Moje borovničeve noči / My Blueberry Nights - DVD - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office, dvd filmi
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
      NA DVD-JU     |     ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 15 junij 2024
Moje borovničeve noči (2007)Datum izzida: 30. 01. 2009
(My Blueberry Nights) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Moje borovničeve noči - My Blueberry Nights
drama / romantični   |  90 min
DRŽAVA: Francija | Hongkong | Kitajska
REŽIJA: Kar Wai Wong
SCENARIJ: Kar Wai Wong , Lawrence Block
IGRALCI: David Strathairn, Jude Law, Natalie Portman, Norah Jones, Rachel Weisz, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE:
PRODUCENT: Jean-Louis Piel , Stéphane Kooshmanian
Kakšna je razdalja med zlomljenim srcem in novi začetkom?
Kako jo merimo?
Glede na čas, prostor, spomin?

Elizabeth, razočarano dekle z zlomljenim srcem, se želi odmakniti od vsakdanjega življenja in si odgovoriti na vprašanja glede svojega ljubezenskega življenja. Odpravi se na popotovanje po Ameriki. Čustvene rane se celijo, srečanja s številnimi neznanci pa odpirajo nova in nepričakovana poglavja v njenem življenju. Od pesniškega razmišljanja lastnika nočnega lokala in obupanih poskusov nesrečne hazarderke do pretrgane vezi med nemirnim policistom in njegovo uporniško ženo … ti posamezniki povsem spremenijo Elizabethin pogled na življenje, ljubezenska razmerja ter nenazadnje tudi njeno osebnost. Mladenka počasi pozablja nesrečno preteklost, saj odkrije novo pot - pot proti pravi ljubezni.


IZBIRA IGRALSKE ZASEDBE


Celovečerec Moje borovničeve noči je sicer precejšen odmik od običajnih mojstrovin režiserja Wonga Kara Waija, toda nekaj elementov jasno spominja na nekatere njegove kitajske produkcije. Eden izmed teh elementov je igralska zasedba, ki je tipično sestavljena iz raznolike skupine igralcev z različnimi ozadji in vrlinami, od klasično usposobljenih igralcev do najstniških idolov. Med njimi so trije nominiranci za oskarja, dobitnica oskarja in večkratna dobitnica grammyja.

Nenavadna izbira in naklonjenost glasbenikom sta dva izmed glavnih dejavnikov pri Wongovem iskanju igralske zasedbe. Zato ne preseneča dejstvo, da je režiser k sodelovanju najprej povabil mednarodno uspešno glasbenico, Norah Jones.

"Pred prvim srečanjem sem mislila, da želi glasbo," pravi Jonesova. "Nato pa mi je ponudil igralsko vlogo. Takrat sem ravno zaključila turnejo in imela sem precej prostega časa. Poznala sem njegov ugled, poseben značaj, njegove filme. Odločila sem se, da poskusim nekaj drugačnega in to v sodelovanju z nekom, ki mu zaupam."

"Gre za izredno in povsem naravno igralko. Zanimalo me je, kako se bo izkazala v različnih situacijah v filmu", z navdušenjem poudarja Wong Kai War.


IGRALSKA ZASEDBA


NORAH JONES (ELIZABETH/LIZZIE/BETH), izjemno nadarjena pevka, skladateljica in pianistka, je s svojim prvim albumom Come Away With Me, izdanim leta 2003, navdušila poslušalce po vsem svetu. Album se je prodal v 20 milijonski nakladi, Norah pa je prejela osem grammyjev, tudi za najboljši album leta, najboljšo novinko, najboljšo pop izvajalko ter pesem leta za malo ploščo Don't Know Why. Tudi z drugim albumom Feels Like Home, ki je izšel leta 2004, je zasedla vrh lestvic in bila nominirana za štiri grammyje. Leta 2005 je s pokojnim Rayem Charlesom prejela grammyja za duet Here We Go Again. Leto kasneje je izšel album njene skupine The Little Willies, v začetku lanskega leta pa je izšel še tretji samostojni album, Not Too Late, ki je dosegel vrh lestvic na petih celinah. My Blueberry Nights je njen igralski prvenec.


JUDE LAW (JEREMY) je svoj prvi večji uspeh zabeležil z vlogo v filmu Briana Gilberta, Wilde, s katero si je priigral številne nagrade, med drugim tudi pri londonskih filmskih kritikih.
Njegov prvi ameriški film je Gattaca Andrewa Niccola. Sledili so filmi Road to Perdition Sama Mendesa, Existenz Davida Cronenberga, Midnight in the Garden of Good and Evil Clinta Eastwooda in Enemy at the Gates Jean-Jacquesa Annauda .

Za vlogo v uspešnici Anthonyja Minghelle, Cold Mountain, je prejel nominaciji za oskarja in zlati globus v kategoriji najboljši igralec. Z Minghello je sodeloval že štiri leta poprej (1999), ko je navdušil v kriminalni drami The Talented Mr. Ripley. Tudi tedaj se je potegoval tako za oskarja kot tudi za zlati globus. Med njegove najnovejše filme sodijo Alfie, All the King's Men Stevena Zailliana, The Holiday Nancy Meyers, Breaking and Entering Anthonyja Minghelle in Sleuth Kennetha Branagha.


DAVID STRATHAIRN (ARNIE) v kinematografih gostuje vse od leta 1979, ko je nastopil v filmu Return of the Secaucus Seven režiserja Johna Saylesa. S slednjim je nato sodeloval še šestkrat, tudi v filmih Matewan, Passion Fish in Eight Men Out. Zaigral je za številne odlične ameriške režiserje, Mikea Nicholsa (Silkwood), Stevena Gyllenhaala (Losing Isaiah), Sydneyja Pollacka (The Firm), Curtisa Hansona (The River Wild), Taylorja Hackforda (Dolores Clairborne), Penny Marshall (A League of Their Own), Tima Robbinsa (Bob Roberts) in Philipa Kaufmana (Twisted). Za vlogo Edwarda R. Murrowa v zgodovinski drami Georgea Clooneyja, Good Night, And Good Luck, je bil nominiran za oskarja za najboljšega igralca.


RACHEL WEISZ (SUE LYNNE) je prejela oskarja in zlati globus za vlogo v drami The Constant Gardener Fernanda Meirellesa. V njeno filmografijo sodijo celovečerci The Fountain Darrena Aronofskega, Constantine Francisa Lawrencea, Runaway Jury Garyja Flederja, Confidence Jamesa Foleyja, About a Boy Chrisa in Paula Weitza, The Mummy in The Mummy Returns Stephena Sommersa. Prepričala je tudi v filmu Jean-Jacquesa Annauda Enemy At The Gates, Michaela Winterbottoma I Want You, Davida Lelanda The Land Girls, Beeban Kidron Swept from the Sea, Bernarda Bertoluccija Stealing Beauty in Neila LaButea The Shape of Things.

Njeni prihajajoči projekti so komedija Davida Dobkina, Fred Claus, romantična komedija Adama Brooksa, Definitely Maybe, in pustolovska drama Riana Johnsona, The Brothers Bloom. Jeseni bo začela s snemanjem grozljive drame Petra Jacksona, Lovely Bones.


NATALIE PORTMAN (LESLIE) je svojo igralsko kariero začela že pri enajstih letih, v filmu Luca Bessona, The Professional. Kmalu je odigrala vloge v filmih Beautiful Girls, Everyone Said I Love You, Mars Attacks!, Anywhere But Here in Where the Heart Is.

Videli smo jo lahko tudi v uspešnicah, kot so Star Wars (The Phantom Menace, Attack of the Clones in Revenge of the Sith), Cold Mountain, Garden State in Closer ter v zadnjem času v celovečercih V for Vendetta, Goya's Ghosts, The Other Boleyn Girl in Mr. Magorium's Wonder Emporium.


FILMSKA EKIPA


WONG KAR WAI (režiser/scenarist/producent)

Njegov prvi film, As Tears Go By, se je premierno zavrtel leta 1989 na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu. Z drugim, Days of Being Wild, je prejel pet hongkonških filmskih nagrad, tudi za najboljši film in najboljšega režiserja. Ashes of Time je ugledal luč leta 1994 na beneškem filmskem festivalu. Že pred tem je ustvaril akcijsko dramo Chungking Express, svojo prvo mednarodno uspešnico. Leto kasneje je sledila drama Fallen Angels.

V Cannesu je bil leta 1997 izbran za najboljšega režiserja, in sicer za film Happy Together, številne nagrade pa je na tem festivalu pobrala tudi njegova romantična drama In the Mood for Love leta 2000. Tony Leung Chiu-wai v vlogi Chowa Mo-wena je bil izbran za najboljšega igralca. Štiri leta kasneje se je Wong vrnil v Cannes, tokrat s filmom 2046. Gre za nadaljevanje zgodbe o Mo-wenu, katerega vlogo je znova prevzel Leung. Ustvaril je tudi kratki film The Hire in enega izmed treh segmentov filma Eros.

Maja 2006 se je Wong preizkusil v vlogi predsednika žirije na 59. filmskem festivalu v Cannesu, mesec kasneje pa je v Ameriki začel s snemanjem svojega prvega filma v angleškem jeziku, Moje.
 Lahko noč in srečno / Good Night, and Good Luck.
Lahko noč in srečn...
(Good Night, and Go...)
 Zvesti vrtnar / The Constant Gardener
Zvesti vrtnar
(The Constant Garde...)
 Princesa in bojevnik / Princess + Warrior
Princesa in bojevn...
(Princess + Warrior)
 Druga sestra Boleyn / The Other Boleyn Girl
Druga sestra Boley...
(The Other Boleyn G...)
Norah Jones v filmu Moje borovničeve noč...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT