Preberi in zažgi / Burn After Reading - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 13 julij 2024
Preberi in zažgi (2008)V kinu od: 4. 12. 2008
(Burn After Reading) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Preberi in zažgi - Burn After Reading
komedija / kriminalka   |  96 min
DRŽAVA: Francija | Velika Britanija | ZDA
REŽIJA: Ethan Coen , Joel Coen
SCENARIJ: Ethan Coen , Joel Coen
IGRALCI: Brad Pitt, Frances McDormand, George Clooney, John Malkovich, Tilda Swinton, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Emmanuel Lubezki
PRODUCENT: Ethan Coen , Joel Coen , Tim Bevan
IZVRŠNI PRODUCENT: Robert Graf
Analitik obveščevalne službe Cie, Osborne Cox (John Malkovich), se v Arlingtonu udeleži zaupnega srečanja. Žal pa skrivnost kmalu pride na dan. Coxovi dnevi pri Cii so se iztekli. Vrne se v Georgetown, kjer se posveti obujanju spominov in popivanju. Njegove žene (Tilda Swinton) dogodek ne pretrese preveč. Zapletla se je namreč v razmerje z zveznim policistom Harryjem Pfarrerjem (George Clooney) in že načrtuje, da bo Coxa zapustila.

V Washingtonu se uslužbenka fitness centra, Linda Litzke (Frances McDormand), pripravlja na uresničitev življenjskega načrta, obsežno lepotno operacijo. Svojo misijo zaupa samovšečnemu kolegu Chadu Feldheimerju (Brad Pitt). V njeni navadi so sicer zmenki z moškimi, ki jih spozna prek spleta, toda več kot ugaja ji dejstvo, da se je zanjo ogrel direktor Ted Treffon.

Ko Chad in Linda po naključju odkrijeta zgoščenko s podatki analitika Cie, se odločita stvari priti do dna. Ted je prepričan, da raziskava ne bo prinesla nič dobrega. Dejansko vse uide izpod nadzora, kar privede do številnih komičnih dogodkov in soočenj.


Izjava bratov Coen


Zgodba govori o ljudeh srednjih letih, ki preživljajo težave tako zasebno kot poklicno, vse skupaj pa je prepleteno s tematiko državne varnosti. In prav zato gre za washingtonsko zgodbo. V ospredju sta obveščevalna agencija Cia in fitness center ter dogodki, ki so posledica njunega prepletanja. Vmes se vmeša tudi zmenkovanje prek spleta.

Želela sva napisati scenarij za igralce, ki jih poznava in za katere se nama je zdelo, da bodo zanimiva kombinacija. Z Georgeom Clooneyjem, Richardom Jenkinsom in Frances McDormand sva sodelovala že v preteklosti, prvič pa sva snemala z Bradom Pittom in Johnom Malkovichem, česar sva se nadejala že dlje časa. Vlogi za njuna lika sva napisala posebej zanju.


Igralska zasedba


GEORGE CLOONEY (Harry Pfarrer)

Leta 2006 je prejel tri nominacije za oskarja. Za prestižno nagrado se je potegoval z najboljšimi režiserji, in sicer s celovečercem Good Night, and Good Luck. Scenarij za slednjega je napisal skupaj z Grantom Heslovom in nagrajena sta bila z nominacijo v kategoriji najboljši izvirni scenarij. Še tretjič pa je bil nominiran za najboljšega stranskega igralca in vloga v celovečercu Syriana mu je prinesla oskarja. Prvič v zgodovini podelitev oskarjev se je zgodilo, da je posameznik prejel nominaciji za režiserja in igralca za dva različna filma v istem letu.

Clooney je že v preteklosti sodeloval z nekaterimi kolegi iz ekipe projekta Preberi in zažgi. Za Joela in Ethana Coena je zaigral v celovečercih O Brother, Where Art Thou? (prislužil si je zlati globus) in Intolerable Cruelty. Z Bradom Pittom sta bila soigralca v uspešnicah Stevena Soderbergha, Ocean's Eleven, Ocean's Twelve in Ocean's Thirteen; oskarjevki Tildi Swinton pa je delal družbo v mojstrovini Tonyja Gilroyja, Michael Clayton. S slednjo vlogo si je priigral nominacije za oskarja in zlati globus ter za nagradi Screen Actors Guild in BAFTA.

Z Grantom Heslovom je lastnik produkcijske hiše Smokehouse Pictures, pred tem pa so v okviru produkcijske hiše Section Eight (partner s Stevenom Soderberghom) nastale produkcije Good Night, and Good Luck; Syriana; Ocean's Eleven, Ocean's Twelve, The Jacket, Full Frontal, Welcome to Collinwood, Insomnia in Far from Heaven.

Svoj režiserski prvenec, Confessions of a Dangerous Mind, je zabeležil leta 2002. Pri National Board of Review so mu podelili nagrado za posebne filmske dosežke. Njegova druga režija, Good Night, and Good Luck (2005) mu je poleg že omenjenih nominacij za oskarja prinesla tudi dve nominaciji za zlati globus.

Kritike je prepričal tudi z vlogami v filmih Out of Sight, Three Kings, Solaris, The Good German, The Peacemaker, Batman & Robin, One Fine Day in From Dusk Till Dawn. Gledalci pred malimi zasloni ga najbolje poznajo po vlogi Dr. Douglasa Rossa v NBC-jevi seriji ER. Pred kratkim je režiral celovečerec Leatherheads, v katerem je zaigral ob Renée Zellweger in Johnu Krasinksemu.


FRANCES McDORMAND (Linda Litzke)

Tudi sodelovanje Frances McDormand z bratoma Coen je obrodilo sadove, saj je bila igralka za vlogo v njuni uspešnici Fargo nagrajena z oskarjem. Coenova sta jo v igralsko zasedbo vključila tudi pri filmih Blood Simple, Raising Arizona in The Man Who Wasn't There.

V njeno filmografijo sodijo celovečerec Bharata Nallurija Miss Pettigrew Lives for a Day, Nicole Holofcener Friends with Money (nagrada Spirit za najboljšo stransko igralko), Niki Caro North Country (nominacije za oskarja, zlati globus in SAG), Lise Cholodenko Laurel Canyon, Nancy Meyers Something's Gotta Give, Camerona Crowea Almost Famous (nominacije za oskarja, zlati globus in BAFTA), Curtisa Hansona Wonder Boys, Michaela Catona-Jonesa City by the Sea, Gregoryja Hoblita Primal Fear; Johna Saylesa Lone Star; Alana Taylorja Palookaville, Micka Jacksona Chattahoochee, Sama Raimija Darkman, Kena Loacha Hidden Agenda, Roberta Altmana Short Cuts, Johna Boormana Beyond Rangoon, Brucea Beresforda Paradise Road in Alana Parkerja Mississippi Burning (nominacija za oskarja).


JOHN MALKOVICH (Osborne Cox)

Dvakrat je bil nominiran za oskarja, in sicer za vlogi v filmih Places in the Heart Roberta Bentona in In the Line of Fire Wolfganga Petersena .

V kinematografih je gostoval tudi v filmu Rolanda Jofféa The Killing Fields, Stevena Spielberga Empire of the Sun, Garyja Siniseja Miles from Home in Of Mice and Men, Stephena Frearsa Dangerous Liaisons, Bernarda Bertoluccija The Sheltering Sky, Jane Campion The Portrait of a Lady; Liliane Cavani Ripley's Game, Briana W. Cooka Colour Me Kubrick, Seana McGinlyja The Great Buck Howard in Spikea Jonzea Being John Malkovich. Newyorški kritiki so ga za vlogo v slednjem izbrali za najboljšega stranskega igralca. Njegova najnovejša igralska projekta sta Changeling Clinta Eastwooda in Love and Virtue Raoula Ruiza.

Malkovich je režiral in produciral celovečerec The Dancer Upstairs. Kot producent se je za svojo produkcijsko hišo Mr. Mudd podpisal pod filme Ghost World, The Libertine in Juno.


TILDA SWINTON (Katie Cox)

Za vlogo v uspešnici Tonyja Gilroyja, Michael Clayton, je prejela oskarja in nagrado BAFTA ter nominaciji za Screen Actors Guild in zlati globus.
Prvo filmsko vlogo je odigrala že leta 1985, v filmu Dereka Jarmana, Caravaggio. Z angleškim režiserjem je posnela tudi filme The Last of England, The Garden, War Requiem, Edward II (leta 1991 najboljša igralka na beneškem filmskem festivalu) in Wittgenstein. Mednarodni uspeh je pridobila z vlogo v celovečercu Orlando režiserke Sally Potter. Sledili so filmi Conceiving Ada, Teknolust, Female Perversions, Love is the Devil, Possible Worlds, The Beach, The Deep End, Vanilla Sky, Adaptation, Young Adam, Thumbsucker, Constantine, The Man from London, The Chronicles of Narnia in Julia.

Z Bradom Pittom je tudi že posnela dramo Davida Fincherja, The Curious Case of Benjamin Button, prihaja pa še kriminalna drama Jima Jarmuscha, The Limits of Control.


BRAD PITT (Chad Feldheimer)

Nominiran je bil za oskarja za izjemno delo v celovečercu Terry Gilliam, Twelve Monkeys. Vloga mu je prinesla zlati globus. Za slednjo nagrado se je potegoval tudi z vlogama v uspešnicah Legends of the Fall Edwarda Zwicka in Babel Alejandra Gonzáleza Inárrita. Zaigral je v biografski drami The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford režiserja Andrewa Dominika in bil izbran za najboljšega igralca na lanskoletnem beneškem filmskem festivalu.

Obiskovalce kinematografov je prvič opozoril nase v uspešnici Ridleyja Scotta, Thelma and Louise, navdušil pa je tudi z naslednjimi vlogami, v filmu Roberta Redforda, A River Runs Through It; Dominica Sene, Kalifornia, in Neila Jordana, Interview With the Vampire. Močno je prispeval tudi k uspehu filmov Johnny Suede, Cool World, True Romance, Sleepers, The Devil's Own, Seven Years in Tibet, Meet Joe Black, Se7en in Fight Club. Nikakor ne gre izpustiti niti celovečercev Ocean's Eleven, Ocean's Twelve in Ocean's Thirteen, Mr. and Mrs. Smith, Troy, Spy Game, The Mexican, Snatch, Full Frontal in Confessions of a Dangerous Mind.

Njegova produkcijska hiša Plan B Entertainment ustvarja in producira uspešne filmske in televizijske projekte. Med njimi je tudi mojstrovina Martina Scorseseja, The Departed, ki je bila nagrajena s štirimi oskarji, mnoge nagrade pa so dodelili tudi filmom A Mighty Heart, Charlie and the Chocolate Factory, Running with Scissors, Troy in The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford.


Filmska ekipa


JOEL in ETHAN COEN (režiserja/scenarista/producenta)

Na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu je Joel leta 1991 za komedijo Barton Fink (scenarij skupaj z bratom Ethanom) prejel nagrado za najboljšega režiserja, deset let pozneje pa tudi za kriminalno dramo The Man Who Wasn't There. (soscenarist znova Ethan). Leta 1996 je za triler Fargo prejel nagradi BAFTA in National Board of Review, za najboljšega pa so ga izbrali tudi newyorški kritiki. Z bratom Ethanom sta za Fargo napisala tudi scenarij, ki jima je prinesel oskarja.

Scenarij za O Brother, Where Art Thou?, delo obeh bratov, je bil nominiran za nagrado BAFTA in oskarja v kategoriji najboljši prirejeni scenarij. V vlogi režiserja in soscenarista (vselej skupaj z Ethanom) se je Joel izkazal tudi pri filmih Intolerable Cruelty, The Big Lebowski, The Hudsucker Proxy, Miller's Crossing, Raising Arizona in Blood Simple. Brata si delita zasluge tudi za režijo in scenarij za komedijo The Ladykillers.

No Country for Old Men je Joelova in Ethanova najnovejša mojstrovina, pri kateri se lahko pohvalita s številnimi nagradami, med drugim z oskarjem za najboljšo režijo in najboljši celovečerec ter zlatim globusom za najboljši scenarij.
Preberi in zažgi na DVD
16 nominacij za Zlate globuse filmom v n...
Burn after reading na prvem mestu!
Brata Coen danes zvečer odpirata 65. ben...
Brata Coen se v Benetkah predstavita z n...
Napovednik filma 'Burn after reading'
Napovednik novega filma bratov Coen 'BUR...
OZADJA
 Preberi in zažgi - ozadje
1280x1024
 Preberi in zažgi - ozadje
1280x1024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT