko.
Nedavno je Harris ob Meryl Streep odigral vlogo v drami The Hours, režiserja Stephena Daldryja, in p, onovno sodeloval z Ronom Howardom v filmu A Beautiful Mind, kjer je zaigral ob Russellu Croweu. Poleg tega ga lahko vidimo tudi ob Vinceu Vaughnu in Julii Ormond v celovečercu Grega Mosherja Prime Gig.
Nazadnje je ob Jude Law zaigral v filmu Jean-Jacquesa Annauda Enemy at the Gates. Nastopil je še v filmih Agnieszke Holland The Third Miracle (ob Anne Heche) in Stepmom Chrisa Columbusa (ob Julii Roberts in Susan Sarandon).
Za vlogi v slednjem filmu in odlično ocenjenem celovečercu Petra Weira The Truman Show je leta 1998 prejel nagradi National Board of Review za najboljšega stranskega igralca. The Truman Show mu je obenem prinesel zlati globus in oskarjevo nominacijo za najboljšo stransko vlogo. Harris je ob Clintu Eastwoodu in Geneu Hackmanu zaigral v političnem trilerju Absolute Power (Eastwood ga je tudi režiral) ter ob Seanu Conneryju in Nicolasu Cageu v uspešni Simpson-Bruckheimerjevi akciji The Rock, ki jo je režiral Michael Bey. Upodobil je Genea Kranza v uspešnici Rona Howarda Apollo 13 in prejel nagrado Screen Actors Guild za najboljšo stransko vlogo ter bil nominiran tako za oskarja kot zlati globus. Med njegovimi ostalimi filmi so še Borderline, Knightriders, The Right Stuff, The Firm, Just Cause, Glengarry Glen Ross, State of Grace, The Abyss, Jacknife, To Kill a Priest, Walker Sweet Dreams, Alamo Bay, A Flash of Green, Swing Shift, Under Fire, in China Moon.
Na televiziji je nastopil v filmih The Last Innocent Man in Running Mates (HBO), ter v Paris Trout (Showtime). Z ženo in igralko Amy Madigan sta koproducirala in zaigrala s strani kritikov v odlično sprejetem filmu, posnetem po romanu Zanea Greya, Riders of the Purple Sage. Harris je bil nominiran za nagrado Screen Actors Guild za najboljšega igralca, skupaj z ženo pa sta kot igralca in producenta prejela prestižno nagrado Western Heritage Wrangler za izvrstni televizijski celovečerec.
Rodil se je v Tenaflyju v New Jerseyju, po dveh letih študija na kolumbijski univerzi pa je na univerzi v Oklahomi pričel študirati igralstvo. Leta 1973 se je preselil v Kalifornijo, se vpisal na kalifornijski inštitut umetnosti in tudi diplomiral. Harris se je prvič pojavil na newyorškem odru v igri Sama Sheparda Fool for Love, ki mu je leta 1983 prinesla nagrado Obie za izvrstnega igralca. Kasneje je prejel nominacijo za Tonyja in nagrado Drama Desk za svoj broadwayski prvenec v igri Georgea Furtha Precious Sons. Kasneje je prejel še dve nagradi pri Los Angeles Theater Critics Association: prvo za Prairie Avenue in drugo za vlogo v igri Murraya Mednicka Scar. V Los Angelesu je zaigral še v igrah "A Streetcar Named Desire", "The Grapes of Wrath", "Hamlet" in "Sweet Bird of Youth". Jeseni leta 1994 je nastopil v newyorškem Shakespearovem gledališču v nebroadwayski produkciji Sama Sheparda "Simpatico" ob Jamesu Gammonu, Beverly D'Angelo in Fredu Wardu. Za to vlogo je prejel nagrado Lucille Lortel za najboljšega igralca. Jeseni leta 1996 se je vrnil na Broadway in ob Danielu Masseyu nastopil v uspešni drami Ronalda Harwooda "Taking Sides". Harris je upodobil majorja Stevea Arnolda, ameriškega častnika, ki vodi vojaški postopek proti neverjetnemu nemškemu dirigentu Wilhelmu Furtwanglerju (Massey), ki je obtožen nacizma.

Scott Glenn (narednik Robert Lee)
Glenn je obiskoval znameniti Actor's Studio v New Yorku, svoj filmski prvenec pa je doživel leta 1970 s filmom Jamesa Bridgesa The Baby Maker. V 70-ih je odigral številne vloge, med drugim tudi stranski vlogi v filmih Roberta Altmana Nashville in Francisa Forda Copolle Apocalypse Now. Vendar se je s svojo odločnostjo kot zvezda uveljavil šele 10 let kasneje, ko je ob Johnu Travolti ponovno sodeloval z Jamesom Bridgesom v filmu Urban Cowboy. Zdaj že slavni Glenn je kmalu prikazal različne kavbojske veščine v filmu Cattle Annie and Little Britches, sledila sta Silverado in My Heroes Have Always Been Cowboys. Leta 1982 je prejel pohvale kritikov za vlogo astronavta Alana Sheparda v filmu The Right Stuff, nato pa navduševal še naprej kot nepopustljiv trener atletike (Personal Best), brezobziren prisvajalec zemlje (The River) in kriminalist (The Keep Michaela Manna). V zgodnjih 90-ih je odigral tri prvovrstne vloge: odločnega kapitana (The Hunt For Red October), fanatičnega gasilca (Backdraft) in najodmevnejšo vlogo hladnokrvnega FBI agenta Jacka Crawforda v z oskarjem nagrajeni srhljivki Silence Of The Lambs Jonathana Demmeja. Leta 1997 je ob Clintu Eastwoodu in Geneu Hackmanu zaigral v Eastwoodovem političnem trilerju Absolute Power, med pomembnejšimi novejšimi vlogami pa sta občutljivi oče Moody (The Virgin Suicides Sophie Coppole) in osiveli plezalec Montgomery Wick (Vertical Limit). Po filmu Buffalo Soldiers, kjer je že tretjič sodeloval z Edom Harrisom, je ob Kevinu Spaceyju zaigral v filmu Lasseja Halstroma The Shipping News.
Med njegovimi ostalimi filmi so tudi The Challenge, Wild Geese II, Miss Firecracker, Extreme Justice, Tall Tale, Courage Under Fire, Carla's Song in Firestorm.

Anna Paquin (Robyn Lee)
Za vlogo Flore McGrath v akcijski drami Jane Campion The Piano je premagala 5.000 deklet in za svoj neverjeten prvenec leta 1994 prejela oskarja za najboljšo stransko igralko. Pri 11 letih je bila druga najmlajša dobitnica oskarja vseh časov. Po izvrstnem uvodnem poglavju njene kariere je Anna odigrala še dve nepozabni vlogi: mlado Jane Eyre v filmu Franca Zefferellija Jane Eyre in Amy Alden v ganljivi, po resničnih dogodkih posneti, drami Fly Away Home. Med študijem je nadaljevala cvetočo kariero z dramo 60-ih let A Walk On The Moon in uspešno najstniško komedijo She's All That. Nato je odigrala zrelejšo vlogo nadloge Donne ob Seanu Pennu in Kevinu Spaceyju v filmu Hurlyburly. Leto 2000 ji je prineslo dve najodmevnejši vlogi po nepozabnem oskarju: vlogo Rogue v filmu Bryana Singerja X-Men in Polexie Aphrodesia v rock komediji Camerona Crowea Almost Famous. Poleg tega je ob Seanu Conneryju zaigrala še v filmu Gusa Van Santa Finding Forrester. Pred celovečercem Buffalo Soldiers smo jo videli v grozljivki Darkness in v Singerjevem junaškem nadaljevanju X-Men 2.

Elizabeth McGovern (ga. Berman)
Po diplomi na ameriškem gledališkem konservatoriju v San Franciscu in šoli dramatične umetnosti Juiliard v New Yorku Elizabeth McGovern uspešno združuje gledališče, televizijo in film v svoji več kot 20-letni karieri. Njena filmska kariera je bila takojšen uspeh. Navdušila je z vlogo simpatične najstnice v bridki, z oskarjem nagrajeni drami Roberta Redforda Ordinary People, potem pa z vlogo razvpite viktorijanske vlačuge Evelyn Nesbit v filmu Milosa Formana Ragtime. Že za svojo drugo vlogo je prejela oskarjevo nominacijo za najboljšo stransko igralko. Uspeh ji je prinesel vlogi ob Dudleyju Mooreu v romantični komediji Lovesick in ob Seanu Pennu v Racing With The Moon, nato pa še izredno odmevno vlogo v uspešnici Sergia Leona Once Upon A Time In America. V 80-ih in 90-ih je požela uspeh še s komedijo Johna Hughesa She's Having A Baby, neodvisnim filmom The Handmaid's Tale, filmom Stevena Soderburgha King Of The Hill in kasneje v akcijski drami Iana Softleyja Wings Of The Dove. Ob dramskem delu je Londončanka navdušila še kot Marguerite Blakeney v BBC-jevem filmu The Scarlet Pimpernel. Nazadnje smo jo videli v odlično sprejetem filmu Terencea Daviesa, posnetem po istoimenskem romanu Edith Wharton The House Of Mirth.

Dean Stockwell (general Lancaster)
Že kot otrok je bil uspešen igralec 40-ih in privabljal množice gledalcev s svojim angelskim videzom, ki mu je prinesel prvo filmsko vlogo v klasičnem glasbenem filmu Anchors Aweigh. Sledile so številne vloge, med drugim tudi glavna vloga v filmu The Boy With Green Hair, a Stockwell je pri 16-ih letih Hollywood zamenjal s popotništvom. Zrelejši se je vrnil k igralstvu preko newyorškega odra, potem pa prejel odlične kritike za vlogo težavnega mladeniča (Sons and Lover, 1960), študenta ubijalca (Compulsion), in drugega jaza Eugenea O'Neilla (Long Day's Journey Into Night, 1962). Slednji dve vlogi sta mu prinesli nagradi za najboljšega igralca na filmskem festivalu Cannes leta 1959 in 1962.
Poleg nastopanja na televiziji je Stockwell v 70-ih zaigral ob svojim dobrem prijatelju Dennisu Hopperju v filmih The Last Movie in Tracks. Svoj velik povratek pa je doživel šele leta 1984 (39 let po začetku kariere) in to po zaslugi stranskih vlog v filmu Wima Wenderja Paris, Texas in Davida Lyncha Dune. Z Lynchem je sodeloval še v klasiki Blue Velvet, s Francisom Fordom Coppolo pa v dveh nepozabnih filmih - Gardens Of Stone in Tucker: A Man And His Dream. Za izvrstno komično vlogo vodje tolpe Tonyja Russa v komediji Jonathana Demmea Married To The Mob je bil nominiran za oskarja za najboljšo stransko vlogo. Vloga Ala v priljubljeni televizijski seriji Quantum Leap mu je prinesla zlati globus leta 1990 in še tri nominacije, pa tudi dve nominaciji za nagrado Emmy za najboljšega stranskega igralca. Po zaključku serije po 4 letih je Stockwell v 90-ih nastopil v številnih filmih, med njimi so The Player, Air Force One in tretje sodelovanje s Coppolo v filmu The Rainmaker. Sledi film Romana Coppole C.Q.Filmska ekipa

Gregor Jordan - režiser / scenarist
Avstralski režiser je prvič opozoril nase leta 1995 na filmskem festivalu Cannes, ko mu je Swinger prinesel nagrado žirije za najboljši kratki film. Istega leta je sledil drugi kratki film Stitched. Po uspešnem delu pri avstralski televiziji je leta 1999 izšel njegov prvi celovečerec Two Hands, za katerega je napisal tudi scenarij. Gre za gangstersko komedijo v predelu Sydneya, King Crossu. Bryan Brown je igral gangsterja Panda, prihajajoča zvezda Heath Ledger pa 19-letnika, ki Pandu dolguje 10.000 $. Izredna avstralska uspešnica je kasneje prejela pet nagrad Australian Film Institute, med njimi tudi za najboljši celovečerec, najboljšo režijo in scenarij.
Buffalo Soldiers je Jordanov drugi film.


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT