Jane Eyre / Jane Eyre - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   nedelja, 14 julij 2024
Jane Eyre (2011)
(Jane Eyre) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Jane Eyre - Jane Eyre
drama / romantični   |  120 min
DRŽAVA: Velika Britanija | ZDA
REŽIJA: Cary Fukunaga
SCENARIJ: Charlotte Brontë , Moira Buffini
IGRALCI: Judi Dench, Jamie Bell, Mia Wasikowska, Michael Fassbender, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Adriano Goldman
PRODUCENT: Alison Owen , Paul Trijbits
IZVRŠNI PRODUCENT: Peter Hampden , Christine Langan
V novi filmski različici istoimenskega, izjemno priljubljenega romana Jane Eyre pisateljice Charlotte Brontë, sta režiser Cary Joji Fukunaga in scenaristka Moira Buffini na še drznejši način predstavila zgodbo protagonistke Jane iz 19. stoletja, ki že od samega začetka izdaje romana vedno znova navdušuje zveste bralce in gledalce po vsem svetu. Po knjižni predlogi je nastalo že najmanj 18 celovečercev, prvi že leta 1910, in 9 televizijskih različic.

Jane Eyre nenadoma zbeži s Thornfield Halla, razsežnega in odmaknjenega posestva, kjer dela kot guvernanta. Njena varovanka je Ad?le Varens, hči privlačnega in skrivnostnega gospodarja Edwarda Rochesterja. Ko se že zdi, da je končno našla pravo srečo, se dogodki obrnejo v napačno smer in Jane se zateče k prijaznemu duhovniku Johnu Riversu in njegovi družini. Ob mislih na razburljivo življenje na posestvu se Jane sprašuje, če preteklost zares lahko ostane zgolj preteklost.
v Preteklost pa je za Jane vse prej kot rožnata. Že kot desetletno siroto so jo izgnali z doma njene krute tete, ge. Reedove, in jo poslali v šolo Lowood. Ob tamkajšnji izjemno strogi vzgoji Jane pridobi pomembno izobrazbo. Svetla plat je tudi Helen Burns, revna punca, s katero postaneta dobri prijateljici. Vendar Helen po hudi bolezni umre, kar pa Jane da dodatno moč in voljo, da se končno postavi zase in začne živeti življenje.

Kot najstnica tako prispe na Thornfield, kjer jo ljubeče in spoštljivo sprejme oskrbnica. ga. Fairfax. Večkrat se zaplete v miselne igrice z gospodarjem Rochesterjem, ki v njej povzroča vse večji nemir. Begajo jo tudi nenavadni skrivnostni zvoki iz zgornjih prostorov. Vez med Jane in gospodarjem je vse močnejša, vendar se z odkritjem usodne skrivnosti vse obrne na glavo. Pri Riversovih Jane naposled spozna, da se mora zazreti v prihodnost in soočiti z resnico.


Igralska zasedba


MIA WASIKOWSKA (Jane Eyre)
Ena najbolj obetajočih mladih igralk se trenutno ukvarja z več filmskimi projekti. V prihodnjih dveh letih si bomo namreč lahko ogledali kar nekaj filmov, v katerih bo dopolnjevala igralsko zasedbo, med drugim v dramah Restless, Albert Nobbs in The Wettest County in the World.

Avstralka je lani dosegla mednarodni sloves z vlogama v celovečercih The Kids Are All Right, v kateri so zaigrali tudi Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo in Josh Hutcherson, in Alice in Wonderland, kjer je bila v družbi Johnnyja Deppa, Helene Bonham Carter in Anne Hathaway. Ti dve vlogi sta ji prinesli nagrado hollywoodskega filmskega festivala za najboljšo novinko leta.

Z igranjem je pričela v priljubljeni avstralski seriji All Saints, že z vlogo v prvem celovečercu, komični drami Suburban Mayhem, pa si je prislužila nominacijo za nagrado avstralskega filmskega inštituta. Med njene zgodnejše vloge sodita tudi tisti v drami September in akcijski pustolovščini Rogue. Nase je opozorila še z vlogami v več kratkih filmih, med drugim v Lens Love Story, Skin, Cosette, Summer Breaks in I Love Sarah Jane.

Svoj prvenec v ameriški produkciji je zabeležila leta 2008 z vlogo v televizijski seriji In Treatment. Dokazala se je še v akcijski drami Defiance, biografski drami Amelia in drami That Evening Sun. Za slednjo stransko vlogo je bila nominirana za nagrado Independent Spirit.


MICHAEL FASSBENDER (Edward Rochester)
Kot del igralske zasedbe v izjemni Tarantinovi uspešnici Inglourious Basterds je prejel nagradi Screen Actors Guild in Critics' Choice. Pričakujemo precej filmskih projektov, v katerih je prevzel igralsko vlogo. Tako ga bomo kmalu lahko videli v pustolovski akciji X-Men: First Class, končal pa je tudi že snemanje dram A Dangerous Method in Shame ter akcijskega trilerja Haywire.

Z vlogo Bobbyja Sandsa v biografski drami Hunger (2008) si je priigral nagrado neodvisnega britanskega filma (BIFA) ter irsko filmsko in televizijsko nagrado (IFTA) za najboljšega igralca. Namenili so mu številne druge nagrade, med drugim na mednarodnem filmskem festivalu v Chicagu. Med nagrajenci na slednjem festivalu je bil tudi naslednje leto, in sicer s stransko vlogo v drami Fish Tank. Tudi ta mu je prinesla nominaciji za nagradi BIFA in IFTA. Kritike je prepričal še z vlogo v miniseriji The Devil's Whore.

Prelomno vlogo je odigral leta 2001 v večkrat nagrajeni miniseriji Band of Brothers. Po svojem prvem celovečercu 300 se je preizkusil v filmih Blood Creek, Eden Lake, Jonah Hex, Angel in Centurion.


JAMIE BELL (John Rivers)
Že kot najstnik, leta 2000, se je z glavno vlogo v komični drami Billy Elliot vpisal med filmske zvezde. Prejel je številne filmske nagrade, tudi nagrado BAFTA za najboljšega igralca in nagrado BIFA za najboljšega med novinci.

Dve leti pozneje je zaigral v pustolovski drami Nicholas Nickleby in si skupaj s preostalo igralsko zasedbo prislužil nagrado National Board of Review. Obiskovalce kinematografov je zabaval tudi v filmih Undertow, Dear Wendy, King Kong in Flags of Our Fathers. Vloga v romantični drami Hallam Foe mu je prinesla nominaciji za nagradi BIFA in BAFTA za najboljšega igralca. Izpostaviti gre še celovečerce The Chumscrubber, Jumper in Defiance. V slednjem je prvič sodeloval z Mio Wasikowsko.

V prihodnjem obdobju se bo njegovo ime pogosto pojavilo med igralci, saj je svoje delo že opravil v projektih The Eagle, The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, The Retreat in Man on a Ledge.


Filmska ekipa


CARY JOJI FUKUNAGA (režija)
V začetnem obdobju svoje režiserske kariere je ustvaril kratka filma, in sicer Kofi leta 2004 in leto pozneje Victoria para Chino. Za oba je napisal tudi scenarij. Slednji se je premierno zavrtel leta 2005 na filmskem festivalu Sundance. Sledile so številne filmske nagrade, med drugim prestižni študentski oskar.

Njegov režiserski prvenec je kriminalna drama Sin Nombre, pod katero se je prav tako podpisal tudi kot scenarist. Film je bil prvič predvajan leta 2009 na filmskem festivalu Sundance, Fukunaga pa je zanj prejel nagrado za najboljšo režijo med dramami. Prislužil si je številne druge nagrade, ki so mu jih med drugim podelili kritiki iz Dallasa, Washingtona, Houstona, Floride in Austina v kategoriji najboljši tujejezični film. Bil je med nominiranci za nagrado britanskega neodvisnega filma za najboljši tujejezični film, celovečerec pa se je potegoval tudi za tri nagrade Independent Spirit, in sicer v kategorijah najboljši celovečerec, režija in kinematografija.
Dve izjemni knjižni uspešnici Velika pri...
Ne zamudite JANE EYRE na DVD
Znane nominacije za nagrado BAFTA
JANE EYRE premierno na dvorišču Ljubljan...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT