Gomora / Gomorra - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 13 julij 2024
Gomora (2008)V kinu od: 11. 12. 2008
(Gomorra) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Gomora - Gomorra
drama / kriminalka   |  137 min
DRŽAVA: Italija
REŽIJA: Matteo Garrone
SCENARIJ: Roberto Saviano , Maurizio Braucci
IGRALCI: Maria Nazionale, Salvatore Cantalupo, Gigio Morra, Salvatore Abruzzese, Marco Macor, Ciro Petrone, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Marco Onorato
PRODUCENT: Domenico Procacci


Moč, denar in kri: to so "vrednote", s katerimi se prebivalci provinc Neapelj in Caserta soočajo iz dneva v dan. Prisiljeni so spoštovati pravila, ki jih veleva "sistem", italijanska mafijska organizacija Camorra. Druge izbire preprosto ni. Le nekateri so v položaju, da vodijo normalno življenje.

Pet zgodb se prepleta v tem krutem, navidezno izmišljenem svetu, katerega korenine so vraščene globoko v realnost.

Don Ciro je "il sottomarino". Z denarjem oskrbuje družine zaprtih kriminalcev, ki so pobratene z njegovim klanom, ki vlada celotni regiji. Odlikujeta ga ostrina in diskretnost, svoje delo opravlja brez vmešavanja v posle drugih. Naposled njegov klan začne razpadati. Don Ciro ni več prepričan, čigave ukaze naj spoštuje. Poskrbeti mora za lastno preživetje.

Toto je trinajstletnik, ki komaj čaka, da "odraste". Začne se učiti v šoli življenja, korak za korakom, dokler se nekega dne ne znajde pred usodno odločitvijo.

Marco in Ciro mislita, da živita v filmu Briana de Palme, toda v očeh sistema sta zgolj dva klateška psa, ki s svojimi smelimi potezami ovirata rutinsko poslovanje.

Roberto je diplomant, ki išče delo. Franco mu ponudi izjemno priložnost, redno zaposlitev z dobrimi izgledi za zaslužek. Toda delo je povezano z odlaganjem strupenih odpadkov, kar pa je za Roberta preveč tvegano.

Pasquale je krojač, ki svojo izjemno nadarjenost nudi manjšemu podjetju z oblačili. Kitajski konkurenti ga z mamljivo ponudbo prepričajo, da svoje znanje pokaže njihovim delavcem. S tem se izpostavi veliki nevarnosti.


KRALJESTVO KRIMINALA

Italijanski organiziran kriminal je gibanje, ki povzroča vojno. V tridesetletnem obdobju je zahteval že 10.000 žrtev. Uradni podatki kažejo, da je to celo več kot v konfliktu med Izraelci in Palestinci od začetka intifade. To gibanje je tudi eno izmed najmočnejših v Italiji in tvori enega izmed stebrov evropskega gospodarstva, saj letno prinese več kot 150 milijard evrov. Letni promet celotne korporacije FIAT znaša 58 milijard evrov.
V zadnjih tridesetih letih je zaradi Camorre umrlo 4.000 ljudi, kar je več kot v primeru drugih kriminalnih ali terorističnih organizacij, kot so IRA, ETA, islamske teroristične skupine in Cosa Nostra.
Številni klani, ki pripadajo Camorri, vladajo gosto poseljenemu območju, ki vključuje provinci Neapelj in Caserta. Meje tega ogromnega in nevidnega kraljestva pa se vse bolj širijo.
Camorra ne služi denarja zgolj z dejavnostmi, kot je prekupčevanje z mamili ali orožjem. Posluje tudi na področju gradnje, turizma, transporta, bančništva, se ukvarja s trgovino z oblačili, hrano ali gorivom, odpira trgovine, restavracije, kinematografe. Ogromne zaslužke, ki jih prinašajo te dejavnosti, vlagajo v številne zakonite dejavnosti, ki segajo daleč onkraj meja, tudi Tajvana ali Aberdeena. Sodeluje celo pri rekonstrukciji porušenih stolpov v New Yorku.
Njeni člani, ki jih je na tisoče, pripadajo vsem družbenim slojem. Zdravniki, poslovneži, kemiki, strojniki, gradbeniki, smetarji, čistilci, psihologi, krojači, kmetje. Vključuje tudi otroke, ki so "zaposleni" kot prekupčevalci, vohuni ali celo vojaki. V trenutku se iz nedolžnih otrok prelevijo v morilce. Protimafijski oddelek ocenjuje, da mafijska vojska šteje 25.000 vojakov, neposredno pa jo podpira še 200.000 ljudi.
S svojimi konkurenčnimi cenami ima Camorra monopol nad odlaganjem strupenih odpadkov. Številna podjetja iz severnega in osrednjega dela Italije že več kot 30 let s pomočjo posrednikov, povezanih s podjetji, ki so v lasti Camorre, odlaga strupene odpadke na jugu Italije, s čimer zastrupljajo obdelovalne površine in prispevajo k vse večjemu številu obolelih za rakom. Če bi zbrali vse do sedaj nezakonito odložene odpadke na treh hektarjih zemlje, bi nastala gora, visoka 14.600 metrov, kar je dvakrat več od najvišje gore na svetu.
Scampia, predmestje severno od Neaplja, je največji "odprti" trg z drogami. Posamezni klan dnevno zasluži približno 500.000 evrov. Prav tu je znotraj enega najmogočnejših klanov februarja 2004 prišlo do silovitega spora, ki je v le nekaj tednih terjal neštete žrtve.
Zgodbe v filmu odražajo realno stanje. So dejstva, ki so se in se še dogajajo v Neaplju, njegovem predmestju Scampii ali na območju Caserte. Tam, in še marsikje, so življenja več tisočih ljudi, od katerih so mnogi otroci, podvržena kriminalcem in neprestanemu nasilju.

Roberto SavianoIGRALSKA ZASEDBA


TONI SERVILLO

Neapeljčan je izjemno uspešen režiser in igralec. V teh dveh vlogah se je dokazal v številnih gledaliških projektih, med katerimi gre izpostaviti igre Ritorno ad Alphaville, Partitura, Rasoi, Ha da pass? a nuttata, Zingari, Sabato, domenica e luned?, Il Misantropo, Tartufo, Le false confidenze. Režiral je tudi uspešnice L'uomo dal fiore in bocca, Natura morta, De Pirandello a Eduardo, L'uomo dal fiore in bocca, Sik Sik, l'artefice magico, Benjaminowo: padre e figlio, Il lavoro rende liberi, ter nazadnje Trilogia della villeggiatura.

Svoj prvi mjuzikl, La cosa rara, je ustvaril leta 1999. Sledili so Libretto, Le nozze di Figaro, Arianna a Naxos, Il marito disperato di Cimarosa, Fidelio in L'Italiana in Algeri.

Prve filmske vloge je odigral za režiserja Maria Martona, in sicer v celovečercih Death of a Neapolitan Mathematician, Rasoi, La salita in Rehearsals for War. V filmih One Man Up, The Consequences of Love, Il Divo je sodeloval s Paolom Sorrentinom. Igralsko zasedbo je dopolnjeval še v filmu Red Moon Antonia Capuana, Notte senza fine Elisabette Sgarbi in The Girl by the Lake Andree Molaiolija.


GIANFELICE IMPARATO

Filmografija:
2007 MARCELLO, MARCELLO (Denis Rabaglia)
2004 BASTA UN NIENTE (Ivan Polidoro)
2002 THE RELIGION HOUR (MY MOTHER'S SMILE) (Marco Bellocchio)
2001 LA REPUBBLICA DI SAN GENNARO (Massimo Costa) DUE AMICI (Spiro Scimone in Francesco Sframeli)
2000 TUTTI GLI UOMINI SONO UGUALI (Nanni Loy) NELLA TERRA DI NESSUNO (Gianfranco Giagni)
1998 NO DEPOSIT NO RETURN (Massimo Costa) DIRTY LINEN (Mario Monicelli)
1997 OUT OF HAND (Alessandro Haber)
1995 FACCIAMO PARADISO (Mario Monicelli) ROMANZO DI UN GIOVANE POVERO (Ettore Scola)
1984 HENRY IV (Marco Belloccio)
1983 BIANCA (Nanni Moretti) UN RAGAZZO E UNA RAGAZZA (Marco Risi)
1979 GIALLO NAPOLETANO (Sergio Corbucci)MARIA NAZIONALE

Svojo kariero je začela s svetu glasbe in velik uspeh dosegla že s prvim albumom, Maria Nazionale. Odprla si je pot do številnih televizijskih oddaj in koncertov, leta 1994 pa posnela album Adda passa 'a nuttata, zbirko neapeljskih pesmi, napisanih med obdobjem ameriške okupacije Neaplja do konca 60-ih let prejšnjega stoletja. Z albumoma Napoli ti amo in Storie 'e femmene se je uveljavila kot ena najbolj priljubljenih neapeljskih pevk. Ob koncu tisočletja je izšel album Sentimenti, na katerem so se znašle pretekle uspešnice. Leta 2004 je izdala prav tako uspešni album Maria Nazionale le classiche.
Neapeljčanka je nastopila v različnih gledaliških produkcijah, med katerimi so Palummella zompa e vola, Pensieri di donna, Eden teatro, Suggestioni sonore in 'Na sceneggiata. Svoj najnovejši album, Puortame a Cammena, je izdala aprila 2008.


SALVATORE CANTALUPO

Filmografija:
2005 GIOSU? L'EBREO (Pasquale Scimeca)
2003/'04 ESTASI DI LOREN (kratki film) (Dante Manchisi)
2003 ANDARE (kratki film) (Martino Lo Cascio in Antonio Bellia)
2002/'03 SUBSTRACTION (kratki film) (Dante Manchisi)
2000 ENTUSIASMOS (Carla Vittoria Rossi)
1999 APPASSIONATE (Tonino de Bernardi) ROSE E PISTOLE (Carla Apuzzo)
1998 REHEARSALS FOR WAR (Mario Martone)


FILMSKA EKIPA


MATTEO GARRONE (režiser in scenarist)

Leta 1996 je prejel nagrado Sacher za režijo kratkega filma Silhouette. Leto pozneje je režiral prvi celovečerec, Terra di Mezzo, ki ga je producirala njegova produkcijska hiša Archimede. Leta 1998 je v Neaplju posnel dokumentarec Oreste Pipolo, fotografo di matrimoni, sledil pa je drugi celovečerec Guests, ki mu je med drugim prinesel nagrado Kodak na beneškem filmskem festivalu in nagrado za najboljši film na filmskem festivalu v Valenciji. Njegov tretji celovečerec Roman Summer se je premierno zavrtel leta 2000 na beneškem filmskem festivalu.

Matteo Garrone je prepričal tako kritike kot občinstvo s filmom The Embalmer, ki so ga predstavili leta 2002 na 55. izvedbi filmskega festivala v Cannesu. Filmu sta pripadli nagradi David di Donatello za najboljši scenarij in najboljšega stranskega igralca, nagradi Nastro d'argento in Ciak d'Oro za najboljšo montažo, nagrade Fellini za najboljšega producenta, scenarij, fotografijo in filmsko distribucijo. Leta 2005 je njegov celovečerec First Love na berlinskem filmskem festivalu prejel srebrnega medveda za najboljšo filmsko glasbo. V isti kategoriji so mu dodelili tudi nagradi Nastro d'argento in David di Donatello.


ROBERTO SAVIANO (pisec in scenarist)

Gomorrah je njegov prvi roman, ki se je v Italiji prodal v več kot 1,2 milijonski nakladi ter zaenkrat prevedel v 42 jezikov, pred kratkim tudi v slovenskega. Leta 2006 je Saviano prejel nagradi za literature, Giancarlo Siani Award in Viareggio Repaci.

29-letnik je zaradi protimafijskega romana, informacij, ki jih je podal italijanski policiji, ter groženj mafijskih šefov med procesom Spartacus že od 13. oktobra 2006 pod strogim policijskim nadzorom. Mafija obljublja, da ne bo dočakal božiča.
Nova nagrada za Gomoro
Gomora že na DVD
Nad Gomorro navdušen tudi legendarni Sco...
16 nominacij za Zlate globuse filmom v n...
Triumf Gomorre na podelitvi letošnjih Ev...
Prihaja kruta GOMORA
Gomorra ima kar 5 nominacij za Evropski ...
Gomorra že v slovenskih knjigarnah, trij...
Gomorra italijanski kandidat za oskarja


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT